Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

"Rīgas Zeļļu" debijas svētku diena - ugunskristības izturētas godam

Rolands Eliņš

"Rīgas Zeļļu" debijas svētku diena - ugunskristības izturētas godam
Andris Biedriņš un Edgars Buļs "Zeļļu" atklāšanas spēlē. Foto: Rīgas Zeļļi

Septembra pēdējā nedēļas nogalē Latvijas basketbola elitē sevi oficiāli pieteica jaunā komanda "Rīgas Zeļļi", kas Apvienotās līgas pirmajā spēlē "Arēnā Rīga" pārspēja Igaunijas "Keila". "Zeļļi" savu debijas dienu atzīmēja ar vērienīgu pasākumu un izklaidēm skatītājiem, kā arī uzsvēra, ka vēlas Latvijas sportā pieteikt jaunas vēsmas un jaunu kultūru.

Atklāšanas spēle - patīkamais satraukums un svētku sajūta

"Galvenais prieks par to, ka izcīnījām uzvaru, turklāt otrajā puslaikā parādījām skatāmu basketbolu," uz savas idejas augļa pirmo oficiālo spēli atskatījās "Rīgas Zeļļu" prezidents Edgars Buļs. "Organizatoriskajā ziņā arī, šķiet, viss noritēja veiksmīgi, nekādu lielu aizķeršanos nebija, un sarūpējām faniem to, ko bijām iztēlojušies. Sajutām, ka par mums runā un ka esam pamanīti.”

"Apzinājāmies, ka sākt sava kluba ceļu lielajā basketbolā ar spēli "Arēnā Rīga" ir ambiciozs solis, taču mēs esam jauns klubs, kuram šobrīd ir jāiepazīstina ar sevi," sacīja Buļs. "Tāpēc paldies līgas vadībai, kas piekrita mūsu idejai jau sezonas atklāšanas mačā piedāvāt šādu pasākumu ar divām spēlēm Arēnā - "Prometey" un “Zeļļiem". Rīkot spēli "Arēnā Rīga" vai jebkur citur Latvijā - tās tomēr ir divas dažādas lietas, tas ir pavisam cits līmenis. Arēnā jānodrošina gan daudz plašāka apsardze, nevis kā mazākās hallēs, kur pietiek ar 1-2 spēkavīriem pie ieejas, tāpat arī jāstrādā ar gaismām, akustikas, video vizualizācijām uz kuba un pārējām lietām, kuru citur nav. Saprotams, kāpēc Latvijas klubi tomēr tik reti aizvada nacionālā čempionāta spēles Arēnā, jo tie ir gan lieli izdevumi, gan daudz organizatoriski pienākumi, kas jāpaveic.”

Uz jautājumu, ar kādām sajūtām un cik lielu satraukumu kluba prezidents sagaidījis atklāšanas spēli, Buļs norādīja, ka pēdējā brīdī nekādi lielie kalni nebija jāgāž, jo pirmās spēles ideja un uzbūve tika attīstīta jau ļoti laicīgi: "Ar "Prometey" par šādas dubultspēles variantu runājām jau aprīlī, pie Arēnas Rīga un LBS vērsāmies jau jūnijā. Viss bija laicīgi paveikts. Protams, bija vēl pēdējās nianses, kas jāpaveic. Un, protams, kopējā neziņa, kā tas viss beigās izskatīsies, taču tas ir tikai normāli. Līdzīgi kā mākslinieki pirms sava dara pirmatskaņojumā, arī mēs rezultātu redzējām tikai tad, kad tas bija izdarīts. Tagad varu ar pārliecību teikt - ugunskristības izturētas godam."

Basketbola apskatnieks Andrejs Siliņš, kurš TV4 kanālā komentēja "Zeļļu" debijas spēli, norādīja, ka šoreiz gan vēlētos nodalīt laukumā redzēto basketbolu un ap spēli veidoto atmosfēru: "Ja jautājums ir, vai spēles laikā jutu, ka šis ir Latvijas basketbolam vēsturisks brīdis, tad konkrēti spēles laikā īsti tādas sajūtas nebija, ja runājam strikti par basketbolu. Tā bija basketbola spēle, kurā piedalījās divas Latvijas-Igaunijas līgas vidusmēra komandas ar spēlētājiem, kuri šajā līmenī redzēti jau iepriekš."

"Nebija kaut kāda "wow" efekta no tā, kas devās laukumā vai kas tika demonstrēts laukumā. Savukārt, ja runa ir par pasākumu kā tādu, tad gan bija neliela svētku sajūta - galu galā bija svinīgas uzrunas, bija VIP zona, bija sajūta, ka Latvijas basketbolam tiek atgriezts Andris Biedriņš," sacīja Siliņš.

"Zeļļu" debija bija īpašs brīdis arī "Betsafe Sports", kluba sponsoram, kurš gada pirmajā pusē noticēja idejai par jaunu komandu Latvijas basketbolā. "Atklāšanas spēli sagaidījām kā lielu nezināmo. Skaidrs, ka satraukums un mandrāža bija, taču tāda patīkama - bija liela interese redzēt, kā tad pēc visas kluba plānošanas un paveiktajiem darbiem tas izskatīsies dzīvē," sacīja "Betsafe Sports" pārstāvis Kaspars Elcis. "Jau iepriekš bija novērojams, ka spēle tiek sagaidīta ar ažiotāžu, un tas arī saprotams - ļoti patīkami, ka Latvijas sportā notiek kas jauns un oriģināls."

"Redzams, ka "Zeļļi" ir ambiciozs projekts - pirmā spēle un uzreiz Arēnā Rīga, pašā lielākajā Latvijas sporta celtnē, pēc kuras principā uz augšu spēles norises vietas ziņā vairs nemaz nevar iet," turpināja Elcis. "Un, manuprāt, šī ambiciozitāte pirmajā mačā attaisnojās gan sportiskajā ziņā, gan arī organizatoriskajā. Esam priecīgi, ka varam palīdzēt ienest Latvijas sportā jaunas vēsmas, līdzīgi kā ar "PPK/Betsafe" komandu futbolā, kas arī tendēta tieši uz to, lai veidotu un attīstītu sporta un fanošanas kultūru."

Spēles labāko momentu apskats

"Par sportu ir jāmaksā" jeb "Zeļļi" piesaka savu biļešu politiku Latvijas sportā

Buļs norādīja, ka, lai arī oficiālajā protokolā spēlē norādīti 500 skatītāju, patiesībā arēnā bijis vairāk cilvēku: "Pārdotas bija apmēram 500 biļetes un vēl bija pāris simti ar ielūgumiem, gan VIP, gan bērni no sporta skolām. Kopumā teikšu tā - esam ļoti apmierināti ar līdzjutēju kvalitāti un sarūpēto atmosfēru, taču ne ar daudzumu. Pie tā mums vēl jāpiestrādā, jāpilnveido pasākuma scenārijs, jāoptimizē biļešu pārdošanas sistēma un jāuzlabo vēl vairākas detaļas, taču tas ir normāls darba process.”

"Zeļļi" biļetes tirgoja arī uz savām pārbaudes spēlēm, kas Latvijas sportā nebūt nav ierasta parādība. "Zeļļu" prezidents paskaidroja, ka apzinās, ka dažiem līdzjutējiem viņa kluba politika varētu būt grūti saprotama, un par biļešu jautājumiem viņam ir bijušas diskusijas arī ar vairākiem Latvijas basketbolistiem, taču viņš vēlas attīstīt Latvijas sportā kultūru, ka par produktu ir jāmaksā.

"Līdzīgi kā mākslinieki, arī mēs piedāvājam savu produktu, ko skatītājs izvēlas vērot. Nesaprotu, kā var uzskatīt, ka tas pienākas par brīvu," uzsvēra Buļs. "Teikšu vēl stingrāk - tādi fani, kuri vēlas skatīties mūsu spēles klātienē tikai par brīvu, mums nemaz nav vajadzīgi. Mūsu klubs nav valsts vai pašvaldības finansēts, mums nav aizmugurē kādi naudas maisi. “Rīgas Zeļļi” ir no vietējiem privātiem atbalstītājiem izveidota sporta organizācija, kurai, protams, ir jācenšas sevi atpelnīt un nodrošināt budžetu, lai varam segt visas izmaksas. Ja gribas kaut ko pilnīgi par brīvu, tad jāmeklē kāda cita izklaide. Tas ir viens no vēstījumiem, ar kuru piesakām sevi Latvijas sportā. Un atgādināšu vēlreiz, ka tie, kas pacentīsies biļetes iegādāties laicīgi, tās iegūs lētāk - piemēram, tikai 5 eiro par 5 stundu programmu Arēnā Rīga. Tas taču nav prasīts par daudz?! Ja par tādu cenu tiks laicīgi izpirktas kaut visas Arēnas vietas, es tikai priecāšos.”

"Vai esam apmierināti ar pirmās spēles skatītāju skaitu Arēnā?" sacīja "Betsafe Sports" pārstāvis. "Kā jau minēju, debijas spēle mums bija liels nezināmais, sak, jauns klubs, jauni notikumi, nezinājām, ko īsti sagaidīt. Vairāk nekā 500 skatītāji klātienē uz jauna kluba atklāšanas spēli Latvijas sportā, manuprāt, ir labs atskaites punkts, ar ko strādāt tālāk,"

Pirmajā spēlē papildus pārējiem izklaides pasākumiem tika organizēts arī konkurss, kurā skatītājiem bija iespēja pieteikties, lai iegūtu iespēju izpildīt metienu no centra. Ja to izdotos realizēt, tiktu iegūta "Betsafe sports" balva 5000 eiro apmērā, un plānots šo akciju turpināt arī turpmāk.

"Atmosfēra bija forša, nebija pārtraukumu, kuros netiktu piedāvāta kāda izklaides iniciatīva. Arī mazākajiem bija savas izklaides," piekrita Siliņš. "Nezinu biļešu ieņēmuma skaitļus, bet mans minējums būtu, ka šāda veida pasākuma organizēšanai finansiāli nebija atdeves. Pat ja tā, tik un tā redzu tam pamatojumu kā investīciju tēla radīšanai. Īstais rādītājs, protams, būs ilgtermiņā - vai arī citās spēlēs, kas notiks mazākās zālēs, izdosies radīt tādu pašu sajūtu. Un cik ilgi klubs būs gatavs investēt, lai pieradinātu apmeklētāju maksāt salīdzinoši augstu cenu."

"Zeļļu" prezidents norādīja, ka viņa aplēses liecina, ka, lai spēles rīkošana "Arēnā Rīga" nenestu mīnusus, nepieciešams pārdot vismaz 1000 biļetes: "Tas arī ir mūsu mērķis uz nākamo “basketbola ballīti” Arēnā. Pirmajā spēlē to vēl neizdevās sasniegt, taču iesim tikai uz augšu, piestrādāsim pie detaļām. Tāpat vēlos uzsvērt, ka ja skatītāji biļetes iegādāsies laicīgi, tad sākumā tās būs pieejamas par ļoti demokrātiskām cenām. Līdzīgi kā ar aviobiļetēm - ja nopērc biļeti agrāk, tā ir lētāka, bet, ja gaidi līdz pēdējam brīdim, tad jau sanāk dārgāk. Tie ir ir normāli procesi jebkurā pārdošanā.”

"Tiesa, par biļešu cenu politiku nav īstas skaidrības," no savām pozīcijām norādīja Siliņš. "Varbūt esmu palaidis garām informāciju, taču šobrīd nezinu, cik maksās biļete uz nākamo mājas spēli Mārupē. Arī biļešu cenu svārstības uz pirmo spēli radīja apmulsumu. Biļešu tirdzniecības vietnē spēles aprakstā bija informācija, ka pirmajām 500 biļetēm ir viena cena, bet, iegādājoties biļetes, tā izrādījās cita. Visai viegli varēja izskaitīt līdz tam brīdim pārdoto biļešu skaitu, kas nesasniedza 500, taču cena tik un tā jau izrādījās cita. Ģimenei ar diviem aktīviem bērniem, arēnā pavadot 5-6 stundas (divas spēles), visas izmaksas kopā (biļetes, stāvvieta, ēdieni, dzērieni) sasniedz visai ievērojamu summu. Ar ko jārēķinās potenciālajai fanu ģimenei turpinājumā, komandai aizvadot spēles citās hallēs, šobrīd nav skaidrs."

Tāpat Siliņš norādīja uz to, ka varētu būt grūtības ar fanu bāzes izveidošanu, ņemot vērā, ka "Zeļļiem" paredzētas vairākas mājvietas šosezon: "Kopumā mazliet mulsina tas, ka tiek plānots spēlēt dažādās pilsētās - ja mēs pieņemam, ka basketbols kā popkultūras sastāvdaļa tiek spēlēts konkrētai mērķauditorijai, tad šobrīd nav īsti skaidrs, kas ir Zeļļu mērķauditorija. Varbūt tās definēšana vēl ir tikai procesā. Domāju, ka tie, kas atnāca uz arēnu, ejot prom, jutās izklaidēti. Tagad uzdevums ir šo sajūtu noturēt apmeklētājos arī mazajās zālēs un citās pilsētās."

Skatieni tuvākajā nākotnē

Nākamā "Zeļļu" spēle Arēnā Rīga būs 29. oktobrī pret "Ventspils", un todien tur notiks arī ļoti interesanta "Prometey" spēle pret "VEF Rīga". Buļs gan uzsvēra, ka vēlas lielāku apmeklētību ne tikai sava kluba mājas spēlēs, bet vispār basketbolā kopumā: "Piemēram, mūsu aplikācijā arī pie mūsu izbraukuma spēlēm ir poga "Pirkt biļeti", kas aizved uz mūsu pretinieku komandas biļešu tirdzniecības vietni, attiecīgi popularizējam šo iespēju, jo uzskatu, ka ir tikai normāli, ka par sportu ir jāmaksā."

Aicināts piedāvāt savu prognozi par "Zeļlu" sportiskajām izredzēm savā debijas sezonā, Siliņš bija piesardzīgi optimistisks, norādot, ka sezonas gaitā, visticamāk, būs nepieciešami sastāva papildinājumi

"Rotācija nav plaša, turklāt, kā noprotams, atsevišķos nogriežņos sezonas laikā divi no svarīgākajiem tās spēlētājiem - Lācis un Raimo - var nebūt pieejami savu 3x3 basketbola aktivitāšu dēļ. Redzu vajadzību pēc papildinājuma garajā galā un arī starp mazajiem "ball-handleriem" - tāda, kurš ar jaudu un enerģiju veidos spēli no distances. Redzu vajadzību pēc metieniem no distances, īpaši spēlēs, kurās nāks pretī fiziski jaudīgāki pretinieki, kur var rasties problēmas ar bumbu izcīnīšanu un tādējādi pārejas uzbrukumu ievadīšanu ātrumā. Ja šos jautājumus izdodas atrisināt, Zeļļi var cīnīties par godalgām Latvijā," sacīja Siliņš.

  +2 [+] [-]

, 2023-10-03 14:42, pirms 7 mēnešiem
VEF -Prometey rāda, ka notiks Rimi OC nevis Arēna Rīga.

  +1 [+] [-]

, 2023-10-03 15:06, pirms 7 mēnešiem
Cerams jau, ka zeļļi nobeigsies pēc sezonas, Buļs jau tipiskais basketbola plātīzers, sētas LBL salīdzina ar koncertiem vai pasaules čempionātiem, bet nezināmi X džeki laukumā, sieviešu formas utt..

Sastavā jau nav neviena uz ko paskatīties, formas vēl varēja varavīksnes krāsā izvēlēties, tad progresīvā auditorija biļetes varbūt pirktu

Vismaz futbolā PPK no sākuma veido fanu bāzi un naudu par to neprasa, tas pats Eilands Zeļļos tiek noreklamēts kā mākslinieks par naudu, bet PPK pa velti uzstājās

     [+] [-]

, 2023-10-03 15:50, pirms 7 mēnešiem
Suro rakstīja: Cerams jau, ka zeļļi nobeigsies pēc sezonas, Buļs jau tipiskais basketbola plātīzers, sētas LBL salīdzina ar koncertiem vai pasaules čempionātiem, bet nezināmi X džeki laukumā, sieviešu formas utt..

Sastavā jau nav neviena uz ko paskatīties, formas vēl varēja varavīksnes krāsā izvēlēties, tad progresīvā auditorija biļetes varbūt pirktu

Vismaz futbolā PPK no sākuma veido fanu bāzi un naudu par to neprasa, tas pats Eilands Zeļļos tiek noreklamēts kā mākslinieks par naudu, bet PPK pa velti uzstājās
Ar kaut ko jāsāk, var jau ielēkt purvā un bļaut ka slīkst, bet var lēnām taisīt tiltu pāri. Mums vajag vairāk klubus un jācer ka viss izdosies, te arī parādās letiņu idiotisms, - pats nedarīsu jo esmu mīzējs bet citus notirsīšu jo esmu supermenis.

  -1 [+] [-]

, 2023-10-03 17:11, pirms 7 mēnešiem
Suro rakstīja: Cerams jau, ka zeļļi nobeigsies pēc sezonas, Buļs jau tipiskais basketbola plātīzers, sētas LBL salīdzina ar koncertiem vai pasaules čempionātiem, bet nezināmi X džeki laukumā, sieviešu formas utt..

Sastavā jau nav neviena uz ko paskatīties, formas vēl varēja varavīksnes krāsā izvēlēties, tad progresīvā auditorija biļetes varbūt pirktu

Vismaz futbolā PPK no sākuma veido fanu bāzi un naudu par to neprasa, tas pats Eilands Zeļļos tiek noreklamēts kā mākslinieks par naudu, bet PPK pa velti uzstājās

     [+] [-]

, 2023-10-03 19:19, pirms 7 mēnešiem
Zigainis rakstīja: VEF -Prometey rāda, ka notiks Rimi OC nevis Arēna Rīga.
Hmm, tas gan žēl.. vai arī tiek labots? Katrā ziņā, uz tādu double-headeri būtu kauns neiet jebkuram sporta cienītājam.

     [+] [-]

, 2023-10-03 19:26, pirms 7 mēnešiem
Suro rakstīja: Cerams jau, ka zeļļi nobeigsies pēc sezonas, Buļs jau tipiskais basketbola plātīzers, sētas LBL salīdzina ar koncertiem vai pasaules čempionātiem, bet nezināmi X džeki laukumā, sieviešu formas utt..

Sastavā jau nav neviena uz ko paskatīties, formas vēl varēja varavīksnes krāsā izvēlēties, tad progresīvā auditorija biļetes varbūt pirktu

Vismaz futbolā PPK no sākuma veido fanu bāzi un naudu par to neprasa, tas pats Eilands Zeļļos tiek noreklamēts kā mākslinieks par naudu, bet PPK pa velti uzstājās
ir ko atbildēt tikai uz tavu pēdējo rindkopu.. lielākoties piekrītu domai, ka Zeļļiem būtu noderējis pirmo gadu sākt no zemākas līgas. savukārt par mūziķi Ralfu - viņa piesaisti futbolam varētu salīdzināt ar Kugrēnu basketbolā. kuri ir "čomi", un tiek pieminēti kā iesildītāji, nevis baigie šova veidotāji, par kuru dalību iekasēt piķi.

     [+] [-]

, 2023-10-03 20:09, pirms 7 mēnešiem
No vēl zemākas līgas nav jēgas sākt.... viņi vissu dara pareizi...Andris arī ir, kas dod labu motivāciju sevi labi parādīt spēlē....tur iet uz 100%.

  +3 [+] [-]

, 2023-10-03 20:52, pirms 7 mēnešiem
Haha.. uz ko tur iet skatīties, pa TV pat nav interese.

  +3 [+] [-]

, 2023-10-04 07:40, pirms 7 mēnešiem
O, Samoilovs arī piesaistīts dziļākajām rezervēm.

  +1 [+] [-]

, 2023-10-04 11:37, pirms 7 mēnešiem
Lai klubam veicas! Ja VEF ar Prometey tomēr būs Arēnā, tad par puiku aiziešu uz spēlēm.

P.S. Diemžēl domāju, ka projekts nebūs ilgs (2-3 gadi max). Uz tādām pārdomām vedina vēsture ar n-tajiem klubiem šo 30 gadu laikā un arī sapulcinātās personības (Buļs, kam viss ir "seeeeksīgi" kā šīs formas jau no DAL Ultra laikiem, Umbraško - dopingeris utt.).

  +1 [+] [-]

, 2023-10-04 18:05, pirms 7 mēnešiem
Shadi projekti ir liels ieguvums visam Latvijas basketbolam. Ne tik daudz, ka pashi buutu kaut kas lielisks, neticams, fantastisks utt., BET shadi projekti sakustina udeni piljju dikji un ari parejie klubi ir spiesti iespringt - galvenokart publicitates zinjaa.

     [+] [-]

, 2023-10-04 23:18, pirms 7 mēnešiem
Nav jādod biļetes par veltI, bet 20 eiro uz Zeļļu spēli nav adekvāta cena. Tā laikam ir augstākā cena kāda ir bijusi uz vietējā čempionāta spēli kādā no komandu sporta veidiem. Futbolā, hokejā un arī basketbolā šādu summu neesmu pamanījis līdz šim. Var jau teikt ka 2 spēles, bet skatīties Prometejs pret ne īpaši stipru igauņu komandu nav pievilcīgs. VEF - Prometejs un Zeļļi- Ventspils jau izklausās interesantāk.