Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

KNAB pārbaudījis "VEF Rīga" galvenā trenera ziedojumus Jaunupa partijai LA

Rolands Eliņš

KNAB pārbaudījis "VEF Rīga" galvenā trenera ziedojumus Jaunupa partijai LA
Jānis Gailītis un Edgars Jaunups. Foto: VEF Rīga

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra "re:baltica" iegūtajos KNAB izmeklēšanas materiālos par politiskās partijas "Latvijas apvienībai" saņemtajiem ziedojumiem parādās arī basketbola kluba "VEF Rīga" galvenā trenera Jāņa Gailīša vārds. Viņš 2018. gadā veikto 5000 eiro ziedojumu raksturojis kā vēlmi pateikties Edgaram Jaunupam par nokļūšanu šajā amatā, taču KNAB secinājumi liecina, ka šāda veida ziedojumi bijuši sistemātiski un liecina par nelikumīgu partijas finansēšanu. Šī partija pieprasījusi atsaukt informācijas publicēšanu.

Jānis Gailītis ir "VEF Rīga" galvenā trenera amatā kopš 2015. gada un vada Latvijas vadošo basketbola komandu arī šosezon. Kā liecina publiski pieejamā informācija, viņš 2018. gadā ziedojis piecus tūkstošus eiro politiskajai partijai "Latvijas attīstībai" (LA), ko pārstāv tobrīdējais "VEF Rīga" prezidents Edgars Jaunups.

2020. un 2021. gadā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ierosināja lietu, jo saskatīja pretlikumīgas partijas finansēšanas pazīmes, un par pārbaudāmiem atzina 132 ziedotājus. Latvijas valsts likumi aizliedz ziedot partijām cita cilvēka naudu. Šī lieta tika izbeigta bez kriminālprocesa sākuma, taču "re:baltica" tiesas ceļā ieguvusi līdz šim publiski nepieejamos lietas materiālus un pārbaudīto ziedotāju liecības.

To vidū ir arī Jāņa Gailīša paskaidrojums KNAB. "re:baltica" materiālā tas aprakstīts šādi: "Basketbola kluba VEF Rīga galvenais treneris Jānis Gailītis 2018. gadā LA noziedojis 5000 eiro kā pateicību Jaunupam par nokļūšanu šajā amatā. Jaunups gan neko neesot prasījis, pateikties Gailītis nolēmis pats. Ienākumi atļautu, bet konta izrakstā redzams — iemaksā naudu skaidrā, uzreiz pārskaita tālāk."

Gailītis "re:baltica" materiālā tiek piesaukts kā viens no LA partijas pārstāvju draugiem un paziņām, kuri veikuši ziedojumus, attiecīgo naudas summu neilgi pirms tam skaidrā naudā iemaksājot savā bankas kontā. Līdzīga sistēma parādās arī daudz citu ziedotāju liecībās, proti, interesantos apstākļos iegūta skaidra nauda, kas ziedota LA partijai, vairākos gadījumos pat neskatoties uz to, ka ziedotā summa krietni pārsniedz ienākumus. Ar ziedotāju paskaidrojumiem aicinām iepazīties "re:baltica" publikācijā, bet šeit daži piemēri:

# "Kārlis Bērziņš savukārt stāsta, ka 2020. gadā lūdza mammai 1000 eiro (tik viņš nopelna mēnesī), jo gribēja nopirkt dīvānu dzīvoklim, kuru plānoja izīrēt. Izrādījās, ka īrniekiem ir savas mēbeles, naudu dīvānam vairs nevajag, tāpēc visu noziedoja LA."

# "Priekšvēlēšanu bukleti uzrunājuši arī krāvēju Vladimiru Zaicevu. Pastkastē atradis brošūru un aizgājis uz divām sapulcēm, kur uzstājies Pūce. Teiktais Zaicevu tā pārliecinājis, ka 2018. gadā noziedoja partijai 2100 eiro. Kad viņš liecina KNAB, krāvēja ienākumi ir ap 900 eiro mēnesī. Naudu esot sakrājis iepriekš."

# 19 000 eiro partijas kasē nonākuši, pateicoties Edgaram Kalējam, kas sevi liecībā sauc par partijas dibinātāju un starpniecībai izmantojis māsu. "Bieži spēlēju spēļu zālēs, kurās vinnēju dažādas summas. Dažādas summas esmu devis māsai. Kopš 2012. gada, precīzi neatceros, esmu iedevis māsai kādus padsmit tūkstošus eiro skaidrā naudā. Viņa prasīja, ko ar šo naudas summu darīt, un es aicināju viņu ziedot partijai "Latvijas attīstībai", kā arī citiem mērķiem, piemēram, dzīvnieku patversmēm," viņš stāstīja izmeklētājiem. Māsa sākotnēji KNAB teica, ka ziedojusi no saviem līdzekļiem. Vēlāk atzina, ka melojusi, jo baidījusies no soda. Brālis naudu deva ar konkrētu norādi: "Viņš teica, ka nauda jāpārskaita minētajai partijai."

Kā norāda, "re:baltica", izbeigtajās lietās ir skaidri redzamas fiktīvu ziedojumu pazīmes, un intervijā tam piekrita arī KNAB Administratīvi procesuālo izmeklēšanu pārvaldes priekšnieks Andris Donskis. Taču lieta izbeigta, jo nav izdevies daudzos ziedojumus apkopot vienā lietā, kamēr kriminālatbildība sākas, ja nelikumīgi ziedoti līdzekļi vismaz 50 minimālo algu apmērā. Savukārt administratīvo procesu sakarā iestājies noilgums.

Partijas "Latvijas attīstībai" ziedotāju sarakstā atrodams arī "VEF Rīga" padomes priekšsēdētājs Jānis Blūms un bijusī "VEF Rīga" direktore Laila Spaliņa. Viņi "re:baltica" publicētajos lietos materiālos nav pieminēti.

"Latvijas attīstībai" uz publikāciju reaģēja, norādot, ka tajā veikti patvaļīgi secinājumi, un apliecinot, ka juridiski pieprasīs informācijas atsaukšanu.

Izmantotie resursi:
https://rebaltica.lv/2024/04/aploks...

  +1 [+] [-]

, 2024-04-12 14:33, pirms 4 nedēļām
Tak daudziem viss ir ļoti labi saprotams. Tas tirgus ir tik mazs, ka katrs ar katru tur gan guļ, gan dzer un joberējās un laiž visu pa apli. Bet kam lielāka ietekme, rebaltica vai LA? Loģiski ka LA! Tā kā nav ko satraukties, jo vainīgo nebūs.

     [+] [-]

, 2024-04-12 14:52, pirms 4 nedēļām
Jebkura partija, kurai ir daudz skaidrās naudas, šādi to legalizē. Tāpēc jau ir izdomāts juridiski korekts veids, kā viņi šo dara (Gailīša gadījums). Un te neko nevarēs izdarīt, kaut gan ja pašam Gailītim paprasīs, kādai partijai viņš ziedo, sen jau izkritis no prāta - paldies, ka atgādinājāt, teiks. Jānoziedo vēl.

  +1 [+] [-]

, 2024-04-12 15:46, pirms 4 nedēļām
Gaidām Rebeli ar saviem suņa murgiem.

     [+] [-]

, 2024-04-12 15:56, pirms 4 nedēļām
No kurienes Gailītim tāda nauda?

     [+] [-]

, 2024-04-12 15:57, pirms 4 nedēļām
MazaFaka5 rakstīja: Tak daudziem viss ir ļoti labi saprotams. Tas tirgus ir tik mazs, ka katrs ar katru tur gan guļ, gan dzer un joberējās un laiž visu pa apli. Bet kam lielāka ietekme, rebaltica vai LA? Loģiski ka LA! Tā kā nav ko satraukties, jo vainīgo nebūs.
Par joberēšanos jāprasa Gobzemam - viņam bija izsmeļoši pētījumi par to, kurš delfīns drātējis kuru vāveri.

     [+] [-]

, 2024-04-12 16:04, pirms 4 nedēļām
Vismaz tagad skaidrs, kāpēc VEF nav ārzemju treneris.
Atgādiniet, kāda bija mēneša alga Zorikam un tagad Bertānam? Tad jau Gailītis tur mēneša algu būs aiz labas sirds noziedojis

     [+] [-]

, 2024-04-12 16:29, pirms 4 nedēļām
Itkā nopietna komanda, bet tomēr tik nenopietni ...

     [+] [-]

, 2024-04-12 16:49, pirms 4 nedēļām
Itin nemaz nepārsteidz. VEFs teju visu pastāvēšanas laiku ir bijusi vieta, kur Lindas Leen piegulētājam Jaunpupam mazgāt Ascendum/Attīstībai naudiņu (vai šajā gadījumā stutēt partijas kasi),, tāpat kā Martinsonam ar Modulu.

Nu pateicoties sūdīgai ekonomikai un pēdējos gados sponsorēšanas regulējumiem, pie mums nav un diez vai tuvā nākotnē arī būs komandas ar tīriem/ētiskiem budžetiem, tā nu tas ir..

     [+] [-]

, 2024-04-12 18:48, pirms 4 nedēļām
autins rakstīja: Vismaz tagad skaidrs, kāpēc VEF nav ārzemju treneris.
Atgādiniet, kāda bija mēneša alga Zorikam un tagad Bertānam? Tad jau Gailītis tur mēneša algu būs aiz labas sirds noziedojis
Zoriku un Bertānu pilnīgi nevietā piesaukt, jo viņu sarakstā, ka redzam nav. Nu ārzemju treneris tāpat būs, tāpēc tas arī īsti pamatoti nav

     [+] [-]

, 2024-04-12 18:49, pirms 4 nedēļām
Un? Absolūti nekā tāda nav, kas būtu nelikumīgs, tik cik neētisks, bet tas praktiski iet caur ikvienu komandu, tāda vide ir radīta un galvenais, ka visi tie lielākie bļāvēji ir nevis par to, lai vidi mainītu, bet lai būtu tās vides centrā.

Tas pats bija ar BKV, vienreiz rakstu uztaisīja un viss. Kā bija tā turpinās

     [+] [-]

, 2024-04-12 19:11, pirms 4 nedēļām
Real Rebel rakstīja: Zoriku un Bertānu pilnīgi nevietā piesaukt, jo viņu sarakstā, ka redzam nav. Nu ārzemju treneris tāpat būs, tāpēc tas arī īsti pamatoti nav

Sarakstā nav, jo tas ir par agrāku laiku. Bet šos abus spēlētājus piesaucu, jo ar lielākajām algām no vietējiem VEFā. Zorikam bija kas, 60k par sezonu? Uz tā fona, Gailīša 5k izskatās pēc lielas summas pret trenera iespējamo mēneša algu.

     [+] [-]

, 2024-04-12 19:12, pirms 4 nedēļām
asinsdesa rakstīja: Itin nemaz nepārsteidz. VEFs teju visu pastāvēšanas laiku ir bijusi vieta, kur Lindas Leen piegulētājam Jaunpupam mazgāt Ascendum/Attīstībai naudiņu (vai šajā gadījumā stutēt partijas kasi),, tāpat kā Martinsonam ar Modulu.

Nu pateicoties sūdīgai ekonomikai un pēdējos gados sponsorēšanas regulējumiem, pie mums nav un diez vai tuvā nākotnē arī būs komandas ar tīriem/ētiskiem budžetiem, tā nu tas ir..
Pēdējo gadu sponsorēšanas regulējumi gan šo nav ietekmējuši, pirmkārt, te tiek aprakstīti notikumi no 2018.gada
Otrkārt, laikā, kad vēl deva nodokļu atlaides, ierasta shēma no kredītu uzņēmumiem bija tāda - mēs tevi uz papīra atbalstām ar X summu, bet atpakaļ mums vajadzēs atnest Y.

     [+] [-]

, 2024-04-12 19:44, pirms 4 nedēļām
autins rakstīja: Sarakstā nav, jo tas ir par agrāku laiku. Bet šos abus spēlētājus piesaucu, jo ar lielākajām algām no vietējiem VEFā. Zorikam bija kas, 60k par sezonu? Uz tā fona, Gailīša 5k izskatās pēc lielas summas pret trenera iespējamo mēneša algu.
Tās algas ir diezgan pamatotas, īpaši Bertāna sakarā. Man šķiet, ka Bertāns ir ar to lielo algu.

Kopumā, esošā lieta vispār tiek uzpūsta, kā kaut kas liels. Kā iepriekš teicu, šis viss tiek atstrādāts, lai vienkārši citi tiktu pie siles, nevis reāli kas uz labo pusi mainītos.

To arī varēja redzēt ar sponsorēšana izmaiņām, nevis, lai reāli situāciju mainītu, bet paņem un sabojā tālāk. Viss tik darīts caur tirsu, kamēr tāda situācija būs, ka viens amplis vēlas cita vietā tikt

     [+] [-]

, 2024-04-12 23:54, pirms 4 nedēļām
Real Rebel rakstīja: Un? Absolūti nekā tāda nav, kas būtu nelikumīgs, tik cik neētisks, bet tas praktiski iet caur ikvienu komandu, tāda vide ir radīta un galvenais, ka visi tie lielākie bļāvēji ir nevis par to, lai vidi mainītu, bet lai būtu tās vides centrā.

Tas pats bija ar BKV, vienreiz rakstu uztaisīja un viss. Kā bija tā turpinās
Kāds pārsteigums. VEF fans nr 1 nodarbojas ar whataboutismu Ja citi var, VEF arī var

     [+] [-]

, 2024-04-13 00:33, pirms 4 nedēļām
Interesanti, ja VEF komanda būtu iesaistīta narkobiznesā, glupais kepons Reksis arī teiktu, ka viss ok, citi arī tā dara. Kāds klubs, tādi fani.

     [+] [-]

, 2024-04-13 08:35, pirms 4 nedēļām
Geralt of Rivia rakstīja: Kāds pārsteigums. VEF fans nr 1 nodarbojas ar whataboutismu Ja citi var, VEF arī var
Un te parādās, ka neizproti, kas ir whataboutisms un šajā gadījumā nekas tāds nebija. Tas bija piemērs, cik reāli daudziem tas interesē.

Arī šajā gadījumā, ētiski tas nav, bet arī nav nelikumīgi. Un tas notika 6 gadus atpakaļ. Kā jau teicu, ir jāmaina sistēma, kamēr tas nenotiek, tikmēr vieni gribēs nomainīt citus un viss

     [+] [-]

, 2024-04-13 08:40, pirms 4 nedēļām
Flashlight user rakstīja: Interesanti, ja VEF komanda būtu iesaistīta narkobiznesā, glupais kepons Reksis arī teiktu, ka viss ok, citi arī tā dara. Kāds klubs, tādi fani.
Varbūt savu nožēlojamo muldēšanu palabo? Kāds te klub sakars? Tās ir atsevišķas personas. Es saprotu, ka par visas shēmām esi neizglītots, tad nu apgaismošu, šādas un līdzīgas shēmas, gandrīz caur visiem iet. Pats skumjākais tajā visā ir tas, ka tikai vef vēlies izcelt, pārējais neinteresē tev