Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

WNBA&NBA. Kas lācītim vēderā?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

WNBA&NBA. Kas lācītim vēderā?
Eiropas un Krievijas čempione Sandrine Gruda (Francija) "Sun" pievienosies piektdien, 3. jūlijā, Indianapolisā
Foto: EuroBasketWomen2009.com

Tuvojoties Anetes Jēkabsones-Žogotas debijai Nacionālajā Sieviešu basketbola asociācijā (WNBA), pienācis laiks ieskatam NBA un WNBA aizkulisēs.

Līga
Balstoties uz partnerību ar NBA, jau no pirmās pastāvēšanas dienas WNBA ieguva labi funkcionējošu mehānismu. 1997. gada debijas sezona tam bija labvēlīgs brīdis, jo gadu iepriekš ASV notika Olimpiskās spēles, kurās sieviešu basketbols ieguva līdz tam neredzētu popularitāti. Pietiek, ja atgādināšu faktu, ka finālspēli ASV-Brazīlija klātienē milzīgajā „Georgia Dome” arēnā Atlantā klātienē vēroja vairāk nekā trīsdesmit tūkstoši skatītāju!

Septiņdesmito gadu beigās tika izveidota WPBL – Sieviešu Profesionālā basketbola līgā, taču tā izjuka jau pēc trīs sezonām. Nākamos piecpadsmit gadus labākās amerikāņu spēlētājas pēc koledžu beigšanas devās spēlēt uz ārzemēm, mājās atgriežoties tikai, lai pārstāvētu nacionālo valstsvienību. Vidusskolu un universitāšu līmenī pavērās cita aina – Izglītības likuma Devītā panta grozījumu ietekmē valstī auga simtiem un tūkstošiem labu jauno spēlētāju. Beigās to pamanīja NBA un korporatīvā Amerika.

Līdz 1995. gadam sieviešu basketbols ASV tika uzskatīts par amatieru sporta veidu, bet Terēzas Edvardsas un Co panākumi galvenās treneres Taras Vandervīras (Tara Van Derveer, Stanford, CA) šo situāciju mainīja. 1995./1996. gada ziemā vienpadsmit spēlētājas pavadīja kopā gadu, izcīnīja 60 uzvaras 60 spēlēs un nopelnīja Olimpisko zeltu.

Rebeka Lobo parakstīja sieviešu basketbola vēsturē pirmo reklāmas līgumu ar apavu ražotāju „Reebok”. Brīdi vēlāk „Nike” parakstīja līgumu ar Šerilu Svūpsu, kura tika pie savas apavu līnijas „Air Swoopes”. Edvardsa pievienojās „Converse”, pati turpinot spēlēt ārzemēs. „Sears” un „Wilhemina” modeļu aģentūra noslēdza līgumu ar Līzu Lesliju.

1996. gadā piedzima ABL – Amerikas Basketbola līga – profesionāla līga, kura pastāvēja divarpus sezonas. Tad pie lietas ķērās NBA, izveidojot WNBA, kas jau savā otrajā sezonā izkonkurēja ABL.

Tagad WNBA ir 13 komandas Austrumu un Rietumu konferencēs, kas no jūnija līdz oktobra sākumam spēlē NBA arēnās, ir iekļautas (izņemot Konektikutas „Sun”) NBA partnerības sistēmā, saņem korporāciju atbalstu, lielu skatītāju un mediju interesi.

Klubi
WNBA klubi veidoti pēc NBA parauga. Līdzās 143 spēlētājām, kuras iekļautas trīspadsmit klubu oficiālajos sastāvos, ir vēl četri pieci simti basketbolistu, kas atrodas līgas tiešā tuvumā, piedaloties pirmssezonas treniņnometnēs, aprīļa draftā un cīnoties par vietu pamatsastāvos.

Katrā klubā, neskaitot 11 pamatsastāva spēlētājas, uz pilnu slodzi nodarbināti vismaz 20 cilvēki. Piemēram, „Sun” struktūrā ir divas apakšvienības – basketbola operāciju nodaļa ar deviņiem cilvēkiem (treneri un komandas personāls) un komandas birojs (Front office) ar vienpadsmit cilvēkiem, eSports.lv stāsta „Sun” publiciste Dženifera Hildebranda (Hildebrand). Mājas spēļu dienās piesaistīto cilvēku skaits pārsniedz simtu (Game Day Staff), viņu vidū ir statistiķi, preses palīgi, pārdevēji, drošībnieki, komandu pavadoņi, šoferi.

„Sun” ir vienīgais klubs līgā, kuram nav partnerības (franšīzes) līguma ar NBA, jau septīto gadu vienību pārvalda „Mohegan Sun” indiāņu azartspēļu biznesa uzņēmums, kura galvenā mītne atrodas Ankasvilā, Konektikutā, 200 kilometrus ziemeļaustrumos no Ņujorkas. Vietas izvēle nav nejauša, jo „Konstitūcijas pavalstī” Konektikutā bāzējas ASV stiprākā sieviešu koledžu basketbola komanda – Konektikutas Universitātes „UConn Huskies”. Papildus „Sun” ir Konektikutas vienīgā profesionālā sporta spēļu komanda.

Turpinājums sekos...

Take a Timeout with Diana Taurasi, WNBA 29. jūnija video, YouTube

  +2 [+] [-]

, 2009-06-29 22:07, pirms 15 gadiem
Cartman rakstīja: Kurš te lūdzās info?
Tjip, Tu zini visu par NBA un WNBA?

  +3 [+] [-]

, 2009-06-29 22:12, pirms 15 gadiem
mrPO, 20:16, pirms 2 stundām
Novik dod vel info man gribās vēl, jo patīk

haha

  +3 [+] [-]

, 2009-06-29 22:35, pirms 15 gadiem
Māris neguļ!

Ņemot vērā to,ka es dodu priekšroku basketbolam,tad man patīk jauna info!

     [+] [-]

, 2009-06-29 23:31, pirms 15 gadiem
un kuraaaa LA Sparks spelee tika izpildiits pirmais sievieshu danks ?
protams visi zina kaa izpildiijumaa

     [+] [-]

, 2009-06-30 01:45, pirms 15 gadiem
Achates rakstīja: un kuraaaa LA Sparks spelee tika izpildiits pirmais sievieshu danks ?
protams visi zina kaa izpildiijumaa
pirmā bija Līza Leslija, bet pavisam nesen to izdarīja arī Kendesa Pārkere

     [+] [-]

, 2009-06-30 07:59, pirms 15 gadiem
Achates rakstīja: un kuraaaa LA Sparks spelee tika izpildiits pirmais sievieshu danks ?
protams visi zina kaa izpildiijumaa
Manuprāt, ši meitene nokļūstot WNBA danoks katrā spēlē!
Video: youtube.com: YouTube - High School Girl Dunker