Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:217, Did:0, useCase: 3

Neticības apvītā Austrijas izlase

Neticības apvītā Austrijas izlase
Trenerim Jozefam Hikersbergeram ceļā uz
finālturnīru domīgs vaigs bijis ne reizi vien.
Foto - AFP

Līdz Eiropas čempionātam futbolā atlikusi tieši nedēļa, un eSports.lv turpina iepazīstināt savus lasītājus ar izlasēm, kas startēs šajā turnīrā. Šoreiz uzmanības centrā vieni no turnīra rīkotājiem - austrieši.

Bieži negadās redzēt, ka tūkstošiem kādas komandas līdzjutēju parakstās zem aicinājuma komandai atsaukt dalību kādā turnīrā vājo rezultātu dēļ. Kur nu vēl tik lielā, prestižā un sporta draugu gaidītā notikumā kā Eiropas čempionāts futbolā. Tomēr pērnā gada rudenī komandas vājie rezultāti pārbaudes spēlēs, kad zaudējums sekoja zaudējumam, bet retās uzvaras tika izcīnītas pret klasi zemākām (Lihtenšteina) vai sastāvā novājinātām (Trinidada un Tobāgo) komandām, izraisīja tieši šādu Austrijas futbola fanu reakciju - zem šādas petīcijas savus parakstus atstāja vairāk kā desmit tūkstoši fanu... Pats interesantākais, ka viens no galvenajiem akcijas organizētājiem bija neviens cits kā Austrijas futbola leģenda, visu laiku labākais vārtu guvējs izlases rindās Tonijs Polsters, kurš izlasi nosauca par "visu laiku vājāko Austrijas valstsvienību" un tās sniegumu par "apkaunojumu ikvienam līdzjutējam". Skaidrs, ka pakļauties šādai "tautas vēlmei" neviens negrasījās, UEFA prezidents Mišels Platinī to nodēvēja par "dumjāko izgājienu pasaulē", un Austrija gan rīkos, gan piedalīsies Eiropas čempionātā. Tomēr uzmanību komandai - ar visiem tās plusiem un trūkumiem - šis notikums pievērsa. Šogad gan komandas rezultāti bijuši iepriecinošāki - skatāmā spēlē gan zaudēts Vācijai (0:3), tomēr rezultatīvi nospēlēts pret Nīderlandi (3:4) un pēdējā pārbaudes spēlē sagrauta Malta (5:1). Vai komanda, kurai tā īsti netic pat pašas līdzjutēji, uzņēmusi tempu īstajā brīdī?

Finālturnīrs

Austrijas grupā ielozētas komandas, kuras ģeogrāfiski atrodas diezgan tuvu cita citai - Horvātija, Vācija un Polija. Šādā sabiedrībā Austrija varbūt izskatītos cienīgi pirms septiņdesmit gadiem, bet ne tagad. Bukmeikeri pirms turnīra komandai atvēlējuši pastarīša lomu ne tikai apakšgrupā, bet pat visā turnīrā, un diezgan viennozīmīgs ir sporta pazinēju slēdziens - ja Austrija nerīkotu "Euro 2008", tā pati saviem spēkiem tam noteikti nekvalificētos. Visas spēles austrieši aizvadīs Vīnē, Ernsta Hapela vārdā nosauktajā stadionā - turpat, kur 29. jūnija vēlā vakarā tiks kronēti 2008. gada Eiropas čempioni.

Datums Spēle
08.06.2008. Austrija – Horvātija
12.06.2008. Austrija - Polija
16.06.2008. Austrija - Vācija

Finālturnīru vēsture

Interesanti, ka septiņos Pasaules kausa finālturnīros spēlējusī Austrijas izlase vēl ne reizi nav bijusi starp Eiropas čempionāta dalībniecēm. Tiesa, lielākie komandas panākumi starptautiskajā arēnā tika sasniegti vēl pirms Eiropas čempionāta iedibināšanas (trešā vieta 1954. gadā, ceturtā - 1934. gadā), taču arī gadsimta beigās komanda, kuras līderi bija jau minētais Tonijs Polsters un Andreass Hercogs, vairākas reizes sasniedza Pasaules kausa finālturnīrus, taču Eiropas čempionāts bija un palika neaizsniedzams. Nu vismaz šī tradīcija ir lauzta.

Trenera dosjē

Kā spēlētājs Jozefs Hikersbergers Austrijas izlasi pārstāvēja 1978. gada Pasaules čempionātā Argentīnā. Pēc karjeras beigām viņš 1990. gada Pasaules kausa finālturnīrā vadīja Austrijas izlasi jau kā treneris, taču "Euro 1992" kvalifikācijas turnīrā pēc apkaunojoša zaudējuma Farēru salu izlasei (0:1 neitrālā laukumā) no amata atkāpās un pārcēlās uz arābu zemēm, kur vadīja Bahreinas valsts izlasi un vairākus klubus. 2002. gadā Hikersbergers atgriezās Austrijā, pēc diviem gadiem ar Vīnes "Rapid" uzvarēja valsts čempionātā un iekļuva Čempionu līgā, bet vēl pēc diviem, 2006. gada janvārī, atgriezās pie savas valsts izlases stūres, kur ir joprojām.

Sastāvs

Nospiedošs skaitliskais pārsvars izlasē ir vietējo klubu spēlētājiem - 15 no 23 futbolistiem spēlē Austrijas komandās.

Vārtsargu līnijā Austrijas izlasi pirms paša čempionāta piemeklēja samērā sāpīgs trieciens - izlases pirmajam numuram Helgem Peijeram nācās izdarīt steidzamu operāciju. Visticamāk, tagad vieta vārtos tiks uzticēta pieredzējušajam Aleksandram Maningeram.

Hikersbergers, lai gan reizēm mīl eksperimentēt ar spēlētāju izvietojumu laukumā (3-5-2 pret Vācijas izlasi), lielākoties ir uzticīgs četru aizsargu virknējumam. Maskavas "Spartak" spēlējošais veterāns Martins Štrancls, kam palīdzēs Emanuels Pogatecs un jaunais Sebastians Predls (pērnā gada pasaules U-20 čempionāta pusfināla dalībnieks), ir visbiežāk izmantotie spēlētāji šajā līnijā.

No pussargiem noteikti jāatzīmē divi - komandas kapteinis Andreass Ivanšics un 38 gadus vecais Ivica Vastičs. Vietai sākumsastāvā būtu jāatrodas arī Renē Aufhauzeram un Joahimam Štandfestam.

Uzbrukums un vārtu gūšana gatavošanās posmā bija Austrijas izlases lielā sāpe. Pārbaudes spēlēs parasti ar vārtu guvumiem izcēlās aizsargi un pussargi, bet uzbrucēji "klusēja". Austrijas līdzjutējiem atliek vienīgi cerēt, ka Rolands Lincs, kas regulāri gūst vārtus Portugāles čempionātā "Braga" sastāvā, atradīs pareizo pieeju pretinieku vārtiem arī izlases krekliņā. Viņa partneri - Ervīns Hofers un Romāns Kīnasts ir jauni un perspektīvi, tomēr šo puišu laiks, šķiet, vēl tikai priekšā - sevišķi jau 20 gadus vecā Hofera.

Spēlētājs Pozīcija Klubs
Alekss Maningers vārtsargs AC Siena
Jirgens Maho vārtsargs AEK Athens FC
Ramazans Ocans vārtsargs TSG 1899 Hoffenheim
Giorgijs Garics aizsargs SSC Napoli
Ronalds Gercalju aizsargs FK Austria Wien
Martins Hidens aizsargs SK Austria Kärnten
Markuss Kacers aizsargs SK Rapid Wien
Jirgens Patoka aizsargs SK Rapid Wien
Emanuels Pogatecs aizsargs Middlesbrough FC
Sebastians Predls aizsargs SK Sturm Graz
Martins Štrancls aizsargs FC Spartak Moskva
Renē Aufhauzers pussargs FC Salzburg
Kristians Fukss pussargs SV Mattersburg
Martins Harniks pussargs Werder Bremen
Andreass Ivanšics pussargs Panathinaikos FC
Umits Korkmazs pussargs SK Rapid Wien
Kristofs Leitgebs pussargs FC Salzburg
Jirgens Zoimels pussargs SK Sturm Graz
Joahims Štandfests pussargs FK Austria Wien
Ivica Vastičs pussargs LASK Linz
Ervīns Hofers uzbrucējs SK Rapid Wien
Romāns Kīnasts uzbrucējs Ham-Kam Fotball
Rolands Lincs uzbrucējs SC Braga

Autora prognoze

Ja FIFA rangā 101. vietā esošā Austrija spēs nopietni pieteikt pretenzijas uz izkļūšanu no grupas, tas būs ļoti liels pārsteigums. Visticamāk, komandu piemeklēs "Euro 2000" rīkotājas Beļģijas liktenis, kas ir pagaidām vienīgā turnīra saimniece, kas nav spējusi izkļūt no grupas. Ar lielu turnīru rīkotājiem parasti gan ir kā ar bitēm - ja neuzlec krietni augstāk par savu galvu, tad vismaz pabojā nervus kādam potenciāli varenākam pretiniekiem. Pilnīgi iespējams, ka kādā spēlē Austrija spēs atņemt punktus favorītiem, un varbūt tieši spēles pret Austriju izšķirs vietu sadalījumu grupas galvgalī.

Lasiet vēl

Francija: Cik tālu tiks Francija?
Horvātija: Biliča faktors
Čehija: Čehi - bez sava līdera
Itālija: Donadoni vēl meklēs lieko
Zviedrija: Cik tālu "Euro 2008" aizkļūs zviedri?
Rumānija: Rumāņi gatavo pārsteigumu
Šveice: Ko parādīs ambiciozie šveicieši?
Polija: Polija gatava uzvarām
Grieķija: Ko parādīs čempioni?

Izmantotie resursi:
wikipedia.org
reuters.com
euro2008.com

Slēpts komentārs: ervains91

  +9 [+] [-]

, 2008-05-31 23:46, pirms 16 gadiem
ervains91 rakstīja: ahh.. nevajadzeja tik EURO 2008 finalturniiraa.. nebuutu problemas



viņi nemaz nemeiģināja tikt, viņus uzreiz uzņēma kā vienu no rīkotājvalstīm....un šaubos ka viņi čempī kko parādīs
Slēpts komentārs: zemesrieksts
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: ervains91

  +7 [+] [-]

, 2008-06-01 00:46, pirms 16 gadiem
Gan jau kkadiem vaachiem 2 punktus atnems, liidzigi kaa mees 2004...

  +6 [+] [-]

, 2008-06-01 00:56, pirms 16 gadiem
Nu, komanda tik nožēlojama jau nav.
Ir labi spēlētāji katrā pozīcijā ... savās mājās var paņemt kādu punktu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2008-06-01 09:28, pirms 16 gadiem
tieshi taa austrija veel liks par sevi parunaat un iespeejams paraadiis mums arii kaadu paarstiegumu jo tomeer taa ir valsts ar senaam futbola tradiicijaam un labiem speeleetaajiem un arii austrijas chempionaata liimenis nemaz nav tik zems..iespeejams iestaajusies kaada psihologjiskaa kriize komandaa tagad bet tas nav nekas taads no kaa nevareetu tikt valjaa un shis tomeer ir eiropas chempionaats un pie kam veel savaa dzimtenee savu liidzjuteeju priekshaa kuriem vinju juutas paraadaa un es domaaju ka dariis visu iespeejamo un neiespeejamo lai uzvareetu pretinieku....
un par to dirshanu- tieshaam kauna nav mums te njirgaaties- kaads mums ir tas liimenis futenee tagad-tas i psc speele pert igauniju-nu tur nav komentaaru!

  +3 [+] [-]

, 2008-06-01 10:18, pirms 16 gadiem
vigo87 rakstīja: tieshi taa austrija veel liks par sevi parunaat un iespeejams paraadiis mums arii kaadu paarstiegumu jo tomeer taa ir valsts ar senaam futbola tradiicijaam un labiem speeleetaajiem un arii austrijas chempionaata liimenis nemaz nav tik zems..iespeejams iestaajusies kaada psihologjiskaa kriize komandaa tagad bet tas nav nekas taads no kaa nevareetu tikt valjaa un shis tomeer ir eiropas chempionaats un pie kam veel savaa dzimtenee savu liidzjuteeju priekshaa kuriem vinju juutas paraadaa un es domaaju ka dariis visu iespeejamo un neiespeejamo lai uzvareetu pretinieku..........


1. Austrija spēlēs savā laukumā kas itkā ir priekšrocība
2. Ja visi uzskata ka Austrija ir zemākā futbola līmenī nekā Latvija tad atceraties FK Ventspils-Red Bull Salzburg(Pirmajā spēlē 0-3 , otrajā 0-4 kopā 0-7)
3. FIFA rangs neko nenosaka(Euro 2004 Latvija otrajā spēlē spēja nospēlēt 0-0 ar Vāciju kas atradās daudz augstāk FIFA rangā)

  -1 [+] [-]

, 2008-06-01 10:53, pirms 16 gadiem
Austrija spēlēs savā laukumā, viņi noteikti kaut ko parādīs

  +2 [+] [-]

, 2008-06-01 16:12, pirms 16 gadiem
Tiešām ļoti dīvana daļas līdzjutēju(?) attieksme...Viennozīmīgi var teikt, ka EČ ir spēlējušas arī vājākas izlases par Austrijas 08 modeli...Austrijas čempis ir labā līmenī+vairāki izlases spēlētāji spēlē diezgan spēcīgos uz zināmos ārzemju klubos(Napoli, Werder,Panathinaikos), tā kā nav nemaz tik bezcerīga šī izlase

Un arī grupa austriešiem ir tīri normāla - pret poļiem un horvātiem var cīnīties un arī Vācijai dažreiz laža gadās (kaut vai pagājusājā EČ pret LV )

     [+] [-]

, 2008-06-01 19:44, pirms 16 gadiem
Delgado rakstīja: Tiešām ļoti dīvana daļas līdzjutēju(?) attieksme...Viennozīmīgi var teikt, ka EČ ir spēlējušas arī vājākas izlases par Austrijas 08 modeli...Austrijas čempis ir labā līmenī+vairāki izlases spēlētāji spēlē diezgan spēcīgos uz zināmos ārzemju klubos(Napoli, Werder,Panathinaikos), tā kā nav nemaz tik bezcerīga šī izlase

Un arī grupa austriešiem ir tīri normāla - pret poļiem un horvātiem var cīnīties un arī Vācijai dažreiz laža gadās (kaut vai pagājusājā EČ pret LV )

Lazha var gadiities visiem, tachu EURO2004 Vaacijai bija wnk suudiiga komanda, saliidzinot ar citiem chempionaatiem....
Par Austriju - domaaju, ka netiks araa no grupas, tachu ticu, ka maajinieki vareetu izskjirt citu komandu likteni shajaa grupaa. Austrieshi eediis zemi un ciiniisies liidzjuteeju vadiiti kaa vilki, tachu komanda relatiivi ir pati vaajaakaa turniiraa. Tas, ka EC turniiros pastariishi atnjem punktus Grandiem man jau sen nav paarsteigums, taa kaa ismaz punktam veiksmes gadiijumaa jaabuut.

  -1 [+] [-]

, 2008-06-02 10:07, pirms 16 gadiem
Dienas anekdote:
Идеальная футбольная команда:
- нападение - полностью состоит из евреев преследование которых категорически запрещено;
- средняя линия - негр китаец и араб они сделают игру более пестрой;
- защита - гомосексуалисты которые обеспечивают интенсивное давление сзади;
- в воротах необходимо поставить 50-летнюю старую деву которая такой продолжительный срок идеально защищает свои ворота.

P.S. Iespējams, ka šīs anekdotes varoņi arī nedzer „Carlsberg” alu, taču, ja viņiem sagribētos uzzināt ko vairāk par „Euro 2008” norisi, viņi noteikti apmeklētu carlsberg.lv!

  +1 [+] [-]

, 2008-06-02 11:05, pirms 16 gadiem
martin_rusheer rakstīja: ''bet pat visā turnīrā, un diezgan viennozīmīgs ir sporta pazinēju slēdziens - ja Austrija nerīkotu "Euro 2008", tā pati saviem spēkiem tam noteikti nekvalificētos.''
---------------------------------------
na und?
Tas ir smieklīgi. Piemēram Anglija šogad arī nekvalificējās. Turnīrā nav Ukrainas? Pagājušoreiz kvalificējās tāda izlase kā Latvija, kas pāri centram divas reizes spēlē gāja pāri. Vai tas, ka citā situācijā šī komanda it kā nekvalificētos EURO nozīmē, ka automātiski visiem viņa jāapņirdz un jānoraksta? Un vispār dievs vēl zina vai viņa kvalificētos vai nē, jo tāda Latvija kvalificējās un "trīs zāģi" kā te daži raksta nebija.
Šīgada Austrija ir KLASI augstāka par EURO 2004 Latviju spēles līmeņa ziņā, un ne jau tikai tāpēc, ka Holandei iesita 3 vārtus pavisam nesen. Noniecienāt Austriju, sevišķi Latvijas fanam, nav A-B-S-O-L-Ū-T-I nekāda pamata, ja vēl atceramies kas pagājušoreiz bija EURO čempions.
Vispār smiekli man nāk ne tikai par mūsu pašu latviešiem, kas vienmēr liekas par baigajiem ekspertiem un noniecina laba līmeņa komandas/klubus it kā tie nebūtu nekas vai kaut kādi āksti (Austrija, New York Knics), lai gan pašai Latvijai nekāda līmeņa vispār nav nevienā sporta veidā, izņemot maratonu, tenisu, šķēpu un BMX, bet arī par šo respektīvo komandu faniem, jo viņiem laikam to kapitālisma nodolbītajās galviņās nesaprast, ka pasaulē ir desmitiem vietu, kur stāvoklis šajos abos sporta veidos ir simtsreiz sliktāks kā viņu nicinātajos "savos'' klubos/izlasēs un labāk atbalstīt nevis bojāt gan savu reputāciju, gan viņu "atbalstīto" komandu reputāciju ārzemēs, sevišķi Latvijā, kur fani ir visgudrākie un fano tikai par MU, Bostonu un Pitsburgu hokejā, jo šeit fano tikai par tiem, kas uzvar.

Austrijai liels respect un vēlu veiksmi!!!



Pareizi un vispār kad mēs zaudējaam Hollandei 3-0 vai mees uzreiz nodirsām. Tie fani nav fani.

  +1 [+] [-]

, 2008-06-02 11:50, pirms 16 gadiem
Deportivo rakstīja: Lazha var gadiities visiem, tachu EURO2004 Vaacijai bija wnk suudiiga komanda, saliidzinot ar citiem chempionaatiem...

Va traks neeesi?! tad jau tagad ir veel suudiigaaka..komandai nebija ne vainas daudz pieredzeejushi viiri un arii jaunie talanti...bet nekas nesanaaca vnk nepaveicaas un gurpa jau ar nebija no taam vaajaakaam ieskaistot arii muus! she vaacijas 2004 squads:
1 GK Oliver Kahn 15 June 1969 Bayern Munich
2 DF Andreas Hinkel 26 March 1982 Stuttgart
3 DF Arne Friedrich 29 May 1979 Hertha BSC Berlin
4 DF Christian Wörns 10 May 1972 Borussia Dortmund
5 DF Jens Nowotny 11 January 1974 Bayer Leverkusen
6 DF Frank Baumann 29 October 1975 Werder Bremen
7 MF Bastian Schweinsteiger 1 August 1984 Bayern Munich
8 MF Dietmar Hamann 27 August 1973 Liverpool
9 FW Fredi Bobič 30 October 1971 Hertha BSC Berlin
10 FW Kevin Kurányi 2 March 1982 Stuttgart
11 FW Miroslav Klose 9 June 1978 Kaiserslautern
12 GK Jens Lehmann 10 November 1969 Arsenal
13 MF Michael Ballack 26 September 1976 Bayern Munich
14 FW Thomas Brdarić 23 January 1975 Hannover
15 MF Sebastian Kehl 13 February 1980 Borussia Dortmund
16 MF Jens Jeremies 5 March 1974 Bayern Munich
17 DF Christian Ziege 1 February 1972 Tottenham Hotspur
18 MF Fabian Ernst 30 May 1979 Werder Bremen
19 MF Bernd Schneider 17 November 1973 Bayer Leverkusen
20 FW Lukas Podolski 4 June 1985 FC Köln
21 DF Philipp Lahm 11 November 1983 Stuttgart
22 MF Torsten Frings 22 November 1976 Borussia Dortmund
23 GK Timo Hildebrand 5 April 1979 Stuttgart

     [+] [-]

, 2008-06-03 12:04, pirms 16 gadiem
Futbolists laukumā jautā spēles tiesnesim:
-Kā sauc jūsu suni?
-Man nav suņa.
-Kā tā? Akls - un bez suņa?!

P.S. Iespējams, ka šī stāsta varoņi arī nedzer „Carlsberg” alu, taču, ja viņiem sagribētos uzzināt ko vairāk par „Euro 2008” norisi, viņi noteikti apmeklētu carlsberg.lv