Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:320, Did:0, useCase: 3

Fani, kas dzer un smird?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Fani, kas dzer un smird?
Latvijas hokeja valstsvienība svētdien cīnīsies par piekto uzvaru PČ Šveicē
Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze", f64

"Zaļo" virzienā lidoja pudeles un akmeņi, situācija vienā no pilsētas rajoniem sāka atgādināt ārkārtas stāvokli...

1. maijā Berlīnes policijai bija darba pilnas rokas.

Jau iepriekšējā vakarā, zināmā arī kā Valpurģu nakts, Vācijas galvaspilsētā tika savilkti papildus spēki no tuvās Brandenburgas. Papildus kārtības uzturēšanai un noziedznieku ķeršanai gada piektais mēnesis sākās ar diviem svarīgiem drošības notikumiem.

O2 arēnā ieradās ap desmit tūkstošiem grieķu, spāņu un krievu klubu fanu, turpat netālu abpus Šprē upei notika sociālistu un anarhistu demonstrācijas. Basketbola fani šajā dienā uzvedās vismierīgāk.

Anarhisti – gluži pretēji. Jau dienas laikā sadursmēs ar policiju savainojuši 48 kārtības sargus, līdz ar tumsas iestāšanos iedzērušie vandāļi kļuva vēl aktīvāki, Kotbusas ielas rajonā uz vairākām stundām paralizējot satiksmi un triecienā mēģinot ieņemt kādu bāru.

Neilgi pēc Eirolīgas otrās pusfinālspēles beigām šajā rajonā tika ierobežota satiksme un uz sadursmes vietu devās vismaz tūkstotis policistu. Vairākas stundas bija slēgta „Kottbusser Tor” metro stacija – tajā krustojas divas U-bahn līnijas - un tūkstošiem pasažieru klīda gar dzelceļa viaduktu, cenšoties nokļūt nākamajās pieturās.

Pie „Kottbusser Tor” stāvēja vismaz desmit lielas policijas vienības ar 20-30 cilvēkiem katrā, kamēr Kotbusas ielu dienvidu virzienā bija pārpludinājis policijas transports – vairāki simti transportlīdzekļu. Kārtība tika atjaunota tikai 2. maija pirmajās stundās.

Jau minēju, ka basketbola spēļu laikā nekas tāds nenotika, jo drošības pasākumi bija veikti pienācīgā apmērā. Taču katrai medaļai ir divas puses un otrs iemesls bija fanu nodošanās savu komandu atbalstīšanai.

„Panathinaikos” līdzjutēji bija piektdienas vakara karaļi. Piecas stundas dominējuši O2 arēnas tribīņu 414., 415., 416. un 417. sektorā, vēl divdesmit minūtes pēc savu mīluļu triumfa viņi, kājās stāvot, dziedāja un gavilēja, tūkstošiem kopā virs galvas plaukšķinot rokas. Sakautie „Olympiacos” jau sen bija prom, bet līksmība „Pao” frontē nerimās.

Neizskatījās, ka viņi būtu iereibuši vai tabakas dūmu apdullināti. Protams, Grieķijā viena no tradīcijām ir smēķēt spēļu arēnās, taču Berlīnē tas nebija iespējams.

Diemžēl to parasti nevar teikt par „Maija faniem” Latvijā. Trīspadsmito pavasari pēc kārtas krietna daļa „tā saucamo” fanu nacionālajās krāsās ielās un arēnās iziet krietna reibuma stāvoklī. To pašu var vērot pasaules čempionātu norises vietās. Salīdzinājumam - Eiropas čempionāta finālturnīros basketbolā, 2004. gada Eiropas futbola čempionātā Portugālē vai Olimpiskajās spēlēs tai pašā Turīnā - Latvijas fani atstāja daudz labāku iespaidu. Vēl viena mēraukla - Šveices hokeja un futbola fani, Salamankas sieviešu basketbola kluba "Avenida" un tā paša "Panathinaikos" līdzjutēji vai visu Brazīlijas izlašu atbalstītāji. Salīdzinot ar "Maija faniem", kuri nebūt nepārstāv visus Latvijas līdzjutējus, viņi ir dažus gaismas gadus priekšā.

Komandu cīņā bieži par vienības spēku spriež pēc tās vājāka posma. Ja līdzīgu mērauklu piemēro Latvijas hokeja faniem, atceroties sāpīgākās epizodes, maz ko lepoties.

Piegānītais Vērmaņdārzs 1998. gada pavasarī, līdzīgas ainas Kronvalda parkā pie Kongresu nama.

Līdzjutēju necienīgā uzvedība 2006. gada pavasarī Rīgas arēnā Latvijas spēlē ar Kanādu. Arī gājienus, svinot uzvaras, pavadījušas atstātas alkoholisko dzērienu pudeles un smēķu gali. Paldies tiem brīvprātīgajiem, kas gājienu laikā pamanās citu atstātos atkritumus un stiklus iemest miskastēs!

Tie bijuši zemākie punkti. Ceru, ka tik zemu vairs nenolaidīsimies. Taču atbildība jāuzņemas gan līdzjutējiem, gan medijiem.

Varbūt pietiek tiražēt iedzērušo izdarības? Viņi nav savu atbalstīto komandu uzvaru cienīgi. Pāris reižu parādīt – jā, lai parādītu, KĀ NEVAJAG darīt. Citādi radies iespaids, ka dzert un fanot ir stilīgi. Piedodiet, tas nav tik lielas uzmanības vērts.

Ir daudz iespēju, kā atbalstīt un izrādīt prieku. Pirmkārt, klātienē censties apmeklēt visas savas komandas mājas spēles. Otrkārt, koncentrēties savas komandas atbalstīšanai. Treškārt, fanot organizēti vai individuāli, kā jau to nereti esam mācējuši.

Izvēle ir brīvu cilvēku rokās.

1 2 66 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-05-03 15:45, pirms 15 gadiem
kas tev iekodis?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +15 [+] [-]

, 2009-05-03 15:47, pirms 15 gadiem
Īsti neziprotu raksta jēgu...

 +31 [+] [-]

, 2009-05-03 15:48, pirms 15 gadiem
Visur, kur pulcējas lielākas tautas masas, paliek atkritumi un nereti rodas nekārtības. Manuprāt galīgi garām blogs, bet tās ir tikai manas domas

  -2 [+] [-]

, 2009-05-03 15:49, pirms 15 gadiem
Mācīs te man, kā fanot bļin!!

 +19 [+] [-]

, 2009-05-03 15:51, pirms 15 gadiem
Muse777 rakstīja: Īsti neziprotu raksta jēgu...
nav par ko vairs rakstīt

     [+] [-]

, 2009-05-03 15:51, pirms 15 gadiem
Kas tiem esporta autoriem lēcies?Laikam nav par ko rakstīt tad pie faniem sienas.Tāpēc jau tie ir fani,līdzjutēji sēž pie televizora.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2009-05-03 15:53, pirms 15 gadiem
sakumā par Karsumu 3dienas maļ vienu un to pašu, tagad par līdzjutējiem...kas jums darīt nav ko, tēmu maz??
Slēpts komentārs: drakonix

  -4 [+] [-]

, 2009-05-03 15:58, pirms 15 gadiem
Novik, ko tu ar šo rakstu gribēji pateikt?

  +3 [+] [-]

, 2009-05-03 16:01, pirms 15 gadiem
Nu patiesībā prieks, ka cep šādus rakstus.. Kaut kā fani ir jāaudzina
Tā sakot profilaksei
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +13 [+] [-]

, 2009-05-03 16:08, pirms 15 gadiem
Un atkal diemzēl jāsaka, ka daļa taisnības tur ir. Hokeja pavasais daudz kur nepaiet garām, ja nav lietots gana alkohols, streipuļots un pamīsts parkā aiz krūma. Un tad prasa, kas spēlēja, kads rezults. Tāda gan ir daļa tik, bet tā daļa bojā kopējo iespaidu par faniem.
Slēpts komentārs: Luix
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2009-05-03 16:23, pirms 15 gadiem
bimbambols(Riga) rakstīja: Bonus autoram!!Basketbola fani ir viss forshakie!Vini ir klusi,bet toties intelegenti un kartigi.Nespljaudas un nelamajas.Nelieto alkoholu un nekaujas.Parejiem sporta faniem janem piemers un jalabojas!
Basketbola fani ir musu lepnums,turklat ljoti skaisti cilveki fano pa basketu,no estetikas viedoklja patikami skatities.
Varētu vai visus samīļot un sabučot...
:p

  -3 [+] [-]

, 2009-05-03 16:38, pirms 15 gadiem
Sāku lastī. Izdomāju pabraukt augšā un izlasīt autoru...

Māri Novik, Tev alus garšo? Nevari Tu spriest par visiem faniem.... Nu nevari...

  +3 [+] [-]

, 2009-05-03 16:38, pirms 15 gadiem
bimbambols(Riga) rakstīja: Bonus autoram!!Basketbola fani ir viss forshakie!Vini ir klusi,bet toties intelegenti un kartigi.Nespljaudas un nelamajas.Nelieto alkoholu un nekaujas.Parejiem sporta faniem janem piemers un jalabojas!
Basketbola fani ir musu lepnums,turklat ljoti skaisti cilveki fano pa basketu,no estetikas viedoklja patikami skatities.
Tu saki nekaujas ?
Man kautkā atmiņā kautvai ne tik senais ASK VS BARONS fanu kautiņš tribīnēs Par alkoholu un lamāšanos labāk neizteikties

  +1 [+] [-]

, 2009-05-03 16:39, pirms 15 gadiem
Nesaprotu, kāpēc vajag atsevišķi izdalīt hokeja fanus kā dzērājus!

Latvijā vairākus gadu desmitus tika spēcināta slāvu kultūra ar visām no tā izrietošajām sekām, kuras vērojamas katrā Latvijas pilsētā katru dienu.

Nav problēmu Rīgā (un citās pilsētās un pilsētiņās) redzēt gulošus cilvēkus, kas visticamāk ir piedzērušies (nekad nepārbaudu). 2 l plastmasenes ir stilīgi dzert un nereti pasažieri ar pudeļu saturu organismā brauc līdzās sabiedriskajā transportā. Mazie bērniņi lielās, kurš vairāk izdzēris. Braucam pie stūras piedzērušies, bet benzīntankos turpinām pārdot grādīgos. Pārtikas veikalā 50% no precēm ir alkoholiskie dzērieni. Ko tad gribam - normālu kultūru?

Arī esports liek apdzērušos fanu video (var jau būt, ka citu nav ko likt par faniem Bernē) un mazie komentētāji priecājās un tik spēj atkārtot saukli "7 litri -sarauj". Tā jau tā kultūra turpinās no paaudzes paaudzē.

un kādi tad Latvijai fani bija Ķīnā? Radinieki sportistiem, politiķi, amatpersonas - kuri tak ne drīkst dzert un , iespējams, nedzer vispār - tomēr skaitās inteliģence!?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-05-03 16:47, pirms 15 gadiem
cik pats esi izlacis sho murgu sacerot ? vai pa celjam lidz amsterdamai pec senem likumu izmeti ?

  +2 [+] [-]

, 2009-05-03 16:54, pirms 15 gadiem
Pilnīgi piekrītu. Neesmu pret alus līdzdalību fanošanā, bet nodzerties nav gluži fanošana - mēram jābūt...
Piemēram, eSporta video ar "7 litri, sarauj" grupējuma piedalīšanos nepatika viņu attieksme pret "Nameju" (nezinu kāpēc tā) un trīs blondajām fanēm.
Ok, viņi (Namejs) nav tik skaļi fani, bet no tādiem faniem nav kauns. Uz blondo trio pat prieks skatīties un arī ārzemēs labāku slavu nes, varbūt ne tik skaļās, bet patīkamās blondīnes.

  -3 [+] [-]

, 2009-05-03 17:19, pirms 15 gadiem
Malači, Esports. Šis jautājums vienreiz bija jāpaceļ. Apnikuši šie latviešu hokeja fani, starp kuriem 80% - deģenerāti. Pat salīdzināt nevar ar to publiku, kas apmeklē basīti.

     [+] [-]

, 2009-05-03 17:43, pirms 15 gadiem
Kāds rezultāts Zviedija - Šveice spēlē?

     [+] [-]

, 2009-05-03 17:47, pirms 15 gadiem
laviinviirs rakstīja: Kāds rezultāts Zviedija - Šveice spēlē?
SWE 1:0 SUI

     [+] [-]

, 2009-05-03 17:48, pirms 15 gadiem
Paldies Luix. Cik jaspelē pirmajā periodā?

     [+] [-]

, 2009-05-03 17:49, pirms 15 gadiem
1. cauri, tagad pārtraukums

  +1 [+] [-]

, 2009-05-03 17:52, pirms 15 gadiem
Zoverags rakstīja: Malači, Esports. Šis jautājums vienreiz bija jāpaceļ. Apnikuši šie latviešu hokeja fani, starp kuriem 80% - deģenerāti. Pat salīdzināt nevar ar to publiku, kas apmeklē basīti.
Nu un cik tad taalu basii esam tikushi ar tiem intelegentajiem?????????

Un cik var piesieties par dzershanu??? Latvijaa visi dzer! Deputati, bomzhi, miljonari, jaunas maminjas un visi parejie!!! Un ar ko fani sliktaaki???
1 2 66 komentāri