Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:217, Did:0, useCase: 3

Polija gatava uzvarām

Nauris Mackevičs
Nauris Mackevičs

Polija gatava uzvarām
Leo Bēnhakers - Polijas izlases panākumu atslēga?
Foto: AFP

Polijas futbola izlase Nīderlandes futbola speciālista Leo Bēnhakera vadībā ar trīspadsmito piegājienu beidzot ir sasniegusi Eiropas čempionāta finālturnīru. Vai tas būs komandas vienīgais sasniegums?

Polija, jau iekļūstot "Euro 2008", ir sagādājusi zināmu pārsteigumu, bet tas nenozīmē, ka komanda nav gatava vēl kādam brīnumam. Polijas izlase reti kad tiek minēta starp kādām no čempionātu favorītēm, bet tā ir komanda ar kuru ir jārēķinās jebkurai futbola lielvalstij. Polijas izlase šim Eiropas čempionāta finālturnīram gatavojas ļoti nopietni, pie tam komandu nav skāruši nopietni iztrūkumi sastāvā. Ņemot vērā to, ka arī ar finālturnīra apakšgrupas izlozi poļiem ir relatīvi paveicies, tad rodas sajūta, ka viss ir par labu Polijas izlasei.

Kvalificēšanās čempionātam

Lai arī Polijas izlases kvalifikācijas grupā nebija futbola grandu, izņemot Portugāli, tā spēlēja vienā no spriedzes bagātākajām atlases grupām, jo līdz pat pēdējai kārtai par pirmajām divām vietām cīnījās četras komandas. Polijas izlase atlases ciklu aizvadīja kā pa viļņiem, jo labas spēles mijās ar nepārāk veiksmīgām. Pirmajās divās spēlēs izdevās izcīnīt tikai vienu punktu, bet vēlāk sekoja sešu uzvaru sērija, kas ļāva poļiem nostiprināties vadošajās grupas pozīcijās. Par pavērsiena punktu kļuva Polijas izcīnītais neizšķirts Portugālē (2:2), kad komanda atguvās tikai mača izskaņā. Pēc šīs spēles komanda ieguva pārliecību par saviem spēkiem, kā rezultātā turpmāk komanda vairs nezaudēja nevienu spēli. 14 atlases cikla spēlēs Polija piedzīvoja tikai divus zaudējumus – pret Somiju un Armēniju (!), pie tam spēja izvairīties no zaudējumiem pret grupas galveno favorīti Portugāli.

A grupa

Vieta Valsts Spēles Uzvaras Neizšķirti Zaudējumi Punkti
1. Polija 14 8 4 2 28
2. Portugāle 14 7 6 1 27
3. Serbija 14 6 6 2 24
4. Somija 14 6 6 2 24
5. Beļģija 14 5 3 6 18
6. Kazahstāna 14 2 4 8 10
7. Armēnija 14 2 3 7 9
8. Azerbaidžāna 14 1 2 9 5

Finālturnīrs

Polija spēlēs B apakšgrupā kopā ar Vācijas, Horvātijas un Austrijas izlasēm. Par izteiktu šīs grupas favorītkomandu bukmeikeri uzskata Vācijas izlasi, Polijas izlasei atvēlot trešo pozīciju. Tieši pret kaimiņu izlasi Polija arī uzsāks Euro 2008 finālturnīru, un šī spēle varētu sniegt zināmu priekšstatu par Polijas izlases varējumu gaidāmajā čempionātā. 12. jūnijā komanda aizvadīs svarīgu spēli ar mājiniekiem – Austrijas izlasi. Neveiksme šajā spēlē acīmredzot laupīs jebkādas izredzes iekļūt nākamajā kārtā. Par komandas galvenajiem konkurentiem apakšgrupā bukmeikeri uzskata Horvātijas izlasi, kura ārpus finālturnīra atstāja Angliju. Polijas izlase ar Horvātiju spēlēs grupu turnīra pēdējā kārtā, un, ja nenotiks nekas ārkārtējs, tad šajā spēlē arī izšķirsies, kura no šīm komandām iekļūs ceturdaļfinālā.

Datums Spēle
8. jūnijs Polija – Vācija
12. jūnijs Polija – Austrija
16. jūnijs Polija - Horvātija

Finālturnīru vēsture

Kaut arī vairākkārt Polijas izlase ar panākumiem ir spēlējusi pasaules čempionātos (divas reizes ir izcīnīta trešā vieta), šis ir komandas pirmais Eiropas čempionāta finālturnīrs. Komanda vairākas reizes ir bijusi tuvu iekļūšanai finālturnīrā, bet vienmēr kaut kā ir pietrūcis. Atgādināsim, ka pagājušā Eiropas čempionāta finālturnīrā poļi neiekļuva, jo tos kvalifikācijas turnīrā apsteidza Latvijas izlase. Jāatzīmē, ka komanda arī nākamreiz spēlēs finālturnīrā, jo 2012. gadā Polija kopā ar Ukrainu būs čempionāta rīkotājvalstis.

Trenera dosjē

Komandas galvenais treneris ir Nīderlandes futbola speciālists Leo Bēnhakers, kurš ar komandu strādā kopš 2006. gada vasaras. Pēc veiksmīgā kvalifikācijas turnīra līgums ar nīderlandieti tika pagarināts līdz 2010. gada pasaules čempionāta atlases turnīra beigām. Savu trenera karjeru Leo sāka Nīderlandes zemākā līmeņa klubos, kur strādāja gan par trenera asistentu, gan arī par galveno treneri. Pirmos lielos panākums Bēnhakers sasniedza ar „Ajax” komandu, pēc tā kļuva par „Real Zaragoza” galveno treneri. Leo 80. gadu vidū palīdzēja Madrides „Real” izcīnīt trīs Spānijas čempionu titulus pēc kārtas, bet vēlāk atgriezās Nīderlandē. Pēc šiem panākumiem Leo vadīja dažāda līmeņa klubus un izlases, bet ievērojamus titulus vairs neizcīnīja. Pats Bēnhakers uzskata, ka Polijas izlases kvalificēšanās finālturnīram ir viens no viņa karjeras lielākajiem panākumiem.

Sastāvs

Gandrīz puse no izlases spēlētājiem pārstāv vietējās līgas komandas, bet ir arī vairāki futbolisti no Eiropas vadošajām līgām. Komandā ir pārstāvēti gan Anglijas, gan Spānijas, gan Vācijas, gan Grieķijas līgu klubi. Maz ir to futbolistu, kuri pārstāv kādu no Eiropas grandiem, bet toties komanda ir diezgan labi saspēlēta un tā ir ar lielu potenciālu. Komandā ir vairāki jauni un talantīgi futbolisti, tikai daži spēlētāji ir vecāki par 30 gadiem.

Vārtsargu līnija varētu būt viena no galvenajām Polijas izlases panākumu atslēgām. Domājams, ka pirmā vārtsarga vietu varētu ieņemt Artūrs Borucs, kurš aizvadīja labu sezonu „Celtic” sastāvā. Konkurenci viņam sastādīs Tomašs Kusčaks un Lukašs Fabianskis, kuri abi pārstāv Anglijas Premjerlīgas vadošos klubus, bet viņiem vēl ir salīdzinoši maza pieredze augstākā līmeņa mačos.

Komandas aizsardzības līnijā galveno lomu spēlē komandas veterāni – Ževļakovs, Baks un Jops. Izskatās, ka tieši šiem vīriem varētu uzticēties Benhakers. Noteikti, ka kādā mačā laukumā uznāks arī Vasiļevskis, kurš stabili aizvadīja atlases ciklu, kā arī Bronovickis. Pieteikumā ir vairāki ļoti jauni aizsargi, bet nekas neliecina, ka treneris varētu dot priekšroku tieši viņiem.

Pussargu līnijā poļiem ir vairāki ļoti meistarīgi futbolisti, pie tam komandai ir pievienojies naturalizētais brazīlietis Gereiro, kurš aizvadīja ļoti veiksmīgu sezonu Polijas čempionu „Legia” sastāvā. Vai Gereiro jau šajā čempionātā būs gatavs iekļauties komandā, vai arī treneris uzticēsies jau pārbaudītiem spēlētājiem, par to grūti spriest. Skaidrs ir tas, ka svarīgu lomu pussargu līnijā spēlēs Kržinoveks un Levandovskis, kuriem varētu pievienoties šobrīd savainotais Blaščikovskis. Par vietu pamatsastāvā cīnīsies arī Dudka un Gargula, kuri demonstrējuši solīdu sniegumu vietējā čempionātā.

Uzbrukuma smailē poļiem būs neviens cits kā atlases turnīra varonis Eusebiušs Smoļareks, kurš kvalifikācijā guva deviņus vārtus. Galvenais palīgs Smoļarekam droši vien būs neviens cits kā Macejs Žuravskis, kurš jau vairākus gadus ir viens no izlases līderiem. Pārbaudes spēlēs sevi labi ir pieteicis arī Matusjaks, kurš kādā no spēlēm laukumā izies noteikti. Šogad izlases sastāvā nav iekļauti tādi futbolisti kā Rasjaks („Bolton”) un Vihņareks („Arminia”), kuri līdz tam regulāri spēlēja izlasē. Polijas izlase nav no tām rezultatīvākajām, toties efektīvākajām komandām gan, tādēļ viens no komandas plusiem ir tieši momentu realizācija, kas šajā čempionātā būs ļoti svarīgi.

Paplašinātais izlases sastāvs Eiropas čempionātam

Spēlētājs Pozīcija Klubs
Artūrs Borucs vārtsargs Celtic FC (Skotija)
Lukašs Fabjaņskis vārtsargs Arsenal FC (Anglija)
Tomašs Kuščaks vārtsargs Manchester United FC (Anglija)
Jaceks Baks aizsargs FK Austria Wien (Austrija)
Gžegoržs Bronovickis aizsargs FK Crvena Zvezda (Serbija)
Pāvels Golaņskis aizsargs FC Steaua Bucureşti (Rumānija)
Mariušs Jops aizsargs FC Moskva (Krievija)
Adams Kokoška aizsargs Wisla Krakow (Polija)
Marcins Vasiļevskis aizsargs RSC Anderlecht (Beļģija)
Jakubs Vavržiņjaks aizsargs Legia Warszawa (Polija)
Mihals Ževļakovs aizsargs Olympiacos CFP (Grieķija)
Dariušs Dudka pussargs Wisla Krakow (Polija)
Rodžers Gereiro pussargs Legia Warszawa (Polija)
Radoslavs Majevskis pussargs Groclin Grodzisk Wielkopolski (Polija)
Mihals Paždans pussargs Gornik Zabrze (Polija)
Rafals Muravskis pussargs Lech Poznan (Polija)
Jakubs Blaščikovskis pussargs Borussia Dortmund (Vācija)
Lukašs Gargula pussargs GKS Belchatow (Polija)
Jaceks Kržinoveks pussargs VFL Wolfsburg (Vācija)
Mariušs Levandovskis pussargs FC Shakhtar Donetsk (Ukraina)
Vojcehs Lobodziņskis pussargs Wisla Krakow (Polija)
Eusebiušs Smoļareks uzbrucējs Real Racing Club Santander (Spānija)
Radoslavs Matusjaks uzbrucējs Wisla Krakow (Polija)
Mareks Saganovskis uzbrucējs Southampton FC (Anglija)
Tomašs Zahorskis uzbrucējs Gornik Zabrze (Polija)
Macejs Žuravskis uzbrucējs Larissa Fc (Grieķija)

Autora prognoze

Polijas izlase ir ļoti ambicioza, brīžiem pat pārāk, un gadās, ka pārvērtē savus spēkus, tomēr uzskatu, ka šis ir tas gads, kad Polijai ir labas izredzes sasniegt ko augstu. Tikt tālāk par ceturdaļfinālu būs grūti, bet uzvarēt Austriju un Horvātiju ir ļoti reāli. Domāju, ka šī komanda varētu būt viens no čempionāta lielākajiem pārsteigumiem, un vieni no pirmajiem, kas kritīs zem poļu skalpa būs Vācijas izlase. Lielākos panākumus gan šī izlase varētu sasniegt pēc četriem gadiem, spēlējot savā laukumā, jo potenciāls ir diezgan liels.

Lasiet vēl

Horvātija: Biliča faktors
Čehija: Čehi - bez sava līdera
Itālija: Donadoni vēl meklēs lieko
Zviedrija: Cik tālu "Euro 2008" aizkļūs zviedri?
Rumānija: Rumāņi gatavo pārsteigumu
Šveice: Ko parādīs ambiciozie šveicieši?

Izmantotie resursi:
euro2008.uefa.com
wikipedia.org

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-05-28 09:17, pirms 16 gadiem
Polijas izlase ir atdzimshanas stadijaa un rezultaati leenam, net naak pashi....

  +4 [+] [-]

, 2008-05-28 09:18, pirms 16 gadiem
vaartusargu liinija ljoti speeciiga !!!

  -3 [+] [-]

, 2008-05-28 09:19, pirms 16 gadiem
Nezinu vai pa tēmu, bet man nenormāli besī Poļaki!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2008-05-28 09:59, pirms 16 gadiem
Viņi ar Horvātiju cīnīsies, kurš ieņems otro vietu aiz Vācijas...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2008-05-28 10:45, pirms 16 gadiem
Polija jau iekļūstot Euro 2008 ir sagādājusi zināmu pārsteigumu

Tam nu es pavisam nepiekrītu. Drīzāk pārsteigums ir tas, ka Polijai šis ir tikai pirmais EČ finālturnīrs, lai gan tā ir neskaitāmas reizes spēlējusi PČ finālturnīros, kā arī ieguvusi tur medaļas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2008-05-28 11:29, pirms 16 gadiem
kaskulis rakstīja: Tu dzivo arpus lv ie/uk tad nebrinos

Nē es dzīvoju Rīgā, bet cik esmu ar viņiem saskāries eiropā, tieši polijā arī UK (Kautgan neesmu tur straadājis), nevienu kuram būtu, kaut puse 1/2 no simts neesmu saticis!
Novēlu netikt nekur tālāk par grupas spēlēm!

  +1 [+] [-]

, 2008-05-28 11:36, pirms 16 gadiem
eske rakstīja: Polija jau iekļūstot Euro 2008 ir sagādājusi zināmu pārsteigumu

Tam nu es pavisam nepiekrītu. Drīzāk pārsteigums ir tas, ka Polijai šis ir tikai pirmais EČ finālturnīrs, lai gan tā ir neskaitāmas reizes spēlējusi PČ finālturnīros, kā arī ieguvusi tur medaļas.

tieši tā.Pie tam viņi parādīja ļoti pārliecinošu un stabilu sniegumu kvalifikācijā.Portugāļiem drīzāk bija grūtības ar tikšanu tālāk,nevis poļiem.

  +1 [+] [-]

, 2008-05-28 12:28, pirms 16 gadiem
go_reds_go rakstīja: Nē es dzīvoju Rīgā, bet cik esmu ar viņiem saskāries eiropā, tieši polijā arī UK (Kautgan neesmu tur straadājis), nevienu kuram būtu, kaut puse 1/2 no simts neesmu saticis!
Novēlu netikt nekur tālāk par grupas spēlēm!

kads pats, tadi apkaartejie....

  +1 [+] [-]

, 2008-05-28 14:52, pirms 16 gadiem
Jāatzīmē, ka komanda arī nākamgad spēlēs finālturnīrā, jo 2012. gadā Polija kopā ar Ukrainu būs čempionāta rīkotājvalstis.

Kāds būs nākamais gads ???

  +2 [+] [-]

, 2008-05-28 15:05, pirms 16 gadiem
Par pavērsiena punktu kļuva Polijas izcīnītais neizšķirts Portugālē (2:2), kad komanda atguvās tikai mača izskaņā. Pēc šīs spēles komanda ieguva pārliecību par saviem spēkiem, kā rezultātā, turpmāk, komanda vairs nezaudēja nevienu spēli.

bet tās uzvaras, kuras tika gūtas pirms tās spēles ar Portugāli, tika gūtas neticot saviem spēkiem...

Konkurenci viņam sastādīs Tomašs Kusčaks un Lukašs Fabianskis, kuri abi pārstāv Anglijas Premjerlīgas vadošos klubus, bet tiem vēl ir salīdzinoši maza pieredze augstākā līmeņa mačos.

Anglija premjerlīgas spēles nevar nosaukt par augstākā līmeņa spēlēm?? Domāju, spēļu līmenis Polija-Austrija un Polija-Horvātija noteikti nebūs augstāks par Anglijas premjerlīgas spēlēm.

  +1 [+] [-]

, 2008-05-28 16:41, pirms 16 gadiem
KB rakstīja: vaartusargu liinija ljoti speeciiga !!!



Būtu vēl Dudeks...

     [+] [-]

, 2008-05-28 17:53, pirms 16 gadiem
Ja driiksteetu visus triis laist laukumaa vienlaikus...

     [+] [-]

, 2008-05-29 10:13, pirms 16 gadiem
Sarunājas divi vīri: "A tu gribētu ar Madonnu pārgulēt?"
"Ne-a."
"Kāpēc???"
"Ai, man vispār futbols nepatīk, it īpaši tas Madonna..."

P.S. Iespējams, ka šīs anekdotes varoņi arī nedzer „Carlsberg” alu, taču, ja viņiem sagribētos uzzināt ko vairāk par „Euro 2008” norisi, viņi noteikti apmeklētu carlsberg.lv!

  +2 [+] [-]

, 2008-05-29 10:24, pirms 16 gadiem
Who_cares rakstīja: Sarunājas divi vīri: "A tu gribētu ar Madonnu pārgulēt?"
"Ne-a."
"Kāpēc???"
"Ai, man vispār futbols nepatīk, it īpaši tas Madonna..."


- Fano par Chicago "Bulls" ?
- Vispār futbolu skatos, bet tādu komandu nezinu.