Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Debitantu maiņas centrs - čempions Roķis par pirmajām spēlēm Latvijas izlasē

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Debitantu maiņas centrs - čempions Roķis par pirmajām spēlēm Latvijas izlasē
Kristaps Roķis. Foto: Guntis Lazdāns/LHF

Pirms nedēļas Latvijas izlase ar septiņiem bronzas medaļniekiem un četriem debitantiem ierindā divās pārbaudes spēlēs pieveica Franciju. Starp debitantiem bija arī 22 gadus vecais Kristaps Roķis – centra uzbrucējs, kurš ar "Zemgali"/LBTU divreiz kļuvis par Latvijas čempionu. Tagad priekšā cīņa par Kontinentālā kausa finālu.

Kristaps Roķis nav pārstāvējis ne U18, ne U20 izlasi, taču cerības par Latvijas valstsvienības krāsu pielaikošanu uzbrucējs nebija atmetis. Jau pagājušās sezonas laikā "Zemgales" galvenais treneris Artis Ābols, kurš ir viens no Harija Vītoliņa asistentiem, ieminējies, ka novembra vai decembra pārtraukumā, kad valstsvienība nav vislabākajā sastāvā, varētu pavērties iespēja.

Abos mačos pret Franciju centra uzbrucējs darbojās ceturtajā maiņā kopā ar vēl diviem debitantiem – šveicieti Robertu Cjunski un somu Anrī Ravinski. Piektdienas uzvarā Roķis tika pie rezultatīvas piespēles, tādējādi nopelnot pirmo punktu Latvijas izlasē.

"Prieks, ka uzvarējām abās spēlēs. Ja par savu sniegumu – centos, cik varēju, bet varēju labāk," sarunā ar portālu Sportacentrs.com pauda Roķis. "Pirmā spēle bija diezgan laba. Otrajā vajadzēja vairāk uzņemties pašam. Izvēlējos nospēlēt pareizāk un neriskēt, bet tagad jūtu, ka bija iespējas."

Par izsaukumu uz valstsvienību Roķis no "Zemgales" direktora Aivara Zeltiņa uzzinājis pirms "Optibet" hokeja līgas (OHL) izbraukuma spēles pret "Prizmu". Neliels pārsteigums, taču tas nesasēja rokas laukumā, secināja Roķis. Rezultatīvā uzvarā viņš iemeta divus vārtus, bet sezonas 14 mačos centra uzbrucējs izcēlies ar sešiem vārtiem un trīs piespēlēm.

Pagājušajā sezonā, Latvijas čempioniem uzkāpjot uz Somijas otrās līgas skatuves, Roķis bija viens no komandas līderiem. Viņš 45 spēlēs iekrāja 25 punktus, priekšā palaižot tikai Artūru Homjakovu (37) un Ričardu Bernhardu (36). Jelgavnieku lielākā problēma bija tieši vārtu gūšana, 52 spēļu sezonā iemetot precīzi par simts ripām mazāk nekā līgas labākais uzbrukums – 112 pret 222. Bernhards, Homjakovs un Roķis bija vienīgie, kuri pārvarēja desmit vārtu slieksni.

"Tā bija ļoti laba pieredze. Pavisam cits hokejs, un varējām daudz mācīties. Lai "Mestis" izcīnītu uzvaras, vispirms jāiegūst pieredze. Mums sezonas pirmā puse aizgāja adaptācijai. Kamēr sapratām, kas notiek, kamēr pieradām pie pārbraucieniem…" teica Roķis. "Zemgale" uzvarēja četrās no pēdējām septiņām spēlēm, bet sezonas vidū mēneša nogrieznī tika uzvarētas tikai divas no 17 spēlēm.

Jaunajiem apstākļiem vajadzēja pielāgoties ne tikai laukumā, bet arī sadzīvē. Kamēr spēlējis Latvijas čempionātā, Roķis LBTU būvniecību divus gadus studējis klātienē. "Arī pagājušajā gadā sāku klātienē. Domāju, ka varēšu visu apvienot. Vienā brīdī sapratu, ka nebūs iespējams, un nācās paņemt akadēmisko gadu." Tagad viņš turpina studijas attālināti. Noieta puse no ceļa – trešais no pieciem kursiem.

Lai gan "Zemgale" šosezon vairs nespēlē Somijā, kas nozīmē retāku spēļu grafiku un jaunāku komandu, Arta Ābola attieksme pret padotajiem nav mainījusies. "Viņš tāpat ir prasīgs un vēlas, lai viss tiktu paveikts akurāti. Pieeja nav mainījusies," atzina Roķis.

Ceturto sezonu Jelgavā spēlējošais Roķis nāk no Rūjienas, bet pirmās hokeja zināšanas smēlies Valmierā. U16 vecumā izdevies kļūt par Latvijas čempioniem, un čempionāta rezultatīvākie spēlētāji bija Kārlis Bucenieks un Kristaps Roķis – komandas biedri ne tikai tad, bet arī tagad.

"Lai vispār varētu savākt sastāvu, atļāva spēlēt arī mums – gadu vecākiem. Tāpat uz spēlēm braucām tikai 13-14 cilvēki, knapi pietika pieteikumam. Nevarējām sūdzēties, ka netiekam uz ledus," smaidīja Roķis. Bijušie komandas biedri tagad ir arī ierakumu pretējā pusē. Pērn finālā "Mogo"/LSPA rindās pretī stājās Harijs Šmits un Renārs Kamergrauzis.

"Zemgale" par čempioni kļuvusi divus gadus pēc kārtas. Nākamais pārbaudījums gaida jau nedēļas nogalē – Kontinentālā kausa trešais posms. Komanda ceļā dosies naktī uz ceturtdienu. Lidojumam līdz Ženēvai sekos divu stundu brauciens līdz Francijas 16. lielākajai pilsētai Grenoblei.

Pretiniekos gaida ne tikai mājiniece un Francijas kausa ieguvēja "Bruleurs de Loups", bet arī Kazahstānas čempione Astanas "Nomad" un Lielbritānijas ceturtā spēcīgākā komanda Kārdifas "Devils". Ja pretinieki cīņā iesaistās no trešās kārtas, tad "Zemgalei" vajadzēja pārvarēt otro. Savā laukumā trīs spēlēs tika izcīnītas trīs uzvaras.

"Viegli, protams, nebija. Zinājām, ka no mums gaida uzvaras, ka vajag uzvarēt. Ieguvām foršas emocijas, komanda kļuva saliedētāka," secināja Roķis. Nākamo pretinieku izpēte jau sākusies. Piektdien pretī stāsies Grenoble, sekos dueļi pret Kārdifu un Astanu. Pērn trešās kārtas trīs spēlēs "Zemgale" piedzīvoja trīs zaudējumus. "Pretī nāks labas komandas, un laukumā vajadzēs atdot visu."

     [+] [-]

, 2023-11-15 15:24, pirms pusgada
Latvijas 2. izlases līderis

     [+] [-]

, 2023-11-16 15:27, pirms pusgada
"...52 spēļu sezonā iemetot precīzi par simts ripām mazāk nekā līgas labākais uzbrukums – 112 pret 222." - agrāk 222-112 bija precīzi simtdesmit