Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:217, Did:0, useCase: 3

Rumāņi gatavo pārsteigumu

Rumāņi gatavo pārsteigumu
Kristians Kivu un Adrians Mutu
Foto: AFP

2000. gada Eiropas futbola čempionāta ceturtdaļfinālisti Rumānija nebūt nav pieskaitāma pie stabilākajām komandām, un viņu lomu Euro 2008 finālturnīrā varētu aprakstīt ar diviem vārdiem – melnais zirdziņš. Ceturtajā Euro 2008 dalībnieču apskatā par Viktora Picurkas vadītajiem vīriem.

Grūti pateikt ko rumāņi sagrēkojuši pret Futbola Dievu, bet vēl neveiksmīgāku izlozi grūti iedomāties, praktiski no jebkura groza rumāņiem tika iespējami spēcīgākais pretinieks. Līdzās Rumānijai no C – nāves – apakšgrupas laukā centīsies tikt arī Francija, Itālija un Nīderlande. Bukmeikeri visaugstāk novērtējuši itāļu izredzes kvalificēties ceturdaļfinālam, turpat blakus ir Francija, bet nedaudz tālāk Nīderlande. Rumānijas izlases iespējas tiek vērtētas kā viens pret desmit, jeb teju trīs reizes zemāk nekā Nīderlandes izlasei, kura kvalifikācijas turnīrā palika zem rumāņiem.

Līdzīgi kā Latvijas izlase pirms četriem gadiem, arī Rumānija pirms čempionāta izvēlējusies uzturēt labu noskaņojumu komandā un pēdējo pārbaudes spēli 31. maijā aizvadīs pret ne pārāk spēcīgu pretinieku - Melnkalnes izlasi.

Kvalificēšanās čempionātam

Kvalifikācijas ciklā Rumānijai gāja kā pa celmiem – bija gan uzvara mājās un neizšķirts viesos pret Nīderlandes izlasi, gan diametrāli pretēji rezultāti pret relatīvi vājāko Bulgārijas izlasi, bet beigu beigās rumāņi ciklu pabeidza ar pārliecinošu pirmo vietu un ļoti pieklājīgu gūto un zaudēto vārtu attiecību - +19. Ar attiecīgi sešiem un pieciem vārtu guvumiem rumāņu galvenais vilcējspēks uzbrukumā bija duets Adrians Mutu un Čiprians Marika.

G grupa

Vieta Valsts Spēles Uzvaras Neizšķirti Zaudējumi Punkti
1. Rumānija 12 9 2 1 29
2. Nīderlande 12 8 2 2 26
3. Bulgārija 12 7 4 1 25
4. Baltkrievija 12 4 1 7 13
5. Albānija 12 2 5 5 11
6. Slovēnija 12 3 2 7 11
7. Luksemburga 12 1 0 11 3

Finālturnīrs

Finālturnīru rumāņi uzsāks ar diviem mačiem pret Pasaules Kausa finālistiem – Francijas un Itālijas izlasēm. Veiksmes šajās spēlēs noteiks to, vai rumāņiem 17. jūnijā būs par ko cīnīties mačā pret Nīderlandi, kura noteikti gribēs revanšu par zaudējumu kvalifikācijas ciklā.

Datums Spēle
9. jūnijs Rumānija – Francija
13. jūnijs Rumānija – Itālija
17. jūnijs Rumānija – Nīderlande

Finālturnīru vēsture

Rumānijas izlase jau kopš Pasaules Kausa pirmsākumiem ir pieskaitāma ja ne pie futbola lielvalstīm, tad pie zemes, kurā futbols ir cieņā, gan. Tieši Rumānija kopā ar Brazīliju, Franciju un Beļģiju sastāda tās četras valstis, kuras piedalījušās pirmajos četros Pasaules Kausos. Labās futbola tradīcijas gan automātiski nenozīmēja sekmes savā kontinentā – pirmoreiz Eiropas čempionāta finālturnīram Rumānija kvalificējās vien 1986. gadā, bet pirmoreiz no apakšgrupas rumāņiem izdevās izkļūt tikai pirms astoņiem gadiem – 2000. gadā, kad Rumānija sasniedza savu labāko rezultātu Eiropas čempionātos – ceturtdaļfinālu.

Līdzīgi kā šogad, arī 2000. gadā rumāņi tika ielozēti nāves grupā kopā ar Anglijas, Portugāles un Vācijas valstsvienībām, kas nozīmēja, ka neviens necerēja rumāņus ieraudzēt ceturtdaļfinālā. Pirmo divu spēļu rezultāti par to arī neliecināja – neizšķirts pret Vāciju, kā arī zaudējums Portugālei. Trešais mačs pret Angliju Rumānijai bija izšķirošais un rumāņi saviem līdzjutējiem vilties nelika – netaisnīgi nonākot zaudētāju lomā pēc pirmā puslaika, Rumānija saņēmās otrajā un izrāva dramatisku uzvaru ar 3:2, pirmo un pagaidām vienīgo reizi iekļūstot Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā, kur viņus apstādināja nākamie finālisti Itālijas izlase. 2004. gada finālturnīram Portugālē rumāņi nekvalificējās, kvalifikācijas ciklā paliekot aiz Dānijas un Norvēģijas izlasēm.

Trenera dosjē

Viktora Picurkas rēķinā šis ir jau otrais Eiropas čempionāts, līdz kuram viņš aizvedis Rumānijas izlasi. Tomēr Picurkas darba metodes ne vienmēr ir patikušas spēlētājiem un darba devējiem, kas pirms astoņiem gadiem noveda pie konflikta ar rumāņu lielākajām zvaigznēm Georgu Hadži un Georgu Popesku. Toreiz, īsi pirms Rumānijas vēsturē veiksmīgākā Eiropas čempionāta, jāaiziet bija Picurkam. 2004. gadā viņš vēlreiz tika iecelts par rumāņu galveno treneri, un interesanti, ka atkal pie vainas bija konflikts. Šoreiz ar „Steaua” īpašnieku Džidži Bekalli, un Picurka pēc rumāņu slavenākā kluba pamešanas atgriezās pie izlases stūres. Kādreiz ārkārtīgi rezultatīvais uzbrucējs ir iemācījis rumāņiem ne tikai gūt vārtus, bet arī domāt par savu vārtu drošību, kam apakšgrupas spēlēs pret lielajiem grandiem var būt milzīga nozīme.

Sastāvs

Rumāņu sastāvā varbūt nav tie skaļākie uzvārdi no lielākajām komandām, bet viņu spēks slēpjas labā komandas sadarbībā un spēlētāju savstarpējā sapratnē. Veseli 14 vīri nāk no vietējās līgas komandām un daudzās nozīmīgās pozīcijās, piemēram, aizsardzības centrā, Picurka ir atradis spēlētāju pārus un trijniekus, kuri ikdienā spēlē kopā un piespēli viens otram spētu atdot arī ar aizsietām acīm.

Vārtos neapšaubāms pirmais numurs ir Denisa Romanova komandas biedrs Bogdans Lobonts, kurš vārtus sargāja arī kvalifikācijas ciklā. Potenciālais otrais numurs Danuts Komans nedēļas nogalē treniņā guva īkšķa traumu un no futbola būs spiests atteikties vismaz 5 nedēļas, kas nozīmē, ka finālturnīrs viņam ies gar degunu. Nepieciešamības gadījumā, Lobonta vietu starp vārtu stabiem ieņems Mariuss Popa, bet par Komana aizstājēju visticamāk kļūs Eduards Stanču.

Aizsardzībā Picurkam būs ko palauzīt galvu – labu sezonu „Steaua” rindās nospēlējuši Dorins Gojans un Sorins Gjonea, aizvien skaļāk sevi piesaka „Lazio” rindās spēlējošais Stefans Radu, bet vieta pamatsastāvā puslīdz garantēta ir tās līdzšinējam līderim Kozminam Kontram. Savu vārdu noteikti gribēs teikt arī Razvans Rats, Kozmins Kontra un Gabriels Tamašs.

Vidējās līnijas groži noteikti tiks nodoti Milānas „Inter” zvaigznes Kristiana Kivu rokās, no kura visa Rumānija noteikti gaidīs ne tikai labu sniegumu aizsardzībā, bet arī vārtu guvumus no standartsituācijām. Viņam piebalsot gatavi Florentins Petre, Nikolae Dika un Mirels Radu, bet potenciālais pamatsastāva spēlētājs Ovidiu Petre nedēļas nogalē savainoja kāju volejbola laukumā un arī viņam Eiropas čempionāts būs jāizlaiž.

Uzbrukums neapšaubāmi ir Rumānijas spēcīgākā līnija. Jau šajā čempionātā Adrians Mutu var kļūt par visu laiku otro rezultatīvāko rumāņu uzbrucēju (līdz tam viņam pietrūkst trīs vārtu guvumi), bet kvalifikācijas ciklā viņam labi piebalsoja Bundeslīgas rūdījumu guvušais Čiprians Marika, kurš noteikti cer reabilitēties par neveiksmīgo sezonu Štutgartē. Noteikti, ka Rumānijas uzbrukums nebeidzas ar šiem diviem uzvārdiem, jo pretiniekiem būs jārēķinās arī ar uzvārda brāļiem Danielu un Mariusu Nikulaēm.

Paplašinātais sastāvs Eiropas čempionātam

Spēlētājs Pozīcija Klubs
Bogdans Lobonţs vārtsargs Dinamo Bucureşti (Rumānija)
Mariuss Popa vārtsargs FC Politehnica 1921 (Rumānija)
Kozmins Kontra aizsargs Getafe CF (Spānija)
Kristians Sapunaru aizsargs Rapid Bucureşti (Rumānija)
Sorins Gjonea aizsargs Steaua Bucuresti (Rumānija)
Dorins Goians aizsargs Steaua Bucuresti (Rumānija)
Kozmins Moti aizsargs Dinamo Bucureşti (Rumānija)
Gabriels Tamašs aizsargs Auxerre (Francija)
Razvans Rats aizsargs Shakhtar Donetsk (Ukraina)
Stefans Radu aizsargs Lazio (Itālija)
Banels Nikolita pussargs Steaua Bucureşti (Rumānija)
Razvans Kočičs pussargs Lokomotiv Moskva (Krievija)
Pauls Kodrea pussargs AC Siena (Itālija)
Kristians Kivu pussargs Internazionale (Itālija)
Mirels Radu pussargs Steaua Bucureşti (Rumānija)
Nikolae Dika pussargs Steaua Bucureşti (Rumānija)
Florentins Petre pussargs CSKA Sofia (Bulgārija)
Adrians Kristea pussargs Dinamo Bucureşti (Rumānija)
Čiprians Deacs pussargs CFR Cluj (Rumānija)
Adrians Mutu uzbrucējs ACF Fiorentina (Itālija)
Čiprians Marika uzbrucējs VfB Stuttgart (Vācija)
Mariuss Nikulae uzbrucējs Caledonian Thistle (Skotija)
Daniels Nikulae uzbrucējs AJ Auxerre (Francija)
Florins Bratu uzbrucējs Dinamo Bucureşti (Rumānija)

Autora prognoze

Lai izkļūtu no grupas rumāņiem pret meistarībā un pieredzē krietni pārākiem pretiniekiem būs jāsavāc kā minimums 4 punkti. Ja Picurkas vīri pamanīsies izkļūt no šādas apakšgrupas, tālāk iespējams ir viss. Mana prognoze ir, ka kādam grandam rumāņi noteikti iekodīs un pabojās dzīvi, bet nedaudz pietrūks, lai izkļūtu no apakšgrupas.

Lasiet vēl

Čehija: Čehi - bez sava līdera
Itālija: Donadoni vēl meklēs lieko
Zviedrija: Cik tālu "Euro 2008" aizkļūs zviedri?

Izmantotie resursi:
euro2008.uefa.com
wikipedia.org

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2008-05-25 23:20, pirms 16 gadiem
Pārāk smaga grupa viņiem gadījusies..

  +2 [+] [-]

, 2008-05-25 23:21, pirms 16 gadiem
nja, bet spēles šiem būs smagas.. bet pieredze un atminjas visai dzīvei!
Slēpts komentārs: Maigoniitis

  +4 [+] [-]

, 2008-05-25 23:30, pirms 16 gadiem
Vēlu veiksmi... Neticu, ka tiks ārā no šīs grupas, bet nebūtu nekas pretī, ja viņi un Francūži izietu no grupas... Kvalifikācijā pierādīja, ka pat tāda Holande viņiem nav ciets rieksts...

  +5 [+] [-]

, 2008-05-26 00:37, pirms 16 gadiem
Kontra mans bērnības sapnis

  -4 [+] [-]

, 2008-05-26 03:03, pirms 16 gadiem
izlases speletajs traume kaaju volejbola laukuma

  -1 [+] [-]

, 2008-05-26 06:26, pirms 16 gadiem
debilie zaļie foni.

  +2 [+] [-]

, 2008-05-26 09:39, pirms 16 gadiem
Līdzīgi kā Latvijas izlase pirms četriem gadiem, arī Rumānija pirms čempionāta izvēlējusies uzturēt labu noskaņojumu komandā un pēdējo pārbaudes spēli 31. maijā aizvadīs pret ne pārāk spēcīgu pretinieku - Melnkalnes izlasi.

Gana speeciiga ir Melnkalnes izlase! Uzvareejusi, starp citu, norveegjus un sastaavaa shiem ir speeleetaaji no taadiem klubiem kaa Rome, Partizan, Maskavas Dinamo u.t.t.

  +2 [+] [-]

, 2008-05-26 09:59, pirms 16 gadiem
Rumāņi ir ok!! patika šie kad kapāja vēl Karpatu Maradona!!!!

  -3 [+] [-]

, 2008-05-26 10:31, pirms 16 gadiem
Holandei jaazaudee, paareejie jaauzvar!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-05-26 11:15, pirms 16 gadiem
Autoram milzīgs respect...

  +1 [+] [-]

, 2008-05-26 11:23, pirms 16 gadiem
Nu rumāņi jau peramie zēni nebūs.Ista nāves grupa,kur divām spēcīgam izlasēm pēc trim spēlēm ceļš mājup.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-05-26 18:42, pirms 16 gadiem
Nu pagājušajā EČ par melno zirdziņu tika uzskatīta Grieķija, un cik tālu šie tika mēs visi atceramies

     [+] [-]

, 2008-05-26 19:25, pirms 16 gadiem
Griekjiem tas gads vsp.bija kaut kas....vinji uzvarēja visur, kur varēja uzvarēt...Eiropas čempi basī, futeni,tad vēl visu ko.....līdzīgi, kā tagad Krievi laizh, kad šamie ir uzvarējuši Eirovīziju, hokeju, EČ basī gan sievietēm, gan vīriešiem, kā arī UEFA kausu - Zenit...(gada laikā šis viss...)
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2008-05-27 14:34, pirms 16 gadiem
Iespējams, ka Jūs dzeriet Carlsberg un vairāk par visu pārējo Jums patīk futbols… Iespējams, ka šī lapa (carlsberg.lv) Jums palīdzēs gatavoties Eiro 2008…
Iespējams, Carlsberg ir vislabākais alus pasaulē!