Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

VEF pret "Zeļļiem": īpaša konkurence jau visas sezonas garumā

VEF pret "Zeļļiem": īpaša konkurence jau visas sezonas garumā
Foto: Rīgas Zeļli

Latvijas Basketbola līgas finālsērijā pēc 14 gadu pārtraukuma atkal būs Rīgas fināls. 9. maijā sāksies cīņa starp čempioni "VEF Rīga" un debitanti "Rīgas Zeļļu" komandu, tiesa, droši var apgalvot, ka šo komandu cīņa sākās jau krietni iepriekš. Gaidot vietējā basketbola sezonas kulmināciju, piedāvājam atskatīties uz VEF un "Zeļļu" saikni, kritiku un ķīviņiem.

"VEF Rīga" Latvijas Basketbola līgas finālā spēlējusi 13 reizes, katru gadu kopš 2010. gada ar vienīgo izņēmumu Covid-19 pandēmijas dēļ. No šiem 13 fināliem tika viens bijis pret citu Rīgas komandu - 2010. gadā finālsērija bija pret "Barons/LMT", un tā bija tikai viena no četrām finālsērijām, kurā VEF cietusi zaudējumu.

Šosezon ierasto lietu kārtību (vairākos veidos) centās mainīt "Rīgas Zeļļu" projekts, un sportiskajā ziņā tas ir izdevies pavisam noteikti, sasniedzot finālu. Diskusiju par to, vai tas, ka Latvijas basketbolā iespējams gada laikā praktiski no tukšas vietas izveidot LBL finālisti, ir Edgara Buļa&Co nopelns vai arī pazīme par Latvijas klubu basketbola līmeni, atstāsim citai reizei. Kā februāra materiālā par to, vai VEF un "Zeļļu" divcīņas jau tagad saucamas par derbiju, izteicās Guntis Keisels - velns bada laikā arī mušas ēd.

Pilnīgi noteikti taisnība, ka basketbola fani bija izsalkuši pēc jauniem dueļiem, ņemot vērā, ka LBL klasikā (VEF pret "Ventspili") budžetu lielumi un līdz ar to arī spēku samēri gadu garumā bija acīmredzami nosliegušies VEF virzienā. Arī citu LBL komandu pārstāvji (vismaz publiski) pārsvarā izteica prieku par "Zeļļu" iniciatīvu un to, ka beidzot paplašinājusies vietējā konkurence.

Taču VEF gan tā uzreiz nevēlējās pieņemt, ka Rīgā ir uzradusies komanda, kas gatava mest cimdu sejā. Jau pirms sezonas sākuma "VEF Rīga" galvenais treneris Jānis Gailītis intervijās "Dienai" un "Tvnet" uz jautājumiem par "Zeļļiem" savās atbildēs piesauca līgas attīstības virzienu un pretinieku finansiālo situāciju ("Cik esmu dzirdējis, sezonas otrajā daļā viņiem varētu būt piešprices").

VEF prezidents Gatis Jahovičs janvārī, kad VEF pēc dažiem zaudējumiem turnīra tabulā atradās turpat blakus sekmīgi sākušajiem "Zeļļiem", sarunā ar Sportacentrs.com pārliecinoši noraidīja pieņēmumu, ka abas Rīgas komandas liekamas vienā plauktā: "Vai uzskatu, ka šobrīd esam viena līmeņa komandas? Nē, neuzskatu. Taču tabula tā rāda. Ja pavaicāsiet to pašu "Zeļļiem", varbūt viņi domās citādi, par to nemāku teikt."

Savukārt martā "Jauns.lv" materiālā par to pašu tēmu (vai VEF-"Zeļļi" spēles saucamas par derbiju?) Jahovičs izteicās šādi: "Kāda vispār ir derbija definīcija? Manuprāt, par to varam runāt, ja ir ilgtermiņa pretstāve starp divām spēkos līdzvērtīgām komandām. Kā bija Rīgas derbijs starp “Barons” un “ASK Rīga”, vai ir valstisks derbijs starp “VEF Rīga” un “Ventspili”. “Rīgas Zeļļi” spēlē pirmo sezonu, mums ir bijušas tikai dažas spēles. Jā, vienu zaudējam un pret “Užavas” kausa finālu attiecāmies ļoti nopietni, tomēr pašlaik es to neuzskatu par derbiju. Kāpēc tad par derbiju nesauc mūsu spēles pret “Latvijas Universitāti”, kurām ir daudz lielāka vēsture?"

Interesanti arī, ka "VEF Rīga" un "Zeļļu" prezidentus mazajā Latvijā saista ģimeniskas saites. Kā Buļs maija sākumā pastāstīja raidījumā "Fleksis", ka viņa un Jahoviča sievas ir ļoti labas draudzenes, tāpēc arī viņi paši personīgi bieži satiekas. "Bet ar Gati šosezon, protams, attiecības nedaudz atvēsinājušās. Neteikšu, ka pasliktinājušās, bet atvēsinājušās. Tas ir normāli, esam tomēr konkurenti tagad," Buļs smaidot stāstīja.

Derbijā vai nē, bet šosezon VEF pret "Zeļļiem" izspēlējusi piecus mačus. Divas spēles bija "PafBet" apvienotās līgas regulārajā sezonā, viena spēle Latvijas kausa finālā un divas spēles apvienotās līgas ceturtdaļfinālā. "Zeļļi" uzvarēja pirmajā mačā 27. decembrī (uz šo spēli Buļs sociālajos tīklos līdzjutējus aicināja ar vārdiem "Mēs zinām, ka mēs "vefiņam" nepatīkam, bet, teiksim godīgi, arī mums viņi nepatīk. Tāda normāla sportiska nepatika",) bet pēc tam VEF bija pārāka četros nākamajos mačos, trīs no tiem uzvarot ar vismaz 15 punktu pārsvaru.

Rezultāts 4-1 teorētiski iespējams arī finālsērijā. Pat ne tikai "iespējams", jo divi iepriekšējie fināli noslēdzās tieši ar rezultātu 4-1. "VEF Rīga" iepriekšējo piecu gadu laikā finālsērijās zaudējusi tikai trīs mačos, iekrājot bilanci 16-3.

Ja reiz sportiskajā ziņā pavasarī intrigas kļuva mazāk, tad tā bija jāmeklē citur, un Apvienotās līgas 1/4 fināla pirmā spēle beidzās ar cīņu (vārda tiešā nozīmē) arī ārpus laukuma - kad VEF pēdējās sekundēs atradās drošā vadībā (+12) un abu komandu personāls jau sāka laukuma malā atsveicināties, VEF spēlētājs Džeizeks Lotijs devās uz grozu un iemeta divus punktus. "Zeļļu" spēlētājs Ričards Vanags par to nebija gluži sajūsmā un pauda savus iebildumus, un tad konfliktam "pieslēdzās" arī abu komandu rezervisti, un treneriem un tiesnešiem vajadzēja papūlēties, lai asumu veidotājus nostumtu tālāk citu no cita.

Diskvalifikācijas vai citi lielāki sodi nesekoja, abas komandas no LBS saņēma tikai naudas sodu 300 eiro vērtībā. Taču viedokļu un diskusiju par to, vai šādā situācijā ir pareizi/godīgi/ētiski uzbrukt grozam, un to, vai "Zeļļu" spēlētāji nav pārspīlējuši ar savu reakciju, gan, protams, netrūka.

Sporta žurnālists Edgars Barbaks, kurš iepriekš vadīja "VEF Rīga" podkāstu, veica ierakstu sociālajā tīklā "Twitter": "Var jau teikt jauni džeki, bla bla blaa.. Bet nu zaudēt arī jāmāk." Tas piesaistīja arī "Zeļļu" prezidenta Buļa uzmanību un atbildi: "Kad spēles liktenis izšķirts, treneri un spēlētāji iet paspiest rokas pēc spēles, pa grozu vairs nemet. Nerakstīta basketbola ētika." Ironisku un pārmetošu viedokļu apmaiņa turpinājās vēl vairākos ierakstos.

Interesanti, ka abas Rīgas komandas pamanījās sastrīdēties arī situācijā, kurās tās patiesībā nemaz nebija saistītas viena ar otru, proti, Aleksandra Samoilova akcijā. "Zeļļi" sezonas gaitā izmēģināja dažādus mārketinga trikus un uz vienu spēli piesaistīja slaveno pludmales volejbolistu Aleksandru Samoilovu, kurš piedalījās komandas treniņos un tika oficiāli pieteikts sastāvā. 10. februāra spēlē pret "Viimsi", kad "Zeļļi" jau bija drošā vadībā, Samoilovs tika sūtīts laukumā un pat tika pie gūta groza.

Nedaudz vēlāk "William Hill TV" raidījumā viesojās VEF treneris Gailītis, kur izskanēja jautājums arī par šo situāciju, un Gailītis savu viedokli neslēpa: "Ja tu skaties šaurā lokā no "Rīgas Zeļļu" perspektīvas, tad tas ir netradicionāls, interesants gājiens. Jautājums kopumā ir par ētiku pret pretinieku, bet nu katram tā ir citāda. Ja skaties kā līgas vadītājs, tad es atvainojos… Tā nav normāla situācija, tas nerada nekādu labu priekšstatu par līgu."

Buļs pēc tam marta otrajā pusē tika aicināts ciemos uz "VEF podkāstu", ko vadīja Edgars Jaunups, un šajā podkāstā abi kungi jau bija apmēram uz viena viļņa, un Buļs izteicās, ka cer uz līdzīgu savstarpējo konkurenci kā Latvijas futbolā šobrīd starp "Riga" un RFS, proti, sīvu konkurenci laukumā, bet bez negatīvas retorikas publiskajā telpā. Un par to viņš veltīja VEF pārstāvjiem pārmetumu.

"Nav īsti normāli, ka jūsu kluba galvenais treneris kritizē PR lietas," sacīja Buļs, nekautrējoties pats norādīt uz VEF trenera darbībām spēļu laikā. "Tā nav viņa darīšana. Kāpēc viņam, kā trenerim, jāuztraucas par mūsu gājieniem? Zeļļu treneri publiskajā telpā nekad nerunās par jūsu aktivitātēm. Tas nav viņu darbs. Cilvēkam, kurš spārda bumbu un lamā savus spēlētājus kameru priekšā, nevajadzētu lietot vārdu ''ētika'' citu sakarā. Viņš var kritizēt mūsu spēli, kas liktos sakarīgāk, bet runāt par ētiku likās pārspīlēti.'"

Diez vai vajadzētu rēķināties ar to, ka abu komandu divcīņa gaidāmajā sērijā līdz četrām uzvarām būs noplakusi un nekas jauns interesants "Zeļļu" un VEF kaislīgajās attiecībās neuzradīsies, drīzāk tieši otrādi. Un, paliekot normas robežās, tas ir tikai labi - kā mūs, sporta medijus, jau ilgāku laiku baksta "Ventspils" ģenerālmenedžeris Ralfs Pleinics, sakot, ka vietējam basketbolam nepieciešami stāsti un intrigas arī ārpus laukuma, un jo vairāk, jo labāk.


, 2024-05-08 18:36, pirms 2 nedēļām
Es saprotu, ka vajag radīt ažiotāžu ap finālu, bet kur ir tā īpašā konkurence sezonas laikā?

Buļs protams auzās iebrauc par to, ka treneris nevar runāt par PR gājieniem. Kamēr tie neskar līgu un citus klubus, lūdzu, bet Samoilova izlaišana tiešā veidā atspoguļojas uz līgu un citiem klubiem
, 2024-05-08 19:21, pirms 2 nedēļām
Mākslīgi radīta intriga. Lai arī nesimpatizē abas komandas, bet Vefiņš pārbrauks zeļļukiem. Vienīgā intriga iespējama no Buļa 😂
, 2024-05-09 00:03, pirms 2 nedēļām
zidans rakstīja: Mākslīgi radīta intriga. Lai arī nesimpatizē abas komandas, bet Vefiņš pārbrauks zeļļukiem. Vienīgā intriga iespējama no Buļa 😂
viedi vārdi...
VEF basketbolisti: 3-1 zelta sērijā. Foto: VEF Rīga
30

"Melnā nāve" nopļauj Klusā okeāna trio un tuvojas Latvijas titulam

VEF basketbolisti svētdien, 19. maijā, izbraukuma spēlē Rīgas arēnā uzvarēja "Rīgas Zeļļus" ar 90:79, Latvijas finālsērijā līdz četrām uzvarām izvirzoties vadībā ar 3-1. Piektā spēle 22. maijā plkst. 20:00 "Rimi" OC.
"Rīgas Zeļļu" galvenais treneris Juris Umbraško un prezidents Edgars Buļs. Foto: Andris Grīnbergs/Rīgas Zeļļi

''Zeļļi'' nosmeļ krējumu: sezonas trenera balva tiek Umbraško, klubam - labākais mārketings

Latvijas Basketbola savienība (LBS) turpina apbalvot sezonas izcilniekus vairākās kategorijās. Par sezonas labāko treneri atzīts ''Rīgas Zeļļu'' galvenais stratēģis Juris Umbraško, bet pašam klubam tikusi balva par labāko mārketingu.
Dāvids Vīksne. Foto: Andris Grīnbergs
7

Pirmo reizi kopš 2019. gada LBL finālspēle norisināsies "Arēnā Rīga"

Latvijas čempionāta ceturtā finālsērijas cīņā šodien pulksten 15:00 norisināsies "Arēnā Rīga", kur sērijas pirmo uzvaru (1-2) guvušie "Rīgas Zeļļi" uzņems desmitkārtējo čempionvienību "VEF Rīga". Spēli tiešraidē translēs LTV7.