Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:217, Did:0, useCase: 3

Biliča faktors

Lauris Bērziņš
Lauris Bērziņš

Biliča faktors
Slavens Biličs
Foto: AP

Horvātijas futbola valstsvienība kopš Slavena Biliča kļūšanas par tās galveno diriģentu spējusi parādīt augstvērtīgu sniegumu "Euro 2008" kvalifikācijas ciklā, kas ļāva nodrošināt vietu finālturnīrā. Vai tikpat veiksmīgs būs arī turpinājums?

Futbola ekspertu vērtējumā Horvātijas izlasei atvēlēts melnā zirdziņa statuss. Tā nekad nav bijusi starp favorītēm cīņā par tituliem liela mēroga turnīros, taču komandas teicamā spēle Eiropas čempionāta kvalifikācijā par izredzēm uz daudz augstākiem mērķiem likusi aizdomāties ne vienam vien futbola draugam. Un tas viss, kopš par galveno treneri kļuvis pirms tam ilggadējais izlases spēlētājs Slavens Biličs.

Šobrīd ir vairāki faktori, kas Horvātiju varētu kavēt sasniegt augstākās virsotnes – uzbrukuma līdera Eduardo da Silvas trūkums, kā arī Biliča niecīgā trenera pieredze. Un tomēr, pretiniekiem par zemu šo izlasi nevajadzētu novērtēt. Var dabūt pērienu...

Kvalificēšanās čempionātam

2008. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru horvāti aizvadīja pārliecinoši, izcīnot 1. vietu "E" grupā, 12 spēlēs gūstot deviņas uzvaras, divas reizes spēlējot neizšķirti un ciešot tikai vienu zaudējumu. Miera līgumi bez vārtu guvumiem (0:0) gan mājās, gan viesos tika slēgti ar Krievijas valstsvienību, bet vienīgā neveiksme piedzīvota Skopjē pret Maķedoniju (0:2). Pārējās spēlēs izcīnītas vairāk vai mazāk pārliecinošas uzvaras. Spilgtākie no panākumiem, protams, gūti cīņā ar spēcīgo Anglijas izlasi. Savā laukumā horvāti angļus pieveica ar 2:0, bet pēcāk vēlreiz šokēja pretiniekus "Wembley" stadionā – 3:2.

E grupa

Vieta Valsts Spēles Uzvaras Neizšķirti Zaudējumi Punkti
1. Horvātija 12 9 2 1 29
2. Krievija 12 7 3 2 24
3. Anglija 12 7 2 3 23
4. Izraēla 12 7 2 3 23
5. Maķedonija 12 4 2 6 14
6. Igaunija 12 2 1 9 7
7. Andora 12 0 0 12 0

Finālturnīrs

Eiropas čempionātā Horvātija ielozēta "B" grupā kopā ar Austrijas, Vācijas un Polijas valstsvienībām. Var teikt, ka ar izlozi Horvātijai ir paveicies, jo izteiktu favorītu šajā grupā nav. Bukmeikeri visaugstāk gan vērtē Vācijas izredzes izcīnīt 1. vietu grupā, bet kā nākamie pretendenti uz to tiek minēti horvāti, pēc tam poļi. Bet tā kā čempionāta nākamajā kārtā iekļūšana garantēta katras grupas pirmo divu vietu īpašniecēm, tad Horvātija saglabā ļoti labas izredzes arī uz 2. pozīcijas ieņemšanu.

Par pastarīti šajā grupā atzīstama Austrijas izlase, kura uz doto brīdi FIFA rangā ir 101. vietā, bet vietu čempionātā nodrošinājusi kā rīkotājvalsts. Pirmā spēle Horvātijai paredzēta tieši pret austriešiem; tā varētu kalpot kā laba iesildīšanās pirms ļoti atbildīgajiem mačiem pret Vāciju un Poliju.

Datums Spēle
08.06.2008. Austrija – Horvātija
12.06.2008. Horvātija – Vācija
16.06.2008. Polija – Horvātija

Finālturnīru vēsture

Horvātijas izlases lielākie panākumi saistīti ar Davora Šukera ēru un 1998. gada Pasaules kausu, kurā tika izcīnīta 3. vieta. Savukārt Eiropas čempionātos Horvātija spēlējusi divas reizes. 1996. gada čempionātā horvāti aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, bet 2004. gadā savā apakšgrupā ieņēma 3. vietu un no tālākās cīņas izstājās.

Trenera dosjē

Slavenam Biličam šis būs pirmais Eiropas čempionāts pie Horvātijas lielās izlases stūres, un viņa salīdzinoši neilgajā trenera karjerā tas ir liels panākums. Horvātijas valstsvienības galvenā trenera amatā Biličs ir kopš 2006. gada jūlija, bet pirms tam viņš vairākus gadus bijis viens no Horvātijas U-21 izlases treneriem. Pieredze liela mēroga turnīros, pie kuriem pieskaitāms arī Eiropas čempionāts, viņam ir tikai kā spēlētājam, bet ne kā trenerim. Taču viņa veikums šo gandrīz pāris gadu laikā darbā ar izlasi novērtējams ar visnotaļ augstu atzīmi. Arī galvenie valsts futbola dzīves vadītāji Biličam uzticas, ko apliecina aptuveni pirms mēneša panāktā vienošanās par sadarbību vēl uz diviem gadiem.

Sastāvs

Kā jau ierasts, viens no galvenajiem Horvātijas izlases trumpjiem būs pieredzējušais vārtsargs Stipe Pletikosa, kuram Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā vārti tika uzticēti desmit no 12 spēlēm, un septiņās no tām viņš savus vārtus nosargāja neskartus. Divās spēlēs (pret Izraēlu un Andoru) vārtos stājās Vedrans Runje. Maz gan ticams, ka viņam vai izlases trešajam numuram Mario Galinovičam tiks dota iespēja sevi pierādīt Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Galveno Horvātijas aizsardzības balstu veido pieredzējušais aizsargu trio Dario Šimičs, Josips Šimuničs un Roberts Kovačs, kā arī tikai 22 gadus vecais Vedrans Čorluka, kurš Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra laikā kļuvis par stabilu izlases pamatsastāva spēlētāju. Šimičs kopš Horvātijas neatkarības iegūšanas piedalījies visos nozīmīgākajos turnīros izlases sastāvā. Viņš ir arī izlases pieredzējušākais spēlētājs – viņa rēķinā 98 aizvadīti mači. Eiropas čempionātā viņam būs visas iespējas sasniegt atzīmi, kas rakstāma jau ar trim cipariem.

Arī vidējā līnijā izlases kodolu veido spēlētāji ar vārdu. Viņu skaitā ir 36 gadus vecais (patlaban izlasē vecākais spēlētājs – aut.) komandas kapteinis Niko Kovačs, tāpat arī Jerko Leko un Darijo Srna. Viņiem pievienojas nedaudz jaunākie Luka Modričs un Niko Krajnčars. "Euro 2008" atlases ciklā rezultatīvākais no Horvātijas izlases pussargiem bija Srna ar trim vārtu guvumiem.

Lai arī konkrēti pētījumi diezin vai ir veikti, tomēr spēlētājs vārdā Martins Teilors varētu būt viens no nīstākajiem cilvēkiem Horvātijā. Un kā nu ne, ja tieši viņš ir atbildīgs par Horvātijas uzbrukuma līdera Eduardo da Silvas iztrūkumu. 2008. gada februārī Anglijas Premjerlīgas mačā starp "Birmingham" un "Arsenal" vienībām Teilors pret Horvātijas izlases uzbrucēju nospēlēja ļoti rupji, kā rezultātā da Silva tika pie kājas lūzuma. Līdz tam naturalizētais brazīliešu uzbrucējs bija galvenais Horvātijas izlases spēks uzbrukumā un ar desmit precīziem raidījumiem ierindojās 2. vietā "Euro 2008" kvalifikācijas turnīra labāko bombardieru sarakstā.

Tomēr pilnīga bezcerība šajā pozīcijā Horvātiju nesagaida. Uzbrukuma līnijā nopietnas galvassāpes pretinieku aizsardzībai centīsies sagādāt trīs vācieši – Mladens Petričs ("Borussia Dortmund"), Ivica Oličs ("Hamburger SV") un Ivans Klasničs ("Werder Bremen"). Pirmie divi Bundeslīgā aizvadījuši lielisku sezonu, ierindojoties starp čempionāta labākajiem vārtu guvējiem (Oličam 14 vārtu guvumi, Petričam – 13). Petričs bijis arī viens no rezultatīvākajiem spēlētājiem "Euro 2008" kvalifikācijas turnīrā (septiņi vārtu guvumi). Lai gan Bundeslīgā dažas spēles sezonas noslēgumā Petričs izlaida muguras savainojuma dēļ, tomēr aptuveni pusotru nedēļu iepriekš visas šaubas par viņa iespējamo nepiedalīšanos Eiropas čempionātā kliedēja ārsti, kuri atļāva uzbrucējam atsākt treniņus.

Horvātijas izlases sastāvs

Spēlētājs Pozīcija Klubs
Stipe Pletikosa vārtsargs Spartak Moscow (Krievija)
Vedrans Runje vārtsargs RC Lens (Francija)
Mario Galinovičs vārtsargs Panathinaikos (Grieķija)
Dario Šimičs aizsargs AC Milan (Itālija)
Josips Šimuničs aizsargs Hertha (Vācija)
Roberts Kovačs aizsargs Borussia Dortmund (Vācija)
Vedrans Čorluka aizsargs Manchester City (Anglija)
Hrvoje Vejičs aizsargs Tomj Tomsk (Krievija)
Dario Kneževičs aizsargs Livorno (Itālija)
Ivans Rakitičs pussargs Schalke 04 (Vācija)
Ogņens Vukojevičs pussargs Dynamo Kyiv (Ukraina)
Niko Kovačs pussargs Red Bull Salzburg (Austrija)
Darijo Srna pussargs Shakhtar Donetsk (Ukraina)
Nikola Pokrivačs pussargs AS Monaco (Francija)
Luka Modričs pussargs Tottenham Hotspur (Anglija)
Jerko Leko pussargs AS Monaco (Francija)
Niko Kranjčars pussargs Potrsmouth (Anglija)
Daniels Pranjičs pussargs Heerenveen (Nīderlande)
Nikolā Kaliničs uzbrucējs Hajduk Split (Horvātija)
Ivans Klasničs uzbrucējs Werder Bremen (Vācija)
Ivica Oličs uzbrucējs Hamburger SV (Vācija)
Igors Budans uzbrucējs Parma (Itālija)
Mladens Petričs uzbrucējs Borussia Dortmund (Vācija)

Autora prognoze

Protams, Eduardo da Silvas zaudējums Horvātijai ir nozīmīgs, taču domājams, ka jau trīs iepriekš pieminētie Vācijas Bundeslīgas klubus pārstāvošie spēlētāji (Oličs, Petričs, Klasničs) būs cienīgi viņa aizstājēji uzbrukuma smailē. Ja vien melns kaķis (visticamāk, Polijas izskatā) ceļu nepārskries, Horvātijai ir ļoti labas izredzes izkļūt no grupas, un, kas zina... varbūt pat sasniegt ko vairāk.

Lasiet vēl

Čehija: Čehi - bez sava līdera
Itālija: Donadoni vēl meklēs lieko
Zviedrija: Cik tālu "Euro 2008" aizkļūs zviedri?
Rumānija: Rumāņi gatavo pārsteigumu
Šveice: Ko parādīs ambiciozie šveicieši?

Izmantotie resursi:
wikipedia.org
www.euro2008.uefa.com

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-05-27 20:14, pirms 16 gadiem
Jerko Leko nav tas Verpakovska draugs?!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2008-05-27 20:16, pirms 16 gadiem
Šī ir tā komanda, kura var sagādāt turnīra lielāko pārsteigumu, iekļustot finālā, piemēram.

  +2 [+] [-]

, 2008-05-27 20:19, pirms 16 gadiem
sastaavs horvaatiem tieshaam labs un domaaju shis treneris vinjus taalu aizvediis shajaa Euro 2008.. es taa domaaju
Slēpts komentārs: Hipotenūza

  +1 [+] [-]

, 2008-05-27 20:19, pirms 16 gadiem
Shajaa grupaa (zheel, ka taa) speelee abi mani shii turniira favoriiti - Horvaatija un Vaacija. Petric, Petric, Petric!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-05-27 23:49, pirms 16 gadiem
Horvatiem un vachiem vajadzetu tikt, bet Polija, Austrija ar nav ar pliku roku nemama.

  +1 [+] [-]

, 2008-05-28 16:41, pirms 16 gadiem
Kur pazudis Butina???

  +1 [+] [-]

, 2008-05-28 16:42, pirms 16 gadiem
Hipotenūza rakstīja: Jerko Leko nav tas Verpakovska draugs?!



Ir gan

  +1 [+] [-]

, 2008-05-28 18:07, pirms 16 gadiem
asaris15 rakstīja: Kur pazudis Butina???

jau 2006. g. beidzis karjeru izlasē

  +1 [+] [-]

, 2008-05-28 19:35, pirms 16 gadiem
Lauris Bērziņš rakstīja: jau 2006. g. beidzis karjeru izlasē


ā thnx par info

  +2 [+] [-]

, 2008-05-30 14:56, pirms 16 gadiem
Divi veci futbolisti sarunā-kurš pirmais nomirs,paziņos otram, vai debesīs arī tiek spēlēts futbols.Pienāk laiks, un viens no viņiem aiziet mūžībā.Pēc pāris dienām viņam izdodas nodibināt kontaktu ar otru:
-Draugs,man tev ir divas ziņas-laba un slikta!
-Sāc ar labo!
-Šeit futbols tiek spēlēts.
-Kāda ir sliktā ziņa?
-Šajā piektdienā paredzēts liels mačs, un tu esi iekļauts pamatsastāvā...

P.S. Iespējams, ka šīs anekdotes varoņi arī nedzer „Carlsberg” alu, taču, ja viņiem sagribētos uzzināt ko vairāk par „Euro 2008” norisi, viņi noteikti apmeklētu carlsberg.lv!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2008-06-05 02:07, pirms 16 gadiem
Nu nezin, kaut kā nesimpatizē šī valstsvienība