Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:217, Did:0, useCase: 3

Donadoni vēl meklēs lieko

Donadoni vēl meklēs lieko
Džirdžio Kjellīni atzīmē vārtu guvumu kopā
ar Fabio Kannavaro. Foto: AFP

Itālijas futbola izlase jeb vienā vārdā Azurri Euro 2008 finālturnīru uzsāks 9. jūnijā pret Nīderlandi. Kā norit gatavošanās turnīram, kuriem vīriem uzticējies Roberto Donadoni un kādas ir itāļu izredzes otro reizi uzvarēt Eiropas čempionātā - par to šajā rakstā.

Itālija ir ielozēta C apakšgrupā kopā ar Francijas, Nīderlandes un Rumānijas valstvienībām. Šāda izloze sagādājusi galvassāpes ne tikai četru komandu treneriem, bet arī bukmeikeriem. Lai gan nosacītie grupas favorīti ir Itālija, turpat blakus ir arī Francija, nedaudz tālāk Nīderlande. bet pastarīšu loma atvēlēta Rumānijai. Jāpiebilst, ka Itālija ir arī viena no favorītēm uz uzvaru visā turnīrā - augstāk novērtētas vien Vācijas, Spānijas un Portugāles izlases. No 25. līdz 28. maijam paredzēta treniņnometne Itālijā, pēc kuras visticamāk tiks nosaukts viens liekais no 24 kandidātu saraksta, bet pēdējo pārbaudes spēli pirms finālturnīra itāļi aizvadīs 30. maijā pret Beļģijas valstvienību. EURO 2008 itāļi uzsāks uz Bernes "Stade de Suisse" zāliena, bet pārējās divas grupas spēles paredzēts aizvadīt Cīrihē, "Letzigrund" stadionā.

Kvalificēšanās čempionātam

Kvalifikācijas turnīru Itālija iesāka smagi – vispirms neizteiksmīgs neizšķirts pret Lietuvu, bet otrajā spēlē nācās atzīt Francijas pārākumu. Tas gan tā arī palika pēdējais itāļu zaudējums B apakšgrupā, Azurri veiksmīgi aizvadīja atlikušo cikla daļu un 10 spēlēs tikai vienu reizi nespēja uzvarēt – 0:0 pret Franciju savās mājās. Varbūt ne visās spēlēs komandas sniegums bija iespaidīgs (bezzobainais neizšķirts pret Franciju, mocīšanās pret Farēru salām), bet izvirzīto mērķi izdevās sasniegt ar uzviju – beigu beigās itāļi izrāva 1. vietu grupā.

B grupa

Vieta Valsts Spēles Uzvaras Neizšķirti Zaudējumi Punkti
1. Itālija 12 9 2 1 29
2. Francija 12 8 2 2 26
3. Skotija 12 8 0 4 24
4. Ukraina 12 5 2 5 17
5. Lietuva 12 5 1 6 16
6. Gruzija 12 3 1 8 10
7. Farēru Salas 12 0 0 12 0

Finālturnīrs

C apakšgrupa pavisam noteikti ir šī čempionāta nāves grupa – divi Pasaules Kausa finālisti, spēcīgā Nīderlandes izlase un kvalifikācijas cikla pārsteigums rumāņi, ar savu līderi Adrianu Mutu priekšgalā. Lai gan itāļu līdzjutēji visās trijās spēlēs par labu rezultātu uztvers tikai uzvaru, Pasaules čempioniem ir pietiekami lielas izredzes neizkļūt no savas apakšgrupas.

Datums Spēle
9. jūnijs Nīderlande – Itālija
13. jūnijs Itālija – Rumānija
17. jūnijs Francija – Itālija

Finālturnīru vēsture

Itālija futbola vēsturē var lepoties ar daudziem skaistiem ierakstiem, tomēr lielākā daļa no tiem ir pateicoties veiksmēm Pasaules Kausā. Līdz šim Azurri ir aizvadījuši vien divus Eiropas čempionātus, kurus būtu vērts atcerēties – 1968. un 2000. gadā. Septiņdesmitajos gados Itālijas un Dienvidslāvijas valstsvienībām bija vajadzīga Eiropas čempionātu vēsturē vienīgā fināla pārspēle lai noskaidrotu čempionu. Pēc tam, kad pirmajā spēlē abas vienības spēlēja neizšķirti, itāļi pamanījās ar 2:0 uzvarēt otrajā un ieguva sev pagaidām vienīgo Eiropas čempionu titulu. Savukārt 2000. gadā Itālija tika līdz finālam, kur dramatiskā cīņā piekāpās Francijas izlasei. Vēl 30 sekundes līdz finālsvilpei vadībā bija itāļi, bet Silveins Viltords burtiski pēdējā uzbrukumā rezultātu izlīdzināja. Papildlaikā Dāvids Trezegē guva zelta vārtus, un atveda čempionu titulu Francijai. Pirms četriem gadiem Portugālē Itālijas izlase un tās lielākās zvaigznes Kristians Vjerī un Frančesko Totti pamatīgi izgāzās, un, lai gan laika gaitā viņu vietu ir ieņēmuši citi, vēlme revanšēties par palikšanu apakšgrupā ir palikusi.

Trenera dosjē

Tieši Roberto Donadoni daudzi min kā galveno klupšanas akmeni Itālijas ceļā uz panākumiem. Un nevar noliegt – tam ir iemesls. Kā treneris slavenais pussargs sāka strādāt vien 2004. gadā, un daudzi bija ārkārtīgi pārsteigti, kad tieši Donadoni, kurš līdz 2006. gadam bija strādājis ar viduvējām komandām, tika izvēlēts par Marčello Lippi sekotāju. Lai gan kvalifikācijas cikls Itālijas izlasei izdevies spožs, Donadoni uz lauriem gulēt netaisās, un paziņojis, ka viņš nekavējoties atkāpsies no galvenā trenera amata, ja Itālijas izlasei šis čempionāts izvērtīsies neveiksmīgs. Nesen parakstītais līgums paredz, ka Donadoni būs Itālijas treneris līdz 2010. gadam, bet abas puses ir tiesīgas lauzt līgumu, ja Itālija nesasniegs konkrētu rezultātu Eiropas čempionātā. Kādu – tas lai paliek starp federāciju un treneri.

Sastāvs

Uz Eiropas čempionātu Itālijas izlase dosies optimālajā sastāvā. Skaistas atvadas izlasei 2006. gadā pateica trīsdemitgadnieki Alessandro Nesta un Frančesko Totti, bet Kristiano Zanetti, kurš aizvadīja lielisku sezonu „Juventus” rindās, jau sezonas vidū paziņoja, ka uz vietu Eiropas čempionātā nemaz nepretendē. Lai gan Roberto Donadoni sarakstā iekļāvis 24 spēlētājus, uz finālturnīru komanda dosies 23 vīru sastāvā, visticamāk, ka lieko meklēs vidējā līnijā vai uzbrukumā. Atšķirībā no Marčello Lippi, Donadoni nebūs iespējas grupu turnīrā izmēģināt teju visu sastāvu, jo tikai parādot labāko spēli labākajā sastāvā būs iespējams uzvarēt tādas izlases kā Nīderlandi un Franciju.

Itālijas izlases vārtos kā jau ierasts redzēsim Džanluidži Buffonu. Kā pierādīja kvalifikācijas cikls, sezona B Sērijā Džidži meistarību ietekmējusi minimāli un Buffons ir gatavs vēl vienam vēsturiskam finālturnīram – 2006. gada Pasaules Kausa izcīņā no spēles Buffonu pārspēja tikai Kristiano Zakkardo, kurš cīņā pret ASV raidīja bumbu savos vārtos. Aiz Buffona muguras savu iespēju gaidīs aizvien straujāk progresējošais Marko Amelie un viens no retajiem pārsteigumiem Donadoni izvēlētajā sastāvā Morgans de Sanktis.

Itālijas izlase un spēcīga aizsardzība daudziem futbola līdzjutējiem jau šķiet kā sinonīmi, un Donadoni būs ko palauzīt galvu, lai no dotajiem aizsargiem izveidotu pēc iespējas spēcīgāku četrinieku. Spānijas čempions un izlases kapteinis Fabio Kannavaro sev vietu pamatsastāvā jau ir rezervējis, bet cīņa par vietu viņam blakām norit ļoti spraigi. Marko Materacci pieredzes netrūkst, bet aiz muguras, šķiet, neveiksmīgākā sezona pēdējo gadu laikā. Kvalifikācijas ciklā sevi pierādīja Andrea Barcalji, toties sezonas laikā laba sapratne izveidojusies starp jauno „Juventus” aizsardzības līderi Džiordžio Kjellīni un Itālijas izlases pirmo numuru turīnieti Buffonu. Aizsardzības malās par aizvadīto sezonu gatavs reabilitēties Džanluka Zambrotta, kurš vienlīdz labi darbojas abās malējā aizsarga pozīcijās, bet to, kurā pusē viņš spēlēs noteiks Donadoni izvēle starp labās malas aizsargu Kristianu Panuči un viņa kolēģi kreisajā malā Fabio Grosso.

Arī vidējā līnijā lielisku izpildītāju netrūkst, paredzams, ka Donadoni atkal spēlēs ar trīs balsta pussargiem, bet Mauro Kamoranezi piešķirs uzbrūkošā pussarga lomu. Nopietna cīņa par vietu sastāvā sagaida visus trīs „AC Milan” pussargus – Massimo Ambrozīni, Andrea Pirlo un Dženaro Gatūzo, kurus pēc neveiksmīgas sezonas A Sērijā gatavi izkonkurēt Daniele de Rossi un Alberto Akvilani. Mainoties spēles zīmējumam, iespējams pie teikšanas tiks arī pieredzējušais malējais pussargs Simone Perrota un itāļu jaunatklājums no Florences Rikardo Montolivo.

Tieši uzbrukums visticamāk būs tā pozīcija, kur Donadoni mēģinās atrast vienu lieko. Galvenais vilcējspēks kvalifikācijas turnīrā bija Antonio di Natales un Lukas Toni duets, kuriem ik pa laikam veiksmīgi piebalsoja Fabio Kvaljarella. Fantastiskas sezonas A Sērijā padevušās Marko Borjello un Alessandro Del Pjero, kuru augstā rezultivitāte (attiecīgi 18 un 21 vārtu guvums) nopelnīja viņiem vietu sastāvā, bet par nosacīto pārsteigumu var nosaukt 2004. gada Eiropas čempionāta atklājumu Antonio Kassano, kura karjera aizvadītajos četros gados lielākoties gājusi tikai lejup. Arī šogad Kassano raksturs sagādāja viņam ne mazums problēmu, bet veids kādā Antonio burtiski aizvilkta „Sampdoria” līdz vietām UEFA Kausā piespieda Donadoni atstāt Filippo Inzagi mājās. Nav šaubu, ka Toni, kurš līdzās Krištianu Ronaldu pretendē uz gada labākā spēlētāja balvu, pamatsastāvā būs, bet Donadoni nebūs viegli izvēlēties "Bayern" milzim piemērotāko partneri.

Sastāvs Eiropas čempionātam

Spēlētājs Pozīcija Komanda
Džanluidži Buffons vārtsargs Juventus (Itālija)
Marco Amelia vārtsargs Livorno (Itālija)
Morgans de Sanktis vārtsargs Sevilla (Spānija)
Andrea Barcalji aizsargs Palermo (Itālija)
Fabio Kannavaro aizsargs Real Madrid (Spānija)
Džiordžio Kjellīni aizsargs Juventus (Itālija)
Fabio Grosso aizsargs Lyon (Francija)
Marko Materaci aizsargs Inter Milan (Itālija)
Kristians Panuči aizsargs AS Roma (Itālija)
Džanluka Zambrotta aizsargs Barcelona (Spānija)
Massimo Ambrozīni pussargs AC Milan (Itālija)
Alberto Akvilani pussargs AS Roma (Itālija)
Mauro Kamoranezi pussargs Juventus (Itālija)
Daniele de Rossi pussargs AS Roma (Itālija)
Dženaro Gatūzo pussargs AC Milan (Itālija)
Rikardo Montolivo pussargs ACF Fiorentina (Itālija)
Simone Perrota pussargs AS Roma (Itālija)
Andrea Pirlo pussargs AC Milan (Itālija)
Marco Borjello uzbrucējs Genoa (Itālija)
Antonio Kassano uzbrucējs Sampdoria (Itālija)
Alessandro del Pjero uzbrucējs Juventus (Itālija)
Antonio di Natale uzbrucējs Udinese (Itālija)
Fabio Kvaljarella uzbrucējs Udinese (Itālija)
Luka Toni uzbrucējs Bayern (Vācija)

Autora prognoze

Itāļu izlases tradicionāli pieder pie tām komandām, kurām patīk lēni ieskrieties un pēc tam finālturnīra gaitā uzņemt aizvien lielāku ātrumu. Pirms četriem gadiem Portugālē lēnais starts atmaksājās sāpīgi, bet, ja Donadoni vīri izkļūs no nāves grupas, tad viņi automātiski kļūs par vieniem no galvenajiem pretendentiem uz uzvaru, jo divi spēcīgi pretinieki būs atstāti aiz muguras. Pasaules līmeņa vārtsargs, daudz pieredzes aizsardzībā, viens no spēcīgākajiem uzbrukumiem Eiropā un īsti cīnītāji laukuma vidusdaļā – mana prognoze ir vismaz pusfināls.

Lasiet vēl

Čehija: Čehi - bez sava līdera

Izmantotie resursi:
euro2008.uefa.com
wikipedia.org

1 2 39 komentāri
Slēpts komentārs: bush
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2008-05-23 19:10, pirms 16 gadiem
Italija mani favoriti,bet nopietni viņi jau bija mani favorīti,pirms viņi izcīnīja 2006.gada čempi.
Vnk patīk Itāija,un tie cilvēki ka visi atbalsta JEBKURU sporta veidu.

 +11 [+] [-]

, 2008-05-23 19:10, pirms 16 gadiem
oveckins#1 rakstīja: ceru ka braziilija uzvarēs euro 2008, ir to pelniijushi

nu blee tev ar naak humors laukaaa es ceru ka humors..ja nee tad ar steigu jaazvana kaadam dienestam
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2008-05-23 19:16, pirms 16 gadiem
bush rakstīja: fotogrāfijas aprakstā, man šķiet, ka precīzāk būtu čellīni.


Tev šķiet nepareizi. Chiellini izrunā 'Kjellīni'.
Man šķiet, ka autors pārāk zemu novērtē rumāņus.
Slēpts komentārs: Tobiic

  +2 [+] [-]

, 2008-05-23 19:25, pirms 16 gadiem
oveckins#1 rakstīja: ceru ka braziilija uzvarēs euro 2008, ir to pelniijushi


Kopš kura laika Brazīlija ir Eiropā?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2008-05-23 19:28, pirms 16 gadiem
oveckins#1 rakstīja: vai tad euro 2008 naw starptautisks turnaments? kapec brazilji nevar vinnēt

nu klausies..laikam jau tieshaam jaazvana attieciigajiem dienestiem! nosaukums euro jau vien visu izsaka..prieksh braziiljiem ir domaats world cup
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2008-05-23 19:35, pirms 16 gadiem
drosi vien tapec, ka tas ir turnirs, kas balstās uz reģionāliem principiem...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2008-05-23 20:00, pirms 16 gadiem
Itālijas izlases sastāvā beidzot būs arī leģionāri, jo pēc 2006. gada pasaules čempionāta daudzi vadošie itāļu futbolisti nolēma izmēģināt savus spēkus arī ārpus dzimtenes! Luka Toni veiksmīgi iekļāvies Minhenes Bayern sastāvā un ir viens no labākajiem vārtu guvējiem Vācijas Bundeslīgā!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-05-23 20:40, pirms 16 gadiem
SOAD rakstīja: rumani tiesam no daudziem tiek ignoreti, bet ka tiesi vini sasita Niderlandi neviens neruna. es nebusu shokets ja tiesi rumani bus otra komanda kas tiks ara no grupas, ja skatas uz to ka Rumanija progreseja un cik labi speletaji tai ir, un cik svaki parasti Francija sak cempionatus, ari Italija neipasi spozi, tad tas nebut nebus parsteigums.

Tieshi taa - Es arii pieljauju diezgan lielu iespeeju, ka Rumaanija buus viena no divaam komandaam, kas speelees 4daljfinaalaa....

  +1 [+] [-]

, 2008-05-23 20:52, pirms 16 gadiem
oveckins#1 rakstīja: ceru ka braziilija uzvarēs euro 2008, ir to pelniijushi

Akdievs, mazo bērniņ apsites kartē, kur ir Brazīlija...

  +1 [+] [-]

, 2008-05-23 21:07, pirms 16 gadiem
Tapeec jau taa ir naves grupa ka jebkurss var tikt raa no grupas!!!

  +1 [+] [-]

, 2008-05-23 21:07, pirms 16 gadiem
Ceru ka taas buus Francija un Rumaanija!!!

  -1 [+] [-]

, 2008-05-23 21:21, pirms 16 gadiem
jaaklis rakstīja: Tapeec jau taa ir naves grupa ka jebkurss var tikt raa no grupas!!!

nāves grupa ir tad ja spēlē 3 grandi,plus vēlviens. Rumānija nav grants!

Tad kad LV bija EČ,mums arī bija nāves grupa... Kas zin, mošk būtu vinnējuši Čehiju, ja Starkovs aizsargu nenomainītu pret uzbrucēju, un tālāk sekotu ničš pret fričiem, un 1/4 rokā Manu prāt, vajadzēja otrādi, uzbrucēju pret aizsargu. Bet nu jebkurā gadījumā, paldies viņam, par to ka mēs vispār tur tikām!!!

Es saku ka EČ nespēlēs Borjello.

  +2 [+] [-]

, 2008-05-23 21:23, pirms 16 gadiem
Itāļi netiks pat ārā no grupas!

  +3 [+] [-]

, 2008-05-23 21:30, pirms 16 gadiem
Paskatoties uz Rumanju sastaavu es teiktu ka vinji ir gan grandi!!! Un nevar ne saliidzinaat Rumaanijas izlasi ar Latvijas, jo rumaanji ir klasi augstaaki par muuseejiem!!!

Jurchiks_pe4o rakstīja: nāves grupa ir tad ja spēlē 3 grandi,plus vēlviens. Rumānija nav grants!

Tad kad LV bija EČ,mums arī bija nāves grupa... Kas zin, mošk būtu vinnējuši Čehiju, ja Starkovs aizsargu nenomainītu pret uzbrucēju, un tālāk sekotu ničš pret fričiem, un 1/4 rokā Manu prāt, vajadzēja otrādi, uzbrucēju pret aizsargu. Bet nu jebkurā gadījumā, paldies viņam, par to ka mēs vispār tur tikām!!!

Es saku ka EČ nespēlēs Borjello.

     [+] [-]

, 2008-05-23 22:14, pirms 16 gadiem
jaaklis rakstīja: Paskatoties uz Rumanju sastaavu es teiktu ka vinji ir gan grandi!!! Un nevar ne saliidzinaat Rumaanijas izlasi ar Latvijas, jo rumaanji ir klasi augstaaki par muuseejiem!!!

Būs friendly un tad redzēsim...

Es par Franciju un Vāciju..

  +2 [+] [-]

, 2008-05-23 22:15, pirms 16 gadiem
Toni viņus aizvilks tālu... Tā ceru... Gattuso cerams, ka būs super cīnītājs kā vienmēr... Pirlo un Kamoranezi piespēles būs pietiekami labas priekš Toni... Jūtu ka tas būs viņu gads, bet finālā kapās Vācija pret Franciju[Bukmeikeru kofs- 9.00].. Visticamākais...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-05-24 10:40, pirms 16 gadiem
Jau dekaadi esmu Itaalijas fans. C grupaa manupraat buus dikti labas speeles un ceru ka paareejaas komandas arii buus nobrunjojushaas ar tik pat zvaigzhnjotu sastaavu. Veixmi Itaalijas izlasei un ...... par labu futbolu!!!

  +1 [+] [-]

, 2008-05-24 11:45, pirms 16 gadiem
ta tas oveckins,tak ir pilniigs pajols!!!!! to jau no kaadiem 8.gadiem vajadzeeja zinaat!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-05-24 15:22, pirms 16 gadiem
Akvilani nevajadzētu pamest sastāvu, jo viņš ir Azzuri nākotne un var dot dinamiskāku spēli centrā kā rezervists. Fabio Kvaljarella arī noteikti paliks, viņš tagad ir liela zvaigzne Itālijā un viņu grib visas Itālijas lielās komandas. Visdrīzāk tas būs vai nu Borjello, vai Kassano. Esmu lasījis intervijas, kurās par Kassano spēlēšanu izlasē diezgan atturīgi izsakās paši spēlētāji. Kassano ir vnk izcils spēlētājs, bet raksturs gan viņam ir šausmīgs.

  -2 [+] [-]

, 2008-05-24 15:42, pirms 16 gadiem
Es par Nīderlandi un Itāliju! Franciju vnk neciešu!
1 2 39 komentāri