Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:146, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Pārums

2007. gads boksa pasaulē

2007. gads boksa pasaulē
Reperis 50cent "piesavinājies" Floida
Meivezera jostas. Foto: AP

Tuvojoties jaunajam gadam, eSports.lv piedāvā ieskatīties, kas 2007. gadā noticis boksa ringos. Šogad noticis daudz "skaļu" un aizraujošu cīņu, arī latvieša Kaspara Kambalas debija boksā.

"Baltais Taisons" sakauj "krievu milzi"
Supersmagajā svarā gada laikā titulu īpašnieki nomainījās divās no četrām versijām. Viena no gada lielākajām intrigām noteikti bija - vai Nikolajam Valujevam izdosies turpināt savu uzvaru sēriju un uzvarēt sīksto Uzbekistānas bokseri Ruslanu Čagajevu, sauktu arī par "Balto Taisonu". Pirms cīņas boksa eksperti sprieda, ka šī Čagajevs noteikti ir spēcīgākais pretinieks, ar kuru "krievu milzim" nācies cīnīties un uzbekam ir reālas iespējas pārtraukt krieva 46 uzvaru sēriju. Tā arī notika – 12 raundu cīņā Čagajevs "nokausēja" lielo krievu, uzvarot pēc punktiem. Jāatgādina, ka abu bokseru parametri pamatīgi atšķiras - Valujeva svars ir 144.7 kg, bet augums 213 cm, kamēr Čagajevam šie rādītāji ir, attiecīgi, 103.5 kg un 185 cm. Gada otrajā pusē Valujevs aizvadīja cīņu pret kanādieti Žanu Fransuā Beržeronu, uzvarēja, taču sniegums bija diezgan viduvējs. Čagajevs veselības problēmu dēļ pēc triumfa ringā šogad vairs neizgāja un pirmoreiz titulu aizstāvēs 2008. gada 19. janvārī pret Metu Skeltonu.


Pirmo reizi par pasaules čempionu šogad kļuva krievs Sultans Ibragimovs, kurš 2. jūnijā pēc punktiem pārspēja WBO čempiona jostas īpašnieku Šenonu Brigsu. Oktobrī Ibragimovs veiksmīgi aizstāvēja titulu, pārspējot leģendāro Evanderu Holifīldu un pēc tam jau sekoja vienošanās ar Vladimira Kļičko pārstāvjiem par pirmo jostas apvienojošo cīņu kopš 1999. gada.

Par labāko supersmagā svara bokseri uzskatītais Vladimirs Kļičko šogad divreiz "rotaļājoties" aizstāvēja titulu IBO/IBF versijās – martā jau otrajā raundā tika nokautēts bravūrīgais Rejs Ostins, bet jūlijā līdzīgu likteni piedzīvoja Leimons Brjusters (tehniskais nokauts 6. raundā), kuram Kļičko tādejādi revanšējās par diezgan savādo zaudējumu 2004. gadā. Beidzot Kļičko, kurš kopā ar brāli cer tikt pie visām čempionu jostām, ķēries arī no vārdiem pie darbiem – pirmā iespēja "savākt" cita čempiona jostu būs 2008. gada 23. februārī, kad Kļičko jostas apvienojošā cīņā tiksies ar WBO čempionu Ibragimovu.

Lielākais haoss šī gada laikā bija WBC versijā, kur bokseri vairāk runāja nekā darīja, kā arī pirms cīņām pēkšņi iedzīvojās muguras savainojumos. Šīs versijas čempions Oļegs Maskajevs šogad tā arī neaizvadīja nevienu cīņu, bet Vitālijs Kļičko, kurš jau gada sākumā paziņoja par atgriešanos, tā arī neatgriezās. Gada sākumā plašsaziņas līdzekļi ziņoja, ka gandrīz neizbēgama ir Maskajeva un Vladimira Kļičko cīņa, bet vēlāk tomēr brāļi nolēma, ka pret krievu izies vecākais brālis Vitālijs. Arī no tā "čiks" vien sanāca – abas puses nespēja vienoties, līdz beigās WBC paziņoja – Maskajevs cīnīsies ar Semjuelu Pīteru, bet Kļičko – pret uzvarētāju. Ukrainim ringā vajadzēja atgriezties jau 22. septembrī cīņā pret Džamilu Makleinu, taču neilgi pirms cīņas Kļičko savainoja muguru un atgriešanos atcēla. Interesanti, ka drīz vien identiskās muguras likstās iedzīvojās Maskajevs, cīņu atcēla un WBC Pīteru pasludināja par pagaidu čempionu. 8. martā beidzot jānotiek abu iepriekšminēto bokseru cīņai...

Floids Meivezers – šovs un labs bokss
Vislielāko ažiotāžu šogad izraisīja par labāko "pound for pound" bokseri uzskatītais amerikānis Floids Meivezers (svara kategorija līdz 66.7kg), kurš pieveica divus tikpat slavenus bokserus – Oskaru De La Hoiju un Rikiju Hatonu, tā apliecinot savu spēku. Abas cīņas izraisīja milzīgu interesi un abās Meivezers pierādīja, ka viņa "muldēšanai" ir kaut kāds pamats. Amerikānis sevi nodēvēja par visu laiku izcilāko bokseri, kā arī pasmējās par Hatona uzvaru sēriju (43 pēc kārtas), taču ringā, gods kam gods, arī bija uzdevumu augstumos. Jau pēc cīņas pret De La Hoiju Meivezers paziņoja par aiziešanu, taču vēlāk pārdomāja un piekrita cīņai ar Hatonu. Uzvarējis Hatonu, amerikānis atkal izteicās, ka iespējams ir jāaiziet. Taču... De La Hoija un Hatons vēlas revanšēties, ar Meivezeru vēlas cīnīties arī WBO čempions Migels Kotto. "Pound for pound" čempions skaidri nav pateicis, ka boksu "met pie malas", tāpēc nebūs pārsteigums, ja nākamgad viņu atkal ieraudzīsim ringā. Bet pirms tam, protams, šovs, Meivezeram tipiski izteikumi, kas interesi par cīņu tikai vairos...

Meivezera iespējamais pretinieks Kotto šogad cīnījās trīsreiz, visās cīņās uzvarot (divreiz ar tehnisko nokautu, vienreiz – pēc punktiem), pagarinot savu nezaudēto cīņu sēriju līdz 31. Nesnauž arī šīs svara kategorijas IBF čempions Pols Viljams, kurš izteicies, ka vēlas jostas apvienojošo cīņu un viņam ir pilnīgi vienalga ar ko cīnīties vispirms - Kotto vai Meivezeru. Vispirms (2008. gada 9. februārī) gan Viljamam jāaizstāv tituls pret Karlosu Kvinanu.

Kalzages triumfs un motivācijas trūkums
Brits Džo Kalzage šogad kļuva par absolūto čempionu svarā līdz 76.2 kilogramiem, novembra sākumā savai WBO čempiona jostai pievienojot arī dāņa Mikaela Keslera WBC un WBA jostas. Kesleru Kalzage uzvarēja spraigā un aizraujošā 12 raundu cīņā. Gandrīz uzreiz pēc tam brits paziņoja, ka šajā svara kategorijā viņš ir sasniedzis visu, ko vien var sasniegt un plāno startēt vienu svara kategoriju augstāk. Jau praktiski panākta vienošanās ar amerikāņu boksera Bernarda Hopkinsa pārstāvjiem. Abu bokseru cīņā visticamāk notiks nākamā gada pavasarī.

Uzvarot Kesleru, Kalzage jau 21 (!) reizi aizstāvēja pasaules čempiona titulu. Brits ir čempions jau vairāk kā desmit gadus, viņa rēķinā ir 44 uzvaras pēc kārtas. Ņemot vērā šos panākumus, nav brīnums, ka Kalzagem palicis garlaicīgi un viņam zudusi motivācija. Kalzage neslēpj – viņš plāno aizvadīt vēl tikai divas cīņas (vienu no tām ar Hopkinsu) un tad pamest boksu kā neuzvarētais čempions. Kalzagem ir jau 35 gadi un agrāk vai vēlāk sāks zust ātrums, citas bokserim svarīgas īpašības, līdz ar to palielināsies iespēja piedzīvot pirmo zaudējumu. Bet to Kalzage nevēlas.

Uzvaru sērijas svara kategorijā līdz 76.2 kilogramiem turpina arī IBF čempions, rumānis Lučians Bute (21-0, 17KO), krievs Deniss Inkins (32-0, 24KO), brits Karls Fročs (22-0, 18KO) un citi. Taču līdz Kalzages panākumiem viņiem ir tālu. Ja būsim godīgi – neviens no iepriekšminētajiem tiem nepietuvosies ne tuvumā.

Briti saimnieko svarā līdz 90.7kg
Apvienotās karalistes bokseri šobrīd ir vadošie vairākās svara kategorijās, tostarp svarā līdz 90.7kg, kur boxrec.com rangā pirmās divas vietas ieņem Deivids Hajs un Enzo Makarinelli. Hajs tikai šogad kļuva par WBC un WBA versiju čempionu un paziņoja, ka pāries uz supersmago svaru. Zināms ir pat pretinieks (bijušais čempions Hasims Rahmans), taču vispirms jāaizvada cīņa ar jau pieminēto Makarinelli, kurš ir WBO čempions. Haja – Makarinelli cīņai jānotiek 8. martā. Liela iespēja, ka pēc cīņas ar Makarinelli (visdrīzāk gan tikai uzvaras gadījumā, jo zaudējot būs ko pierādīt – aut.) Hajs beidzot pāries uz pēdējos gados panīkušo supersmago svaru.

Pēdējos gados arvien izplatītāka kļuvusi prakse, kad pēc kļūšanas par čempionu, bokseris apsver aiziešanu no boksa. Ja Kalzages gadījumā to varētu saprast, tad "jaunizcepto" čempionu vēlme aiziet ar čempiona jostu "kabatā" ir visai savdabīga. Arī Sultans Ibragimovs, kurš šogad kļuva par čempionu domāja par aiziešanu, taču par laimi piekrita jostas apvienojošai cīņai ar Kļičko. Arī Floids Meivezers prāto boksa cimdus kārt vadzī. Ja tā patiešām notiks, boksa pasaulei nāksies šķirties no izcilām personībām.

Pēcvārda vietā par... Latvijas boksu
Latvijas bokseri šogad startēja pasaules amatieru čempionātā, taču ar ļoti pieticīgām sekmēm – tikai diviem mūsu valsts pārstāvjiem izdevās tikt līdz otrajai kārtai, pārējie varēja sākt kravāt čemodānus jau pēc pirmajām cīņām. Labāk veicies jaunajiem censoņiem, piemēram, pasaules U-19 čempionātā Valentīns Morozovs svara kategorijā līdz 54 kg ieguva piekto vietu, bet Dmitrijs Gutmans un Sergejs Soldatjonoks izcīnīja medaļas Eiropas kadetu čempionātā. Nesen notika arī tradicionālais boksa turnīrs "Riga Open", agrāk zināms kā Knīša kauss. Tomēr kopumā informācijas ir pamaz, bet ko var gribēt, ja Latvijas Boksa federācijas (LBF) mājaslapa (ja to tā vispār var nosaukt) ir gaužām nožēlojama. Augstākā līmenī ir Latvijas Amatieru Boksa asociācijas (LABA) informācijas vietne internetā...

Patiesībā Latvijas boksā viss notiek, taču diemžēl federācija nav parūpējusies, lai informācija sasniegtu arī plašākus sabiedrības slāņus. Mūsu valstī bokseru pietiek, arī šī raksta autors pats klātienē ir redzējis boksa treniņus, nevarētu teikt, ka tos apmeklē maz jauniešu. Notiek arī Latvijas čempionāts, vairāki lokāla līmeņa turnīri, taču to visu uzzina pavisam maz interesentu. Ja LBF izveidotu normālu mājaslapu, kā arī savādāk popularizētu savus bokserus, tas jau būtu solis uz priekšu.

Profesionālais bokss? Pirms kāda laika mums bija pirmais Latvijas čempions profesionālajā boksā un Eiropas Savienības čempions Elvis Mihaļenko, bet nu jau labu laiku par viņu nekas nav dzirdēts. Lai cik tas paradoksāli izklausītos, šobrīd Latvijas pazīstamākais bokseris ir (bijušais?) basketbolists Kaspars Kambala, kurš janvārī aizvadīs pirmo cīņu profesionālajā ringā, Lasvegasā tiekoties ar Alvaro Moralesu (amatieros latvietis aizvadīja tikai divas cīņas - vispirms jau otrajā raundā tika nokautēts Takileši Fifita, pēc tam arī Jozefs Šulcs - aut.). Ievērības cienīgs ir fakts, ka šogad Kambala sparingojis ar bijušo supersmagsvaru čempionu Krisu Bērdu. Klīst runas, ka vienu no cīņām Kambala nākamgad aizvadīs "Arēnā Rīga". Nav šaubu, ka ja tā patiešām notiks, tas būs apmeklētākais boksa pasākums mūsu valstī.

VISI PASAULES ČEMPIONI BOKSĀ
Svara kategorija virs 90.72kg
WBC - Oļegs Maskajevs 33-5 (26 KO)
WBA - Ruslans Čagajevs 23-0-1 NC (17 KO)
IBF – Vladimirs Kļičko 49-3 (44 KO)
WBO - Sultans Ibragimovs 22-0-1 (17 KO)

Svara kategorija līdz 90.72kg
WBC - Deivids Hajs 20-1 (19 KO)
WBA - Deivids Hajs 20-1 (19 KO) / Firats Arslans 28-3-1 (18 KO)
IBF - Stīvs Kaningams 20-1 (10 KO)
WBO - Enzo Makarinelli 28-1 (21 KO)

Svara kategorija līdz 79.4kg
WBC - Čads Dausons 25-0-1 NC (17 KO)
WBA - Denijs Grīns 25-3 (22 KO)
IBF - Klintons Vūdss 41-3-1 (24 KO)
WBO - Zolts Erdejs 28-0 (17 KO)

Svara kategorija līdz 76.2kg
WBC – Džo Kalzage 44-0 (32 KO)
WBA - Džo Kalzage 44-0 (32 KO) / Entonijs Mandeins 30-3 (23 KO)
IBF - Lučians Bute 21-0 (17 KO)
WBO - Džo Kalzage 44-0 (32 KO)

Svara kategorija līdz 72.6kg
WBC - Kellijs Pavliks 32-0 (29 KO)
WBA – Felikss Šturms 28-2-1 (12 KO)
IBF - Arturs Abrahams 25-0 (20 KO)
WBO - Kellijs Pavliks 32-0 (29 KO)

Svara kategorija līdz 69.9kg
WBC - Vernons Forrests 40-2-0-1 (29 KO)
WBA – Joahims Alsins 30-0 (19 KO)
IBF - Korijs Spinkss 36-3 (11 KO)
WBO - Sergejs Džindžiruks 34-0 (22 KO)

Svara kategorija līdz 66.7kg
WBC – Floids Meivezers 39-0 (25 KO)
WBA - Migels Kotto 31-0 (25 KOs) / Jurijs Nužnenko 27-0 (13 KO)
IBF - Kermits Sintrons 29-1 (27 KO)
WBO - Pols Viljams 33-0 (24 KO)

Svara kategorija līdz 63.5kg
WBC - Žuniors Viters 36-1-2 (21 KO)
WBA - Gavins Rīzs 27-0 (13 KO)
IBF – Pols Malinjani 23-1 (5 KO)
WBO - Rikardo Toress 32-1 (28 KO)

Svara kategorija līdz 61.2kg
WBC – Deivids Diazs 33-1-1 (17 KO) / Džoels Kasamajors 35-3-1 (21 KO)
WBA - Huans Diazs 33-0 (17 KO)
IBF - Huans Diazs 33-0 (17 KO)
WBO - Huans Diazs 33-0 (17 KO) / Maikls Kacidis 23-0 (20 KO)

Svara kategorija līdz 59.0kg
WBC - Huans Manuels Markess 48-3-1 (35 KO)
WBA - Edvins Valero 23-0 (23 KO)
IBF - Monke Fana 27-3 (10 KO)
WBO - Alekss Arturs 26-1 (19 KO) / Johans Guzmans 28-0 (17 KO)

Svara kategorija līdz 57.2kg
WBC - In Jin Či 31-3-1 (18 KO) / Horhe Linaress 25-0 (16 KO)
WBA – Kriss Džons 40-0-1 (21 KO)
IBF - Roberts Gurero 21-1-1-1 NC (14 KO)
WBO - Stīvens Luevano 33-1 (15 KO)

Svara kategorija līdz 55.3kg
WBC – Izraels Vaskess 42-4 (31 KO)
WBA - Selestino Kabalero 28-2 (19 KO)
IBF – Stīvs Molitors 25-0 (10 KO)
WBO - Daniels Ponse De Leons 34-1 (30 KO)

Svara kategorija līdz 53.5kg
WBC - Hozumi Hasegava 22-2 (7 KO)
WBA - Vladimirs Sidorenko 20-0-2 (7 KO)
IBF - Jozefs Agbeko 25-1 (22 KO)
WBO - Gerijs Penaloza 52-6-2 (35 KO)

Svara kategorija līdz 52.2kg
WBC - Kristians Mijaress 33-3-2 (14 KO)
WBA - Aleksandrs Munoss 31-2 (27 KO)
IBF - Dimitrijs Kirilovs 29-3 (9 KO)
WBO - Fernando Montjels 34-2-1 (25 KO)

Svara kategorija līdz 50.8kg
WBC - Daicuke Naito 32-2-2 (20 KO)
WBA - Takefumi Sakata 31-4-2 (15 KO)
IBF - Nonito Donaire 19-1 (12 KO)
WBO - Omārs Narvess 25-0-2 (16 KO)

Svara kategorija līdz 49.0kg
WBC - Edgars Sosa 30-5 (16 KO)
WBA - Brahims Aslums 23-2 (9 KO)
IBF - Ulisess Soliss 26-1-2 (20 KO)
WBO - Ivans Kalderons 30-0 (6 KO)

Svara kategorija līdz 47.6kg
WBC - Olejdongs Sicamerčajs 25-0 (9 KO)
WBA - Jutaka Nīda 22-1-3 (8 KO)
IBF - Florante Kondess 22-3-1 (20 KO)
WBO - Ivans Kalderons 29-0 (6 KO)


, 2007-12-30 13:13, pirms 16 gadiem
Turam ikskus par Kambalu cerams nakamgad sada saraksta vins buss
, 2007-12-30 13:35, pirms 16 gadiem
Svara kategorija līdz 47.6kg - wow
, 2007-12-30 13:59, pirms 16 gadiem
paldies, labs informatīvs raksts.

no kuriens Čagajevs "baltais Taisons"? manuprāt apvainojums gan Taisonam, gan pašam Čagajevam..
, 2007-12-30 14:17, pirms 16 gadiem
zigiss, nu tā boksa pasaulē viņš ir iesaukts. Tam jau nav nekāda sakara ar raktura īpašībām, drīzāk (ja pareizi atceros) cīņas stilu un tēraudcieto dūri
, 2007-12-30 14:18, pirms 16 gadiem
Paldies, tiešām labs raksts un informācijas apkopojums.
, 2007-12-30 22:23, pirms 16 gadiem
kaa tad. pat ne tuvu nav pateikt par to,kas tagad notiek Latvijas boksaa un vienigajiem puisiem,kam ir ceribas tikt olimpiaadee
, 2007-12-30 23:11, pirms 16 gadiem
Latvijas bokseriem ir visai pieticīgas izredzes tikt olimpiādē... teorētiski jau viss ir iespējams
, 2008-01-01 01:02, pirms 16 gadiem
Varētu jaunu šovu izdomāt - Kaujies ar zvaigzni! Zaldis Vatlers varetu Kalvīti anonīmi pieteikt un skatīties kurš tiešām ir zvaigzne!
, 2008-01-02 13:17, pirms 16 gadiem
Pilnīgi piekrītu, ka Latvijas Boksa Federācijā ( ja to tā vispār var nosaukt) radusies situācija ir vienkārši pretīga. Būtībā atlse uz augsta līmeņa turnīriem nepastāv, jo brauciens uz pasaules vai eiropas čempionātu kā izlses pārstāvim nav apmaksāts, izlase, kura nemaz nav izveidota, jo federācija nespēj nosponsorēt braucienus, tāpēc brauc tas, kas to ir pats spējīgs atļauties. Brauc bokseri, kuri pirms sacencībām tikai nedēļu ir sākuši trenēties, tikai tāpēc mums ir tik vāji rezultāti, protams, mums ir pietikami daudz talantīgu bokseru, bet iekšējo intrigu un federācijas bezatbildības dēļ, latvijas prestiž eiropas un pasaules līmeņa sacensībās ar katru gadu krītas. un runājot par olimpiādi, nevienam no mūsu bokseriem tur nav darīt, vēl jo varāk ar tādu rezultātu kādu viņi nodemonstrēja pasaules čempionātā, protams vēl ir 2 eiropas atlases turnīri, tā kā teorētiski viss ir iespējams... bet ar šādu federāciju mēs nesagaidīsim nekādus rezultātus no mūsus bokseriem ...
Ilmārs Bricis
16

Neveiksmju gads biatlonā

Aizvadītais gads bijis viens no neveiksmīgākajiem Latvijas biatlonā, sportiskas neveiksmes mijās ar veselības problēmām un citām likstām vai pārpratumiem, kas liedza biatlonistiem kaut pietuvoties rezultātiem, kurus cerēja sagaidīt līdzjutēji.
Kimi Raikonens 2007. gadā kļuva par
pasaules čempionu. Foto: AFP
55

TOP20 notikumi pasaulē

Pienācis Jaunais 2008. gads. Piedāvājam ielūkoties, mūsuprāt, 2007. gada TOP20 pasaules notikumos, kas satricināja visu pasauli, tostarp arī Latviju. Notikumu secība izvēlēta nejauši.
Latvijas futbola izlases 
retais prieka mirklis.
Foto: Romans Kokšarovs (SA).
11

Izlases devušas cerības

Aizvadītais gads raibs bijis Latvijas futbola izlasēm vairākās vecuma grupās. Lai arī rezultāti nepārsteidz un dažbrīd pat apbēdina, ir pamats cerībām, ka nākotne būs ja ne rožaina, tad daudz veiksmīgāka.