Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Pirmie vārti un pirmā maiņa: debitants Ločmelis tēmē uz pasaules čempionātu

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Pirmie vārti un pirmā maiņa: debitants Ločmelis tēmē uz pasaules čempionātu
Dans Ločmelis. Foto: LHF

Latvijas valstsvienība turpina gatavošanos pasaules čempionātam, kas startēs pēc 25 dienām. Starp hokejistiem, kuri lūko ielauzties sastāvā, ir arī 19 gadus vecais Dans Ločmelis. "Katrā treniņā jāatdod viss. Kur vecie var nepaskriet, man vienmēr jāskrien," sarunā ar portālu Sportacentrs.com pauda centra uzbrucējs, kurš pārbaudes spēlē pret Poliju guva savus pirmos vārtus izlasē.

Dana Ločmeļa pievienošanos Latvijas izlasei aizkavēja paaugstināta temperatūra un klepus. Saslimušais uzbrucējs nevarēja piedalīties pirmajā pārbaudes spēlē pret Poliju, kurā tika piedzīvots pārsteidzošs zaudējums ar 3:5. Dienu vēlāk laukuma saimniekiem izdevās revanšēties ar 2:0, un tieši jelgavnieks guva Latvijas izlases otros vārtus. Situācijā, kas lieliski nodemonstrēja viņa instinktus.

Trešā perioda ievadā Ločmelis pie ripas tika kreisajā malā. Pie tālā stabiņa jau gaidīja Oskars Lapinskis, taču – šādu gājienu gaidīja arī poļu vārtsargs. "Redzēju, ka vārtsargs ļoti plaši atvēra gamaku," acumirkļa domu gājienu skaidroja Ločmelis. "Labas sajūtas, ka pirmos vārtus izlasē izdevās iemest tik ātri. Tagad tikai jāturpina! Man pret Poliju spēlēt likās salīdzinoši viegli. Vajadzēja vēl vairāk mest pa vārtiem, jo viņiem vārtsargs nebija tas labākais. Nemetām pietiekami bieži."

Ločmelis zina, kā ripu nogādāt pretinieku vārtos. Decembra un janvāra mijā centra uzbrucējs bija Latvijas U20 izlases labākais snaiperis junioru pasaules čempionātā, kurā drīkstēs spēlēt arī šī gada beigās. Apakšgrupas cīņā pret Šveici viņš tika pie atlēkušās ripas pēc paša metiena, tāpat Ločmelis iemeta abās izdzīvošanas spēlēs pret vienaudžiem no Austrijas. Tagad jālauž ceļš lielajā hokejā.

"Esmu nonācis nezināmajā. Pirmā reize izlases treniņnometnē, viss vēl ir jauns," Ločmelis, kuram pie rokas bija debitanta atpazīšanas zīme – spainis, kas pēc treniņa pielasīts ar ripām.

Ločmelis valstsvienības rindās debitēja novembrī Norvēģijā notikušajā pārbaudes turnīrā, un tobrīd 18 gadus vecajam hokejistam tas bija pārbaudījums. "Fiziskāka un ātrāka spēle, un tas sagādāja grūtības. Īsts pieaugušo hokejs. Bet bija interesanti," sacīja uzbrucējs. "Tagad treniņos tomēr ir citādi. Tāda sajūta, ka visi vēl neatdod visu no sevis. Man gan, protams, katrā treniņā jāatdod viss. Kur vecie var nepaskriet, man jāskrien."

Aizvadītās nedēļas otrajā pusē Ločmelis spēlēja pirmās maiņas centrā starp Kasparu Daugaviņu un Miku Indraši. "Partneri man ir labākie," smaidot teica jaunpienācējs. "Redzēsim, cik ilgi starp viņiem noturēšos."

Pērn uz pasaules čempionātu Tamperē jau aizbrauca 19 gadus vecs centra uzbrucējs no Jelgavas – Klāvs Veinbergs kļuva par otro jaunāko centru Latvijas izlases vēsturē pasaules čempionātos, atpaliekot tikai no Jāņa Sprukta. Latvijas hokejā tas tiešām ir ļoti liels retums – no centriem pasaules čempionātā pirms 20. dzimšanas dienas debitējuši vēl tikai Rodrigo Ābols un Zemgus Girgensons.

Ločmelis ir apveltīts ar spēju lasīt laukumā notiekošo un prot atrast ne tikai gudrus, bet arī radošus risinājumus uzbrukuma turpināšanai, tāpēc viņš ir nopietns kandidāts, lai pievienotos pulkam. Taču lēciens uz pieaugušo hokeju būs liels pārbaudījums.

Jelgavniekam šī bija pēdējā sezona Zviedrijā – viņš pārstāvēja "Lulea" junioru komandu, U20 līgā 44 spēlēs gūstot 59 punktus. Viņš ar atrāvienu bija rezultatīvākais savā vienībā, bet līgā ieņēma ceturto vietu. Tikai viens no priekšā esošajiem hokejistiem bija jaunāks par Ločmeli.

Nākamajā sezonā uzbrucējs dosies uz Ziemeļameriku un sāks studijas. Šī iemesla dēļ "Lulea" viņu neizsauca uz pieaugušo komandu, kaut gadu iepriekš Ločmelis jau debitēja Zviedrijas augstākajā līgā.

"Esmu ļoti apmierināts ar sezonu. Ja godīgi, priecājos, ka neizvēlējos palikt Zviedrijā – varēju visu sezonu koncentrēties uz savu sniegumu. Nebija jādomā par to, kad sauks uz augšu, kad sūtīs uz leju. Uzsauc uz lielo komandu, izej uz vienu minūti, dodies līdzi izbraukumos… Tas izsit no ritma. Varēju koncentrēties uz sevi, tāpēc šī sezona sanāca pat labāka nekā plānoju," pauda Ločmelis.

Viņš norādīja, ka ar "Lulea" šķīries labi. "Viņi saprata, ka mana aizbraukšana ir arī pašu vaina – ka agrāk mani neiesaistīja lielajā komandā. Bet aizgāju ar labām attiecībām. Teica, ka jebkurā brīdī varu atgriezties."

Sākotnēji bija paredzēts, ka Ločmelis nākamajā sezonā spēlēs Ziemeļmičiganas Universitātē. Taču Nacionālās hokeja līgas klubs Bostonas "Bruins", kas latvieti pagājušajā vasarā draftēja ceturtajā kārtā, vēlējies, lai Ločmelis būtu tuvāk. Tāpēc viņš lēmumu mainījis un piekritis Masačūsetsas Universitātes piedāvājumam. "Tur ir labāki spēlētāji, kas nozīmē labākus treniņus. Arī viņu divīzija ir spēcīgāka. Izaugsmei tas nāks par labu."

Brauciens pāri okeānam gaida vasaras beigās. Amhērstā, kas atrodas pusotras stundas brauciena attālumā no Bostonas, Ločmelis vēlas ierasties ne tikai kā jaunais students, bet arī kā pasaules čempionāta dalībnieks.

     [+] [-]

, 2023-04-17 10:06, pirms gada
Zinot kāda ir konkurence starp centriem un redzot Ločmeļa sniegumu u20 čempionātā, es patiesībā būšu pārsteigts, ja Dans netiks uz PČ.

     [+] [-]

, 2023-04-17 10:59, pirms gada
Dans tiks uz PČ un būs izlases lielākais vai vienīgais pozitīvais pārsteigums. Vairākus gadus nav bijis mums tik talantīgs jaunais centrs. Es pat domāju, ka viņš būs otrajā maiņā, ja Haris nesabīsies, jo nav ne Girgensona, ne Blugera.

  -1 [+] [-]

, 2023-04-17 12:06, pirms gada
Rudiss rakstīja: Dans tiks uz PČ un būs izlases lielākais vai vienīgais pozitīvais pārsteigums. Vairākus gadus nav bijis mums tik talantīgs jaunais centrs. Es pat domāju, ka viņš būs otrajā maiņā, ja Haris nesabīsies, jo nav ne Girgensona, ne Blugera.
Un kāpēc ne pirmajā? Lapinski vienā malā, tik jautājums, ko otrā...

     [+] [-]

, 2023-04-17 12:14, pirms gada
Es domāju, ka katru gadu uz lielo čempi būtu jāņem kāds padsmitgadnieks.

  +2 [+] [-]

, 2023-04-17 12:48, pirms gada
Abrags rakstīja: Un kāpēc ne pirmajā? Lapinski vienā malā, tik jautājums, ko otrā...
Abrag, ko Tu pīpē? Kādu Lapinski vienā malā - moš Tu Vītoliņu Haris esi iefiltrējies sportacentrā, lai smeltos idejas maiņu salikumiem un taktikām no sportacentra ekspertiem, ja reiz šveiciešus lobē?

     [+] [-]

, 2023-04-17 13:00, pirms gada
Tas ka viņam jābūt,skaidrs!Bet ne starp abiem izlases veterāniem!

     [+] [-]

, 2023-04-17 13:03, pirms gada
Un uzliekot uz papīra, pieņemot, ka Balcers, Bļugers nebūs, es vispār neredzu daudz vietas lielām izmaiņam, kāpēc?
Jo es neticu, ka šogad buksējošais Ķēniņs tiks atstāts mājās. Tāpat es neticu, ka Bukarts jr., Indrašis, Krastenbergs un Dzierkals tiks izkonkurēti.
Pieņemot, ka drošībā atrodas Ābols, Daugaviņš un Bukarts sr. paliek no uzbrucējiem cik vietas? 4!
Uz tām 4 arī var atrast kandidātus:
Vairākkārtīgi Abrags (Harijs) ir pinis iekšā Andersonu bez maz vai kā lielo spēlmani, kuru gaida, Smirnovs - šveicietis, jau spēlējis izlasē (ir iespēlēts), centru trūkums ir nākamais, Batņa - arī nedomāju, ka zaudēs konkurenci, paliek 1 vieta + vēl 2 (laikam) rezervē.

Es būšu pārsteigs, ļoti pārsteigs un nevis tāpēc ka es to gribu, bet redzot daudzu gadu garumā Latvijas treneru pieeju (ar dažiem izņēmumiem), ka kāds no augstāk uzskaitītajiem netiks sastāvā.

Harij, pārsteidz mani!

  -2 [+] [-]

, 2023-04-17 13:40, pirms gada
Prieks ka Vītoliņš nemīž - visām progresīvām izlasēm ir jaunie kas spēlē pirmo vijoli.

Salfickis meta kādus 7 golus čempī, kāpēc lai to nevarētu Ločmelis.

  -2 [+] [-]

, 2023-04-17 14:20, pirms gada
zata rakstīja: ...
Vairākkārtīgi Abrags (Harijs) ir pinis iekšā Andersonu bez maz vai kā lielo spēlmani, kuru gaida, Smirnovs - šveicietis, jau spēlējis izlasē (ir iespēlēts), centru trūkums ir nākamais, Batņa - arī nedomāju, ka zaudēs konkurenci, paliek 1 vieta + vēl 2 (laikam) rezervē.

...
Klausies, tirliņ!
Par Andersonu es vienmēr esmu apgalvojis gandrīz vai pretējo! Tev čuras galvā sakāpušas, ka kaut kādas muļķibas izdomāt, kas es esmu kaut ko teicis? Vot pierādi ar faktiem!

     [+] [-]

, 2023-04-17 14:22, pirms gada
ANDZA84 rakstīja: Prieks ka Vītoliņš nemīž - visām progresīvām izlasēm ir jaunie kas spēlē pirmo vijoli.

Salfickis meta kādus 7 golus čempī, kāpēc lai to nevarētu Ločmelis.
Vītoliņš vēl ne kur nav Ločmeli paņēmis - kad paņems, tad arī gaidīsim golus. Cerams, ka ne tikai paņems, bet arī liks augstā maiņā.

  +1 [+] [-]

, 2023-04-17 14:58, pirms gada
Abrags rakstīja: Klausies, tirliņ!
Par Andersonu es vienmēr esmu apgalvojis gandrīz vai pretējo! Tev čuras galvā sakāpušas, ka kaut kādas muļķibas izdomāt, kas es esmu kaut ko teicis? Vot pierādi ar faktiem!
Abrag, atslābsti.
Tas bija domāts kontekstā ar iepriekšejo “joku”, ka Tu esi Harijs Vītoliņš, ņemot vērā ka “lobē” Lapinski pirmajā maiņā.. tur ir Abrags (HARIJS)
Un kas Tev dod tiesības, lielu vai mazu, vecu vai jaunu visu laiku saukāt par tirliņiem (ne pirmā un pēdējā reize)? Kā sajūti kaut ko, kas nepatīk, tā “tirliņš” uc. gudrības.. pats pieaudzis vecis, bet uzvedās kā bērns

     [+] [-]

, 2023-04-17 19:30, pirms gada
Būtu super ja būtu Ločmelis, sen jau vajadzīga paaudžu maiņa, ļoti labi būtu ja vēl kādu jauno paņemt kuram ir padsmit-20 gadi

  -1 [+] [-]

, 2023-04-17 22:34, pirms gada
zata rakstīja: Un uzliekot uz papīra, pieņemot, ka Balcers, Bļugers nebūs, es vispār neredzu daudz vietas lielām izmaiņam, kāpēc?
Jo es neticu, ka šogad buksējošais Ķēniņs tiks atstāts mājās. Tāpat es neticu, ka Bukarts jr., Indrašis, Krastenbergs un Dzierkals tiks izkonkurēti.
Pieņemot, ka drošībā atrodas Ābols, Daugaviņš un Bukarts sr. paliek no uzbrucējiem cik vietas? 4!
Uz tām 4 arī var atrast kandidātus:
Vairākkārtīgi Abrags (Harijs) ir pinis iekšā Andersonu bez maz vai kā lielo spēlmani, kuru gaida, Smirnovs - šveicietis, jau spēlējis izlasē (ir iespēlēts), centru trūkums ir nākamais, Batņa - arī nedomāju, ka zaudēs konkurenci, paliek 1 vieta + vēl 2 (laikam) rezervē.

Es būšu pārsteigs, ļoti pārsteigs un nevis tāpēc ka es to gribu, bet redzot daudzu gadu garumā Latvijas treneru pieeju (ar dažiem izņēmumiem), ka kāds no augstāk uzskaitītajiem netiks sastāvā.

Harij, pārsteidz mani!
Par pārsteigumiem ir ko teikt, kā čalis ar 35 punktiem Norvēģijas augstākajā ligā netiek izskatīts piemēram (Leonards Rimjans), jā čalis nav cilāts izlases kontektā bet stati, ta labi, pietam augstākajā ligā.

     [+] [-]

, 2023-04-18 11:34, pirms gada
zata rakstīja: Abrag, atslābsti.
Tas bija domāts kontekstā ar iepriekšejo “joku”, ka Tu esi Harijs Vītoliņš, ņemot vērā ka “lobē” Lapinski pirmajā maiņā.. tur ir Abrags (HARIJS)
Un kas Tev dod tiesības, lielu vai mazu, vecu vai jaunu visu laiku saukāt par tirliņiem (ne pirmā un pēdējā reize)? Kā sajūti kaut ko, kas nepatīk, tā “tirliņš” uc. gudrības.. pats pieaudzis vecis, bet uzvedās kā bērns
Tev tak kāposti ir tai paurī!

     [+] [-]

, 2023-04-18 12:07, pirms gada
Abrags rakstīja: Tev tak kāposti ir tai paurī!
Būtu labak paklusējis, nevis kārtējo glupību ierakstījis

     [+] [-]

, 2023-04-18 16:46, pirms gada
zata rakstīja: Būtu labak paklusējis, nevis kārtējo glupību ierakstījis
Tas, ka Tu savas glupības savā iedomībā nespēj saskatīt, par mazāku tirliņu Tevi nepadara.