Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Valdemoro: "Latvija kļūst stiprāka"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Valdemoro: "Latvija kļūst stiprāka"
Amaija Valdemoro

eSports.lv piedāvā interviju ar Spānijas labāko basketbolisti Amaiju Valdemoro.

eSports.lv: Amaija, apsveicam Tevi kā Eiropas čempionāta vērtīgāko spēlētāju. Noteikti Tev daudz nozīmē fakts, ka Olimpiskais kvalifikācijas turnīrs notiks Spānijā?
Amaija Valdemoro, Spānijas sieviešu basketbola valstsvienības un Maskavas „CSKA” spēlētāja: Paldies par visu. Uzzinot, ka Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrs 9. – 15. jūnijā notiks Madridē, biju ļoti, ļoti priecīga. Madride ir mana dzimtā pilsēta, spēles klātienē apmeklēs mana ģimene, tāda iespēja būs radiniekiem un draugiem. Man tas nozīmē ļoti daudz, jo atstāju mājas 15 gadu vecumā. Savas karjeras laikā tikai divreiz spēlēju turnīrā Madridē. Tā ir lieliska iespēja.

Faktiski tas būs lielākais sieviešu basketbola turnīrs Spānijā...
Jā, spēlēsim Madrides „Telefonica” arēnā un tā ir liela arēna. Svarīgi, lai spēles apmeklētu ne tikai sieviešu basketbola cienītāji, jo tas ir liels notikums un Spānijas valstsvienībai neklāsies viegli. Mums ir daudz atbalstītāju, taču ar to nepietiek. Par turnīru jārunā jau tagad, mums jāizcīna ceļazīmi uz Pekinas Olimpiādi un Spānijai tas ir pa spēkam.

Tu spēlē „CSKA” jau vairākus gadus. Vai toreiz, kad devies uz Krieviju, tā bija izvēle starp „CSKA” un Valensijas „Ros Casares”?
Protams, tas nebija vienkārši. Man ļoti svarīga ir ģimene un draugi, Spānijā dzīvi uztver „easy”, tāpēc pārmaiņas bija lielas. Valensijā biju spēlējusi daudzus gadus, vairākas reizes bijām tuvu Eirolīgas „Četru finālam”, taču nekad tajā nenokļuvām. Nolēmu mainīt klubu, jo gribēju uzvarēt Eirolīgā. Arī piedāvājums no Krievijas bija ļoti labs, taču pirmkārt gribēju uzvarēt Eirolīgā. Tas bija smags lēmums, doties uz Samaru. Vēlāk „Ros Casares” finanšu situācija uzlabojās, klubā spēlēja arvien labākas spēlētājas un šodien tā ir viena no labākajām vienībām Eirolīgā. Valensijas klubs ir nozīmīgs manā karjerā, taču tagad esmu šeit un darīšu visu, lai uzvarētu spēlēs.

Vai priecājies par kluba lēmumu pārcelties no Samaras uz Maskavu?
Neapšaubāmi. Tāpēc nesaku, ka Samarā bija slikti, tomēr grūtāk. Daudz tālāki pārbraucieni, tie bija par garu. Esot Maskavā, nav tik daudz jāceļo, ir vairāk laika treniņiem. Uz jebkuru vietu no Maskavas nokļūt ir daudz vieglāk, mazāk jāgaida lidostās. Turklāt mani šeit bieži apciemo draugi.

Samarai nebija tik viegli piekļūt...
Patiešām, tas bija ļoti grūti, tāpēc lēmums par pārcelšanos uz Maskavu man nozīmē daudz.

Spānijas valstsvienības treneris Evaristo Peress un „CSKA” treneris Gundars Vētra, viņi abi ir jaunienācēji sieviešu basketbolā. Kas viņiem vēl ir kopējs?
Pirmkārt, abi nāk no vīriešu basketbola un tas ir labi, ja ienāk jauni cilvēki ar atšķirīgu stilu un redzējumu. Spēle ir tā pati, tomēr atšķiras nianses. Otrkārt, abi divi strādā aizrautīgi, mīl basketbolu, izmanto jaunas sistēmas un taktiku aizsardzībā.

Vētra ir spēlējis NBA un „CSKA”, kā to var just viņa trenera darbā?
Tā ir liela priekšrocība. Ja augsta līmeņa spēlētājs kļūst par labu treneri, tas var daudz dot komandas spēlei. Viņš labāk saprot mūs – spēlētājas, es to augstu vērtēju. Treniņu laikā var pamanīt, ka viņš ir teicams snaiperis.

Tu pirmoreiz Latvijā viesojies 2007. gada septembrī, pārbaudes turnīrā pirms Eiropas čempionāta. Kā vērtē Latvijas valstsvienību?
Latvija kļūst stiprāka katru gadu. Domāju, ka nākamajā Eiropas čempionātā ar vietējiem atbalstītājiem būs ļoti grūti viņas uzvarēt. Rīga ir jauka, diemžēl abās uzturēšanās reizēs nav sanācis laika to apskatīt. Ceru, to izdosies izdarīt Eiropas čempionāta laikā. Zinu, ka Latvijai ir labi līdzjutēji, kas brauc to atbalstīt visās spēlēs.

Un jūnijā Latvija ir zaļa...
Priecājos par to. Agrāk Eiropas čempionāti notika septembrī, pēc vasaras pauzes, kad pārāk ilgi bijām projām no basketbola, tāpēc ir labi, ka čempionāts Latvijā notiks vasaras sākumā.

Spānija kandidē ne tikai 2016. gada Olimpisko spēļu rīkošanai, bet 2014. gadā vēlas rīkot pasaules čempionātu. Vai pieļauj iespēju profesionāli spēlēt līdz tam laikam?
Zinu, ka 2010. gada Pasaules čempionāts notiks Čehijā, taču par tālāko rādīs laiks un nezinu, vai spēlēšu vēlāk.

Eiropas čempionāta finālspēlē Krievija ieguva lielu pārsvaru, taču Spānija nepadevās un samazināja rezultāta starpību. Vai Spānijai tovakar bija izredzes uzvarēt?
Pārāk slikti nospēlējām pirmajā puslaikā, Krievija parādīja daudz labāku sniegumu. Mūsu izrāviens pēdējās minūtēs nāca par vēlu, jo krievietes bija labākas spēlē kopumā, tāpēc zaudējām. Ja cīnītos no paša sākumā, kā to darījām noslēgumā, izredzes būtu krietni lielākas, taču, nokļūstot iedzinējos ar -20, jāatzīst, ka aizsardzībā vajadzēja strādāt vairāk.

Iepriekšējās trīs meistarsacīkstēs Spānija palika trešā. Itālijā izdevās pārvarēt pusfināla barjeru un pakāpties uz otro vietu. Solis augšup?
Cīnījāmies daudz, uzvarējām daudz un vienmēr mācījāmies. Domāju, ka vairumam komandu esam neērts pretinieks.

Nosauc trīs iemeslus, kāpēc ir vērts jūnijā doties uz Madridi.
Noteikti to ir pat vairāk, jo iespējams darīt daudz lietu (smaida). Pirmkārt, Madride ir Spānijas galvaspilsēta ar ievērojamu vēstures un kultūras mantojumu. Otrkārt, tā ir vieta, kur labi pavadīt laiku, Spānijas virtuve un ēdieni neatstāj vienaldzīgu, var apmeklēt pasākumus, koncertus, klubus, atpūsties. Neapšaubāmi, patīkams klimats un daudz saules gaismas, iespējams uzturēties ielās, parkos, apskatīt pieminekļus, muzejus. Īsumā, Madride ir daudzu izvēļu pilsēta.

"Superstar", Lupe Fiasco

eSports.lv raksti par sieviešu basketbolu
Dāmu basketbols Latvijā un pasaulē
Latvijas sieviešu un vīriešu valstsvienības
Viss par 2007. gada Eiropas čempionātu Itālijā

 +12 [+] [-]

, 2008-03-13 12:38, pirms 16 gadiem
Zinu, ka Latvijai ir labi līdzjutēji, kas brauc to atbalstīt visās spēlēs.

Patīkami to dzirdēt!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +9 [+] [-]

, 2008-03-13 13:27, pirms 16 gadiem
Vari būt droša, ka mūsējās uzvarēt Rīgā būs Mission impossible

  +3 [+] [-]

, 2008-03-13 13:41, pirms 16 gadiem
Jautājumi ir mazliet jocīgi:

Rīga ir jauka, diemžēl abās uzturēšanās reizēs nav sanācis laika to apskatīt. Ceru, to izdosies izdarīt Eiropas čempionāta laikā. Zinu, ka Latvijai ir labi līdzjutēji, kas brauc to atbalstīt visās spēlēs.

Un jūnijā Latvija ir zaļa...
Priecājos par to. Nebija izbrīnīta par tādu piebildi

Nosauc trīs iemeslus, kāpēc ir vērts jūnijā doties uz Madridi.
Īsumā, Madride ir daudzu izvēļu pilsēta.

Jauka intervija.

 +11 [+] [-]

, 2008-03-13 13:42, pirms 16 gadiem
z kalns rakstīja: Zinu, ka Latvijai ir labi līdzjutēji, kas brauc to atbalstīt visās spēlēs.

Patīkami to dzirdēt!


Tāpēc jau viņa arī to saka, lai mums būtu patīkami dzirdēt bet realitātē līdzjutēju jēdziens sieviešu basketbolā aprobežojas ar pāris radiem un dažiem draugiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2008-03-13 14:43, pirms 16 gadiem
Tas būtu tas pats ka Novickis, vai gazols runaatu taa pa Latviju!

  +1 [+] [-]

, 2008-03-13 15:29, pirms 16 gadiem
Straka, gribi saderēt,ka uz Latvijas izlases Eiropas cempionāta spēlēm Arēna būs pilna?!

  +1 [+] [-]

, 2008-03-13 15:56, pirms 16 gadiem
strakam ir pilnīga taisnība un arī abudabi,bet reāli tie ir tikai glaimi no valdemoro puses
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2008-03-13 20:14, pirms 16 gadiem
tas tak loģiski

     [+] [-]

, 2008-03-16 00:11, pirms 16 gadiem
Latvijai jācīnās par medaļu Rīgā!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja