Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Babkina atceras laiku izlasē un vēl Latvijai sasniegt OS kvalifikāciju

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Babkina atceras laiku izlasē un vēl Latvijai sasniegt OS kvalifikāciju
Elīna Babkina. Foto: FIBA

124 spēles izlasē, dalība Eiropas čempionātos, olimpiskajās spēlēs un Pasaules kausā - tāda bijusi Elīnas Babkinas karjera Latvijas sieviešu izlasē. Pēc 2022./2023. gada sezonas beigām viņa nolēma noslēgt sportistes karjeru, un īsi pirms Eiropas čempionāta sākuma sarunā ar portālu ''Sportacentrs.com'' atcerējās laiku valstsvienībā, kā arī vēlēja tai sasniegt augstus mērķus Izraēlā un Slovēnijā notiekošajās meistarsacīkstēs.

Šī gada maija sākums nāca ar ziņām par 34 gadus vecās Elīnas Babkinas lēmumu noslēgt profesionālās basketbolistes karjeru. Tas arī nozīmēja, ka pēc 124 nospēlētām spēlēm valstsvienībā Babkina šajā vasarā nespēlēs Eiropas čempionātā, kuru Gundara Vētras trenētā izlase sāks ceturtdien, 15. jūnija vakarā pret titulēto Spāniju. Pirms pirmās spēles Babkina vairāk komentēja lēmumu noslēgt karjeru uzreiz pēc Izraēlas titula izcīnīšanas, kā arī vēlēja veiksmi Latvijas sieviešu izlasei Eiropas meistarsacīkstēs īstenot augstākos mērķus.

Pirmās domas par karjeras beigām bijušas 2021./2022. gada sezonā
Elīnai Babkinai aiz muguras ir raiba un panākumiem bagāta basketbolistes karjera. Viņa divas reizes kļuvusi par Latvijas čempioni, bet reizi par Turcijas, Spānijas, Čehijas, kā arī Izraēlas čempionātu uzvarētāju. Tāpat viņa ieguvusi Polijas kausu, kurā saņēmusi vērtīgākās spēlētājas balvu. Karjeru Babkina noslēdza ar izcīnītu titulu Izraēlā, ‘’Elitzur Ramla’’ sastāvā esot vienai no līderēm. Finālsērijā pret ‘’Maccabi Ashdod’’ aizsardze vidēji guva 13.6 punktus un atdeva 8.6 rezultatīvās piespēles.

Par potenciālo karjeras noslēgšanu Babkina aizdomājusies jau iepriekš. Pirmās domas par to bijušas 2021./2022. gada sezonas laikā, kad viņa ceturto reizi karjerā pārstāvēja Turcijas augstāko līgu, tobrīd spēlējot ‘’Cankaya Universitesi’’ rindās. ‘’Uz šo lēmumu virzījos pamazām. Kad braucu uz Izraēlu, jau iekšēji zināju, ka šī varētu būtu mana karjeras noslēdzošā sezona.’’ Uz jautājumu, vai sezonas gaitā pirms lēmuma pieņemšanas nav pavīdējusi doma par profesionālās basketbolistes karjeras pagarināšanu līdz Eiropas čempionātam, Babkina atbildēja noliedzoši, uzsverot, ka nevēlas aizpildīt vietu valstsvienībā, ja nevar spēlēt uz 100%.

‘’Šī pēdējā sezona Izraēlā bija tiešām grūta. Ne vienmēr bija viegli motivēt sevi skriet uz treniņiem. Ja es nevaru sevi atdot par visiem 100%, tad personīgi nevaru saprast, kāpēc man būtu jāaizpilda vieta un jāatņem tā kādai citai meitenei, kura var attīstīties,’’ par izšķiršanos beigt karjeru uzreiz pēc izcīnītā Izraēlas titula skaidroja spēlētāja. ‘’Kā tas kopumā var būt liels pārsteigums? Man ir 34 gadi, sportista karjera nav mūžīga. Manam stāstam ir pienācis gals,’’ turpināja basketboliste, kura nenoliedza, ka ar viņu ir sazinājušies gan Latvijas izlases treneri, gan sieviešu izlašu direktors Edijs Eglītis, taču bijusī sportiste savas domas nav mainījusi. Babkina kvalifikācijas divas spēlēs vidēji guva 8.7 punktus un izdarīja 7.3 rezultatīvās piespēles, palīdzot sieviešu izlasei pēc viena turnīra izlaišanas atgriezties Eiropas čempionāta apritē.

Trakākā uzvara izlasē un spilgtākās atmiņas
Pirms atsevišķu mirkļu atcerēšanās Latvijas izlases krāsās, nu jau bijusī sportiste pauda, ka kopumā savas karjeras laikā no katra gada varējusi ko iegūt. ‘’Katrs gads atšķīrās. Vienā ieguvu savus labākos draugus. Citā spēlēšana noteiktā valstī un klubā dāvāja man vērtīgu dzīves pieredzi. Iespējams, spilgtākā bija noslēdzošā sezona Izraēlā. Atceros, ka pēdējā fināla spēlē man bija citādākas emocijas. Vēlējos karjeru noslēgt ar titulu, līdz ar to tas bija tā nedaudz emocionālāk.’’

Latvijas izlases rindās Elīna Babkina debitēja tālajā 2007. gadā, kad 3. augusta pārbaudes spēlē pret Zviedriju guva 13 punktus. Savā debijas brīdī Babkina bija 18 gadus veca un uzskatāma par vienu no četrām Latvijas sieviešu izlases spēlētājām, kura tās rindās spēlējusi gan 2008. gada olimpiskajās spēlēs Pekinā, gan 2018. gada Pasaules kausā Tenerifē. Tieši pirmos soļus izlasē viņa atceras visspilgtāk, jo nav bijusi pārliecības par to, vai spēlētājai izdosies iekļūt sastāvā.

‘’Kad pirms pirmajām savām spēlēm izlasē vēl biju kā kandidāte, tad jau nemaz nezināju, vai vispār iekļūšu sastāvā. Tas pats sākums izlasē bija ļoti foršs, jo atceros, kā mani veda uz treniņiem, un es daudz domāju, vai vispār tikšu izvēlēta sastāvā,’’ savus pirmsākumus valstsvienībā atminas Babkina, kura ātri rod atbildi uz jautājumu, kura, viņasprāt, bijusi spilgtākā uzvara no aizvadītajiem 124 mačiem sarkanbaltsarkanās formas kreklā.

‘’Trakākā uzvara bija, kad tikām uz pasaules čempionātu,’’ ar to domājot uzvaru pār Itāliju (68:67) 2017. gada Eiropas čempionāta cīņā par piekto līdz astoto vietu. ‘’Ļoti trakā spēlē toreiz vispār uzvarējām.’’ Konkrētajā cīņā viss izšķīrās pašā mača izskaņā. Deviņas sekundes līdz pamatlaika beigām Anete Šteinberga realizēja divus soda metienus, kas vēlāk kļuva par uzvaras nesošiem groziem. Nedaudz vēlāk Šteinberga gan divus sodiņus pameta garām, kas ļāva izcīnīt atlēkušo bumbu Itālijai un tādējādi arī potenciāli izraut uzvaru, ko gan neizdevās, jo mestais tālmetiens bija neprecīzs. Vēlāk cīņā par piekto vietu Latvijas izlase piekāpās Turcijai, taču tik un tā iespēja otro labāko rezultātu Eiropas čempionātā.

Citām komandām pret Latviju būs grūti spēlēt
‘’Skatīties no malas ir grūti. Vieglāk ir spēlēt nekā vērot spēles kā skatītājam,’’ jau diezgan plaši iztirzātu frāzi no karjeru beigušiem sportistiem izsaka arī Babkina. Šoreiz viņai Eiropas čempionāts būs jāvēro no malas. To Latvijas sieviešu izlase sāks 15. jūnija vakarā, kad cīnīsies pret spēcīgo Spāniju, kam sekos mači pret Grieķiju un Melnkalni. Lai turpinātu turnīru, apakšgrupā jāiekļūst labāko trijniekā. Pirmā vieta dos automātisku vietu ceturtdaļfinālā, bet otrā un trešā pirmo ‘’play-off’’ kārtu, kur izšķirsies pārējās četras komandas, kuras iekļūs astoņu labāko pulkā.

‘’Manuprāt, izlasei ir jāiet soli pa solim. Jākoncentrējas uz katru nākamo spēli. Un tā līdz finālam, cerams,’’ optimistisks skats par potenciālo izlases rezultātu ir Babkinai, kura pauž, ka citām Eiropas čempionāta komandām latvietes varētu būt neērtas pretinieces. ‘’Esam ātra komanda ar labām metējām. Citām komandām būs grūti pret mums spēlēt. Mēs labi skrienam, un izlases rindās ir snaiperes, kuras, ja uzķer ritmu, tad ir grūti apstādināmas. Ja aiziet, tad aiziet. Tas ir arī izlases lielākais trumpis. Kad ir ātrie uzbrukumi, tad visi pozitīvi uzvelkas un mūs ir tik tiešām grūti apturēt.’’

Ko nu jau bijusī viena no izlases līderēm novēl Latvijas sieviešu valstsvienībai šajā Eiropas čempionāta? ‘’Tikt uz olimpisko spēļu kvalifikāciju,’’ tā vispirms saka Babkina. Šim nozīmīgajam turnīram iespējams kvalificēties, ja Gundara Vētras trenētā izlase čempionātu noslēgs starp piecām labākajām. Derēs arī sestā vieta, ja top pieci būs Francija, kas kā Parīzes spēļu rīkotājvalsts jau ir nodrošinājusi vietu turnīrā. Kvalifikācijas turnīrs dāmām gaidāms nākamā gada februārī.

‘’Novēlu Latvijas meitenēm nostartēt ar lielāko pārliecību un augstāko metienu precizitāti. Lai visas ir uz vienas lapas, ar vienu mērķi un tad arī, manuprāt, viss izdosies. Izlasē ir daudz gados jaunu meiteņu un arī jaunības maksimālisms var meitenes virzīt uz priekšu. Izlasē vienmēr tiek spēlēts ar sirdi un laukumā tiek atdots viss. Ja tā notiks arī šoreiz, tad iespējams sasniegt augstus rezultātus. Tam tik tiešām ticu,’’ savu vēlējumu noslēdz Elīna, kura pēc karjeras noslēgšanas devās pelnītā atpūtā, kurā pirmo reizi no sirds atpūtusies, nedomājot par sevis uzturēšanu fiziskajā kondīcijā.

  +1 [+] [-]

, 2023-06-15 17:13, pirms 11 mēnešiem
...nu, nevar to izlasi salīdzināt ar šo...tur bija tiešām meistares - viss pamata piecinieks bija pasaules līmenī...tagad tikai Šteinberga un daļēji Ļaksa...

  -1 [+] [-]

, 2023-06-15 18:58, pirms 11 mēnešiem
dakots rakstīja: ...nu, nevar to izlasi salīdzināt ar šo...tur bija tiešām meistares - viss pamata piecinieks bija pasaules līmenī...tagad tikai Šteinberga un daļēji Ļaksa...
Kāda Ļaksa? Varbūt Kitija Laksa?

  +2 [+] [-]

, 2023-06-15 19:34, pirms 11 mēnešiem
Ferrari Nr.1 in my heart rakstīja: Kāda Ļaksa? Varbūt Kitija Laksa?
Tas ir latgaļu uzvārds - Ļaksa....nav tāda Laksa...to kāds sencis kautrējoties par savu latgaļu izcelsmi būs labojis...no savām saknēm nav jākaunas

  -2 [+] [-]

, 2023-06-15 22:47, pirms 11 mēnešiem
Tu tak i čangals . Bet Tev kā Buļbašam jau tas labāk zināms

     [+] [-]

, 2023-06-16 16:32, pirms 11 mēnešiem
Žēl, ka Elīna Babkina nespēlē čempī. Baigi noderētu. Bet veiksmi privātajā dzīvē.

     [+] [-]

, 2023-06-16 18:05, pirms 11 mēnešiem
Jā, varēja vēl spēlēt un spēlēt vismaz līdz Losandželosas spēlēm, tikai 34 gadus jauna, tikpat, cik Ievai Tārei Pekinas spēlēs. Jurjāne tagad ir pēdējā mohikāne izlasē.