Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:146, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Cīrulis

Divu zvaigžņu gads

Divu zvaigžņu gads
Pasaules ranga līderi
Foto: AFP

Pasaules tenisā šis gads pagājis divu izcilu zvaigžņu zīmē – Žustīne Enina un Rodžers Federers visas sezonas garumā apliecināja, ka ir labākie un stabilākie sava aroda lietpratēji.

Caur asarām uz tituliem
2007. gads beļģietei Žustīnei Eninai iesākās pagalam nelāgi. Personīgu iemeslu dēļ viņa nespēlēja turnīros, turklāt izlaida arī „Australian Open”. Visa pamatā bija šķiršanās no vīra, kā rezultātā pazuda arī viņas otrs uzvārds – Ardēna. Toties izdevās salabt ar ģimeni, no kuras ilgu laiku Žustīne bija norobežojusies. Jau februāra sākumā, ātrāk nekā solījusi, sīkstā beļģiete atgriezās kortos, turklāt ļoti pārliecinoši. Gada laikā Enina aizvadīja 67 mačus, no kuriem zaudēja tikai četros. Žustīne šogad triumfēja „French Open” un „US Open”, kā arī vēl astoņos WTA turnīros. Pašlaik viņas uzvaru sērija sasniegusi jau 25 pēc kārtas un zaudējumu rūgtumu Enina nav pazinusi kopš Vimbldonas pusfināla. Arī ranga pirmā vieta ir vairāk nekā stabila, tāpēc gada labākās tenisistes tituls Eninai pienācās bez vārda runas.

Karalis paslīd tikai cīņās, ne kaujās
Rodžera Federera ēra turpinās. Varbūt 2007. gads nebija tik izteikts, un šveicietim gadījās dažādi klupieni (te jāmin divi zaudējumi Giljermo Kanjasam pavasarī un Davidam Nalbandianam rudenī (uz „hard” seguma), tomēr atkal uzvarēti trīs no četriem „Grand Slam” tituliem, un jau ir skaidrs, ka Pīta Samprasa rekords kritīs. Atliek noskaidrot – kad? 2007. gadā Federers uzvarēja astoņos ATP turnīros un 68 no 77 cīņām. Turklāt tieši viņam izdevās apturēt Rafaela Nadala „māla sēriju” – Hamburgā Rodžers lika sāncensim apstāties pie 81 uzvaras pēc kārtas uz māla seguma kortiem. 2008. gada mērķis Federeram noteikti ir uzvara Parīzē – tieši šī „Grand Slam” titula viņam trūkst.

Uzmanību – Serbija!
Vēl pirms pāris gadiem šī Balkānu valsts nebūt nebija tenisa lielvalsts statusā, taču šobrīd apskatot ATP un WTA rangus redzama cita aina. Novaks Džokovičs ir ATP ranga 3. vietā, Jeļena Jankoviča un Ana Ivanoviča ieņem attiecīgi trešo un ceturto vietu WTA rangā. Tāpat labāko 500 skaitā ir vēl septiņas serbietes un tikpat vīru. Tas vien liecina, ka ar šīs valsts komandām būs nopietni jārēķinās lielākajās komandu sacensībās - Deivisa un Federāciju kausu izcīņā.

Atvadas...
No lielā sporta šogad aizgājušas vairākas spilgtas zvaigznes. Pavisam strauji profesionāles karjeru pārtrauca Kima Klijstersa. Sākotnēji viņa bija paredzējusi aizvadīt visu sezonu, taču tad termiņi pakāpeniski saruka, līdz maija sākumā Kima izlēma aiziet. 24 gadu vecumā beļģieti esot nomocījuši savainojumi un viņa vēloties pievērsties ģimenei. Kādreizējās pasaules pirmās raketes lēmums daudzos izsauca neizpratni, bet citi noteica, ka Kima noteikti vēl atgriezīsies. Tāpat gada nogalē izskanēja baumas par Martinas Hingisas aiziešanu no sporta. Otrreiz... Šis fakts gan vēl nav oficiāli apstiprināts, taču uzreiz pēc tam klajā nāca vēsts, ka Hingisa esot niekojusies ar kokaīnu. Pati šveiciete gan to noliedza.

Uzreiz par diviem tenisa profesionāļiem mazāk šogad palika Lielbritānijai – aprīlī par karjeras beigām paziņoja Gregs Rusedskis, bet septembra Deivisa kausa spēles bija pēdējās Timam Henmanam. Par šiem kungiem gan var sacīt, ka viņus kortos redzēsim vien senioru spēlēs, paraugmačos vai treneru statusā, jo gadu slogs tomēr abiem ir pietiekami liels.

... un atgriešanās
2006. gada nogalē viņa paziņoja par aiziešanu no sporta, lai pievērstos ģimenei, tomēr jau 2007. gada nogalē atkal „bija uz strīpas”. Tikai pusotru mēnesi pēc dēliņa Džegera piedzimšanas Lindsija Devenporte šokēja pasauli, atgriežoties profesionāļu rindās. Atgriešanās bija vairāk nekā spoža – 13 uzvaras un tikai viens zaudējums, triumfs Bali un Kvebekas turnīros. 31 gadu vecā tenisiste, kura savulaik bija pasaules ranga līdere, gadu noslēdza jau kā pasaules 72. rakete, bet 2008. gadā turpinās spēlēt. Pašā gada izskaņā par atgriešanos ieminējās arī cita amerikāniete Monika Seleša, tomēr šo vārdu patiesumu varēs pārbaudīt tikai nākamgad. Tikmēr ASV leģenda Pīts Samprass noliedza visas spekulācijas par viņa atgriešanos lielajā sportā. 2007. gada izskaņā viņš aizvadīja trīs paraugspēles pret Rodžeru Federeru, ni kurām vienā pat uzvarēja. Lai arī Federers neskopojās ar komplimentiem, tomēr Samprass palika pie sava – nekādas atgriešanās.

Sērga
Līdz šim gadam tenisam bija izdevies izvairīties no lieliem totalizatoru skandāliem, taču šīs gads ienesa nepatīkamas vēsmas. Augustā plašākā sabiedrībā izskanēja ziņas par it kā sarunātu spēli Sopotas ATP turnīra laikā, kurā neapšaubāmais favorīts Nikolajs Davidenko piekāpās argentīnietim Vasallo Arguello. Bukmeikeru kompānija „Betfair” atcēla visas likmes uz šo maču, bet ATP un ITF uzsāka izmeklēšanu. Pēc tam sarunātās spēles kļuva par „modes lietu”, jo teju katra mačā tika saskatītas nelikumības. Īpaši izcēlās jau pieminētais Davidenko, kurš Sanktpēterburgā saņēma pat sodu par „necīnīšanos”. Vēlāk gan šis sods tika atcelts, kā arī nav noslēgusies augustā uzsāktā izmeklēšana par maču pret Arguello. Tikmēr ATP lēmums sodīt „mazās zivis” vairāk izskatījās pēc darbību imitācijas – tika sodīti trīs itāļi (Di Mauro, Starači, Bračiali), kuri bija veikuši smieklīgi mazas likmes, turklāt ne uz savām spēlēm. Lai arī neadekvāti, tomēr rīcība no ATP un ITF puses ir notikusi, kas vieš cerības, ka nākamajā gadā mahināciju kļūs mazāk.


, 2007-12-31 12:23, pirms 16 gadiem
Izskatās ka šiem diviem ģēnijiem pretinieku nebūs vēl kādus gadus 5us vismaz. Federers ir visu laiku labākais players, lai gan par Eninu to vēl teikt nevar. Katrā ziņā Federeram būs ar katru gadu arvien grūtāk, bet ne par grūtu lai būtu pirmais.
, 2007-12-31 12:29, pirms 16 gadiem
gan jau kaads paarspes nau jau vairs tik stabils vins
, 2007-12-31 14:05, pirms 16 gadiem
Manupraat, tiesi Enenai buus vieglaak notureeties tronii, nekaa Federeram, jo viiriesu konkurence pieaug straujaak, nekaa sieviesu!
Ilmārs Bricis
16

Neveiksmju gads biatlonā

Aizvadītais gads bijis viens no neveiksmīgākajiem Latvijas biatlonā, sportiskas neveiksmes mijās ar veselības problēmām un citām likstām vai pārpratumiem, kas liedza biatlonistiem kaut pietuvoties rezultātiem, kurus cerēja sagaidīt līdzjutēji.
Kimi Raikonens 2007. gadā kļuva par
pasaules čempionu. Foto: AFP
55

TOP20 notikumi pasaulē

Pienācis Jaunais 2008. gads. Piedāvājam ielūkoties, mūsuprāt, 2007. gada TOP20 pasaules notikumos, kas satricināja visu pasauli, tostarp arī Latviju. Notikumu secība izvēlēta nejauši.
Latvijas futbola izlases 
retais prieka mirklis.
Foto: Romans Kokšarovs (SA).
11

Izlases devušas cerības

Aizvadītais gads raibs bijis Latvijas futbola izlasēm vairākās vecuma grupās. Lai arī rezultāti nepārsteidz un dažbrīd pat apbēdina, ir pamats cerībām, ka nākotne būs ja ne rožaina, tad daudz veiksmīgāka.