Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Kaira Lamberte: "Latvijā ieguvu vienu no labākajām basketbola pieredzēm"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kaira Lamberte: "Latvijā ieguvu vienu no labākajām basketbola pieredzēm"
Kaira Lamberte 2024. gada 30. martā Palangā. Foto: Matas Baranauskas

"Šī sezona bija apbrīnojama, pateicoties TTT spēlētājām un treneriem. Īpaša sezona manās profesionāles gaitās. Atšķirību ir daudz, basketbols citādāks – vienkārši ārzemēs tas tiek citādi novērtēts," pēc Latvijas finālsērijas pirmās spēles teica rīdzinieču saspēles vadītāja Kaira Lamberte (Kyra Lambert).

TTT šosezon pulcēja fantastisku ārzemju spēlētāju grupu. “Baylor” absolventei Dekijai Koenai (Dekeiya Cohen jeb DC) pievienojās bijusī “Duke” saspēles vadītāja Lamberte, apbrīnojamā Francijas spēka uzbrucēja Margo Klavo un neatlaidīgā lietuviešu uzbrucēja Gabija Meškonīte.

Nesavtīga, drosmīga, pašaizliedzīga un gudra – Kaira Lamberte pieskaitāma labākajām rīdzinieču saspēles vadītājām. “Uzturēšanās Latvijā kļuva par vienu no labākajām basketbola pieredzēm, kāda man bijusi. Iepriekš daudz nezināju par Latviju, taču esmu ļoti priecīga par izvēli. Satiku lieliskus cilvēkus, ar komandu uzvarēju daudzās spēlēs, pārstāvot labu klubu un organizāciju.”

Rīdziniecēm neizdevās īstenot sākotnējo ieceri un kvalificēties Eirolīgai, taču Eiropas kausā izdevās izcīnīt 10 uzvaras pēc kārtas. TTT četras reizes apspēlēja Grieķijas čempioni “Olympiacos SFP”, pārspēja Slovākijas, Turcijas un Francijas klubus. “BioSil” Sieviešu Baltijas basketbola līgā komanda finišēja bez zaudējumiem.

“Mums bija ļoti sekmīga sezona Eiropas kausā – iekļuvām “EuroCup Women” 1/4 finālā, kas šajā turnīrā vēl nebija izdevies (TTT 2019. un 2022. gadā spēlēja Eirolīgas 1/4 finālā, bet otrajā turnīrā vairākas reizes nācās apstāties 1/8 finālā). Visas spēlētājas cīnījās, visas uzņēmās. Daudzi cilvēki nezina, kam gājām cauri – vairākas spēlētājas guva savainojumus.”

Latvijas klubā bija daudz jauno spēlētāju – sešām meitenēm vecums nepārsniedz 20 gadus, taču Vanesa Jasa, Luīze Sila un Evelīna Otto pilnvērtīgi iekļāvās komandas rotācijā. “TTT ir dziļš sastāvs – bijām neatlaidīgas cīnītājas. Tas izpaudās katrā bumbas kontrolē, katrā epizodē laukumā un visas sezonas garumā.”

Kā Kaira sadzīvoja ar garo un untumaino Latvijas ziemu? “Ak, kungs – noteikti palīdzēja lūgšanas un bieži kafijas veikalu apmeklējumi. Ziema sagādāja ļoti, ļoti lielu izaicinājumu. Izturēt palīdzēja lieliskās komandas biedres, īpaši DC un Margo. Jā, bija grūti. Tagad saule sāk parādīties biežāk – jauki to redzēt!

“Apmeklēju vienu no starptautiskajām baznīcām, kur visi runā angliski. Tas bija lieliski – daudzi baznīcēni nāca uz spēlēm. Kad esi projām no mājām, nepieciešama kāda vieta, kuru apmeklēt ārpus basketbola laukuma. Ar komandas biedrēm centos biežāk būt pilsētā, nevis visu laiku uzturēties dzīvoklī – neraugoties uz to, ka ārā bija auksts un tumšs.”

Sezonas īpašais notikums – sieviešu basketbola popularitātes eksplozija NCAA pirmajā divīzijā. “South Carolina” un “Iowa” finālspēle pirmo reizi piesaistīja lielāku televīzijas auditoriju nekā vīriešu fināls. ESPN piesaistīja atsevišķu reportieri “Hawkeyes” līderei Keitlinai Klārkai, kura bija redzama populārākajās TV programmās (Saturday Night Live, Good morning America u.c).

“Man nav plānu doties uz kādas WNBA komandas treniņnometni, taču ļoti priecājos par virzienu, kādā dodas sieviešu basketbols. Īpaši Savienotajās Valstīs tam pievērsta daudz lielāka uzmanība (exposure), kas šosezon pārauga citā līmenī. Jo vairāk būsim pamanītas, jo vairāk iespēju mums būs. Studējošās sportistes vienmēr bijušas talantīgas – tagad viņu gaitas tiek plašāk atspoguļotas.

Kaira piedzima Klusā okeāna rietumu daļā – ASV pārraudzībā esošajā Palau salu arhipelāgā, kas ir daļa no lielā Mikronēzijas apgabala. Spēlējot “Duke” universitātē, viņa tika izvirzīta Nensijas Libermanes balvai, kuru piešķir labākajai saspēles vadītājai. Karjeru patraucēja divi krustenisko saišu savainojumi – pirmais NCAA čempionāta otrajā kārtā, otrais pirms trešās sezonas.

Trīs basketbolistes ar pozitīvāko ietekmi Kairas gaitās? “Margo noteikti ir viena no viņām. Man bija daudzas lieliskas komandas biedres “Duke” universitātē. Nosaukšu vienu – spēka uzbrucēja Oderah Chidom šosezon spēlē Itālijas klubā “Passalacqua Ragusa”. Un vēl centra spēletāja Aminata Gueye – pirms dažām dienām viņa Francijas kluba “Villeneuve d`Ascq” rindās spēlēja Eirolīgas finālā. Jauna – 21 gads, bet viņa būs tiešām laba spēlētāja.”

Ārpus laukuma priecīgākos brīžus sagādā Kairas draugi un ģimene. “Man laimējās, ka viņi atbrauca sezonas gaitā – atvēlēja savu laiku un līdzekļus – tā bija īsta svētība.”

     [+] [-]

, 2024-04-21 08:40, pirms 2 nedēļām
Laba saspēles vadītāja! Jauki ja paliktu.

     [+] [-]

, 2024-04-21 09:37, pirms 2 nedēļām
turās veči!

     [+] [-]

, 2024-04-21 11:18, pirms 2 nedēļām
ups, sajaucu, dāmas, protams, turās