Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Roberts Prūsis: "Pirmo reizi bija jāaizrāda, ka nedrīkst pūst trompeti"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Roberts Prūsis: "Pirmo reizi bija jāaizrāda, ka nedrīkst pūst trompeti"
Roberts Prūsis (no labās) un Reinis Ziemelis 2023. gada decembrī. Foto: Dāvis Lejasmeiers

"Annija Zvirgzdiņa, Samanta Veidemane un Kristīne Hodžijeva – savā brīvajā laikā, bez atalgojuma, tikai ar savu entuziasmu palīdz jaunākās meitenes ievirzīt basketbolā. Bez viņām mēs to neizdarītu," Ventspils sporta skola "Spars" sieviešu komandas galvenais treneris Roberts Prūsis pateicās spēlētājām pēc vēsturiskās uzvaras Latvijas Sieviešu basketbola līgas otrajā divīzijā.

Ventspils treneri Roberts Prūsis un Reinis Ziemelis sestdien desmitos vakarā sēdēja tukšajā Jelgavas sporta halles zālē, kurā vēl pirms četrdesmit minūtēm viņu komanda pagarinājumā pieveica RSU-2. Arī svētdienas vakarā viņi laukumā palika pēdējie – jau ar zelta medaļām kaklā.

Kurzemnieces debijas sezonā izcīnīja 12 uzvaras un piedzīvoja četrus zaudējumus, pusfinālā uzvaras tālmetienu iemeta 25 sekundes pirms beigām un finālā zaudēja RSU-2. Šosezon Ventspils rēķinā vēlreiz četri zaudējumi, taču arī 16 uzvaras un zelta spēlē pieveikta neatlaidīgā Valmiera.

“Aizsardzība pret centra spēlētāju Annu Dreimani bija viena no spēles atslēgām. Valmieras mazās spēlētājas arī ir ļoti bīstamas. Valmierieši ļoti gribēja spēlēt uz Annu – pirmajā spēlē viņa noteikti pavilka. Mums bija savas izspēles aizsardzībā noteiktās vietās – lielu daļu izpildījām.”

Ventspilnieces pirmajā puslaikā iemeta septiņus tālmetienus, īsi pirms pārtraukuma panākot 23 punktu pārsvaru – 39:16. Valmiera samazināja starpību līdz trīs punktiem – 57:54. “Daļu sarunātā neizpildījām, tāpēc spēles beigās rezultāts kļuva līdzīgāks.”

Komandas atbalstītāji dzelteni-zilajās tribīnēs bija ļoti skaļi – neiztika bez kurioziem. “Mums bija ļoti dažādi fani. Mazās meitenes palika Jelgavā no U13 spēlēm, svētdien kuplā pulkā sabrauca vecāki. Pat ar sūdzībām, ka esam par skaļu. Pirmo reizi kā trenerim bija jāaizrāda, ka nedrīkst pūst trompeti.”

Piecpadsmit gadus Ventspilī nebija LSBL komanda, tādēļ labākās spēlētājas devās uz Rīgu un tālāk. Ieva Kūlīte-Apare, Kristīne Silarāja-Gulbe, Eva Pavlovska-Nolendorfa, Dinija Pāvelsone-Jirgensena, Luīze Šepte, Evelīna Otto – vai spēlētāju migrācija ietekmēja komandas veidošanu?

“Vienīgās grūtības pirmajās divās sezonās bija ar Šarloti Šepti, kura izdomāja savus talantus aizvest uz Rīgu (un uzspēlēja RSU sistēmā – Sportacentrs.com). Dzīve ievirzīja tā, ka gribējās atgriezties atpakaļ. Paldies viņai! Mājās laikam patīk labāk.”

Prūsis par komandas treneri kļuva 24 gadu vecumā. “Vasarā biju nometnē ar džekiem. Saņēmu negaidītu zvanu no mūsu tālaika direktores Solvitas Pleinicas. Būs sieviešu komanda, grib redzēt mani kā treneri. Sākumā bija ļoti skeptisks – zinot, ka Ventspils meitenes pārceļas uz augstākām līgām. Sākās treniņi. Redzēju, ka meitenes grib un var – tad āķis bija lūpā.

Slaidais puisis basketbolā ir vairāk nekā 15 gadus. “Pirmā trenere pamatskolā – Edīte Kaufmane. Jaunatnes līga – pieci gadi pie Jura Petrova. Tad sāku trenēties ar Ventspils Augstskolas džekiem. Rihards Lomažs (1996), Roberts Pāže (1995), Edgars Štelmahers (1994) – visi trenējāmies pie Andra Gūtmaņa, bet rīta treniņus vadīja Gints Fogels. Kad spēlēju vecākā grupā – Raitis Silarājs.”

Uzbrūkošais aizsargs turpina spēlēt Matīsa Graudiņa trenētajā Ventspils Augstskolas komandā, tiesa, šosezon sanāca piedalīties tikai septiņās “Ramirent” Nacionālās basketbola līgas pamatturnīra spēlēs. Šogad un pērn nācās apstāties ceturtdaļfinālā.

Pirms diviem gadiem trīs jaunās ventspilnieces – Ulla Ērkšķe, Šarlote Šepte un Annija Zvirbule – tika iekļautas Latvijas U15 izlasē, bet Prūsi uzaicināja pievienoties kā treneri. Viņa debijas sezonā Ventspilī bija 24 bērnu komandas – astoņas meitenēm, desmit zēniem un sešas jauktās vienības jaunākajās vecuma grupās. Sieviešu komandas menedžeres pienākumus veica Annija Zvirgzdiņa.

“Paldies mūsu “vecajām”. Annija Zvirgzdiņa, Samanta Veidemane un Kristīne Hodžijeva – bez viņām mēs to nevarētu izdarīt. Savā brīvajā laikā, bez atalgojuma, tikai ar savu entuziasmu palīdz jaunākās meitenes ievirzīt basketbolā. Jaunās pavelkas līdzi. Tas arī veido komandu, tāpēc mums sanāk,” svētdien atcerējās Prūsis.

Treneris izcēla kapteines darbu. “Annija Zvirgzdiņa neļauj nevienai ne raudāt, ne priecāties. Viss tiek turēts līmenī. Visas tiek aicinātas uz komandas tusiņiem. Patīk, ka visas piedalās. Nav viena, divas vai trīs, kuras sēž malā. Annija ir galvenais cilvēks, kura dažām lecīgajām ierāda vietu. Dažām kautrīgajām pasaka – jūs arī varat!”

"Final Four" vēsture

GadsČempioneFinālisteTrešā vietaPusfināliste
Daugavpils 2020TTT juniores (Matīss Rožlapa)BS Rīga junioresDaugavpilsJelgava
Ventspils 2023RSU 2 (Kristaps Saulītis)VentspilsJūrmalaJelgava
Jelgava 2024Ventspils (Roberts Prūsis)ValmieraJelgavaRSU 2

Izmantotie resursi:
LSBL 2024: kalendārs, tiešraides un ziņu arhīvs
LSBL 2023: kalendārs un ziņu arhīvs
WBBL un LSBL 2022: kalendārs un ziņu arhīvs