Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:217, Did:0, useCase: 3

Čehi - bez sava līdera

Čehi - bez sava līdera
Foto: AFP

Līdz šīs vasaras nozīmīgākajam notikumam Eiropas sportā - "Euro 2008" turnīra sākumam - atlikušas vien pāris nedēļas. eSports.lv par godu gaidāmajiem futbola svētkiem piedāvās lasītājiem iepazīties ar visām turnīra dalībniecēm. Kā pirmo piedāvājam apskatu par A grupas dalībnieci Čehijas valstsvienību.

Čehijas izlase spēles A apakšgrupā kopā ar Portugāles, Turcijas un mājinieku, Šveices valstsvienībām. Visas apakšgrupas spēles čehi aizvadīs Šveices pilsētā Bāzelē "St. Jakob" stadionā. Čehijas valstsvienībai būs arī tas gods spēlēt turnīra atklāšanas spēlē 7. jūnijā, kad minētajā stadionā būs jātiekas ar mājās spēlējošajiem šveiciešiem. Apakšgrupā bukmeikeri par favorītiem uzskata 2004. gada finālistus – portugāļus, otro vietu atvēlot čehiem, šveiciešus un turkus atstājot, kā ar vismazāko iespēju tikt tālāk uz ceturtdaļfinālu.

Kvalificēšanās čempionātam

Čehijas valstsvienība rādīja ļoti pārliecinošu sniegumu kvalifikācijas ciklā, uzvarot D grupā. Lielākais pārsteigums neapšaubāmi bija čehu uzvara ar rezultātu 3:0 pār Vāciju, mājinieku acu priekšā Minhenē.
Ciklu Bruknera vadītā izlase iesāka ar izmocītu 2:1 pret Velsu, taču turpinājumā sekoja pārliecinošas uzvaras pār Slovākiju (3:0) un Sanmarīno (7:0). Neveiksmīgi nospēlējuši nākamās divas spēles ar īriem un vāciešiem, sekoja panākumu birums – čehi nezaudēja atlikušajās septiņās spēlēs, savos vārtus ielaižot tikai vienu bumbu. Ar pārliecinošo sniegumu pēdējās spēlēs čehi nodrošināja sev braucienu uz Šveici un Austriju.

D grupa

Vieta Valsts Spēles Uzvaras Neizšķirti Zaudējumi Punkti
1. Čehija 12 9 2 1 28
2. Vācija 12 8 3 1 27
3. Īrija 12 4 5 3 17
4. Slovākija 12 5 1 6 17
5. Velsa 12 4 3 5 16
6. Kipra 12 4 2 6 14
7. Sanmarīno 12 0 0 12 0

Finālturnīrs

Par izlozi čehi, šķiet, nevarētu sūdzēties. No pirmā groza pretī dabūta mājiniece Šveice, no trešā Portugāle (kas ir nedaudz labāks variants nekā Vācija vai Spānija), bet no ceturtā - Turcija (izdevies izvairīties no Francijas). Ja pret Portugāli klāsies grūtāk, tad pret abām pārējām vienībām Čehijas līdzjutēji no savas komandas pavisam noteikti gaidīs uzvaras.

Datums Spēle
7. jūnijs Šveice – Čehija
11. jūnijs Čehija – Portugāle
15. jūnijs Čehija – Turcija

Finālturnīru vēsture

Čehijas futbolam ir bagātīgas tradīcijas, taču kā neatkarīga valsts Čehija panākumus sāka gūt tikai 1994. gadā, debitējot Pasaules arēnā. Pārsteigumi neizpalika un jau pirmajā Eiropas čempionātā 1996. gadā čehi tika līdz finālam, kur atzina Vācijas izlases minimālu pārākumu. Taču Pasaules kausam uzreiz kvalificēties neizdevās un 1998. gada vasarā čehi palika bez lielā futbola, savukārt Eiropas čempionātos futbolisti bija bieži viesi. 2000. gadā Eiropas finālturnīrā pēc veiksmīgās debijas pirms četriem gadiem neizdevās pat izkļūt no apakšgrupas, arī 2002. gada Pasaules kausam kvalificēties čehi nespēja. Jau nākamajā Eiropas čempionātā, kas norisinājās saulainajā Portugālē čehiem viss gāja kā smērēts – izkļūts no nāves apakšgrupas, pārvarēta ceturtdaļfināla barjera Dānijas izskatā, taču piedzīvota neveiksme pusfinālā, kad pārāki bija nākamie čempioni grieķi. 2006. gada Pasaules kausam čehi kvalificējās, taču nespēja pārvarēt grupu turnīru.

Trenera dosjē

68 gadus vecais Karels Brukners būs viens no pieredzes bagātākajiem treneriem šajā Eiropas čempionātā. Par Bruknera sasniegumiem un pieredzi lielajā futbolā var runāt ilgi, taču, kurš cits, ja ne viņš ir īstais Čehijas futbola pazinējs. Strādājis ar daudziem tagadējās izlases spēlētājiem, vadījis junioru un lielo izlasi. No 2002. gada Brukners vada Čehijas izlasi un ar labiem rezultātiem. Tuvu finālam būts arī iepriekšējā Eiropas čempionātā Portugālē, kad pusfinālā uzvaramā spēlē tika zaudēts grieķiem, jāpiemin, ka čehi toreiz bija nāves apakšgrupā kopā ar Latvijas, Vācijas un Nīderlandes izlasēm. Brukners savā trenera karjeras laikā vadījis tikai čehu un vienreiz slovāku komandas.

Sastāvs

Nepatīkamus robus izlases sastāvam Eiropas čempionātā "izkoda" spēlētāju traumas. Austrijā un Šveicē neredzēsim vienu no Čehijas izlases līderiem, izlases kapteini, Londonas "Arsenal" pussargu Tomašu Rosicki, kurš traumas dēļ nav spēlējis jau kopš janvāra. Nepatīkama ziņa pienāca arī no Čehijas čempioniem, Prāgas "Slavia", pussargs Daniels Pudils izlasei finālturnīrā palīdzēt nevarēs, jo rokā lauzis kaulu, taču viņa zaudējums nav tik būtisks, kā Rosicka, jo Pudils kvalifikācijas ciklā aizvadīja tikai divas spēles. Kad savainojumu bija guvis komandas galvenais saspēles veidotājs Rosickis, uz izlasi kā glābējs atpakaļ tika aicināts Pāvels Nedveds, taču "Juventus" pussargs atgādināja, ka no izlases atvadījies jau 2006. gadā...

Vārtsargu līnija Čehijas izlasei nokomplektēta godam. Neapšaubāms pirmais numurs, Londonas "Chelsea" vārtu vīrs Petrs Čehs, kurš arī viens no vadošajiem vārtsargiem Eiropā. Viņam arī ne vāja aizmugure, pieredzējušie Blažeks un Zitka, kuri gatavi Čehu jebkurā brīdī aizstāt.

Ar aizsardzību problēmām čehiem rasties nevajadzētu, kā nekā tā nokomplektēta no Itālijas A Sērijas vadošajos klubos spēlējošiem futbolistiem. A Serija kā zināms skaitās labāka aizsardzības līga Eiropā. No septiņiem aizsargiem četri pārstāv šo līgu un ne lejasgala komandas. Mareks Jankulovskis regulāri spēlē "AC Milan" rindās, viens no "Fiorentina" vadošajiem aizsargiem ir Ujfaluši, savukārt Rozenhāls ir "Lazio" aizsardzības centrālais balsts. Aizsargu kvartets Čehijas valstsvienībā ir vairāk vai mazāk skaidrs, taču no traumas beidzot izārstējies Maskavas "Spartak" aizsargs (var spēlēt arī par pussargu) Radoslavs Kovačs, kurš gatavs aizstāt pamatsastāva vīrus. Kvalifikācijas ciklā stabilākais un pārliecinošākais čehu aizsargs bija Rozenhāls, kurš piedalījas visās 12 spēlēs, Ujfaluši pierakstījās desmit.

Bez Rosicka pussargu līnija kļuvusi šķidrāka, bet labas klases pussargu čehiem netrūkst. Noteikti jāmin aizsardzības tipa pussargs Tomašs Galašeks, kurš arī viens no pieredzējušākajiem spēlētājiem izlasē. Tāpat augstā līmenī spēlē Dāvids Jaromils, kurš aizstāv vācu "Hamburger" krāsas. Jans Polaks ir labs pussargs beļgu "Anderlecht", taču spilgtu pussargu bez Nedveda un Rosicka čehiem nav.

Jau ierastais čehu duets uzbrukumā Jans Kollers un Milans Barošs vairs nav tik spilgti uzbrukuma līderi kā pirms četriem gadiem Portugālē, taču jauni uzbrucēji Čehijas izlasē uzauguši nav. Bundeslīgā labi spēlē 22 gadus jaunais Martins Fenins, bet viņam vēl daudz jāprogresē, lai ieņemtu stabilu vietu izlases sākumsastāvā. "Izšaut" var arī Libors Sionko, kurš atlases ciklā guva trīs vārtus tikai piecās spēlēs.

Sastāvs Eiropas čempionātam

Spēlētājs Pozīcija Komanda
Petrs Čehs Vārtsargs "Chelsea" (Anglija)
Jaromirs Blažeks Vārtsargs FC "Nürnberg" (Vācija)
Daniels Zitka Vārtsargs "Anderlecht" (Beļģija)
Mareks Jankulovskis Aizsargs "AC Milan" (Itālija)
Tomašs Ujfaluši Aizsargs "Fiorentina" (Itālija)
Dāvids Rozenhāls Aizsargs "Lazio" (Itālija)
Zdneks Grigera Aizsargs "Juventus" (Itālija)
Radoslavs Kovačs Aizsargs "Spartak" (Krievija)
Zdneks Pospehs Aizsargs "København" (Dānija)
Mihals Kadlecs Aizsargs "Sparta" (Čehija
Tomašs Galašeks Pussargs FC "Nürnberg" (Vācija)
Dāvids Jaromils Pussargs "Hamburger SV" (Vācija)
Jans Polaks Pussargs "Anderlecht" (Beļģija)
Mareks Matejovksis Pussargs "Reading" (Anglija)
Jaroslavs Plašils Pussargs "Osasuna" (Spānija)
Tomašs Sivoks Pussargs "Sparta" (Čehija)
Rudolfs Skalecs Pussargs "Hertha" (Vācija)
Staņislavs Vlačeks Pussargs "Anderlecht" (Beļģija)
Radeks Širls Pussargs "Zenit" (Krievija)
Jans Kollers Uzbrucējs FC "Nürnberg" (Vācija)
Milans Barošs Uzbrucējs "Portsmouth" (Anglija)
Martins Fenins Uzbrucējs "Eintracht" (Vācija)
Vaclavs Sverkošs Uzbrucējs "Banik" (Čehija)
Libors Sionko Uzbrucējs "København" (Dānija)

Autora prognoze

Uzskatu, ka čehu spējas šogad ir sasniegt ceturtdaļfinālu, taču tālāk cīnīties Karela Bruknera vadītajiem vīriem būs sarežģīti. Trūkst tādu līderu, kādi bijuši iepriekšējos Eiropas čempionātos. Bez Rosicka pussargu līnija izskatās nekāda, savukārt Milans Barošs un Jans Kollers labāki izskatījās pirms četriem gadiem Portugālē. Ja līmenī spēlēs Čempionu līgas finālists Čehs un pieredzes bagātie aizsargi, čehu vārtus ieņemt būs grūti, bet kā būs ar uzbrukumu?

Izmantotie resursi:
euro2008.uefa.com
wikipedia.org

  +8 [+] [-]

, 2008-05-22 17:57, pirms 16 gadiem
Ceturdaļfinālā viņi būs,bet pusfināls nespīd!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2008-05-22 18:16, pirms 16 gadiem
Demar rakstīja: Man gan vairāk liekās, ka šis čehiem būs tukšais gads...Spēcīgi konkurenti viņiem- portugāle,turcija...un mājnieki Šveica, kuru nevar nenovērtēt, šveiciešiem sastāvs ir tīri zolīds un spēlējot savās mājās viņi var sagādāt kādu pārsteigumu.
Bet cehi nav jau sliktaki.Vini ar labu speli var uzvaret visas 3 speles
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2008-05-22 18:38, pirms 16 gadiem
Starpcitu Kopškuriem laikiem Šveices galcaspilsēta ir Bāzele?
Tā tač ir berne
bet ceru ka tiks vismaz līdz 1/2 finālam

  +3 [+] [-]

, 2008-05-22 18:51, pirms 16 gadiem
Demar rakstīja: Man gan vairāk liekās, ka šis čehiem būs tukšais gads...Spēcīgi konkurenti viņiem- portugāle,turcija...un mājnieki Šveica, kuru nevar nenovērtēt, šveiciešiem sastāvs ir tīri zolīds un spēlējot savās mājās viņi var sagādāt kādu pārsteigumu.

Tas visu šo pasākumu ko sauc par Eiropas čempi padara interesantu Kā vienmēr ir favorīti, autsaideri, kas potenciāli var izrādīties "Grieķija2004"
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-05-22 19:05, pirms 16 gadiem
Man liekas, ka Chehijai panaakums buus jau izkluushana no apakshgrupas, nemaz nerunaajot par tikshanu veel taalaak.... Bez taadiem viiriem kaa Rosickis vai Nedveds chehu videejaa liinija neizskataas konkureetspeejiiga ar citiem Eiropas futbola milzhiem.... Var paspiideet Jarolims, Fenins, tachu lai Chehijas izlase speetu kaut ko paraadiit shajaa EC, tad komandai jaabuut super-saliedeetai, un kas to lai zin - vecais krakjis Brukners nav ar pliku roku njemams un iespeejams, ka tieshi vinja kaa trenenra pieredze un taktiskaas speejas izshkjirs vairaak komandas likteni nekaa citu komandu treneru leemumi....

     [+] [-]

, 2008-05-22 19:32, pirms 16 gadiem
Cehi ir neprognozeejami un ir komanda kas var sagaadaat paarsteigumus. Izbijushais vaartsargs Kollers var paspiideet taapat kaa Milans bet tomeer, gadiem ejot viss mainaas. Nedveds nespeelees kas ir liels robs izlasei, taapat arii Rosickis bez kura buus patieshaam smagi. Cehiem plus ir vaartsargs un stabili speeleejoshie aizsargi.
Mana prognoze ir otraa vieta grupaa un izkrishana 1/4 finaalaa.

     [+] [-]

, 2008-05-22 20:07, pirms 16 gadiem
Baigi žēl Čehu, ka netiek tie daži, kam traumas un, kas nevar visādu citu iemeslu dēļ - vienmēr kkādas simpātijas ir bijušas pret šo skaistu futbolu spēlējušo valsts izlasi cerams, ka viss izdosies viņiem šogad.

     [+] [-]

, 2008-05-22 20:40, pirms 16 gadiem
Lokvenč pensijā?

  +1 [+] [-]

, 2008-05-22 20:46, pirms 16 gadiem
saliidzinaajumaa ar 2004. gadu cietusi pussargu liinija - poborskis,nedveds,rosickis bija 3 no 4 pussargiem arī Šmicers vairs nav!

     [+] [-]

, 2008-05-22 21:28, pirms 16 gadiem
Un pirms 4 gadiem mūsu izlase pačķi varēj arī vinēt Čehus - eh tie bij laiki

  +1 [+] [-]

, 2008-05-22 21:33, pirms 16 gadiem
Autor, nevis Dāvids Jaromils, bet Jarolims.

  +1 [+] [-]

, 2008-05-22 23:33, pirms 16 gadiem
ak kaa es gaidu eiropas chemi

  +1 [+] [-]

, 2008-05-23 00:12, pirms 16 gadiem
Jā bet aizsardzība gan ir līmenī

  -1 [+] [-]

, 2008-05-23 00:15, pirms 16 gadiem
Domāju 1/4 maximums.. Patīk Čehija, bet neticu nekam vairāk par 1/4 fināliem..

  +2 [+] [-]

, 2008-05-23 00:21, pirms 16 gadiem
Jau domaju, ka netiks publiceti raksti par EURO komandam, bet tas pats variants, kas pirms Ganas! Tas priecee!

     [+] [-]

, 2008-05-23 09:43, pirms 16 gadiem
Kapēc nav paņemts Jiri Steiners, no Hanoveres, labāk viņu varēja pāņemt Sionko un Sverkoša vietā.

     [+] [-]

, 2008-05-23 10:53, pirms 16 gadiem
Bildee Kolers ka pie draudzenes pieglaudies

     [+] [-]

, 2008-05-23 15:15, pirms 16 gadiem
bez Rosicka CZE ir nulles variants.

apskatījos viduslīniju...nav pat komentāru; švaki.

     [+] [-]

, 2008-05-26 10:01, pirms 16 gadiem
Karels Poborskis vairs nespēle?????

     [+] [-]

, 2008-05-30 14:58, pirms 16 gadiem
Rit Vācijas un Saūda Arābijas izlašu futbola spēles pēdējās minūtes.
8:0 Vācijas labā.
Arābu šeihs pieliecas un blakus sēdošajam bundestāga spīkeram čukstus jautā:
- Sakiet, lūdzu, vai jūs man nepateiktu, cik pirms apmēram pusstundas Vācijā maksāja litrs benzīna?

P.S. Iespējams, ka šīs anekdotes varoņi arī nedzer „Carlsberg” alu, taču, ja viņiem sagribētos uzzināt ko vairāk par „Euro 2008” norisi, viņi noteikti apmeklētu carlsberg.lv!

     [+] [-]

, 2008-06-05 02:08, pirms 16 gadiem
ļoti gribētos uzlikt naudiņua kA Kolers būs rezultatīvākais spēlētājs visā EURO 2008, Jo izlasē viņš ir neapstridami labākais