Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:146, Did:0, useCase: 3

Autors: Andris Kajaks

Vai būs arī pārējie seši?

Vai būs arī pārējie seši?
Līdzjutēji LBL finālā beidzot sagaidīja cīņu par katru laukuma centimetru, emocijas, intrigu un ilggadējo čempionu gāšanu.
Foto: Romāns Koršakovs (Sporta Avīze)

Cūkas gads pavisam drīz būs noslēdzies, tādēļ eSports.lv piedāvā ielūkoties Latvijas basketbola saimniecības notikumos (arī netikumos) gada laikā. Jānovēl, lai jaunajā gadā skaistu vāžu basketola virtuvē būtu vairāk nekā saplēstu trauku.

Gada....
Ja ekonomikā Ministru prezidents Aigars Kalvītis piesolīja septiņus TREKNUS gadus vismaz dažiem, tad Latvijas Basketbola Savienības attīstības plānā šo tautā aprunāto saukli var ievietot bez kaunēšanās. Ziemas miegā ilgi gulošā Rīga gada laikā izgrebusi sev lielu karoti, ar ko rotāties Latvijas basketbola virtuvē. Konkurence uz vienvietīgo zupas katlu, lasi čempiontitulu, likusi sarosīties ikvienam pašmāju klubam, veiktas ilgi gaidītas pārmaiņas, daudz rūpīgāk strādāts pie spēlētāju atlases, atdzīvinātas apputējušās mārketinga kampaņas, domāts par jaunatnes basketbola sakārtošanu, kā arī ilgāk čīkstēts pie sponsoru kabineta durvīm. Arī sportiskie rezultāti nav bijuši peļami, tomēr jānovēl, lai latviešu pieticīgais sakāmvārds - galvenais ir piedalīties -, tiktu nomainīts ar kādu no pašpārliecinātības pilnu lietuviešu mutvārdu daiļradi. Atliek cerēt, ka solīto septiņu trekno gadu vietā nebūs viens vai divi.

...darba attiecību pārtraukšana
Latviešu speciālists Kārlis Muižnieks 25. jūnijā pēc notikušās basketbola kluba "Ventspils" padomes sēdes zaudēja darbu Ventspilī, kurā kā spēlētājs un treneris bija pavadījis desmit gadus. "Tagad pienācis laiks kaut ko mainīt, kā klubam tā arī man pašam," padomes lēmumu komentēja Muižnieks. Jau ar krietni negatīvāku pieskaņu tika pārtrauktas darba attiecības ar Latvijas izlasi, proti, nākamajā rītā pēc apkaunojošā zaudējuma Eiropas čempionātā Portugāles izlasei (67:77) treneris nolēma demisionēt. "Pēc vakardienas spēles, es, kā galvenais treneris uzņemos visu atbildību un paziņoju par savu demisiju," sacīja Kārlis Muižnieks. "Šogad bija daudz laika, lai izveidotu to izlases modeli, kas šobrīd ir un sasniegt augstākus rezultātus, nekā sasniedzām."

...pārprofilēšanās
Nav jau retums, kad basketbolisti pamet sportu un pievēršas labāk atalgotiem nodarbošanās veidiem (visbiežāk privātajam biznesam), tomēr par lielāko pārsteigumu parūpējās dopinga lietošanā uz diviem gadiem sodītais Kaspars Kambala. Bijušais Latvijas izlases līderis 2008. gada 11. janvārī Lasvegasā aizvadīs savu pirmo cīņu profesionālajā boksā. Atgādinām, ka boksa ringā Kambala debitēja ar uzvaru amatieru konkurencē, nokautējot sāncensi otrā raunda izskaņā.

...ārpus basketbola laukuma aktivitāte
27. martā Latvijas Basketbola Savienības (LBS) Valdes sēdē "Barons/LMT" spēlētājam Stīvam Ričam oficiāli piešķirts sods - sešu mēnešu diskvalifikācija - par pozitīvajām dopinga analīzēm. 34 gadus vecā amerikāņu basketbolista dopinga tests uzrādījis lielu daudzumu marihuānas klātbūtnes ķermenī.

...metiens
Basketbola kluba "Ventspils" spēlētāja Jāņa Strēlnieka pēdējās sekundēs gūtie divi punkti 12. augustā nodrošināja Latvijas U-18 basketbola izlasei trešo vietu Eiropas čempionāta finālturnīrā Spānijas galvaspilsētā Madridē. Ar divu punktu pārsvaru – 74:72 - latvieši cīņā par bronzas medaļām pārspēja Lietuvu. "Es jūtos lieliski, tas ir viss, ko varu pateikt!'' ar asarām acīs sacīja uzvaras metiena izpildītājs Strēlnieks. ''Iemest izšķirošo metienu...tas ir lieliski!'' U-18 izlases galvenais treneris Varis Krūmiņš pēc spēles atzina, ka metiens bijis smaga darba rezultāts, nevis cūcene: "Viņš ar [Jāni] Kaufmani pēc treniņiem bieži uzspēlē viens pret vienu, metot pāri rokām šādus metienus."

...komandējums
Latvijas Basketbola savienības prezidents Ojārs Kehris marta sākumā viesojās Kalifornijā, lai ar "Warriors" kluba vadību pārrunātu jautājumus, kas saistīti ar Andra Biedriņa spēlēšanu Latvijas izlasē gaidāmajā Eiropas čempionātā Spānijā. Kehris arī klātienē vēroja "Warriors" un Denveras "Nuggets" spēli Oklendas pilsētā, kurā ar 110:96 uzvarēja Biedriņa klubs, bet latviešu centra spēlētājs šajā spēlē pārsniedza gan 1000 gūto punktu (1001), gan 1000 atlēkušo bumbu (1010) robežu. Misijas rezultāts vērtējams ar plus zīmi, noteikti Kehra konsultācijas noderētu Latvijas Hokeja Federācijas funkcionāriem.

...Lielais Fināls
Latvijas basketbola līdzjutēji jaunajā gadu tūkstotī bija aizmirsuši, ko nozīmē īsta cīņa Latvijas basketbola čempionāta fināla laikā, jo septiņus gadus pēc kārtas zelta medaļas pārliecinoši kaklā kāra un šampanieti laistīja basketbola klubs "Ventspils". Šogad fani sagaidīja intrigu, emocijas laukumā un ārpus tā, konfliktus, skandāliņus, kā arī līdzšinējo titula īpašnieku gāšanu no troņa. Par jaunajiem Latvijas čempioniem tika kronēti "ASK Rīga". Pašreizējā situācija neliecina, ka pavasarī kaut kas varētu mainīties, jo komandas lien teju vai no ādas laukā, lai lapu mēnesī varētu iekosties augstākā kaluma medaļās.

...ārzemēs strādājošais latvietis
Goldensteitas "Warriors" centra spēlētājs Andris Biedriņš turpina rakstīt jaunas lappuses Latvijas basketbola vēsturē. Tikai 21 gadu vecais Biedriņš kļuvis par pirmo latvieti, kas spēlējis NBA izslēgšanas turnīrā. Fanu pulks Latvijā aug dienu pēc dienas, un jānovēl Zelta štata iemītniekiem un Biedriņam izcīnīt trofeju, par kuru sapņo teju katrs basketbolists. Lēts darbaspēks latviešu centrs gan nav, jo darba devēji šīgada laikā uz Biedriņa konta bija spiesti pārskaitīt aptuveni 2,2 miljonus dolāru.

...jaunie vēži vecajās kulītes
Lielā Fināla laikā sarīkotajā preses konferencē tika paziņots par leģendārā basketbola kluba "VEF Rīga" atjaunošanu. Galvenā trenera pienākumus uzņēmās leģendārais latviešu basketbolists un treneris Valdis Valters. Pats klubs sevi nosauca par basketbolistu "laboratoriju". Jaunajā sezonā parādītie rezultāti SEB BBL Izaicinājuma kausā atsauca atmiņā pirms divdesmit gadiem skandēto vefiņa līdzjutēju frāzi - "melnā nāve". Valters sevi kārtējo reizi apliecinājis kā vienu no labākajiem speciālistiem darbā ar jaunajiem basketbolistiem. Latvijas basketbola virtuvē ir atgriezušies gan "ASK Rīga", gan "VEF Rīga", gan "TTT Rīga", varbūt drīz sagaidīsim arī "Bonus" un tās tradīciju atdzimšanu.

...sarakste
BK "Ventspils" fanu klubs "A Sektors" atklātā vēstulē medijiem pieprasīja atvainošanos no Latvijas Basketbola Savienības (LBS) par necieņas izrādīšanu pēc pēdējās finālsērijas spēlēs "Arēnā Rīga". ...2007. gada 20. maijā "Arēnā Rīga" notikušā apbalvošanas ceremonijā, kad vicečempioniem kaklā kāra medaļas un pasniedza kausu augsti godājamais basketbola vecmeistars, LBS padomes priekšsēdētājs K. Strēļa kungs ar "ASK Rīga" čempionu cepurīti galvā.

Latvijas Basketbola savienība nolēma atklātā vēstulē atbildēt BK "Ventspils" fanu klubam "A sektors" par tai izteiktajiem pārmetumiem. Jo šogad pēc zaudējuma tiek izteikti nepamatoti un nepārdomāti apvainojumi, kas varētu kaitēt Ventspils fanu labajai reputācijai. Atsaucoties uz "A sektors" vēstulē izteikto pārmetumu par jauno čempionu cepurītes valkāšanu sudrabu medaļas pasniegšanas laikā vēlamies paskaidrot, ka šajā gadījumā Strēļa kungs izrādīja cieņu jaunajiem čempioniem un no Ventspils fanu puses šis žests ir pārprasts.

Piebilde pavisam īsa. LBS padomes priekšsēdētājs lietišķās etiķetes principus varēja pārkāpt čempionu apbalvošanas laikā, izrādot cieņu savai bijušajai komandai, bet kādēļ tas bija jādara jauno vicečempionu apbalvošanas laikā?

...kaimiņu rēķinu kārtošana
Celt zodus augstu gaisā nevaram, jo cīņa ar dievidu kaimiņiem esam uz pamatīgas mīnusa zīmes. Vienīgi "Ventspils" uzvara cīņā par Baltijas Basketbola līgas trešo vietu pret "Siauliai" (94:88) sniedza nelielu gandarījumu. Arī jaunajā sezonā bilance pret lietuviešu spēcīgāko trio ir apkaunojoša - 1:10, kas vedina uz domām, ka vairāk par iekļūšanu "Final Four" sasniegt neizdosies. Tomēr jāpateicas par iespēju regulāri spēlēt ar divām Eirolīgas līmeņa komandām, iegūt pieredzi, kā arī mācīties no tām.

...mārketings
Par veiksmīgu paraugu ne tikai latviešu klubiem, kā paaugstināt popularitāti, piesaistīt līdzjutējus, informēt sabiedrību, kļuvušas "ASK Rīga" mārketinga aktivitātes. Intervijas ar spēlētājiem, operatīvi spēļu apraksti, jaunieviestie blogi, fotosesijas, konkursi, akcijas, talismaņa triki u.c - līdzekļi, kā spodrināt kluba tēlu un kuplināt līdzjutēju skaitu tribīnēs.

...godināšana
Godinot piecdesmit gadu jubileju kopš pirmās Eiropas labāko vīriešu klubu tikšanās, Rīgas arēnā 5. novembrī notika ULEB Eiropas kausa izcīņas atklāšanas spēle. Tajā, tāpat kā pirms pusgadsimta pirmajā finālspēlē, sacentās "ASK Rīga" un Sofijas "Lukoil Academic" vienības (77:58). Ar vētrainiem aplausies un ovācijām laukumā pirms spēles tika sagaidīti leģendārie basketbolisti, kas piedalījas šo abu komandu tikšanās reize pirms 50 gadiem. Sofijas „Academic” pārstāvēja tā laika komandas līderis – Viktors Radevs, Georgie Panovs un treneris Boriss Takevs, savukārt Rīgas ASK - Oļģerds Hehts, Alvis Gulbis, Valdis Muižnieks, Teobalds Kalherts, treneri Aleksandru Gomeļski pārstāvējie viņa dēls Vladimirs Gomeļskis un brālis Jevgēņijs Gomeļskis.

...fiasko

Gatavošanās Eiropas čempionātam iesākās ar lielu optimisma devu. Palīgā bija ieradies Biedriņš, basketbolistiem tika nodrošināts viss nepieciešamais (U-20 hokeja izlasei, kas izcīnīja tiesības nākošgad startēt augstākajā divīzijā, pirms turnīra Rīgā tika izdalītas aptuveni 20 hokeja nūjas), treniņprocesā līdzdarbojās "Warriors" speciālisti, kā arī līgums tika noslēgts ar serbu speciālistu Kosta Jankovu, kurš uzņēmās rūpes par basketbola saimniecības sakārtošanu, turklāt pārbaudes spēlēs tika uzvarēta nākamā čempione Krievijas izlase (87:80) un mūžsenie pretinieki lietuvieši (84:83). Arī čempionāts iesākās ar uzvaru pret kvalifikācijas cikla pāridarītajiem horvātiem (85:77), tomēr turpinājums izvērtās pēc latviešiem raksturīgā sporta scenārija - pret favorītiem nospēlējam godam, bet pastarīšu grābeklim paiet garām nespējam. Zaudējums Portugālei ar 67:77 un dramatiskā Horvātijas uzvara pār Spāniju (83:82) pārvilka strīpu Latvijas izlases iekļūšanai nākamajā kārtā, un jau trešo finālturnīru pēc kārtas mājup jādodas pēc trim spēlēm.

...patīkamākā atgriešanās mājup
To, ko neizdarīja vīriešu izlase, paveica Latvijas dāmu izlase, kas Eiropas čempionātā Itālijā mājās atgriezās ar ceturto vietu bagāžā, kas nākamvasar ļaus piedalīties Pekinas Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā. Iespējams, Latvijas sieviešu basketbola izlase kļūs par pirmo mūsu valsts sporta spēļu komandu, kas piedalīsies vasaras Olimpiskajās spēlēs. Tāpat dāmu basketbols rūpējas par Latvijas vārda spodrināšanu Eiropā, jo "TTT Rīga" atzīstami startē sieviešu Eirolīgā.


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2007-12-25 17:05, pirms 16 gadiem
"Pašreizējā situācija neliecina, ka pavasarī kaut kas varētu mainīties, jo komandas lien teju vai no ādas laukā, lai lapu mēnesī varētu iekosties augstākā kaluma medaļās."

Tas ir domāts, ka situācija nemainīsies tādā ziņā ka būs intriga vai tieši otrādi - par čempioniem atkal kļūs ASK?
, 2007-12-25 17:07, pirms 16 gadiem
"Vai būs arī pārējie seši?"

Es laikam esmu stulbs, bet galīgi nesaprotu virsrakstu. Par ko tas ir domāts?
, 2007-12-25 17:08, pirms 16 gadiem
Labs raksts! Tiešām Tikai viena maza piebilde (protams var jau arī neņem vērā) - blogus latviskotajā rsijā sauc par emuāriem... tas tā zināšanai
, 2007-12-25 17:09, pirms 16 gadiem
number10 - par to virsrakstu - tur ir omāti parējie 6 treknie gai!
, 2007-12-25 17:11, pirms 16 gadiem
Ā! Paldies, Mr.Expert, tagad sapratu
, 2007-12-25 17:15, pirms 16 gadiem
Labs raksts,man patika!
, 2007-12-25 17:22, pirms 16 gadiem
jaa, ar to kaiminu reekinu kaartoshanu shosezon taa pasvaki ir
, 2007-12-25 17:35, pirms 16 gadiem
number10
Tas ir domāts, ka situācija nemainīsies tādā ziņā ka būs intriga
, 2007-12-25 18:32, pirms 16 gadiem
raivons,

nu jā tā arī domāju. Pirmajā reizē kad izlasīju sapratu ka ķipa ASK šogad arī vēsi vinnēs, tāpēc jau gribēju teikt ka visām 3 komandām (ASK, BKV, Barons) ir diezgan līdzīgas izredzes
, 2007-12-25 18:33, pirms 16 gadiem
nekasletini skaita caalus pavasarii, leishi rudenii(cerams), igauni skaita leenaam
, 2007-12-25 18:55, pirms 16 gadiem
igauni skaita lēnām
, 2007-12-25 19:16, pirms 16 gadiem
number , es skatos ka tu vispār ko maz sajēdz
, 2007-12-25 19:19, pirms 16 gadiem
nu jā, šoreiz tā gadījās
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2007-12-25 20:38, pirms 16 gadiem
raksts patiešām ļoti labs
, 2007-12-25 21:30, pirms 16 gadiem
tas virsraksts bija tā jāsaprot, ka ir solīti septiņi treknie gadi un viens tāds jau ir pagājas. tātad - vai būs arī pārējie seši?
, 2007-12-25 21:41, pirms 16 gadiem
newnfresh,

paldies bet mēs jau visu noskaidrojām (ja palasītu citus komentus tad redzētu). Bet vienalga paldies
, 2007-12-25 22:54, pirms 16 gadiem
Labs raksts, tikai domaju, ka marketings vislabakais ir Baronam. Negribu noniecinat ASK, tomer, manuprat, ieejas karsu dalisana PARASTAJIEM cilvekiem ir loti apsveicama lieta!!!
, 2007-12-25 23:00, pirms 16 gadiem
Tāds darbs vien 50 santīmu dēļ?
, 2007-12-25 23:16, pirms 16 gadiem
viss labi un smuki uzrakstīts, jauki!
par to vēstuli nemaz nezināju, palaidis biju garām! bet tas tiešām pastulbi! tajā brīdī, emocijās... domāju ven spēlētāji to cepuri pat nemanīja, jo bija baiga škrobe, gribēja zeltu! un no tā A sektora tas izklausījās tik kā pēdējā iespēja izpausties, apteikt ko sliktu un remdēt savu sāpi
, 2007-12-25 23:23, pirms 16 gadiem
viper-->

te nav runa tikai par extra kartēm!!! runa ir par visu kopā, kā jau teikts - šie blogi, kas parādījušies, fotosesija (ask lapā gan pagājušo, gan šo šosezon bija un ir bildes, plakāti), konkursi, lauva arī piesaista daudz vairāk par to pašu pīli (ir atraktīvāks, lido no grieztiem. tai pašā ventspilī bija finālos un ēda govi no šķīvja), ask spēletaju ārpus laukuma aktivitātes(boulinga turnīrs, skolu apmeklējumi)
Tas viss kopā radījis ļoti labu auru ap klubu! Salīdzinot ar pagājušo gadu biļetes ir dārgākas, bet tauta tik pat. Ja nebūtu ekstra karšu, tad uz Barona spēlēm būtu kādi 2000-3000 skatītāji, bet vēl kādi 1000-2000 ar kartēm un vipenēm iet! Tas protams apsveicami!
Skatoties tā globālāk, tad ASK ir divus soļus priekšā mārketingā, jo ASK spēles vienmēr skatos ar baudu, arī ja neiet un zaudē!
, 2007-12-25 23:25, pirms 16 gadiem
peto
Drosi zini, ka 50 santimi? 50 sant varbut bija pirms gadiem 2, bet tagad tak inflacija n stuff.+sitais jau ir autors uz pilnu slodzi (manuprat), tapec domaju, ka vinam ir fikseta, nevis gabaldarba alga.
, 2007-12-25 23:58, pirms 16 gadiem
Banzai - piekritu visam iznemot pedejo rindkopu. Es ari uz Barona spelem eju ar prieku, protams pec zaudejumiem nav tik labas emocijas ka pec uzvaram, tacu tapet es speles VIENMER uztveru ka tadus mazus svetkus un tas vienmer mani iepriecina. Un par talismaniem - piekritu, lauvam ir "krutaki" prikoli (kaut vai ta pati laissanas no griestiem), tomer jaatzist, ka Barona talismans izturas draudzigak - man ir mazais bralis, un esmu ieverojis, ka pile vienmer paruna, kko iedot utt., bet lauva (esmu bijis uz kadam 3 spelem ar vinu) laikam 2 reizes ir paspiedis roku utml. Var jau but, katoreiz nepareizais cilveks ieksa gadijies, bet nu tomer...
, 2007-12-26 00:09, pirms 16 gadiem
Nē ok. Cik cilveki tik viedokļi! Lauva autogrāfus ar dod, kaut gan Pīča ar! Atkarīgs protams arī no cilveka kas tajā kostīmā, jo es diezvai izturētu, ka man 20 sīči skrien pakaļ un rauj! Bet jā, piekrītu ka končas vairāk lidina pīle!
Katram savs un ir savādāk, tāpēc arī interesanti!

Jaukus svētkus
, 2007-12-26 00:12, pirms 16 gadiem
Es tikai izteicu, ko pats esmu pieredzejis!
P.S. Tev ari!
, 2007-12-26 13:12, pirms 16 gadiem
Hmm, es gan, godīgi sakot, pagājušosezon, Rīgas dērbiju un tās 5 spēles liktu daudz, daudz augstāk par "Lielo finālu", kad ASK gāza no troņa ventiņus.

Tā tik bija sērija par kuru vēl ilgi runās.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Ilmārs Bricis
16

Neveiksmju gads biatlonā

Aizvadītais gads bijis viens no neveiksmīgākajiem Latvijas biatlonā, sportiskas neveiksmes mijās ar veselības problēmām un citām likstām vai pārpratumiem, kas liedza biatlonistiem kaut pietuvoties rezultātiem, kurus cerēja sagaidīt līdzjutēji.
Kimi Raikonens 2007. gadā kļuva par
pasaules čempionu. Foto: AFP
55

TOP20 notikumi pasaulē

Pienācis Jaunais 2008. gads. Piedāvājam ielūkoties, mūsuprāt, 2007. gada TOP20 pasaules notikumos, kas satricināja visu pasauli, tostarp arī Latviju. Notikumu secība izvēlēta nejauši.
Latvijas futbola izlases 
retais prieka mirklis.
Foto: Romans Kokšarovs (SA).
11

Izlases devušas cerības

Aizvadītais gads raibs bijis Latvijas futbola izlasēm vairākās vecuma grupās. Lai arī rezultāti nepārsteidz un dažbrīd pat apbēdina, ir pamats cerībām, ka nākotne būs ja ne rožaina, tad daudz veiksmīgāka.