Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:217, Did:0, useCase: 3

Autors: Andris Pīzelis

Marko van Bastena pēdējā iespēja

Marko van Bastena pēdējā iespēja
Marko van Bastens
Foto: AP

Oranžā armija un tās 23 elki un - vienā no pēdējiem "Euro 2008" izlašu apskatiem pievērsīsimies Nīderlandes izlasei. Nāves grupas trešais favorīts ar oranžo līdzjutēju armiju priekšgalā ceļu nevienam netaisās griezt, pat ja mājās būs jāsūta Itālija vai Francija.

Par Nīderlandes izlases lielo potenciālu neviens nešaubās, pirms pāris gadiem, kad lielajā futbolā vēl tikai ienāca pašreizējie izlases līderi, tieši Nīderlandes izlasi daudzi uzskatīja par nākotnes komandu. Lai gan paaudžu maiņa noritējusi veiksmīgi, nesabalensētais sastāvs, salīdzinoši nepieredzējušais treneris un ārkārtīgi neveiksmīgā izloze daudzos, tai skaitā arī bukmeikeros, izraisa šaubas, vai viena no kontinenta talantīgākajām komandām maz spēs izkļūt no grupas. Bukmeikeru vērtējumā oranžo izredzes izkļūt no apakšgrupas tiek vērtētas neierasti zemu - Nīderlandei tiek atvēlēta trešā vieta grupā aiz Francijas un Itālijas komandām.

Kvalificēšanās finālturnīram

Līdzīgi kā Francija un Itālija, arī Nīderlande un Rumānija kvalifikācijas ciklu aizvadīja vienā apakšgrupā. Lai gan ar ne tik spēcīgu izlašu uzvarēšanu Nīderlandei problēmas neradās, mači pret grupas spēcīgākajām komandām pārliecību par van Bastena vīru varēšanu neiedveš - četrās spēlēs pret Bulgāriju un Rumāniju izcīnīta viena uzvara, divi neizšķirti, kā arī viens zaudējums pret Rumāniju, kas noteica, ka Nīderlande kvalifikācijas ciklu pabeidza kā otrā labākā komanda aiz Rumānijas. Cikla sākumā oranžo galvenais spēks uzbrukumā bija Robins van Persijs, kurš pirmajos četros mačos iesita četrus vārtus. Pēc tam, kad van Persiju vairākkārtīgi no ierindas izsita savainojumi, īsts līderis uzbrukumā tā arī neatradās - kopumā 12 mačos Nīderlandes izlases sastāvā bija deviņi dažādi vārtu guvēji, turklāt vienu bumbu pretinieki pamanījās iesist arī savos vārtos.

G grupa

Vieta Valsts Spēles Uzvaras Neizšķirti Zaudējumi Punkti
1. Rumānija 12 9 2 1 29
2. Nīderlande 12 8 2 2 26
3. Bulgārija 12 7 4 1 25
4. Baltkrievija 12 4 1 7 13
5. Albānija 12 2 5 5 11
6. Slovēnija 12 3 2 7 11
7. Luksemburga 12 1 0 11 3

Finālturnīrs

Pateicoties nelabvēlīgajai izlozei, Nīderlandei būs jārāda sava labākā spēle jau finālturnīra sākumā, jo ar četru dienu atstarpi pretī nāks abi Pasaules Kausa finālisti Itālija un Francija. Sekmes šinī mačā arī noteiks to, vai mačam ar Rumāniju vēl būs kāda nozīme. Visas trīs grupas spēles oranžie aizvadīs Bernē - "Stade de Suisse" zālienā.

Datums Spēle
9. jūnijs Nīderlande – Itālja
13. jūnijs Nīderlande – Francija
17. jūnijs Nīderlande – Rumānija

Finālturnīru vēsture

Nīderlandes izlases lielākie panākumi Eiropas un Pasaules meistarsacīkstēs saistās ar vienu no leģendārākajiem treneriem futbola vēsturē - Rīnusu Mihelsu. 1988. gadā Mihelss aizvadīja savu trešo termiņu kā Nīderlandes izlases galvenais treneris, un tieši viņš ir vienīgais treneris futbola vēsturē, kurš kopā ar Nīderlandes izlasi izcīnījis Eiropas čempionu titulu. Zaudējums pirmajā mačā PSRS valstsvienībai tā arī palika vienīgā oranžo neveiksme turnīrā. Principiāls bija "Euro 88" pusfināls pret Rietumvācijas valstvienību, savukārt nīderlandiešu pēcspēles svinības ieies vēsturē kā vienas no ekstrēmākajām. Tā piemēram, Ronalds Kūmans pēc iekļūšanas finālā devās pie Vācijas atbalstītāju tribīnes un, provocējot mājinieku fanus, izmantoja Olafa Tona (Vācijas izlases tā laika spēlētājs) kreklu kā tualetes papīru, protams, tikai žestu līmenī. Finālā pret PSRS izlasi Nīderlande revanšējās par zaudējumu apakšgrupu turnīrā, un pelnīti kļuva par čempioniem. Jāpiebilst, ka par absolūto turnīra varoni kļuva Marko van Bastens, kurš ar pieciem vārtu guvumiem bija pārliecinoši rezultatīvākais finālturnīra spēlētājs.

Pēdējie trīs Eiropas čempionāti oranžajiem neizvērtās tik veiksmīgi kā cerēts. Edgara Davidsa, Patrika Kluiverta, brāļu de Būru un daudzu citu slavenu futbolistu paaudze vienmēr tika minēta starp turnīra galvenajiem favorītiem, bet veiksme nestāvēja oranžo pusē ne 1996. gadā, kad viņi ceturdaļfinālā izstājās pēcspēles 11 metru sitienu sērijā, ne 2000. gadā, kad viņi piedzīvoja identisku likteni pusfinālā. 2004. gads bija šīs paaudzes pēdējā iespēja sevi parādīt, bet daudzi agustākminētie spēlētāji savu pēdējo finālturnīru beidza ar nepadarīta darba sajūtu - izstāšanās pusfinālā pret Portugāles izlasi.

Eiropas čempionāti

Gads Norises vieta Nīderlandes izlases rezultāts
1960. Francija Nekvalificējās
1964. Spānija Nekvalificējās
1968. Itālija Nekvalificējās
1972. Beļģija Nekvalificējās
1976. Dienvidslāvija Trešā vieta
1980. Itālija Grupu turnīrs
1984. Francija Nekvalificējās
1988. Vācija Čempioni
1992. Zviedrija Pusfināls
1996. Anglija Ceturdaļfināls
2000. Nīderlande un Beļģija Pusfināls
2004. Portugāle Pusfināls
2008. Šveice un Austrija -

Trenera dosjē

Marko van Bastens Nīderlandes izlases treneru sarakstā ieies kā vīrs ar stingriem principiem. Pats aizgājis no izlases 28 gadu vecumā, viņš jau savas karjeras sākumā nebaidījās no konfliktiem ar tādiem futbolistiem kā Klarenss Zēdorfs un Edgars Davidss, paziņojot, ka viņi vairs nespēlē izlases līmenī. Zēdorfs izmešanu no izlases 2004. gadā ļoti labi atcerās un ar to pašu atmaksāja pirms šī Eiropas Čempionāta, kad negaidīti visus pārsteidza aizejot no izlases īsi pirms finālturnīra sākuma.

Interesanti, ka īsi pēc futbolista karjeras beigām van Bastens paziņoja, ka nekad nekļūs par futbola treneri. Tiesa, jau 2003./04. gada sezonā viņš atkal bija stadionā, šoreiz kā trenera asistents „Ajax” otrajā komandā. Pēc Nīderlandei neveiksmīgā Eiropas Čempionāta Portugālē, Karaliskā Nīderlandes futbola asociācija (KNVB) visus šokēja, pieņemot darbā ārkārtīgi nepieredzējušo Marko van Bastenu.

Savu uzdevumu atjaunināt sastāvu van Bastens pildīja veiksmīgi, bet ne vienmēr izdevās komandu savākt nepieciešamajos brīžos – 2006. gadā viņi no Pasaules Kausa izstājās lielākoties savas rupjības dēļ mačā pret Portugāli. Marko jau ir paziņojis, ka šīs viņam ir pēdējās nedēļas pie izlases stūres, jau 1. jūlijā viņš oficiāli atsāks strādāt „Ajax”, šoreiz – kā galvenais treneris pirmajā komandā.

Sastāvs

Par nozīmīgākajiem zaudējumiem sastāvā var uzskatīt Raiana Bābela traumu, kā arī Klarensa Zēdorfa atteikšanos spēlēt izlasē. Abi zaudējumi Marko van Bastenam nāca negaidīti, un tādus īstus aizvietotājus nav izdevies atrast, Raiana Bābela vietā uz izlasi tika izsaukts aizsargs Halids Bulahrūzs, bet Zēdorfa vietu ieņemt mēģinās kāds no „Eredevisie” spēlējošajiem pussargiem.

Par vārtu drošību Nīderlandei visticamāk nebūs jāuztraucas – lieliskā formā ir Edvīns van der Sārs, kuram šis ir jau ceturtais Eiropas čempionāts karjerā. Ja nu kaut kas noiet greizi, tad palīdzēt gatavi vārtsargi arī no vietējās līgas – Martens Štekelenburgs un Henks Timmers.

Aizsardzības līderis viennozīmīgi ir Džons Heitinga, bet viņam blakus aizsardzības centrā visticamāk spēlēs Joriss Matijsens. Šo duetu gan izjaukt var Vilfrīds Bouma un Mario Melkiots. Par kreisā flanga drošību rūpēsies Andrē Oijers, bet neskaidrības ir labā aizsarga pozīcijā, kur aktīva cīņa norisinās starp Džovanni van Bronhorstu un Timu de Klēru.

Kā ierasts, vidējā līnijā Nīderlandes izlasei zvaigžņu netrūkst, tiesa, nav šaubu, ka Bābela un Zēdorfa nespēlēšana ir atstājusi pamatīgu robu laukuma vidusdaļā. Vietas pamatsastāvā puslīdz garantētas ir Arjenam Robenam, Veslijam Sneijderam un Rafaelam van der Vārtam, bet nav skaidrības par atlikušajām vietām. Iespējams, pie iespējas tiks talantīgais Ibrahimvs Afellajs, varbūt laukumā redzēsim milzi Orlando Engelāru, bet izslēgta nav arī vēl viena uzbrucēja laišana laukumā.

Pārbaudes spēlēs van Bastens kā vienīgo uzbrucēju iespēlēja Rūdu van Nīstelroju, blakus viņam noliekot uzbrūkošo pussargu Arjenu Robenu vai Raianu Bābelu, bet pēc otrā zaudējuma visticamāk, ka spēles laiks pamatīgi palielināsies Dirkam Kuitam vai Klāsam-Janam Huntelāram, kurš „Ajax” rindās aizvadīja ārkārtīgi rezultatīvu sezonu. Ja nesitīs iekšā šie uzbrucēji, paliek vēl arī rezerve, ar Robinu van Persiju, kurš pēc traumas izārstēšanas sāk tuvoties savai labākajai formai, un vēl vienu milzi Janu Venegoru Hesselinku.

Nīderlandes izlases sastāvs

Spēlētājs Pozīcija Komanda
Edwin van der Sar vārtsargs Manchester United (Anglija)
Maarten Stekelenburg vārtsargs Ajax (Nīderlande)
Henk Timmer vārtsargs Feyenoord (Nīderlande)
Wilfred Bouma aizsargs Aston Villa (Anglija)
Tim de Cler aizsargs Feyenoord (Nīderlande)
André Ooijer aizsargs Blackburn Rovers (Anglija)
John Heitinga aizsargs Atlético Madrid (Spānija)
Joris Mathijsen aizsargs Hamburger SV (Vācija)
Mario Melchiot aizsargs Wigan Athletic (Anglija)
Giovanni van Bronckhorst aizsargs Feyenoord (Nīderlande)
Khalid Boulahrouz aizsargs Sevilla FC (Spānija)
Demy de Zeeuw pussargs AZ Alkmaar (Nīderlande)
Orlando Engelaar pussargs FC Twente (Nīderlande)
Rafael van der Vaart pussargs Hamburger SV (Vācija)
Ibrahim Afellay pussargs PSV Eindhoven (Nīderlande)
Wesley Sneijder pussargs Real Madrid (Spānija)
Arjen Robben pussargs Real Madrid (Spānija)
Nigel de Jong pussargs Hamburger SV (Vācija)
Dirk Kuyt uzbrucējs Liverpool (Anglija)
Klaas Jan Huntelaar uzbrucējs Ajax (Nīderlande)
Jan Vennegoor of Hesselink uzbrucējs Celtic (Skotija)
Robin van Persie uzbrucējs Arsenal (Anglija)
Ruud van Nistelrooy uzbrucējs Real Madrid (Spānija)

Galvenais treneris: Marco van Basten

Autora prognoze

Ar izlozi Nīderlandes izlasei nav paveicies, tā ir ielozēta nāves grupā kopā ar trim spēcīgām komandām, no kurām divas ir reālas kandidātes uz uzvaru visā čempionātā. Ja oranžajiem izdosies aizķerties, būs jāspēlē ar kādu no D grupas komandām, kur nevēlamākais variants būtu Spānijas izlase. Domāju, ka ceturtdaļfināls šogad ir oranžo spēju robeža, bet visticamāk netiks pārvarēts jau pirmais šķērslis.

Lasiet vēl

Horvātija: Biliča faktors
Čehija: Čehi - bez sava līdera
Itālija: Donadoni vēl meklēs lieko
Zviedrija: Cik tālu "Euro 2008" aizkļūs zviedri?
Rumānija: Rumāņi gatavo pārsteigumu
Šveice: Ko parādīs ambiciozie šveicieši?
Polija: Polija gatava uzvarām
Grieķija: Ko parādīs čempioni?
Francija: Cik tālu tiks Francija?
Austrija: Neticības apvītā Austrijas izlase
Spānija: Ko Spānija spēs parādīt bez Raula?
Vācija: Galvenā favorīte - Vācija

Izmantotie resursi:
euro2008.uefa.com
wikipedia.org


, 2008-06-03 22:10, pirms 16 gadiem
Jautājums: Kāpēc vienā laukumā nedrīkst laist Nīderlandes un Kolumbijas futbolistus?
Atbilde: Tāpēc, ka holandieši nopīpēs visu zālīti, bet kolumbieši nošņauks visas baltās līnijas!

P.S. Iespējams, ka šī stāsta varoņi arī nedzer „Carlsberg” alu, taču, ja viņiem sagribētos uzzināt ko vairāk par „Euro 2008” norisi, viņi noteikti apmeklētu carlsberg.lv
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-06-03 22:18, pirms 16 gadiem
Pēc manām domām, galvenais, la Van Bastens uzticētos Nīstelrojam, jo tad šī komanda var parādīt skaistu futbolu un gūt lielus panākumus. Ceru, ka Nīderlandei izdosies izkļūt no grupas un aizspēlēties vismaz līdz pusfinālam.
, 2008-06-03 22:43, pirms 16 gadiem
Who_cares rakstīja: Jautājums: Kāpēc vienā laukumā nedrīkst laist Nīderlandes un Kolumbijas futbolistus?
Atbilde: Tāpēc, ka holandieši nopīpēs visu zālīti, bet kolumbieši nošņauks visas baltās līnijas!

Labais! Riktīgi izsmējos
, 2008-06-03 22:48, pirms 16 gadiem
juutu liidz pretinieku aizsargiem un vaartsargam, jo uzbrukums tieshaam iespaidiigs!!!
, 2008-06-03 22:51, pirms 16 gadiem
Interesanti, ka triobet Nīderlandes uzvaru čempionātā vērtē kā 4. iespējamāko, bet grupā vērtē kā 3. labāko komandu, kas nozīmētu izkrišanu pirmajā kārtā
, 2008-06-03 22:57, pirms 16 gadiem
Uzbrukums Niderlandei tiesam iespaidigs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-06-03 23:11, pirms 16 gadiem
Afellay loti tehnisks, patiik kaa speelee, tapec jaacer, ka no grupas izkluus.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-06-04 02:42, pirms 16 gadiem
Ko lai saka- viiri,taa neko!
, 2008-06-04 06:58, pirms 16 gadiem
pzdc, ne? Piizelis kaa jau visi eeee-sporta autori - prognozeetaaji kvadraataa!

> kreklu kā tualetes papīru
kaut kas iipash ir tajaa niiderlandes attieksmee! ne suuda no itaalju teaatra
, 2008-06-04 09:28, pirms 16 gadiem
Minimums pusfināls, bet cerams champion..mani favorīti jo spēlē līdzīgi Brazīlijai (uzbrukuma futbolu, tehniski), ja atvērsies netedzu kas pretim varētu ko likt.. Francija vairāk par 1 vārtiem mačā nesit, itāļi tik vadās un max 2x uzsit, bet abas iesit..
, 2008-06-04 10:02, pirms 16 gadiem
Niiderlande taapat kaa LV..mazas valstis..Niiderlande futbolu speelee savdabiigi atskiriigi un skaisti leenaam saspeleejoties turot bumbu tad pienjemot leemumu dot uz otro staavu vai izzsaut garo piespeeli....respektiivi tehniski lienot uz pretinieku vaartiem nevis kaa citi pamtaa izmisiigi skrien-kriit-teelo.. arii jauka fanu armija..ES VIENMEER BUUSSU PAT JUMS "HOLLANDE"...kaut passlepnuma jums biezzi ir pa daudz..un tas bisski skkelj komandu..
pamataa ir tikai Braziilija un Niiderlande ko ir bauda skatiities...un visi muldeetaaji lai fano pa skreejeju komandaam kas tik domaa kaa tik sodu nopelniit...
VEELU JUMS VEIKSMI NIIDERLANDE
ES VIENMEER PA ORANDZAJIEM..
p.s. ja kaads zin kur var nopirtk orandzo kreklu..dodiet zinju...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-06-04 10:34, pirms 16 gadiem
ir redzētas arī stiprāki nīderlandes sastāvi, bet protams arī šogad nav slikti...nistelrojs un va persijs var izdarīt lielas lietas...vienīgais pussargu līnija man liekas tāda patukša, kur tāds īsts līderis ir tikai robens... droši vien jau, ka nav nemaz tik vāja šī pussargu līnija, bet salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem liekas krietni vājāka...
, 2008-06-04 11:03, pirms 16 gadiem
Holandieši jau ir vieni no galvenajiem turnīra favorītiem, viņiem sastāvs ir spēcīgs, domāju, ka viņi var uzvarēt EURO 2008
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-06-04 11:38, pirms 16 gadiem
Tapēc ka šis ir Eiropas čempionāts, nevis Pasaules!
, 2008-06-04 11:40, pirms 16 gadiem
nu ja tu tiesham nezini ,bet izskatas ka zini bet tikai teelo! brazili nespele euro 2008 tapec kad vini vispar atrodas cita kontinenta ,euro 2008 spele tikai eiropas labakas komandas! saprati ?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-06-04 12:20, pirms 16 gadiem
Ceru, ka no grupas niiderlandieshi izkljuus, vareetu varbuut Itaaliju atstaat aiz striipas.
, 2008-06-04 15:18, pirms 16 gadiem
Niderlandei pēdējos gados regulāri neiet ar izlozēm...

EURO 2008: Francija, Itālija, Rumānija

PK 2006: Argentīna, Serbija/Melnkalne, Kotdivuāra

EURO 2004: Čehija, Vācija, Latvija

EURO 2000: Čehija, Francija, Dānija

Arī PK un EURO kvalifikācijā bieži vien viņiem nāk ļoti spēcīgi pretinieki. Atcerēsimies vien to kvalifikācijas un finālturnīru sēriju, kurās visu laiku gadījās spēlēt ar Čehiju
, 2008-06-04 17:00, pirms 16 gadiem
M9 rakstīja: Ceru, ka no grupas niiderlandieshi izkljuus, vareetu varbuut Itaaliju atstaat aiz striipas.

Būšu priecīgs, ja holandieši spēlēs turnīra finālā. 20-gadu vecai vēsturei jāatkārtojas !
, 2008-06-04 22:00, pirms 16 gadiem
Leflērs rakstīja: Būšu priecīgs, ja holandieši spēlēs turnīra finālā. 20-gadu vecai vēsturei jāatkārtojas !

Priecasos ari es kad Nederland speles finala, bet par 20 gadu vecu finala atkartojumu aizmirsti!!! Nav vairs tadas valsts kam spelet!
Latvijas izlase
Foto: Romualds Vambuts
93

Latvijai neliels kāpums

Latvijas futbola izlase par četrām vietām uzlabojusi savas pozīcijas Starptautiskas futbola federācijas (FIFA) jaunākajā ranga tabulā, bet par līderi izvirzījusies Spānijas valstsvienība.
"Euro 2008" rezultatīvākais spēlētājs 
Davids Vilja
Foto: AFP
65

Spēlētāju individuālie rādītāji "Euro 2008"

Šīs vasaras lielākais notikums "Euro 2008" ir noslēdzies ar Spānijas futbola izlases uzvaru 1:0 pār Vācijas izlasi, tāpēc tagad ieskatīsimies spēlētāju statistikā, lai redzētu bez kuriem spēlētājiem attiecīgā izlase nebūtu iedomājama.
Fatihs Terims
Foto: AFP
6

Terims paliek ar Turcijas izlasi

Līdzšinējais Turcijas futbola izlases galvenais Fatihs Terims nolēmis pagarināt līgumu ar valsts futbola savienību uz četriem gadiem. Tas nozīmē, ka Turcijas izlasi viņš turpinās vadīt līdz 2012. gadam.