Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Skuja: "Pirmajā puslaikā bijām bez enerģijas, pārtraukumā dabūjām iekšā"

Emils Ozerinskis

Skuja: "Pirmajā puslaikā bijām bez enerģijas, pārtraukumā dabūjām iekšā"
Toms Skuja (#3). Foto: Jānis Lārmanis

"Pafbet" Latvijas Basketbola līgā noskaidrojusies pirmā pusfināla sērija. Valmieriešus uzveikušie "Rīgas Zeļļi" sacentīsies ar "Ventspils" basketbolistiem. Pēc panākuma ceturtdaļfinālā rozo saspēles vadītājs Toms Skuja portālam Sportacentrs.com atklāja kā pats jūtas fiziskajā izslēgšanas spēļu basketbolā un ieskicēja galveno aspektu gaidāmajā cīņā pret ventspilniekiem.

22 gadus vecais Toms Skuja savu karjeras iespaidīgāko spēli aizvadīja apvienotās līgas ceturtdaļfināla stadijā pret "VEF Rīga", kad zellis sabēra valsts čempioniem 32 punktus un izdalīja saviem kolēģiem deviņas rezultatīvas piespēles. LBL čempionāta ceturtdaļfināla sērijā pret valmieriešiem četru maču vidējā statistika saspēlniekam sasniedza 5,8 punktus un četras rezultatīvas piespēles, komandai vairāk lūkojot izmantot savus centra pozīcijas basketbolistus.

Četru spēļu sērijā ir izdevies aizcīnīties līdz pusfinālam. Arī šī spēle nebija no vieglākajām. Puslaikā atradāties zaudētājos. Kas bija panākuma atslēga, lai šajā mačā nolauztu valmieriešus?
Es domāju, ka tā noteikti bija enerģija. Pirmajā puslaikā, kā redzējām, visur bijām bez enerģijas. Viņi visur paspēja mums būt priekšā. Puslaikā dabūjām iekšās no trenera. Tas mūs sapurināja. Spējām parādīt raksturu otrajā puslaikā.

Kuri bija galvenie aspekti no zeļļu puses - perimetra spēle, garais gals? Sērijas otrajā pusē vairāk garie spēlētāji ieskrējās. Pirmajā mačā Juris [Vītols] labi nospēlēja. Kur bija tās vietas, kur atradāt caurumus?
Kā jau play-off spēlēs, komandas adaptējas no spēles uz spēli. Katru dienu būs kāds spēlētājs, kurš, ja ne paņems uz sevi, tad viņam būs tā diena, kad pretinieki atdod tos metienus un izspēles. Sākumā bija tā, ka Juris paņēma uz sevi vai Džordi [Džordans Hanters]. Šodien tiešām bija tāda komandas spēle, ar ko izcīnījām uzvaru.

Tev pašam iepriekšējā play-off serijā [Latvijas - Igaunijas līgā] pret VEF karjeras spēle. Cik labi sevi jūti šajā play-off basketbolā? Kā no spēles uz spēli jūti, kad ņemt vairāk uz sevi un kurā brīdī strādāt komandai?
Kā jau uz iepriekšējo jautājumu teicu, sākumā ir jāsaprot, ko pretinieki atdos. Ja ierpeikšējā sērijā var tā teikt, ka VEF atdeva man spēli. Jāsaka, ka dažos brīžos arī "Valmiera" atdeva man to spēli. Gribēja, lai eju uzbrukumā pret to garo Zelizņāku. Es tiešām jūtos labi. Vēl jāpierod pie tā fiziskuma. Tiesneši play-off basketbolā ļauj vairāk kontaktā spēlēt, bet tiešām būs labi.

Pāreja no "Latvijas Universitātes" uz "Rigas Zeļļiem", kas tomēr ir klubs ar profesionālāku novirzienu... Kas ir tās galvenās mācības, kas no šīs sezonas ir paņemtas?
Pagājušogad mēs visi bijām jaunieši. Sezonas izskaņā bija Lauris Blaus, kurš iedeva to veterāna pieredzi. Šeit varbūt sākumā epizodiski pietrūka veterānisms, vai garajā galā bija nedaudz iztrūkums, bet tagad, jā. Ir pieredzējušie spēlētāji, kas pamācija treniņos.

Jūs ar Juri divatā uz saviem pleciem nesat saspēles vadītāja pozīciju. Nav tā, ka pietrūkst kāds pieredzējušāks, ar ko sparingot? Nav pārāk daudz jaunība saspēles vadītāja pozīcijā?
Es domāju, ka nē. Re, kur ir Uģis Pinete, kurš mums ir otrais numurs. Viņš arī māk spēlēt. Viņš zina, kā spēlēt. Treniņos viņš mums iedod iekšā, ja kaut ko sliktu darām. Uz pārējo komandu fona izskatās, ka esam jauni. Ar cīņas sparu esam parādījuši, ka varam spēlēt arī pret pieredzējušākiem.

Vienmēr interesē paprasīt jaunajiem basketbolistiem par pieredzi ārzemēs. Biji labu laiku Spānijā. Kādas ir tavas galvenās atziņas - braukt vai nebraukt?
Katrs cilvēks ir individuāls gadījums. Ja man būtu iespēja vēlreiz braukt - es brauktu. Tie ir kontakti. Tā ir jauna kultūra. 16 gados aizbraucu - pilnīgi jauna pieredze. Arī spēles stils ir cits, kā tur spēlē. Iemācies aizsardzībā vairāk šancēt.

"Ventspils". Divos vārdos - kas ir galvenā lieta, lai uzvarētu pusfinālā?
Turpināt tā, kā mēs spēlējām tagad otrajā puslaikā - ar enerģiju.

Lasi vēl...

# Novickis: "Pielāgojums bija spēlēt jaudīgāk, taktiski darījām to pašu"
# Hanters: "Zināju, ka nebraucu uz Lietuvu, Zoriks izstāstīja visu par Rīgu"
# Berkolds: "Iepriekš tādus Zoriku un Gulbi biju redzējis tikai televizorā"
# Naits: "Individuāli esam prasmīgi spēlētāji, uzplaiksnījumos to redzam"