Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:146, Did:0, useCase: 3

Autors: Mārtiņš Jankovskis

Atskats uz motorsporta sezonu

Atskats uz motorsporta sezonu
Ivars Vasaraudzis traucas
pretī kārtējai uzvarai

Cūkas gads jau teju, teju būs noslēdzies, bet ar joni tuvojās jau nākamais gads, tādēļ eSports.lv piedāvā jums ielūkoties aizvadītā gada motorsporta notikumos ne tikai Latvijas mērogā, bet arī ārpus tā.

2007. gads motorsporta pasaulē ir bijis raibu raibais. Šajā gadā ir bijušas gan neveiksmes, gan patīkami brīži. Latvijas rallija pasaulē jau otro gadu pēc kārtas mūs ar pasaulē jaudīgāko tehniku priecēja ''Skandi Auto Rally Team'' ar Ivaru Vasaraudzi un Valdi Spredzi, kuri brauca ar ''Mitsubishi Lancer WRC 05'' automašīnu. Tas, ka šī mašīna tiešām ir jaudīga, varējām arī paši pārliecināties, jo šī ekipāža uzvarēja visos savos šī gada rallija startos, kuros viņi brauca ar šo auto. Tāpat mūs šogad arī turpināja priecēt Karlīne Štāla un Haralds Šlēgelmilhs, kuri turpināja uzrādīt ļoti augstus un atzīstamus rezultātus.

Ja paskatāmies, kas notika pasaules mēroga motorsporta sacensībās, tad interesanta sezona padevās gan F-1, gan WRC, jo šogad uzvarētājs abās šajās disciplīnās tika noskaidrots tikai sezonas pēdējā posmā. Tāpēc, gadam beidzoties, eSports.lv piedāvā jums nelielu ieskatu aizvadītā gada motorsporta pasaulē gan šeit Latvijā, gan arī ārpus tās.

Latvijas rallija čempionāts
Kā jau iepriekš minējām, tad arī šogad gandrīz visos Latvijas rallija posmos ''Skandi Auto Rally Team'' mūs priecēja ar šobrīd pasaulē pašu jaudīgāko WRC tehniku, kuru pilotēja Ivars Vasaraudzis. Sezonas pirmajā posmā, kurš norisinājās Gulbenes apkārtnē, šī ekipāža startēja ar ''Mitsubishi Lancer EVO 9'' automašīnu. Rallijā uzvarēja Ivars Caune ar savu stūrmani Vladimiru Barinovu, bet Ivars Vasaraudzis palika tikai ceturtais. Taču tā bija tikai tāda kā iesildīšanās, jo jau ar nākamo posmu, kurš norisinājās Siguldā, ''Skandi Auto Rally Team'' sāka braukt ar ''Mitsubishi Lancer WRC 05''. Siguldas rallijā viņi izcīnīja uzvaru, taču tas bija tikai sākums, jo bez šī posma viņi triumfēja vēl Talsu, Cēsu un Kurzemes rallijos.

Tas, ka Vasaraudzis un Spredzis uzvarēs gan Latvijas rallija kopvērtējumā, gan savā A+ klasē, nevienam šaubas neradīja, taču interesanta cīņa izvērtās par uzvaru N4 klasē. Šogad pirmo reizi pie N4 grupas automašīnas stūres sēdās Andis Neikšāns, un jāatzīst, ka viņa debija izrādījās izcila. Ja sezonas sākumā Anda Neikšāna un ''LMT Rallija Komandas'' mērķis bija tikai pierast pie jaunās automašīnas un varbūt pacīnīties par kādu goda pjedestālu, tad pirms pēdējā posma šī ekipāža vēl cīnījās par uzvaru N4 klases kopvērtējumā. Tas viņiem šoreiz neizdevās, jo ātrāki par viņiem bija Jānis Vorobjovs ar savu stūrmani Gunti Ervaldu, kuri izcīnīja uzvaru kopvērtējumā. Trešā N4 klasē palika Mārtiņa Būčiņa/Renāra Franča ekipāža, kura kopš pārsēdās pie ''Mitsubishi Evo IX'' stūres, sāka uzrādīt ļoti augstus un atzīstamus rezultātus, kas beigās viņiem ļāva sasniegt šo pozīciju.

N3 klasē šogad nepārspēti palika Dans Leščs/Jānis Vīksna, kuru pārsvars pār otrās vietas ieguvējiem Mārtiņu Meldrāju un Gundaru Vītolu bija 25 punkti.
Tāpat noteikti jāatzīmē ''LMT Rallija Komandas'' pilots Māris Neikšāns, kurš šogad Somijas rallijā spēja izcīnīt 20. vietu absolūtajā kopvērtējumā, bet augsto trešo vietu savā N4 klasē, kas priekš Latvijas mēroga ir izcils un vērā ņemams sasniegums.

TOP 3 Latvijas rallija piloti eSports.lv versijā:
1. Māris Neikšāns/Māris Jēkabsons
Somijas rallijā 20. vieta kopvērtējumā, bet trešā vieta savā N4 klasē. Kopā uz starta izgāja 115 (!) ekipāžas.
Latvijas rallijā kopvērtējumā izcīnīta piektā vieta.
Uzvara rallijā ''Aukštaitija 2007'' (Lietuva).

2. Jānis Vorobjovs/Guntis Ervalds
Uzvara Latvijas rallija kopvērtējumā N4 klasē.
Uzvara rallijā "MEGA-Kauno ruduo - 2007" (Lietuva).
Otrā vieta rallijā ''Sampo'' (Lietuva).
Trešā vieta rallijā "Saaremaa 2007" (Igaunija).

3. Andis Neikšāns/Pēteris Dzirkalis
Otrā vieta N4 klasē Latvijas rallija kopvērtējumā.
Trešā vieta rallijā ''Saule 2007'' (Lietuva).

WRC rallijs
Kā jau pēdējos gadus tas bija pierasts, tad arī šogad galvenā cīņa par uzvaru kopvērtējumā risinājās starp ''Citroen'' komandas pilotu Sebastienu Lēbu un ''Ford'' komandas pilotu Markusu Gronholmu. Pēc pirmajiem trijiem WRC rallija posmiem par kopvērtējuma līderi bija kļuvis Gronholms, kura pārsvars pār Lēbu bija seši punkti. Pēc tam trīs uzvaras pēc kārtas izcīnīja Lēbs, kurš arī kļuva par jauno līderi. Stabili trešajā vietā visu laiku turējās otrs ''Ford'' komandas pilots Miko Hirvonens. Sardīnijas, Grieķijas un Somijas rallijā uzvarēja jau Gronholms, kurš kopvērtējumā savu pārsvaru pār Lēbu palielināja līdz 13 punktiem.

Vācijas rallijā uzvarēja Lēbs, bet Gronholms palika tikai ceturtais. Šī uzvara Lēbam ļāva samazināt pārsvaru līdz astoņiem punktiem. Tad nāca Jaunzēlandes rallijs, kurš daudziem sporta līdzjutējiem paliks ilgā atmiņā, jo pirmo vietu no otrās šķīra nieka 0,3 sekundes. Arī turpinājumā starp šiem abiem pilotiem risinājās līdzīga cīņa, kur Lēbam izdevās samazināt punktu starpību gandrīz līdz minimumam. Sekoja Japānas rallijs, kurā avarēja abi galvenie favorīti. Līdz ar viņu neveiksmēm, savu otro uzvaru 2007.gada sezonā izcīnīja Hirvonens. Taču rallija liktenis izšķīrās Īrijas rallijā, kur avāriju piedzīvoja Gronholms, bet Lēbs spēja izcīnīt sev tik svarīgo uzvaru. Šī uzvara viņu izvirzīja jau par rallija kopvērtējuma līderi. Pēdējā Lielbritānijas rallijā uzvarēja Hirvonens, bet Gronholms palika otrais. Trešais šajā rallijā finišēja Lēbs, kuram ar to pilnībā pietika, lai kļūtu par četrkārtējo pasaules čempionu.

TOP 3 WRC piloti eSports.lv versijā:
1. Markuss Gronholms – Somu sportists šogad rallija kopvērtējumā palika otrais, tikai par četriem punktiem piekāpjoties Lēbam. Gronholma kontā šogad ir izcīnītas piecas uzvaras. Taču šī gada 14. augustā somu sportists paziņoja, ka šis ir viņa pēdējais gads WRC rallija karjerā. Ņemot vērā šo aspektu, eSports.lv savu pirmo vietu atdeva tieši somu sportistam, jo nākamgad mēs vairs neredzēsim allaž jautro Markusu, kurš ar savu lielisko humora izjūtu vienmēr spēja visus uzmundrināt un iepriecināt.

2. Sebastiens Lēbs - Lēbs šogad kļuva par četrkārtējo rallija čempionu. Šogad franču sportista rēķinā astoņas uzvaras atsevišķos rallijos, kas noteikti ir daudz labāk nekā Gronholma šogad sasniegtie rezultāti, taču ņemot vērā to, ka Gronholms pamet ralliju, šoreiz Lēbam jāsamierinās ar otro vietu.

3. Miko Hirvonens - Miko šogad ir bijis visstabilākais pilots, jo šogad tikai vienā posmā (Francijas rallijā) viņš palika bez punktiem. Vēl somu sportista kontā šogad ir arī trīs uzvaras atsevišķos rallijos.

F-1
Arī Formulā 1 šis gads šogad ir bijis notikumiem bagāts. Vispirms uz ''McLaren'' komandu pārgāja Fernando Alonso, kura komandas biedrs bija jaunais britu sportists Luiss Hamiltons. Tai pašā laikā ''Ferrari'' komandā pie stūres sēdās somu sportists Kimi Raikonens.

Jau pirmajā sezonas posmā uzvaru izcīnīja Raikonens, bet F-1 debitants Hamiltons savās pirmajās sacensībās ierindojās augstajā trešajā vietā. Daudziem likās, ka tā ir tikai debitanta veiksme, taču Hamiltons pierādīja, ka bez veiksmes, kas sportā ir ļoti nepieciešama, ir arī talantīgs, jo viņš deviņās sacensībās pēc kārtas kāpa uz goda pjedestāla. Daudzi skeptiķi, kuri pirms jaunās sezonas jaunajam britu pilotam ieteica vēl gadu izlaist un tikai tad debitēt F-1, varēja ņemt savus vārdus atpakaļ.

Kad F-1 sezona jau bija pusē, daudziem mutes bija vaļā, jo par līderi bija kļuvis F-1 debitants Hamiltons. Arī turpinājumā viņš brauca ātri un stabili, bet tad savu pieredzi sāka izmantot abi galvenie favorīti Raikonens un Alonso. Pēdējos posmos Hamiltons sāka pieļaut debitantam raksturīgas kļūdas, kas beigās viņam liedza savā pirmajā gadā uzvarēt F-1 kopvērtējumā. Rezultātā, pateicoties divām uzvarām pēc kārtas un veiksmīgai apstākļu sakritībai, savu pirmo čempiontitulu izcīnīja soms Kimi Raikonens, kurš beigās tikai par vienu punktu apsteidza Hamiltonu.

Daudziem noteikti atmiņā paliks šī gada 13. septembris, kurā "McLaren" komanda par spiegošanu tika sodīta ar 100 miljonu ASV dolāru lielu naudas sodu, kā arī zaudēja visus izcīnītos punktus konstruktoru kausā. Jāatzīmē, ka 2. novembrī, pēc tam, kad Alonso nespēja saprasties ar ''McLaren'' komandu un ar tās šefu Ronu Denisu, viņu ceļi šķīrās. Pēc garām un ilgām diskusijām Alonso paziņoja, ka viņš pievienosies ''Renault'' komandai, bet Alonso vietā ''McLaren'' komandā brauks somu sportists Heiki Kovalainens.

TOP 3 F-1 piloti eSports.lv versijā:
1. Luiss Hamiltons
Pat lielākie Hamiltona atbalstītāji necerēja, ka jaunais F-1 pilots jau pirmajā gadā sasniegs tādus rezultātus. Sezonas laikā britu sportists 12 reizes kāpa uz goda pjedestāla, no kurām četras reizes uz augstākā pakāpiena. Ne velti sezonas beigās tieši Hamiltonu atzina par gada debitantu un par britu labāko pilotu.

2. Kimi Raikonens
Pirmais gads jaunā komandā un uzreiz čempiontituls - tas tiešām ir ļoti atzīstams rezultāts. Visas sezonas garumā Raikonens bija kluss un nemanāms, taču sezonas beigās soms nodemonstrēja savu pārākumu pār citiem sportistiem un zināmā mērā arī ar veiksmes palīdzību, kļuva par pasaules čempionu. Viņa kontā šogad sešas uzvaras, divas otrās vietas un četras trešās vietas.

3. Roberts Kubica
Šis 23 gadus vecais sportists F-1 debitēja tikai 2006. gadā, kad viņš piedalījās Ungārijas lielās balvas izcīņā. Šogad Kubica ''BMW Sauber'' komandas sastāvā izcīnīja 39 punktus, kas priekš pirmās pilnās sezonas ir ļoti labs rādītājs. Piecas reizes viņš šogad palika uzreiz aiz pirmā trijnieka. Tāpat viņa kontā ir arī viena otrā un viena trešā vieta.

MotoGP
MotoGP šogad par uzvarētāju kļuva "Ducati" komandas braucējs Keisijs Stoners, kurš par 125 punktiem apsteidza Daniju Pedrosu. Trešais palika "Fiat Yamaha" komandas braucējs Valentīno Rossi. Itāļu sportistam šogad neveicās, jo viņa "Fiat Yamaha" motocikls nepārtraukti mocījās ar dažādām tehniskām ķibelēm.

Citi nozīmīgi Latvijas sportistu sasniegumi
Noteikti jāatzīmē arī Karlīne Štāla un Haralds Šlegelmilhs, jo abu šo sportistu sasniegumi mums ir dāvājuši ļoti daudz prieka un patīkamu brīžu. Haralds šogad "F3 Euroseries" Nirburgringas posmā izcīnīja savu pirmo uzvaru. Tāpat mūsu sportists kļuva par Austrijas F-3 čempionu, bet šī gada 2. decembrī Haralds noslēdza līgumu ar GP2 komandu ''Trident Racing'' par tās otrās komandas pārstāvēšanu ''Formula Master'' sacensībās.

Arī Karlīnei Štālai šis gads bija panākumiem bagāts. Šī gada maijā sportiste izcīnīja uzvaru ''F-Renault 1,6'' Beļģijas čempionātā, bet sezonas beigās viņa par vienu punktu apsteidza Nīderlandes autosportistu Nilsu Koksu un kļuva par "Formula Renault 1600" kopvērtējuma uzvarētāju.

Taču ilgi autosporta līdzjutēji atpūsties nevarēs, jo jau 5. janvārī Portugāles pilsētā Lisabonā tiks dots starts autosporta sezonas pirmajām smagākajām un nopietnākajām sacensībām – Dakāras rallijam, kurā startēs arī sportisti no Latvijas. Pagājušajā gadā mūsu Jānis Vinters motociklu klasē uzvarēja divos atsevišķos ātrumposmos, kas kopvērtējumā viņam deva augsto sesto vietu. No "OSCar O3" automašīnām ātrākais bija Andris Dambis, kurš kopvērtējumā ieņēma 26. vietu, bet 33. vietā finišēja Jānis Āzis.

Tāpat arī nākamajā gadā jānovēl panākumi Uģim Grosam, kurš šogad kļuva par pirmo latvieti, kas jebkad ir startējis pasaules čempionātā visprestižākā ātrumlaivu klasē F-1.

Lai arī kopumā šis gads ir bijis raibu raibs, skaidrs ir viens, ka arī nākamais būs tāds pats. Būs jauni varoņi, jauni uzvarētāji un jauni skandāli, taču bez tā nevienā sporta veidā nevar iztikt. Lai arī kā, gribētos novēlēt visiem mūsu sportistiem panākumus, cīņassparu, izturību un galvenais veiksmi 2008. gadā.


, 2007-12-27 21:56, pirms 16 gadiem
cepuri nost autoram
labs raxsts!
, 2007-12-27 22:00, pirms 16 gadiem
tiesam labs raksts!var redzet ka nav copy, paste
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2007-12-27 22:20, pirms 16 gadiem
truukst motokross!!!
, 2007-12-27 22:53, pirms 16 gadiem
oho jaa, man arii prieks lasiit
, 2007-12-27 22:54, pirms 16 gadiem
vēl varētu pastrīdēties par hamiltons/raikonens...kaut gan brits tiešām rādija labu sniegumu, bet tomēr - čempions bija kimi..
bet nu protams - raksts ļoti labs
, 2007-12-27 23:18, pirms 16 gadiem
Baigais Garadarbs!
viss kārtībā!
, 2007-12-27 23:21, pirms 16 gadiem
Par motokrosu varbūt citreiz
, 2007-12-30 16:36, pirms 16 gadiem
Hamiltons labāks par Kimi ? Slima suņa murgi Nēģerēnam vieta kkur aiz Fisikellas.
, 2007-12-31 12:27, pirms 16 gadiem
jaa jaa pa motokrosu vaidzeetu kko palasiit
Ilmārs Bricis
16

Neveiksmju gads biatlonā

Aizvadītais gads bijis viens no neveiksmīgākajiem Latvijas biatlonā, sportiskas neveiksmes mijās ar veselības problēmām un citām likstām vai pārpratumiem, kas liedza biatlonistiem kaut pietuvoties rezultātiem, kurus cerēja sagaidīt līdzjutēji.
Kimi Raikonens 2007. gadā kļuva par
pasaules čempionu. Foto: AFP
55

TOP20 notikumi pasaulē

Pienācis Jaunais 2008. gads. Piedāvājam ielūkoties, mūsuprāt, 2007. gada TOP20 pasaules notikumos, kas satricināja visu pasauli, tostarp arī Latviju. Notikumu secība izvēlēta nejauši.
Latvijas futbola izlases 
retais prieka mirklis.
Foto: Romans Kokšarovs (SA).
11

Izlases devušas cerības

Aizvadītais gads raibs bijis Latvijas futbola izlasēm vairākās vecuma grupās. Lai arī rezultāti nepārsteidz un dažbrīd pat apbēdina, ir pamats cerībām, ka nākotne būs ja ne rožaina, tad daudz veiksmīgāka.