Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:217, Did:0, useCase: 3

Cik tālu tiks Francija?

Cik tālu tiks Francija?
Tjerī Anrī un Franks Riberī
Foto: AFP

Līdz "Euro 2008" finālturnīram palicis vien nedaudz vairāk par nedēļu, un arī eSports.lv izlašu apskati jau tikuši pāri pusei. Šodien par Francijas izlasi, tās izredzēm čempionātā un mājās atstātajām zvaigznēm.

Francijas izlasi izloze nav lutinājusi - divas ceļazīmes uz ceturdaļfinālu Raimona Domeneka vīri mēģinās sadalīt ar Itālijas, Rumānijas un Nīderlandes izlasēm. Pirmā C apakšgrupas spēle francūžiem paredzēta 9. jūnijā pret bukmeikeru skatījumā vājāko grupas komandu Rumāniju, četras dienas vēlāk 13. jūnijā "Les Blues" mērosies spēkiem ar Nīderlandi, bet 17. jūnijā redzēsim Pasaules Kausa finālspēles atkārtojumu - Francija centīsies revanšēties Itālijai. Apakšgrupas spēļu laikā Francijai, atšķirībā no citām komandām, sanāks dzīvot uz koferiem, jo pirmais un trešais mačs paredzēts Cīrihē, bet otrā spēle - Bernē.

Kvalificēšanās finālturnīram

"Euro 2008" Francijas izlase kvalificējās kā B grupas otrā komanda. Kvalifikācijas ciklu Domeneka vadītā izlase uzsāka labā tempā, vispirms tika sakauta Gruzija, bet pāris dienas vēlāk no francūžu rokas krita arī Itālija. Oktobrī Francija ar 0:1 piedzīvoja savu pirmo zaudējumu pret Skotiju. Zaudējums kalpoja kā laba motivācija, un līdz otrajam riņķim, kad bija jāspēlē atbildes mačs pret Skotiju, Francija spēlēja bez zaudējumiem. Bet Skotija pamanījās uzvarēt arī viesos, un atlikušajās spēlēs Francija atslābināties nedrīkstēja. Pateicoties Skotijas zaudējumam pret Itāliju, Francijai pietika ar divām uzvarām un neizšķirtu, lai nodrošinātu dalību "Euro 2008" finālturnīrā. Labākie vārtu guvēji Francijas izlases sastāvā bija Tjerī Anrī un Nikolā Anelka ar attiecīgi sešiem un četriem rezultatīviem sitieniem.

B grupa

Vieta Valsts Spēles Uzvaras Neizšķirti Zaudējumi Punkti
1. Itālija 12 9 2 1 29
2. Francija 12 8 2 2 26
3. Skotija 12 8 0 4 24
4. Ukraina 12 5 2 5 17
5. Lietuva 12 5 1 6 16
6. Gruzija 12 3 1 8 10
7. Farēru Salas 12 0 0 12 0

Finālturnīrs

Finālturnīra C apakšgrupu futbola eksperti visi kā viens dēvē par nāves grupu, un, kā nu ne, ja tajā spēlē divi Pasaules Kausa finālisti, tāds grands kā Nīderlande un kvalifikācijas turnīra pārsteigums Rumānija. Nebūs nekāds pārsteigums, ja 18. jūnija spēle starp Franciju un Itāliju noteiks kura no divām Pasaules Kausa finālistēm paliks apakšgrupā, bet kura turpinās cīņu ceturdaļfinālā.

Datums Spēle
9. jūnijs Francija - Rumānija
13. jūnijs Francija - Nīderlande
18. jūnijs Francija - Itālija

Finālturnīru vēsture

Pirmo reizi pie Eiropas zelta Francijai izdevās tikt 1984. gadā savās mājās. Toreiz Mišels Platinī uzstādīja absolūto Eiropas Čempionāta finālturnīru rekordu, piecās spēlēs (tolaik finālturnīrā spēlēja astoņas nevis 16 komandas) iesitot deviņus vārtus. Lieki piebilst, ka Mišels guva vismaz vienus vārtus katrā no spēlēm, tai skaitā arī uzvaras vārtus mačā pret Spāniju, kuri atnesa zelta medaļas Francijai.

Otrā un pagaidām pēdējā reize, kad Francijai ir izdevies iekarot Eiropu, bija 2000. gada finālturnīrā, kura fināls Itālija - Francija ieies futbola vēsturē kā viens no dramatiskākajiem. Lielu daļu spēles atrasdamies zaudētāju lomā, Francijas cerības uz zeltu 30 sekundes pirms mača beigām izglāba Silveins Viltords. Iegūto psiholoģisko pārsvaru uzvaras vārtos pārvērta Dāvids Trezegē, un Francija varēja līksmot.

Pirms četriem gadiem "Euro 2004" finālturnīrā Portugālē Francija ar palielu devu veiksmes pamanījās izkļūt no apakšgrupas, bet ceturdaļfinālā pretī nāca nākamie čempioni grieķi un izslēdza francūžus no tālākas cīņas.

Eiropas čempionāti

Gads Norises vieta Francijas izlases rezultāts
1960. Francija Pusfināls
1964. Spānija Nekvalificējās
1968. Itālija Nekvalificējās
1972. Beļģija Nekvalificējās
1976. Dienvidslāvija Nekvalificējās
1980. Itālija Nekvalificējās
1984. Francija Čempioni
1988. Vācija Nekvalificējās
1992. Zviedrija Grupu turnīrs
1996. Anglija Pusfināls
2000. Nīderlande un Beļģija Čempioni
2004. Portugāle Ceturdaļfināls
2008. Šveice un Austrija -

Trenera dosjē

Francijas futbola federācija pārsteidza daudzus, kad pēc neveiksmīgā "Euro 2004" finālturnīra par Žaka Santinī sekotāju izvēlējās Raimonu Domeneku un izvirzīja viņam uzdevumu iekļūt vismaz Pasaules Kausa pusfinālā. Pēc tam, kad francūži bezzobaini aizvadīja kvalifikāciju un Domenekam nācās saukt palīgā veterānus, kuri no izlases jau bija atvadījušies, reti kurš ticēja, ka Domenekam izdosies izpildīt federācijas uzdevumu. Tomēr Francija 2006. gada finālturnīrā Vācijā aizkļuva līdz pat finālam, Zinedins Zidāns ar skaisti aizvadītu finālturnīru vēlreiz atvadījās no izlases, bet Klaude Makelele un Lilians Tjurams, kuri no izlases pirmoreiz atvadījās jau 2004. gadā, joprojām ir nozīmīgi aizsardzības balsti Domeneka veidotajā izlasē. Pateicoties panākumiem Pasaules Kausā, līdzjutēji ir gatavi Domenekam piedot viņa untumus un nesaskaņas ar spēlētājiem, tomēr daudzo zvaigžņu atstāšana mājās Raimonam var izrādīties liktenīga, ja neizdosies sasniegt labu rezultātu Austrijā un Šveicē.

Sastāvs

Francijas izlases vārtos beidzot pie šprices ticis Gregorijs Kupē, Les Bleus šis būs pirmais finālturnīrs bez ilggadējā pirmā numura Fabjēna Bartēza. Gadījumā, ja Kupē neizdosies attaisnot uz sevis liktās cerības, turpat blakus ir pieredzējušais Sebastians Frejs no "Fiorentina", un šīs sezonas jaunatklājums "Marseille" vārtos - Stīvs Mandanda.

Pirms diviem gadiem Vācijā Francijas aizsardzība bija dzelžaina, noteikti visiem vēl labā atmiņā stāv Brazīlijas izlases bezspēcība francūžu bastionu priekšā, bet tagad visiem četriem pamatsastāva aizsargiem - Sanjolam, Gallasam, Tjuramam un Abidālam ir par diviem gadiem vairāk, un grūti pateikt cik lielā mērā tas ietekmēs francūžu spēli aizsardzībā. Reālākais kandidāts uz šī četrinieka izjaukšanu ir Patrīss Evrā, kurš aizvadījis fantastisku sezonu "Manchester United" rindās, izcīnot zelta medaļas Anglijas Premjerlīgā un UEFA Čempionu Līgā. Noteikti daudzus pārsteidza Domeneka izvēle attiecībā uz Bakarī Saņju, Filipu Meksesu un Gaelu Klišī - nevienu no viņiem finālturnīrā neredzēsim.

Labākais uzbrukums ir aizsardzība - šo patiesību apguvis arī Raimons Domeneks, kurš uz finālturnīru līdzi paņēmis četrus balsta pussargus, kas liek domāt, ka vismaz divus šīs pozīcijas spēlētājus redzēsim arī sākumsastāvā. Par bumbas nogādāšanu līdz uzbrucējiem rūpēsies bijušie komandas biedri "Marseille" sastāvā Samīrs Nasri un Franks Riberī, kā arī Florāns Maludā, kurš Eiropas Čempionātā cer reabilitēties par neveiksmīgo sezonu. Domeneks pārsteigumu pataupījis arī vidējai līnijai - mājās atstāts nesen uz "AC Milan" pārgājušais pussargs Metjū Flaminī.

Uzbrukuma līderis, kā gadu gaitā ierasts, visticamāk būs Tjerī Anrī, kuram aizvadītais gads "Barcelona" sastāvā nav izdevies tik spožs, kā francūža prasīgākie līdzjutēji vēlētos - ne izcīnītu trofeju, ne spožu individuālo panākumu. Viņam asistēs "Lyon" uzbrukuma motors Karims Benzemā un pieredzējušais Nikolā Anelka. Pārsteidzoši, bet Domeneks uz Eiropas čempionātu līdzi paņēmis arī daudzsološo Bafetimbi Gomišu, mājās atstājot tādas zvaigznes kā Džibrils Sissē un Dāvids Trezegē. Nav ko noliegt - Melnā pantēra savu vietu komandas sastāvā arī godam nopelnīja, izlasē debitējot ar diviem gūtiem vārtiem pret Ekvadoru. Līdz šim savā debijas spēlē divus vārtus bija guvis vien leģendārais Zinedins Zidāns...

Francijas izlases sastāvs 2008. gada Eiropas čempionātā:

Spēlētājs Pozīcija Komanda
Gregorijs Kupē vārtsargs Olympique Lyonnais (Francija)
Sebastians Frejs vārtsargs ACF Fiorentina (Itālija)
Stīvs Mandanda vārtsargs Olympique de Marseille (Francija)
Villjs Sanjols aizsargs FC Bayern München (Vācija)
Lilians Tjurams aizsargs FC Barcelona (Spānija)
Viljams Gallass aizsargs Arsenal FC (Anglija)
Ēriks Abidāls aizsargs FC Barcelona (Spānija)
Patrīss Evra aizsargs FC Manchester United (Anglija)
Žans-Alains Bumsons aizsargs Olympique Lyonnais (Francija)
Franciss Klerks aizsargs Olympique Lyonnais (Francija)
Sebastians Skvilači aizsargs Olympique Lyonnais (Francija)
Patriks Vjerā pussargs FC Internazionale Milano (Itālija)
Klaude Makelele pussargs Chelsea FC (Anglija)
Žeremi Tulalāns pussargs Olympique Lyonnais (Francija)
Lassana Diarrā pussargs Portsmouth FC (Anglija)
Franks Riberī pussargs FC Bayern München (Vācija)
Florāns Maludā pussargs Chelsea FC (Anglija)
Samīrs Nasri pussargs Olympique de Marseille (Francija)
Sidnejs Govū uzbrucējs Olympique Lyonnais (Francija)
Nikolā Anelka uzbrucējs Chelsea FC (Anglija)
Tjerī Anrī uzbrucējs FC Barcelona (Spānija)
Karims Benzemā uzbrucējs Olympique Lyonnais (Francija)
Bafetimbi Gomišs uzbrucējs AS Saint-Etienne (Francija)

Autora prognoze

Raimons Domeneks komandas vārdā ir atstājis mājās daudz zvaigžņu, un cer uz finālturnīru aizvest vienotu kolektīvu. Grūti pateikt vai ar Meksesu, Flaminī vai Trezegē izlase būtu spēcīgāka, bet Domeneks šobrīd uz sevis ir uzņēmies ļoti daudz, mājās atstājot vairākus Francijas līdzjutēju elkus. Attiecīga arī prognoze - komanda var salūzt zem spiediena un palikt grupā, bet var arī tikt tālāk, un tad vairs paliek tikai trīs soļi līdz zelta medaļām. Šie trīs soļi būs jāsper pret komandām, kuras visticamāk nebūs spēcīgākas par tām, ar ko Francija tiksies C apakšgrupā, līdz ar to nekautrējos francūžus saukt par vieniem no galvenajiem favorītiem uz uzvaru visā turnīrā ar piebildi - ja izdosies izkļūt no grupas.

Lasiet vēl

Horvātija: Biliča faktors
Čehija: Čehi - bez sava līdera
Itālija: Donadoni vēl meklēs lieko
Zviedrija: Cik tālu "Euro 2008" aizkļūs zviedri?
Rumānija: Rumāņi gatavo pārsteigumu
Šveice: Ko parādīs ambiciozie šveicieši?
Polija: Polija gatava uzvarām
Grieķija: Ko parādīs čempioni?

Izmantotie resursi:
euro2008.uefa.com
wikipedia.org

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +10 [+] [-]

, 2008-05-30 18:58, pirms 16 gadiem
Ja tiks ārā no grupas tad būs mani favorīti

  +6 [+] [-]

, 2008-05-30 19:06, pirms 16 gadiem
Norm, Francija uzvar trešdaļu no finālturnīriem kuros piedalās...

  +2 [+] [-]

, 2008-05-30 19:22, pirms 16 gadiem
Bus kārtībā, ja neaizies līdz pendelēm ...

  +5 [+] [-]

, 2008-05-30 19:26, pirms 16 gadiem
Fināls vai pusfināls ir droši!!

  +5 [+] [-]

, 2008-05-30 19:44, pirms 16 gadiem
Vienmēr ir simpatizējusi Francijas izlase. Parādot labu sniegumu, var aizkļūt līdz finālam Sastāvs ir pietiekoši labs, kaut arī aiz sastāva durvīm ir atstāti daži ļoti labi zināmi futbolisti.

  -1 [+] [-]

, 2008-05-30 19:57, pirms 16 gadiem
Ceru, ka tiks finālā no šitās puses[C,D].
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: silenthill

  +7 [+] [-]

, 2008-05-30 21:00, pirms 16 gadiem
silenthill rakstīja: No grupas tiks ārā Rumānija un Itālija...

Un tik pat labi Francija un Nīderlande. Neprognozējama grupa!

  +1 [+] [-]

, 2008-05-30 21:25, pirms 16 gadiem
kur Cisse ?!?

  +3 [+] [-]

, 2008-05-30 21:34, pirms 16 gadiem
Viena no galvenajaam pretendeteem uz uzvaru. Grupu patiesham var nosaukt par naaves grupu.

  +3 [+] [-]

, 2008-05-30 21:34, pirms 16 gadiem
kr1sha rakstīja: kur Cisse ?!?

Netika!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-05-30 22:00, pirms 16 gadiem
alexy rakstīja: Bus kārtībā, ja neaizies līdz pendelēm ...

Anelkam jau neviens vairs neļaus sist pendeles un Trezegē arī nav, tad jau nav ko uztraukties, divi pendeļu garām sitēju mazāk

     [+] [-]

, 2008-05-30 22:21, pirms 16 gadiem
Nu tad redzeesim, ko paraadiis Les Blues turniiraa... grupa ir smaga! es ceru,ka Domeneks izdariijis pareizo izveeli, neiekljaujot sastaavaa Cisse... un Ben Arfu! Ja izkljuus no grupas, kljuus par vieniem no galvenajiem kandidaatiem uz uzvaru! kautgan - vinji taadi jau paslaik ir!

     [+] [-]

, 2008-05-30 22:40, pirms 16 gadiem
artuurs.k. rakstīja: Un tik pat labi Francija un Nīderlande. Neprognozējama grupa!


Itālijai atdodu priekšroku kā galvenajai favorītei šajā grupā, kurā mana mīļākā komanda ir Nīderlande (arī visā turnīrā fanošu vispirms par viņiem). Par otru komandu, kas tiks ārā, es sliecos uz to, ka būs pārsteigums, un tā būs Rumānija. Francijai ir paveca komanda, jaunie ir nepieredzējuši, Nīderlandei kā parasti ir daudz talantīgu spēlētāju, it sevišķi uzbrukumā, bet vienmēr atrodas kāds, kurš nočakarē visu pasākumu. Aizsardzības diemžēl nav. Kas attiecas uz Rumāniju, viņi ļoti labi izskatījās kvalifikācijā, viņus pie favorītiem neviens nepieskaita, mega zvaigžņu viņiem daudz nav, viņi vairāk ir kā komanda, un tas šādos turnīros ir svarīgi, tāpēc es lieku uz viņiem!

  +3 [+] [-]

, 2008-05-30 22:56, pirms 16 gadiem
Buutu mums taadi speeleetaaji
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2008-05-30 23:17, pirms 16 gadiem
AI FRANCIJA... SKATOTIES FRANCHU FUTBOLU ES GJIBSTU!

Tur nav ko piebilst! Pasaules klases zvaigznes, bet ari tadi speletaji kaa Cisse un Trezegee nav...

Piekritu par to, ka izejot no grupas vinji bus vel lielaki favoriti, bet es lieku, ka francuzi turniru aizvadis normali, vismaz 2 uzvaras un tapec domaju, ka 1., varbut 2. vieta grupaa! Galvenais, lai sanak pati komandas spele un paradisim FRANCHI SPEKU!

FRANCIJAAAA!!!!!

  +1 [+] [-]

, 2008-05-30 23:22, pirms 16 gadiem
kingland rakstīja: Netika!


Pa Anelku es domaaju, vinsh chista ir labaaks..

  +1 [+] [-]

, 2008-05-30 23:48, pirms 16 gadiem
nu francija grupaa wareetu buut 1 jeb 2 vietaa un ja ttaa tap semifinals ir wissliktaakajaaa gadijumaaa!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2008-05-31 09:49, pirms 16 gadiem
Shie noteikti ir mani galvanie favoriiti!
Pilniiba var piekrist autoram pa to, ka ja Francija izkļuus no grupas, tad vinji buus vieni no galvanajiem favoriitiem.Domaaju ka peedeeja grupas speele starp Itaaliju un Franciju arii izkjirsies pedeja vakance uz 14.Mana rognoze ka no grupas izkljuus Niderlande un Francija.
Ljoti ceru uz Franku Ribery ja Francuuzhi tiks araa no grupas un spees aizkljuut vismaz liidz finaalam , tad domaaju ka Ribery arii vareetu ljuut pa EČ labaako speeetaju, jo ja Franks buus labaa fiziskajaa formaa un nebuus nekaadu traumu tpfu tpfu, tad domaaju ka vinjsh buus galvanais Francijas vilceejs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2008-05-31 12:15, pirms 16 gadiem
Šodienas anekdote:
Италия - Россия 1:0. Не ем спагетти...
Украина - Россия 3:2. Не ем сало...
Россия - Франция 2:3. Не ем лягушек...
Исландия - Россия 1:0. А селедочки будет не хватать...

P.S. Iespējams, ka šīs anekdotes varoņi arī nedzer „Carlsberg” alu, taču, ja viņiem sagribētos uzzināt ko vairāk par „Euro 2008” norisi, viņi noteikti apmeklētu carlsberg.lv!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2008-06-01 10:56, pirms 16 gadiem
Francija ir viena no galvenajām favorītēm uz uzvaru

  +1 [+] [-]

, 2008-06-02 13:41, pirms 16 gadiem
Ja spēlēs tikpat slikti kā pārbaudes spēlēs, tad nekur tālu jau netiks, taču viņi ir bijuši un būs mani favorīti jebkurā gadijumā.

  +1 [+] [-]

, 2008-06-03 12:05, pirms 16 gadiem
- Tu ko? Tu taču tikko iesiti bumbu savos vārtos!
- Piedod, nenoturējos! Tik laba pozīcija priekš sitiena bija.

P.S. Iespējams, ka šī stāsta varoņi arī nedzer „Carlsberg” alu, taču, ja viņiem sagribētos uzzināt ko vairāk par „Euro 2008” norisi, viņi noteikti apmeklētu carlsberg.lv
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja