Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:217, Did:0, useCase: 3

Ko parādīs ambiciozie šveicieši?

Ko parādīs ambiciozie šveicieši?
Vai Šveice "Euro 2008" varēs līksmot tāpat
kā pārbaudes spēlē ar Slovākiju?
Foto - Scanpix

Aizsākto apskatu sēriju par gaidāmā Eiropas čempionāta futbolā dalībvalstīm turpinām ar vienu no divām turnīra rīkotājām - Šveices izlasi, ar ko Latvija ielozēta vienā 2010. gada Pasaules kausa atlases grupā.

Kā turnīra saimniecei Šveicei vieta starp 16 finālturnīra dalībniecēm pienācās automātiski, tādēļ šīs Alpu zemes futbolisti jau kopš 2006. gada Pasaules kausa finālsacensībām varēja mērķtiecīgi gatavoties nākamajam lielajam futbola turnīram, šajā laikā aizvadot vienīgi pārbaudes spēles. Rezultāti gan nav bijuši diez ko iepriecinoši - zaudēts vai katrā otrajā spēlē (9 zaudējumi 17 cīņās), sevišķi smagi martā pret Vāciju - 0:4. Tomēr pirms dažām dienām gūtā uzvara 2:0 pret Slovākiju, kuru treneris Kobi Kūns uzskata par spēles stila ziņā līdzīgu komandu pirmajiem Šveices pretiniekiem - čehiem, iespējams, dos nepieciešamo pārliecību par saviem spēkiem finālturnīra priekšvakarā.

Finālturnīrs

Mājniekiem trāpījusies samērā smaga grupa. Pirmā spēle 7. jūnija pievakarē pret Čehijas izlasi vienlaikus būs arī turnīra atklāšanas spēle. Četras dienas vēlāk komanda dienas vēlajā spēlē tiksies ar, domājams, vieglāko no trim pretiniekiem - Turcijas izlasi, bet apakšgrupu turnīru noslēgs ar cīņu pret portugāļiem (optimistiskākie Šveices līdzjutēji to nodēvējuši par spēli par pirmo vietu grupā). Visas apakšgrupas spēles šveicieši aizvadīs "St. Jakob-Park" stadionā Bāzelē.

Datums Spēle
7. jūnijs Šveice - Čehija
11. jūnijs Šveice - Turcija
15. jūnijs Šveice - Portugāle

Finālturnīru vēsture

Uz papīra Šveices izlases labākie sasniegumi palikuši tālā pagātnē - trīs reizes izdevies iekļūt Pasaules kausa ceturtdaļfinālā, taču pēdējo reizi tas izdevās 1950. gadā... Vēl divas reizes uzspēlējot Pasaules kausa grupu turnīrā sešdesmitajos gados, Šveice uz kādu laiku pazuda no augstākā līmeņa futbola sacensībām, tikai 1994. gadā atgriežoties Pasaules kausa finālturnīrā, no kura izstājās astotdaļfinālā. Pirms diviem gadiem Vācijā komanda aizspēlējās tikpat tālu un pat iekļuva vēsturē kā pirmā vienība, kas turnīrā no spēles nezaudē nevienus vārtus.
Eiropas čempionātos Šveice spēlējusi divas reizes - 1996. un 2004. gadā, abas reizes tā arī neizkļūstot no grupas. 1996. gadā komanda gan palika atmiņā ar to, ka turnīra atklāšanas spēlē spēja atņemt punktu mājniekiem angļiem - 1:1.

Trenera dosjē

Savulaik diezgan ilgi nospēlējis Šveices izlasē kā pussargs, Jakobs jeb Kobi Kūns par savu svarīgāko trenera stratēģijas principu uzskata saliedētas vienības izveidošanu no jauniem, ambicioziem spēlētājiem, nekautrējoties atteikties no futbolistiem, kuri, viņaprāt, nelabvēlīgi ietekmē komandas mikroklimatu. Līdz lielās izlases vadības pārņemšanai, kas notika 2001. gadā, treneris vadīja Šveices U-21 izlasi. Pēc nedaudz skandalozajām papildspēlēm par iekļūšanu 2006. gada Pasaules kausa izcīņā ar Turcijas izlasi Kūns gada nogalē tika atzīts par gada labāko Šveices sporta treneri un nedaudz vēlāk - arī par Gada šveicieti. Kobi Kūns jau labi sen nosolījies, ka šis nu gan būšot viņa pēdējais turnīrs. Diez vai viņš vēlēsies no izlases atvadīties uz neveiksmīgas nots.

Sastāvs

Līdzīgi kā vairāki citi treneri, tai skaitā arī otras "Euro 2008" rīkotājvalsts - Austrijas izlases vadītājs Jozefs Hikersbergers, šveicietis Kūns galīgo izlases sastāvu paziņos tikai pēdējā pieteikumu iesniegšanas dienā - 28. maijā. Tā kā kopā ar komandu patlaban turpina trenēties 25 spēlētāji, bet turnīram atļauts pieteikt tikai 23, divi no zemāk redzamajā tabulā nosauktajiem spēlētājiem izrādīsies lieki.

Skaidrs, ka lieks nebūs neviens no vārtsargiem - jau tradicionāli komandas lielajiem turnīriem piesaka trīs vārtsargus. Jau gada sākumā treneris Kūns paziņoja, ka Eiropas čempionātā pirmā vārtsarga godu uzticēs Bundeslīgā spēlējošajam talantīgajam jaunās paaudzes pārstāvim Djego Benaljo, kuru gan Volfsburgas kluba treneri, gan Kūns uzskata pat par vienu no pasaules labākajiem jaunajiem vārtsargiem. Šis nedaudz riskantais gājiens rezervē atstājis 37 gadus veco veterānu Paskālu Cuberbīleru, kas izlasē debitēja jau tālajā 1994. gadā. Paredzams, ka kā trešais vārtsargs "Euro 2008" tiks pieteikts Bosnijā dzimušais Eldins Jakupovičs, kurš Šveices pieaugušo izlasē vēl nav spēlējis ne reizi, taču interesanti, ka savulaik U-21 līmenī stāvējis gan Bosnijas, gan Šveices izlašu "kastē".

Disciplinēta aizsardzība tradicionāli bijis Šveices trumpis, ko pierāda fakts, ka pēdējā Pasaules kausa finālturnīrā komanda no spēles nezaudēja nevienus vārtus (vienīgā!), no turnīra izstājoties tikai pēc zaudējuma Ukrainai 11 metru sitienu sērijā. No savainojuma atlabušais Patriks Millers ("Lyon") un jaunie Filips Zendeross un Johans Džurū (abi "Arsenal") visdrīzāk būs tie spēlētāji, kas cementēs komandas aizsardzību.

Kobi Kūns iecienījis spēles stilu ar četriem un nereti pat pieciem pussargiem. Šajā līnijā galvenās lomas spēlēs 23 gadu vecumā jau 30 spēles Šveices izlasē aizvadījušais Trankvilo Barneta ("Bayer") un pieredzējušais Hakans Jakins, kurš darbosies kā izvirzītais pussargs. Arī Gelsons Fernandess, kuru bijušais Anglijas izlases treneris Svens Jērans Eriksons nodēvējis par labāko jauno Šveices futbolistu, un Daniels Žigaks būs vieni no galvenajiem spēkiem vidējā līnijā.

Uzbrukumā šveiciešu līderis neapšaubāmi ir Aleksandrs Frejs, no kura snieguma vistiešākajā veidā būs atkarīgi Šveices izlases rezultāti. Gandrīz gadu ārstējis savainojumu, Dortmundē spēlējošais uzbrucējs cer atgūt formu līdz finālturnīram. Ja Frejam tomēr neizdosies kļūt par uzbrukuma līderi, visticamāk šo smagumu uz saviem pleciem nāksies iznest jaunajam Johanam Vonlantēnam ("Salzburg") un Marko Štrelleram ("Basel").

Paplašinātais sastāvs Eiropas čempionātam

Spēlētājs Pozīcija Klubs
Djego BenaljovārtsargsWolfsburg (Vācija)
Eldins Jakupovičsvārtsargs Grasshoppers (Šveice)
Paskāls Cuberbīlers vārtsargs Neuchâtel Xamax (Šveice)
Mario Egimans aizsargsKarlsruhe (Vācija)
Filips Degens aizsargsBorussia Dortmund (Vācija)
Johans DžurūaizsargsArsenal (Anglija)
Stefans Grihtings aizsargsAuxerre (Francija)
Patriks Millers aizsargsLyon(Francija)
Stefans Lihtšteiners aizsargs Lille (Francija)
Filips Zendeross aizsargsArsenal (Anglija)
Kristofs Špihers aizsargsEintracht Frankfurt (Vācija)
Ludoviks Maņēns aizsargsStuttgart (Vācija)
Trankvillo Barneta pussargsLeverkusen (Vācija)
Valons Behrami pussargs Lazio (Itālija)
Rikardo KabanasspussargsGrasshoppers (Šveice)
Gelsons FernandesspussargsManchester City (Anglija)
Daniels ŽigakspussargsMetz (Francija)
Benjamins HugelspussargsFC Basel (Šveice)
Gokans Inlerspussargs Udinese (Itālija)
Hakans JakinspussargsYoung Boys (Šveice)
Erens DerdijoksuzbrucējsFC Basel (Šveice)
Aleksandrs FrejsuzbrucējsBorussia Dortmund (Vācija)
Tomass HēberliuzbrucējsYoung Boys (Šveice)
Marko ŠtrellersuzbrucējsFC Basel (Šveice)
Johans VonlantēnsuzbrucējsRed Bull Salzburg (Austrija)

Autora prognoze

Kā jau parasti mājnieku gadījumā, prognozēt komandas sniegumu ir visai pagrūti. Lielais līdzjutēju atbalsts un spēlēšana savu skatītāju priekšā var gan dot nepieciešamo iedvesmu, gan gluži pretēji - sasaistīt. Taču, ja piepildīsies pirmais scenārijs un komandas atslēgas spēlētāji (kā Frejs un Millers) rādīs savu labāko spēli, tad Šveicei varētu būt pa spēkam sagādāt pārsteigumus un, iespējams, arī izkļūt no grupas. Bet tālāk jau seko izslēgšanas spēles, kurās mazums kas var gadīties...

Lasiet vēl

Rumānija: Rumāņi gatavo pārsteigumu
Čehija: Čehi - bez sava līdera
Itālija: Donadoni vēl meklēs lieko
Zviedrija: Cik tālu "Euro 2008" aizkļūs zviedri?

Izmantotie resursi:
euro2008.uefa.com
wikipedia.org
news.ch

  +5 [+] [-]

, 2008-05-26 23:50, pirms 16 gadiem
rakstiņš jau labs izlasīju visu to, kas mani interesēja!

nu redzēsim, kā klāsies Šveicei!
Slēpts komentārs: Compilation

  +4 [+] [-]

, 2008-05-26 23:52, pirms 16 gadiem
Zoliids sastaavinjsh

  +3 [+] [-]

, 2008-05-26 23:55, pirms 16 gadiem
Kur otrs Degens?!?!?!?!?!

  +4 [+] [-]

, 2008-05-26 23:56, pirms 16 gadiem
Domāju, ka pārsteigumi izpaliks no šīs komandas... Grupa pa stipru...

  +7 [+] [-]

, 2008-05-26 23:58, pirms 16 gadiem
vilx rakstīja: Kur otrs Degens?!?!?!?!?!

Dāvidam Degenam ir cirkšņa savainojums.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2008-05-27 00:08, pirms 16 gadiem
Viesturs Lācis rakstīja: Dāvidam Degenam ir cirkšņa savainojums.


Skaidrs, paldies par info

  +3 [+] [-]

, 2008-05-27 00:10, pirms 16 gadiem
Viesturs Lācis rakstīja: Dāvidam Degenam ir cirkšņa savainojums.

Auč, ļoti nepatīkama trauma... Pats esmu pārdzīvojis... Novēlu ātrāk atveseļoties[ilgāk kā 3 nedēļas nevajadzēs].

  -4 [+] [-]

, 2008-05-27 00:11, pirms 16 gadiem
neko.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2008-05-27 01:07, pirms 16 gadiem
reiniksrobis rakstīja: Auč, ļoti nepatīkama trauma... Pats esmu pārdzīvojis... Novēlu ātrāk atveseļoties[ilgāk kā 3 nedēļas nevajadzēs].


Man tas bija ''nedaudz'' ilgak! Stulbi jau ir!

  -1 [+] [-]

, 2008-05-27 09:03, pirms 16 gadiem
Neko neparādīs!

  -1 [+] [-]

, 2008-05-27 11:51, pirms 16 gadiem
es gan šajā turnīrā būšu par Poliju un Krieviju,bet par Šveici runājot...novēlu viņiem lai nezaudē visu mačus šajā grupā,pretinieces nav no vājākajām finālturnīrā!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-05-27 12:54, pirms 16 gadiem
Parādīs cīņassparu un netiks ārā no grupas.

  -1 [+] [-]

, 2008-05-27 13:14, pirms 16 gadiem
Turki ņemami

     [+] [-]

, 2008-05-27 13:41, pirms 16 gadiem
es Par Portugaaljiem mana zeme

  -1 [+] [-]

, 2008-05-27 14:17, pirms 16 gadiem
laba talantīga komanda var ar tiesnešu palīdzību sasniegt ceturtdaļfinālu.

     [+] [-]

, 2008-05-27 14:29, pirms 16 gadiem
Iespējams, ka Jūs dzeriet Carlsberg un vairāk par visu pārējo Jums patīk futbols… Iespējams, ka šī lapa (carlsberg.lv) Jums palīdzēs gatavoties Eiro 2008…
Iespējams, Carlsberg ir vislabākais alus pasaulē!

     [+] [-]

, 2008-05-27 14:35, pirms 16 gadiem
Pussargi un uzbrucēji viņiem jau ļoti labi! Bet Šveoce vienmēr pārsteidz visu pasauli ar savām fantastiskajām uzvarām un neizšķirtiem!

     [+] [-]

, 2008-05-27 14:36, pirms 16 gadiem
Who_cares rakstīja: Iespējams, ka Jūs dzeriet Carlsberg un vairāk par visu pārējo Jums patīk futbols… Iespējams, ka šī lapa (carlsberg.lv) Jums palīdzēs gatavoties Eiro 2008…
Iespējams, Carlsberg ir vislabākais alus pasaulē!



Mēs te tā kā nereklamējam alus firmas!

     [+] [-]

, 2008-05-27 14:43, pirms 16 gadiem
A kurs teica, ka es alus firmu reklameju? Principa es neko nereklameju - vienkarsi iesaku ieiet carlsberg.lv un paskatities - varbut kaut kas noder! Prieks manis jau nodereja

  +1 [+] [-]

, 2008-05-27 14:49, pirms 16 gadiem
Who_cares rakstīja: A kurs teica, ka es alus firmu reklameju? Principa es neko nereklameju - vienkarsi iesaku ieiet carlsberg.lv un paskatities - varbut kaut kas noder! Prieks manis jau nodereja



Ā nu tad atvaino par šiem daudzajiem uzbraucieniem

     [+] [-]

, 2008-05-27 14:54, pirms 16 gadiem
Who_cares rakstīja: A kurs teica, ka es alus firmu reklameju? Principa es neko nereklameju - vienkarsi iesaku ieiet carlsberg.lv un paskatities - varbut kaut kas noder! Prieks manis jau nodereja



Dienas vārti gan bija samontēti

     [+] [-]

, 2008-05-27 15:06, pirms 16 gadiem
Vai tad Beirami nav pusargs?

     [+] [-]

, 2008-05-27 15:07, pirms 16 gadiem
krissz rakstīja: Vai tad Beirami nav pusargs?



Kjip ir

     [+] [-]

, 2008-05-27 21:53, pirms 16 gadiem
Domaaju ka Shveices izlase shajaa turniraa vareetu buut lielakaa paarsteiguma autore,jo Shveicei ir izcils treneris un ljoooti laba komanda.Nejau daudzaas komandas spelee taadu speleetaaji kaa-Senderos Millers Frejs Jakins utt... Man tieshaam ljoti simpatizee shii komanda un es domaaju ka vinji talu tiks.Domaaju ka tieshi Portugaale un Shveice tiks araa no grupas un domaaju ka vinjas abas tiks paari ceturtdaljfinaala slieksnim, jo blakus grupa noteikti ir vajaaka.Mana prognoze Shveice tiks liidz pusfinaalam kur zaudees nerezultatiiva , bet spraigaa machaa.
P.S. Shveice un Francija ir shii turniira manas favoriites