Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

"Konkurence par sastāvu ir liela." Arvils Bergmanis gatavs sevi pierādīt no jauna

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

"Konkurence par sastāvu ir liela." Arvils Bergmanis gatavs sevi pierādīt no jauna
Arvils Bergmanis. Foto: LHF

Pirms gada Latvijas izlases sastāvā bija četri aizsargi, kuri debitēja pasaules čempionātā. Viņu vidū jaunākais bija Arvils Bergmanis. 23 gadus vecais hokejists aizvadījis vēl vienu sezonu otrpus okeānam, bet tagad atkal cīnās par vietu valstsvienībā. "Konkurence ir liela. Neesmu nekāds veterāns, kuram vieta sastāvā garantēta," sarunā ar portālu Sportacentrs.com teica Bergmanis.

Latvijas izlase trešo nedēļu turpina gatavoties pasaules čempionātam un sijāt sastāvu. Nedēļas beigās valstsvienība dosies uz Lielbritāniju, lai aizvadītu divas pārbaudes spēles. Tā ir labākā iespēja pierādīt, ka iederies sastāvā. Lai gan izdevās aizbraukt uz pērno pasaules čempionātu, Arvils Bergmanis neuzskata, ka tas viņam sniegtu kādas priekšrocības.

"Tāpat ir daudz puišu, konkurence par tikšanu sastāvā ir liela. Nekādas priekšrocības nejūtu. Protams, prieks, ka sanāca pirms gada uzspēlēt, bet neesmu nekāds veterāns, kuram vieta sastāvā būtu garantēta," pauda Bergmanis.

Viņš Tamperē laukumā devās piecās spēlēs, un vislielākais spēles laiks debitantam tika uzticēts jau otrajā cīņā – 1:2 zaudējumā pret mājiniekiem somiem Bergmanis uz ledus pavadīja 13:54 minūtes. Pasaules čempionāta ietvaros Bergmanis kopumā aizvadīja 46 minūtes, un ar viņu laukumā netika ielaisti nevieni vārti.

"Žēl, ka netikām ceturtdaļfinālā. Viss pasaules čempionāts bija liela un vērtīga pieredze. Varēju spēlēt pret pasaulē labākajiem hokejistiem – bija jāpaskrien pakaļ Viljamam Nīlanderam, bija jāspēlē pret Davidu Pastrņāku. Izbaudīju katru sekundi uz ledus," norādīja Bergmanis. Viņš pasaules čempionātu pabeidza vienā aizsargu pārī ar Robertu Mamčicu, un abi duetā slido arī šā pavasara sagatavošanās posmā.

Bergmanis valstsvienībai pievienojies pēc savas otrās sezonas Ziemeļamerikā. Viņš pārstāvēja Aļaskas-Fērbenksas Universitāti, kas par mata tiesu palika ārpus NCAA finālturnīra. Tajā piedalās valsts 16 labākās skolas. Lai gan Aļaskai rangā bija atvēlēts 15. numurs, neizdevīgs rezultāts citā spēlē lika palikt pie sasistas siles.

"Sanāca mazliet negodīgi pret mums. Divas nedēļas pēc savas pēdējās spēles turpinājām gatavoties tādā ritmā, ka tiksim playoff, bet pievīla divas vadošās universitātes. Palikām tieši aiz svītras. Uzskatu, ka bijām pelnījuši tikt. Bet jāsaka, ka sezona bija ļoti laba," vērtēja aizsargs. Jau pretendēšana uz NCAA turnīru vien Aļaskā ir labs rezultāts, ņemot vērā, ka pēdējo 30 gadu laikā tur izdevies iekļūt tikai vienu reizi.

Bergmanis laukumā devās 34 spēlēs un izcēlās ar trīs vārtiem un astoņām piespēlēm, kas komandas aizsargu rangā bija dalīts trešais rādītājs – ar tautieti Markusu Komulu. Komuls pēc šīs sezonas noslēdzis četru gadu studijas un pievienojies ECHL komandai "Trois-Rivieres Lions". Sperot pirmos soļus profesionālajā hokejā, viņš 11 spēlēs iekrājis trīs punktus.

Savukārt Bergmanim vēl priekšā vismaz viens studiju gads. "Nākamgad saņemšu bakalauru. Tālāk varu domāt – vēl viens gads skolā un maģistrs vai profesionālais hokejs. Skatīšos pēc piedāvājumiem. Viss atkarīgs no tā, cik veiksmīga būs nākamā sezona."

Viņš studē biznesa administrāciju ar sporta menedžmenta novirzienu. Hokejistu vidū tas ir ierastais virziens. Bergmanis norādīja, ka Aļaskā tikai divi komandas biedri izvēlējušies citu ceļu – viens studē psiholoģiju, bet otrs mācās grāmatvedību. "Viens jauniņais paņēma inženierzinātnes, bet jau pēc mēneša saprata, ka nebūs. Tos grafikus ir ļoti grūti saskaņot," par sportistu izaicinājumiem koledžu pasaulē stāstīja Bergmanis.

Mācības turpinās arī pēc pievienošanās Latvijas izlasei – pēdējās lekcijas paredzētas 5. maijā. Bergmanis panācis vienošanos ar pasniedzējiem, ka var pieslēgties un lekcijas noklausīties sev ērtā laikā, nevis celties un mācīties nakts vidū. Galvenie pārbaudījumi gaidāmi aprīļa beigās – tieši tad, kad ar pilnu sparu jācīnās par vietu izlasē.

"Fērbenskā mācīties bija vieglāk. Nav tā pati lielākā pilsēta, nav tik daudz brīvā laika pavadīšanas iespēju, tāpēc vieglāk atrast laiku mācībām. Latvijā ir treniņi, draugi, ģimene, draudzene," sacīja Bergmanis.

Šosezon Aļaskas-Fērbenskas Universitāti pārstāvēja četri Latvijas hokejisti – Bergmanis, Komuls, Ričards Landmanis, kurš debijas gadā pie teikšanas netika nevienā mačā, un uzbrucējs Ēriks Žohovs, kurš decembrī devās spēlēt uz Ungāriju. Plānots, ka nākamajā sezonā klāt nāks cits latviešu hokejists – 21 gadu vecais uzbrucējs Edvards Bergmanis, Arvila jaunākais brālis.

"Protams, gribas spēlēt kopā, parādīt ceļu. Daudzi latvieši nāk iekšā universitātes, un tikai prieks par to," vērtēja Bergmanis. Turklāt vadošie hokejisti arvien biežāk pa taisno ielec Nacionālās hokeja līgas komandu sastāvos. Piemēram, finālistes Minesotas Universitātes kapteinis Broks Feibers divas dienas pēc zaudētā fināla NHL debijā uz ledus pavadīja 22 minūtes.

Bergmanis atzina, ka nākamajā sezonā gribētu kļūt rezultatīvāks. "Punkti nav pats galvenais, jo aizsargam svarīgākā ir laba spēle pie saviem vārtiem. Bet gribētos vairāk palīdzēt uzbrucējiem vārtu ziņā." Ne velti – viņš 65. numuru izvēlējies, pateicoties NHL rezultatīvākajam aizsargam Ērikam Kārlsonam.

Pašlaik valstsvienības treneru rīcībā ir desmit aizsargi. Tuvākajās dienās pievienosies Miks Tumānovs, Čehijā sezona turpinās Kārlim Čukstem un Oskaram Cibuļskim, uz Šveices zeltu pretendē Sandis Smons. Konkurence ir liela, un gados jaunajiem sevi jāpierāda, kamēr visi konkurenti vēl nav ieradušies.

Latvijas izlase sestdien pulksten 21:00 un svētdien 19:30 aizvadīs pārbaudes spēles izbraukumā pret Lielbritāniju.

  +1 [+] [-]

, 2023-04-18 16:20, pirms gada
Bergmanis-Mamčics, kadi tad parejie pāri?

  +1 [+] [-]

, 2023-04-18 17:30, pirms gada
Nu Tu tā uzmanīgāk ar tiem pāriem, var pārprast... 😐

     [+] [-]

, 2023-04-18 17:59, pirms gada
Ar aizsargiem tas pats, kas ar uzbrucējiem. Liela konkurence, viena kalibra spēlētāji.

No vienas puses, žēl, ka nav vairāk izteiktu līderu, no otras puses - sastāva dziļums ir audzis un labu spēlètāju netrūkst.

  +1 [+] [-]

, 2023-04-19 12:18, pirms gada
Par godīgo konkurenci sastāvā izsaka viņa teksts, ka nav nekāds veterāns, kam vieta sastāvā garantēta.

     [+] [-]

, 2023-04-19 20:15, pirms gada
Easton77 rakstīja: Bergmanis-Mamčics, kadi tad parejie pāri?
Sastāvs braucienam uz Angliju:

Uzbrucēji:

Miks Indrašis – Dans Ločmelis – Kaspars Daugaviņš

Mārtiņš Dzierkals – Oskars Batņa – Rihards Bukarts

Haralds Egle – Filips Buncis – Ronalds Ķēniņš

Renārs Krastenbergs – Rihards Melnalksnis – Oskars Lapinskis



Aizsargi:

Ralfs Freibergs – Uvis Balinskis

Kristaps Zīle – Jānis Jaks

Arvils Bergmanis – Roberts Mamčics

Artūrs Andžāns – Kristofers Bindulis

skat. https://hokejazinas.com/izlase/zina... .