Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:217, Did:0, useCase: 3

Ko iespēs turki?

Lauris Bērziņš
Lauris Bērziņš

Ko iespēs turki?
Turcijas izlases galvenais treneris
Fatihs Terims komandas treniņā dod
vērtīgus norādījumus Emre Belozoglu.
Foto: AFP

Uz pagājušo Eiropas čempionātu Turcijas izlasei neļāva aizbraukt Latvijas komanda, sagādājot tai šoku play-off spēlēs. "Euro 2008" turki iekļuvuši un mēģinās panākt vismaz to, kas izdevās "Euro 2000" – iekļūt ceturtdaļfinālā.

Eiropas čempionāta finālturnīra favorītu vidū Turcijas futbola izlase netiek minēta, taču pie "tumšajiem zirdziņiem" pieskaitāma pilnīgi noteikti.

Finālturnīra izlozi turki var uzskatīt par pietiekami veiksmīgu. Tiesa, pretiniekos kārtējo reizi patrāpījusies allaž neērtā Portugāle, taču Čehija un Šveice pieskaitāmas pie vienībām, ar kurām Turcijas izlase var cīnīties kā līdzīga ar līdzīgu. Galvenais klupšanas akmens turkiem var izrādīties nestabilā spēle, kas bija vērojama arī "Euro 2008" atlases ciklā. Vai izlases galvenajam trenerim Fatiham Terimam būs izdevies šo problēmu atrisināt, parādīs čempionāts.

Kvalificēšanās čempionātam

"Euro 2008" kvalifikācijas turnīru turki aizvadīja kā pa viļņiem. Pēc spožā sākuma – četrām uzvarām pēc kārtas – sekoja krīze. Viesos tika piedzīvots zaudējums pret Bosniju un Hercegovinu, kā arī spēlēts neizšķirti ar relatīvi vājākajām Maltas un Moldovas izlasēm. Kvalifikācijas cikla beigās Turcijas valstsvienībai tomēr savu sniegumu izdevās nedaudz uzlabot, un savā laukumā gūtā minimālā uzvara (1:0) pār Bosniju un Hercegovinu ļāva izcīnīt 2. vietu grupā, aiz sevis punkta attālumā atstājot Norvēģiju.

C grupa

Vieta Valsts Spēles Uzvaras Neizšķirti Zaudējumi Punkti
1. Grieķija 12 10 1 1 31
2. Turcija 12 7 3 2 24
3. Norvēģija 12 7 2 3 23
4. Bosnija un Hercegovina 12 4 1 7 13
5. Moldova 12 3 3 6 12
6. Ungārija 12 4 0 8 12
7. Malta 12 1 2 9 5

Finālturnīrs

Turcijas izlases sāncenses "Euro 2008" finālturnīra A grupā būs Portugāles, Čehijas un Šveices valstsvienības. Protams, par galveno favorīti uz uzvaru grupā tiek uzskatīti portugāļi, kamēr Turcijas izlases izredzes to paveikt tiek vērtētas viszemāk. Pirmais pārbaudījums turkiem gan būs nopietns – jau pirmajā mačā jāspēlē pret spēcīgo Portugāles valstsvienību.

Datums Spēle
07.06.2008. Portugāle – Turcija
11.06.2008. Šveice – Turcija
15.06.2008. Turcija – Čehija

Finālturnīru vēsture

Eiropas čempionātu finālturnīros Turcijas izlase piedalījusies tikai divas reizes – 1996. un 2000. gadā. Pirmajā piegājienā grupu turnīra kārtu turkiem neizdevās pārvarēt, bet nākamajā čempionātā sasniegts jau ceturtdaļfināls. 2004. gada Eiropas čempionāta finālturnīram Portugālē Turcija nekvalificējās, jo tika piedzīvots visai negaidīts klupiens pret Latvijas izlasi.

Trenera dosjē

Fatihs Terims savas trenera gaitas uzsāka 1987. gadā, divus gadus pēc spēlētāja karjeras beigām. Lielākie panākumi gūti, vadot Turcijas Superlīgas klubu Stambulas "Galatasaray" – izcīnīti vairāki līgas čempionu tituli un 2000. gadā plūkti uzvarētāju lauri UEFA kausa un Superkausa izcīņā. Tāpat Terima CV atrodami ieraksti par darbu Itālijā kā "Fiorentina" un "AC Milan" galvenajam trenerim.

Pirmā saskare ar nacionālo izlašu vadīšanu Terimam bija 1990. gadā, kad viņš kļuva par Turcijas U-21 izlases treneri, bet paralēli tam bija arī lielās izlases galvenā trenera asistents. Savukārt lielās izlases vadība Terimam tika uzticēta 1993. gadā, un viņš savus pienākumus pildīja triju gadu garumā. Bet otrreiz izlases galvenā trenera amatā Terims tika apstiprināts 2005. gadā un izlasi vada līdz pat šim brīdim.

Sastāvs

Turcijas izlases vārtos pirmo vijoli spēlēs Volkans Demirels. Arī komandas galvenais treneris Fatihs Terims atzinis, ka priekšroka vārtos tiks dota Stambulas "Fenerbahce" komandas vārtsargam. Demirels bijis pietiekami stabils mūris gan "Euro 2008" kvalifikācijas ciklā, bet vēl jo spožāk šosezon spīdējis sava kluba sastāvā. Liels ir viņa ieguldījums komandas veiksmīgajam startam pēdējā Čempionu līgas turnīrā, kurā "Fenerbahce" aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam.

Vēl uz finālturnīru Terims līdzi ņēmis ilggadējo un pieredzes bagāto izlases vārtu vīru Ruštu Rečberu. Savukārt trešo vārtsarga pozīciju aizpildīs Trabzonas (Turcija) klubu pārstāvošais Tolga Zengins.

Par vārtu drošību turki var būt puslīdz droši, ko nevar apgalvot par aizsardzības līniju. Divas nedēļas savainojuma dēļ izlases treniņus bija spiests izlaist Servets Četins, tāpat veselības problēmas bijušas Gokhanam Zanam, vēl kāds cits aizsargs treniņā nav izskatījies īpaši pārliecinoši. Šķiet, ka Terimam līdz pirmajam finālturnīra mačam būs par ko galvu palauzīt...

Izlases viduslīnijā galvenais spēks būs pieredzējušie spēlētāji – komandas kapteinis Emre Belozoglu, Hamits Altintops, Gokdenizs Karadenizs un Tunkajs Šanli. Pēdējie divi, kuri pēc sava ampluā ir uzbrūkošie pussargi, vajadzības gadījumā var spēlēt arī uzbrukuma smailē.

Nedaudz pārsteidzošs bija Terima lēmums 23 spēlētāju skaitā neiekļaut Jildiraju Bašturku. Protams, par vienu no iemesliem šādai trenera izvēlei kalpoja Bašturka niecīgais spēļu skaits kvalifikācijas ciklā. Taču vienlaicīgi tas liecina arī par to, ka Turcijas izlases rezerves pussargu pozīcijā ir pietiekami labas.

Starp 23 Terima nosauktajiem spēlētājiem čempionātam ir tikai trīs nominālie uzbrucēji – Nihats Kahveci, Semihs Šenturks un Mevluts Erdinčs. Pirmie divi gan pēdējos "Euro 2008" kvalifikācijas mačos, gan nesenajās pārbaudes spēlēs veidojuši galveno uzbrukuma tandēmu, un savu darbu paveikuši atzīstami. Šenturks sevi labi parādījis izlases pēdējā treniņspēlē, atzīmējoties ar vārtu guvumu.

Turcijas izlases sastāvs

Spēlētājs Pozīcija Klubs
Volkans Demirels vārtsargs Fenerbahce (Turcija)
Ruštu Rečbers vārtsargs Besiktas (Turcija)
Tolga Zengins vārtsargs Trabzonspor (Turcija)
Sabri Sarıoglu aizsargs Galatasaray (Turcija)
Gokhans Zans aizsargs Besiktas (Turcija)
Emre Ašıks aizsargs Galatasaray (Turcija)
Servets Četins aizsargs Galatasaray (Turcija)
Hakans Balta aizsargs Galatasaray (Turcija)
Ugurs Borals aizsargs Fenerbahce (Turcija)
Emre Gungors aizsargs Galatasaray (Turcija)
Mehmets Aurelio pussargs Fenerbahce (Turcija)
Mehmets Topals pussargs Galatasaray (Turcija)
Emre Belozoglu pussargs Newcastle United (Anglija)
Tumers Metins pussargs Larissa (Grieķija)
Hamits Altıntops pussargs Bayern (Vācija)
Aihans Akmans pussargs Galatasaray (Turcija)
Arda Turans pussargs Galatasaray (Turcija)
Tunkajs Šanli pussargs Middlesbrough (Anglija)
Kolins Kazims Ričardss pussargs Fenerbahce (Turcija)
Gokdenizs Karadenizs pussargs Rubin (Krievija)
Nihats Kahveci uzbrucējs Villarreal (Spānija)
Semihs Šenturks uzbrucējs Fenerbahce (Turcija)
Mevluts Erdings uzbrucējs Sochaux (Francija)

Autora prognoze

Ar karstasinīgajiem turkiem tāpat kā ar bitēm – nekad neko nevar zināt... Galvenie pretendenti uz uzvaru grupā ir portugāļi, taču uz 2. vietu turki ir visnotaļ reāli kandidāti. Domājams, lielā mērā par Turcijas izlases potenciālu un ambīcijām varēs spriest jau pēc pirmās čempionāta spēles pret Portugāles valstsvienību.

Lasiet vēl

Horvātija: Biliča faktors
Čehija: Čehi - bez sava līdera
Itālija: Donadoni vēl meklēs lieko
Zviedrija: Cik tālu "Euro 2008" aizkļūs zviedri?
Rumānija: Rumāņi gatavo pārsteigumu
Šveice: Ko parādīs ambiciozie šveicieši?
Polija: Polija gatava uzvarām
Grieķija: Ko parādīs čempioni?
Francija: Cik tālu tiks Francija?
Austrija: Neticības apvītā Austrijas izlase
Spānija: Ko Spānija spēs parādīt bez Raula?
Vācija: Galvenā favorīte - Vācija
Nīderlande: Marko van Bastena pēdējā iespēja

Izmantotie resursi:
wikipedia.org
www.euro2008.uefa.com

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: 1

  +3 [+] [-]

, 2008-06-04 22:42, pirms 16 gadiem
Nu, ja var ticēt sporta Avīzej tad turku komandai būs grūts turnīrs, bet fani var parādīt daudzko, kādus sprādzienu un citus pirotehniskos brīnumus.

  -4 [+] [-]

, 2008-06-04 22:49, pirms 16 gadiem
Ceru, ka tālu tiks... Jātiek ārā no grupas... Stulbi, ka Halilu neiekļāva..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-06-05 01:59, pirms 16 gadiem
Turkiem ipaši lielas izredzes noteikti nav, parāk vāja spēle tieši viduslinijā

  +3 [+] [-]

, 2008-06-05 08:58, pirms 16 gadiem
mana vertejuma turki ir tada pasha limenja komanda ka griekji, tapec var notikt visadi brinumi ;-)

  +1 [+] [-]

, 2008-06-05 11:36, pirms 16 gadiem
Pasulē ir Latīņamerikas futbola skola, kur galvenais lai būtu skaisti.
- Ir Eiropas futbola skola, kur galvenais lai būtu efektīvi...
- Ir Krievijas futbola skola, kur galvenais lai būtu uz ko visu nogrūst.....

P.S. Iespējams, ka šīs anekdotes varoņi arī nedzer „Carlsberg” alu, taču, ja viņiem sagribētos uzzināt ko vairāk par „Euro 2008” norisi, viņi noteikti apmeklētu carlsberg.lv!

  +1 [+] [-]

, 2008-06-05 11:56, pirms 16 gadiem
Turkiem ir visas iespējas tikt ārā no grupas, bet būs smagi jāstrādā.

     [+] [-]

, 2008-06-05 12:25, pirms 16 gadiem
pecha13 rakstīja: Nu, ja var ticēt sporta Avīzej tad turku komandai būs grūts turnīrs, bet fani var parādīt daudzko, kādus sprādzienu un citus pirotehniskos brīnumus.

Ha Ha!

  +1 [+] [-]

, 2008-06-05 13:54, pirms 16 gadiem
Nu grupā diez vai viņi vinnēs Portugāli un Čehiju runājot par Šveici arī būs smagi!

  +4 [+] [-]

, 2008-06-05 16:17, pirms 16 gadiem
Galvenais, lai Šveicē un Austrijā kārtīgi saēdās cūkkgaļu un tad jau viss būs kārtībā !
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-06-07 10:52, pirms 16 gadiem
Turkiem būs grūti izkļūt ārā no grupas