Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

ULEB vēlas strādāt kopā ar Eirolīgu

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

ULEB vēlas strādāt kopā ar Eirolīgu
Žordi Bertomeu
Foto: AP

Eiropas Basketbola līgu apvienība (ULEB) pirmdien Barselonā ierosināja izveidot kopēju darba komisiju ar Eirolīgu (ULEB Euroleague), lai atrisinātu ieilgušo konfliktu par turnīra nākotnes formātu.

Par ULEB prezidentu uz četriem gadiem atkārtoti ievēlēts Eduardo Portela, bet apvienības ģenerālajā asamblejā piedalījās arī Eirolīgas vadītājs Žordi Bertomeu. Pēc ilgām diskusijām tika nolemts veidot kopēju darba grupu.

ULEB pauda bažas par Bertomeu lēmumu līdz 2009. gada 12. janvārim sasaukt Eirolīgas asambleju. Bertomeu patur tiesības izmantot 24 klubu, kas patlaban sacenšas Eirolīgā, balsis, kā arī 9 līgu balsis (Adrijas līga, Spānijas ACB, Vācijas BBL, Izraēlas BSL, Grieķijas HEBA, Itālijas Lega, Lietuvas LKL, Francijas LNB un Polijas PLK), lai lemtu par nākotnes sacensību formātu, kura jautājumā ULEB un Eirolīgai ir divi dažādi redzējumi.

Bertomeu viedoklis oktobra beigās
„Eirolīgas formāts nemainīsies,” iepriekš sacīja Bertomeu. „Lai tas, ko Parīzē lēma ģenerālajā asamblejā, nevienu nemaldina. Eirolīgas formātu galīgi apstiprinājām jūlijā Berlīnē. Atgādināšu, ka no 2009./2010. gada sezonas turnīrā spēlēs 24 klubi, no kuriem 16 ir ilgstoši līgumi ar Eirolīgu, septiņus atlasīs no nacionālajiem čempionātiem un vēl vienu – no Eiropas Kausa. Punkts!”

„Berlīnes projektu neatbalstīja tikai divi klubi un trīs nacionālās līgas,” turpina Bertomeu. „Spāņi (ACB) Parīzē piedāvāja jaunu turnīra formātu – palielināt klubu skaitu līdz 32, atlasot tos pēc sportiskā principa no nacionālajiem čempionātiem. Es asamblejā nebiju, taču, lai ko tur nelemtu, turnīru tas neietekmēs. Šobrīd dalībnieku skaita palielināšana un tik radikāla reglamenta izmainīšana ir vienkārši neiedomājama. Teikšu vienkāršāk – priekšlikums nevis nav pieņemams, tas ir vienkārši dumjš.”

„Viss ir elementāri,” Bertomeu raksturoja spēkus samērus. „ULEB ietilpst tikai nacionālās līgas (no 2008. gada oktobra to skaits sasniedza 18 – eSports.lv), savukārt Eirolīgā 90% biedru veido klubi un tikai 10% līgas. Tad arī sarēķiniet, kāds ir ULEB svars lēmumu pieņemšanā par mūsu turnīru.”

Bertomeu apstiprināja, ka 2009./2010. gada sezonā Eirolīgā startēs divi Krievijas klubi. „Nezinu, ko Portela (ULEB prezidents) apsolīja Černovam, taču varu iedomāties, ka Sergejs viņam uzticējās. Černovs par attiecībām starp ULEB un Eirolīgu zina tikpat, cik jūs pirms sarunas ar mani. Tas ir saprotams, vai tad viņam vajag iedziļināties visos sarežģījumos? Vakar personīgi runāju ar Černovu un varu apstiprināt – Eirolīgā būs divi krievu klubi. Neskaitot CSKA, viena no komandām iekļūs minētajā septiņniekā, kas saņems vietu turnīrā atbilstoši ieņemtajai vietai nacionālajā čempionātā. Varbūt pat divas vietas, neesam vēl izrunājuši visas septiņnieka veidošanas nianses – kurš nokļūs Eirolīgā automātiski, kurš piedalīsies kvalifikācijā.”

LBL vēlas pievienoties ULEB
Latvijas basketbola līga (LBL) izrāda interesi pievienoties Eiropas basketbola līgu apvienībai un veikusi konsultācijas ar daudziem Eiropas partneriem, eSports.lv oktobrī teica Latvijas basketbola līgu direktors Jānis Janševics. „LBL turnīru rīko Latvijas Basketbola savienība, bet, lai iestātos ULEB, jāizveido atsevišķa juridiska struktūra. Pēc tas izveides varam gatavot pieteikumu. Pagaidām nav zināms, kad tas varētu notikt.”

Eiropas basketbola līgu apvienību 1991. gada 25. jūnijā Romā izveidoja Itālijas, Spānijas un Francijas profesionālās basketbola līgas. 2008. gada oktobrī, pēc Krievijas uzņemšanas, ULEB dalīborganizāciju skaits sasniedza 18. Apvienības galvenā mītne atrodas Barselonā, Spānijā, bet tās partnerorganizācijas Starptautiskās basketbola federācijas Eiropas nodaļas mītne ir Vācijas pilsētā Minhenē.

ULEB dalīborganizācijas

LīgaValsts
BLBBeļģija
BBLAnglija
LNBFrancija
HEBAGrieķija
LEGAItālija
LCBPortugāle
ACBSpānija
LNBAŠveice
PLKPolija
BBLVācija
FEBNīderlandes
LKLLietuva
NLB/ABAAdrijas līga
ÖBLAustrija
ALKČehija
BSLIzraēla
KSLKrievija

ULEB Eirolīgas 2008./2009. gada sezonas grupu turnīra dalībnieces

A grupaB grupaC grupaD grupa
Maccabi ElectraMontepaschiTau CeramicaCSKA
OlympiacosFC BarcelonaFenerbahce UlkerPartizan
UnicajaPanathinaikosVirtusReal
CibonaŽalgirisOlimpijaEfes Pilsen
Le MansProkom TreflDKV JoventutArmani Jeans
AvellinoSLUC BasketAlbaPanionios

Valstu pārstāvniecība ULEB Eirolīgā

ValstsKlubu skaits
Spānija5
Itālija4
Grieķija3
Turcija2
Francija2
Serbija1
Izraēla1
Lietuva1
Polija1
Horvātija1
Slovēnija1
Vācija1
Krievija1

ULEB Eirolīgas 2008./2009. gada sezonas kalendārs

KārtaLaiksSpēļu skaits klubam
Grupu turnīrs2008. gada 22. oktobris - 2009. gada 15. janvāris10 (pērn 14)
Top 1628. janvāris - 12. marts6
Ceturtdaļfināli24. marts - 8. aprīlisSērija līdz trīs uzvarām (max 5)
Četru fināls Berlīnē1. - 3. maijs2

Izmantotie resursi:
ACB preses dienests (Spānija)

     [+] [-]

, 2008-12-16 15:29, pirms 15 gadiem
Lai jau !

  +4 [+] [-]

, 2008-12-16 16:00, pirms 15 gadiem
Jāpiekrīt presē izteiktajam, ka ULEB Euroleague ir, citēju, "slēgtais bagātnieku klubiņš"!!! Punkts!

  -2 [+] [-]

, 2008-12-16 16:09, pirms 15 gadiem
Gribēt nav kaitīgi

  +2 [+] [-]

, 2008-12-16 16:10, pirms 15 gadiem
kaspirs rakstīja: Jāpiekrīt presē izteiktajam, ka ULEB Euroleague ir, citēju, "slēgtais bagātnieku klubiņš"!!! Punkts!
tapat ka NBA
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja