Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: "Barona" plusi un mīnusi

Edgars Bērziņš
Edgars Bērziņš

Viedoklis: "Barona" plusi un mīnusi
Finālsērijā daudz ko izšķirs cīņa pie groziem, kur
neliels pārsvars pieder ventspilniekiem.
Foto: Romualds Vambuts, eSports.lv

Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālsērija strauji tuvojas, un eSports.lv turpina analizēt abu komandu līdzšinējo sniegumu un varējumu. Šodien vairāk par pašreizējo čempionu "Barons/LMT" plusiem un mīnusiem. Tāpat pievērsīsim uzmanību spēlētājam, kura loma finālsērijas laikā varētu būtiski pieaugt.

"Barona" plusi

"Barons/LMT" aizsargs Armands Šķēle ir viens no meistarīgākajiem un talantīgākajiem Latvijas basketbolistiem. To apzinās arī ventspilnieki, kuru galvenais uzdevums šajā finālsērijā būs izveidot perfektu Šķēles neitralizēšanas plānu, jo jau pusfinālā redzējām – ja Šķēlem nevedās spēle, tad Rīgas lielkluba izredzes uz panākumu būtiski samazinās. Apturēt Šķēli būs ļoti sarežģīts uzdevums, jo pusfinālsērijā pret ASK Armands apliecināja, ka, neskaitot filigrānos caurgājienus, viņa uzbrukuma arsenālā joprojām (atsevišķās spēlēs) ietilpst labs metiens no tālmetiena līnijas. Pusfinālā pret ASK Šķēle realizēja soda metienus ar gaužām zemu 50% precizitāti, un tas ventspilniekiem jāizmanto, taču, vai tas izdosies – to rādīs pati sērija.

Interesanti, ka pusfināla sērijā starp "ASK Rīga" un "Barons/LMT" komandām trīs mačos cīņas liktenis izšķīrās spēles galotnē, un visās reizēs pārāki izrādījās Mārtiņa Zībarta trenētie basketbolisti, tādējādi apliecinot savu meistarību spēles galotnēs. Uzvaras maču galotnēs sekmējusi aizsargu precizitāte no soda metiena līnijas (neskaitot Armandu Šķēli) un sekmīga bumbas kustība uzbrukumā. Saspringtas galotnes gadījumā rīdzinieki laukumā jutīsies pietiekami komfortabli, jo, iepriekš saskaroties ar šādām situācijām, gūta virsroka pār pretiniekiem. Tikmēr ventspilnieki līdz finālam tika vairāk vai mazāk pārliecinoši, izvairoties no ļoti spraigām galotnēm – redzēsim, vai "Ventspilij" finālā tas nospēlēs par labu vai sliktu.

Ja jau pievērsāmies abiem aizvadītajiem pusfināliem, tad der piezīmēt, ka ''baroni'' atšķirībā no kurzemniekiem savas cīņas aizvadīja pret pieredzējušo ASK komandu, kamēr ''Ventspils" pusfinālā cīnījās pret jaunajiem ''vefiešiem''. Skaidrs, ka ''Baronam" vieta finālā nāca krietni grūtāk nekā ventspilniekiem, tomēr šī saspringtā cīņa ar armijniekiem ''baroniem'' vienlaicīgi var kalpot gan kā priekšrocība, gan kā trūkums. No vienas puses – pašreizējie valsts čempioni spēlēja pret ļoti spēcīgu pretinieku un ieguva neatsveramu pieredzi pirms izšķirošajām spēlēm, taču no otras puses – aizvadītas četras spēles, kas ir par vienu vairāk nekā ventspilniekiem, kuri tikmēr varēja atpūsties, sadziedēt savainojumus un mierīgi gatavoties finālam. Tagad izzīlēt, kurai no komandām tas nāks par labu, ir gandrīz neiespējami, taču to parādīs jau sērijas pirmā spēle.

Iespējams, daudziem palicis nepamanīts ''baronu'' rezultatīvais sniegums pusfināla sērijā pret ASK. Vidēji mačā iemestie 76 punkti pret tādu komandu kā ''ASK Rīga'' ir solīds rādītājs. Ja rīdzinieki arī finālsērijā spēs saglabāt uzņemto tempu un katrā spēlē gūt ap 76 punktiem, tad panākums visā sērijā ir ļoti reāls. Te nu savs vārds būtu jāsaka "Ventspils" aizsardzībai, kas pusfinālā pret VEF darbojās visai saskaņoti, – vidēji ielaisti 66 punkti.

"Barona" mīnusi

Izslēgšanas spēlēs uzskatāmi varēja redzēt, ka "baronu" sastāvs nav pietiekami ''dziļš''. Ja no spēles izkrīt Šķēle, tad nav, kas uzņēmās līdera lomu. Šo nišu sekmīgi varētu aizpildīt centra spēlētājs Kaspars Bērziņš, tomēr viņu bieži vien nomoka problēmas ar personīgajam piezīmēm un stabila snieguma demonstrēšanu visu 40 minūšu garumā. Ja tas pats Bērziņš ātri savāc piezīmes, rīdziniekiem reāli paliek divi spēlētāji garajā galā – nestabilais Okafors un pieredzējušais Skirmants, kas ir stipri par maz, ņemot vērā ventspilnieku plašo rocību garajā galā. Tāpat pietrūkst īstena otrā saspēles vadītāja, jo, lai arī Uģis Viļums jaunībā bieži darbojies pirmā numura pozīcijā, viņš lielāko karjeras daļu pavadījis, spēlējot kā uzbrūkošais aizsargs. Abernetija spēle pēdējā laikā uzlabojusies, viņš ir stabils pamatsastāva spēlētājs, tomēr nav tik meistarīgs, lai ļoti augstā līmenī aizvadītu finālsēriju un spēlētu pa 35 minūtēm mačā.

Nereti sezonas laikā "Barons/LMT" spēlētājiem bija novērojams cīņasspara trūkums, ko pēc vienas no pusfinālsērijas spēlēm pret ASK uzsvēra ''baronu'' galvenais treneris Mārtiņš Zībarts. ''Mums pietrūka degsmes un cīņasspara. Pirmajā ceturtdaļā komanda cīnījās, bet mača turpinājumā cīņasspars pazuda. Pirms spēles ģērbtuvēs izskatījās, ka komanda ir mobilizējusies, bet īpaši otrajā spēles daļā šī koncentrācija pazuda,'' pēc zaudētās spēles izteicās Zībarts. Lai arī, spēlējot finālā, par cīņasspara trūkumu nevajadzētu būt ne runas, būs interesanti pavērot rīdzinieku spēlētāju pašatdevi brīžos, kad mačs neritēs tā, kā viņi būtu plānojuši.

Spēlētājs, kura loma finālsērijā varētu būtiski pieaugt

Uģis Viļums

Foto: Romāns Kokšarovs, ''Sporta Avīze'', f64.

Vidēji šosezon Viļums izslēgšanas spēlēs laukumā pavadījis tikai 14 minūtes, taču finālā laukumā pavadītais minūšu skaits varētu pieaugt daudzu faktoru dēļ. Pirmkārt, maiņa būs nepieciešama saspēles vadītājam Todam Abernetijam. Otrkārt, Uģis vienmēr ir bijis īsts cīnītājs, melnā darba darītājs un sekmīgi darbojies aizsardzībā, un tieši tādi spēlētāji ''play-off'' laikā ir ļoti vērtīgi. Lai arī Viļuma kvalitātes apliecinājums ir aizsardzība, viņam piemīt arī labs metiens no tālās un pustālās distances – atstāt viņu nepiesegtu nedrīkst. 1979. gadā dzimušais spēlētājs ir viens no pieredzes bagātākajiem spēlētājiem komandā un, iespējams, finālā varētu spēlēt izšķirošo lomu ''barona'' sastāvā.

Spēlētājs''Play-off'' spēlesMinūtesPunktiPiespēlesAtlēkušās bumbasKļūdasPiezīmes
Uģis Viļums614:11522.71.23.5

Ja Zībartam jau kopš finālsērijas sākuma izdosies pareizi noskaņot savus instrumentus, tad noslēdzošais skaņdarbs ''baronu'' izpildījumā varētu iznākt tīri baudāms. Izredzes rīdziniekiem ir, turklāt pietiekami labas, taču, vai tās izdosies pārvērst taustāmā rezultātā - to parādīs gaidāmās cīņas.

  -3 [+] [-]

, 2009-05-12 15:23, pirms 15 gadiem
Taads, pavaajsh tas viedoklis, liekas takaa steigaa uzrakstiits, es buutu taisiijis dzilaaku analiizi, bet tas nu taa.
Vareeja veel x faktoru piemineet.

  -4 [+] [-]

, 2009-05-12 15:28, pirms 15 gadiem
Armands ir ar tevi, Armands ir ar mums
Armands ir jālūdz Armands glābiņš mums!

Baronam plusi vairāk nekā mīnusi
un cīņaspars playofu finālā diez vai trūks
uz priekšu Reiga!

  +3 [+] [-]

, 2009-05-12 15:33, pirms 15 gadiem
"-" ir arī treneris, kas ir bez peiredzes.
ir tas, ka komanda ir barons, jo zaudēs anyway

  +3 [+] [-]

, 2009-05-12 15:35, pirms 15 gadiem
vareeja skeeles faktoru piemineet-izdosies no esiisa idziit vai nee:

  +1 [+] [-]

, 2009-05-12 16:34, pirms 15 gadiem
baronam ir viens ljoooooti liels miinuss kas principaa var izskirt visu finaalseerijas likteni!
Galvenais treneris Zīberts,kurš ir ļoti nepieredzējis un spēlētājiem pret viņu nav nekāds respekts!

  +2 [+] [-]

, 2009-05-12 16:35, pirms 15 gadiem
Barons ir liels (-)!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-05-12 19:47, pirms 15 gadiem
cool4life rakstīja: tu gribēji teikt divkārtējie Latvijas čempioni? Ja tā, tad negribu nemaz domāt, kas ir pārējās komandas!
Parejas komandas = (--) = +

P.S. Vispar jau Venstpils ir septinkartejie LV cempioni.

  -1 [+] [-]

, 2009-05-13 09:25, pirms 15 gadiem
es izeju uz ielas pa labi armands šķēle un pa kreisi ari neka normala nav!!