Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:320, Did:0, useCase: 3

Fehlerloses Leben ist nicht praktisch!*

Fehlerloses Leben ist nicht praktisch!*
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Pasaules hokeja čempionāts Šveicē tuvojas noslēgumam. Latvijas hokejisti rīt aizvadīs ceturtdaļfināla spēli ar Kanādu, bet es jau esmu ceļā uz mājām. Tieši tāpēc arī nolēmu dot nelielu kopsavilkumu – pamatā no tā, kas nav izdevies esot Bernē.

Arī žurnālistiem pavīd iespēja atpūsties

Ritot hokeja čempionātam, nogurst ne tikai spēlētāji un valstsvienības vadība, bet arī žurnālisti. Tāpēc izmantojām brīvo dienu un ar daļu Latviju pārstāvošajiem medijiem devāmies uz kalniem. Pa ceļam "Sporta Avīzes" hokeja eksperts Jānis Matulis pārējiem solīja kalnu govis ar īsajām priekškājām. "Savādāk jau kalnos nemaz nevar nostāvēt," smejas Matulis. Laikraksta "Diena" fotogrāfs Aivars Liepiņš atjokoja, ka Matulis visu laiku jaucot govis ar ķenguriem. Diena kalnos noteikti vērtējama ar plus zīmi, jo varēja nedaudz atslēgties un atpūtināt motoru, uz mirkli no galvas izmetot hokeja čempionātu. Tiesa gan ceļš vilcienā līdz augšai prasa vismaz trīs stundas – tāpēc šādai aktivitāte ir jāvelta visa diena.

Aivars Liepiņš ("Diena"), Romāns Kokšarovs, Jānis Matulis (abi "Sporta Avīze"), Rihards Olmanis (eSports.lv)

Ķibeles ar video

Kā jau pierasts dzirdēt – vienmēr var labāk. Arī vērtējot paša sniegumu Šveicē izvēlos šo tradicionālo apgalvojumu. Īsi vēlos izklāstīt, kas tieši nav izdevies un kāpēc. Uzreiz jāsāk ar to, ka nemaz nebiju gaidījis, ka arēnas teritorijā filmēt man nebūs ļauts. Protams, nerunāju par spēlēm, bet gan par Latvijas izlases treniņiem, mix zonu (kurā žurnālisti sagaida spēlētājus) un preses konferencēm. Treniņa materiāli palika vien no pirmās Latvijas izlases iesildīšanās, pēc kuras arī saņēmu brīdinājumu. Otra cerība bija tikt pie spēlētājiem, kamēr viņi dodas uz autobusu (pēc spēlēm un treniņiem), bet atkal nekā – spēlētajiem no arēnas ir atsevišķa izeja, pie kuras arī filmēt nedrīkstēju.

Viena no pēdējām iespējām tikt pie mūsu ripas dzenātājiem bija izveidot reportāžu par mūsu hokejistu apstākļiem viesnīcā (bija dzirdēti kuriozi par šaurajām gultām utt.), kura bija paredzēta pirms spēles ar Austriju. Tomēr arī neizdevās – izlases treneri nolēma, ka pirms svarīgās spēles "nekādi šovi nav jātaisa." Pamatots lēmums, kā dēļ lūpu neuzmetu. Protams, uz viesnīcu braukt un filmēt bija izdevība, kura radās uzreiz pēc spēles Latvija – Šveice. "Ja braucam, tad braucam pēc piecām minūtēm," teica LHF preses sekretāre. Tā kā tikko bija beigusies pēc spēles preses konference un portāla eSports.lv prioritāte ir operativitāte, tad nolēmu laist garām iespēju filmēt viesnīcu un pēc iespējas ātrāk mūsu lasītājiem nogādāt treneru un spēlētāju komentārus par spēli. Varbūt vajadzēja darīt otrādi.

Izskanēja arī viedoklis, ka būtu bijis nepieciešams pavazāties kopā ar spēlētajiem pa Bernes ielām, tomēr šeit ir pretarguments – pirmā pa īstam brīvā diena mūsu hokejistiem bija tikai vakar, kurā viņi (saprotamu iemeslu dēļ) "vēlējās nedaudz atpūsties no notiekošā čempionāta." Pirms tam daži no izlases bija centrā uz īsu brīdi (braucām kopā tramvajā) un, zinot cik prese mūsējiem šajās dienās jau bija līdz kaklam, nolēmu viņiem dot atelpu. Piekrītu – nav klasisks žurnālista gājiens.

Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Reportāžas par faniem

Līdz ar to man atlika filmēt fanus. Lasīju komentāros, ka vieni un tie paši fani atkārtojoties un "laikam jau tie ir autora čomi." Iepazinu šos līdzjutējus pirmajā dienā Šveicē, bet vēlāk sarunāju pie viņiem ciemoties kempingā. Kāpēc? Tāpēc, ka, pirmkārt, viņi bija visaktīvākie, visinteresantākie fani, kā arī, otrkārt, šiem cilvēkiem bija ko pastāstīt. Pāris dienas vēlāk devos uz Interlakenu, bet gandrīz visi Latvijas līdzjutēji jau bija devušies uz mājām, tāpēc citus fanus nemaz neizdevās safilmēt (pie "Nameja" negāju). Līdzjutējus, kurus filmējām, liela daļa interneta lietotāji norej. Mūsu līdzjutēji esot sadzērušies, neesot normāli cilvēki, esot kauns, ka šādi ārvalstīs tiek parādīta Latvija. Es varu tikai izteikt jums līdzjūtību par šaurajām pierēm.

Pirmkārt, redzēju kādos apstākļos šie līdzjutēji dzīvo. Otrkārt, dzirdēju šo cilvēku stāstus, ka pilnīgi jābrīnās, ka viņi vispār ir ieradušies atbalstīt Latviju. Es personīgi arī viņiem par godu celtu statujas (jo pieminekļus ceļ tikai mirušajiem). Vēl arī jāsaka - redzot ar kādu degsmi daļa fanu "ārdās" gan pirms spēles, gan visas spēles laikā, radās pilnīgi cits skaidrojums alkoholam. Sapratu, ka alus dzeršana dod vēl lielāku spēku un pārliecību, kā arī kalpo kā lielisks slāpju remdētājs. Galu galā - alu lietoja praktiski visas armijas viduslaikos – Somijā toreiz vēl bija minimālā dienas deva 4 litri tumšā alus – viss tikai tāpēc lai būtu labāks rezultāts. Ja jūs domājat, ka šie cilvēki fano tikai tāpēc, ka iedzer, tad maldāties. Varbūt neliela daļa tādu ir, bet lielākā daļa iedzer tāpēc, ka fano, nevis otrādi. Un teikt, ka piedzēries fans ir apkaunojums valstij, manuprāt, ir tas pats, kas apgalvot, ka cūka ir stulba tikai tāpēc, ka viņa ēd zāli. Šeit notiek hokejs, kurā piedzērušies līdzjutēji vienmēr ir bijusi un būs neatņemama sastāvdaļa. Fani dzer alu, skatītāji – tēju ar cepumiem. Tā tas ir bijis gadiem, tās ir tradīcijas. Neņemsim jau nost eglīti ziemassvētkos tikai tāpēc, ka šie svētki patiesībā nav dāvināšanas laiks. Tradīcijas paliks.

Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Portāla eSports.lv cilvēkam Šveicē čempionāts beidzies

Vēl beigās vēlējos atvainoties lietotājam ar eSports.lv niku zidans, kurš reģistrējies pirms 3 gadiem, 2006. gada 8. aprīlī un pēc viena no rakstiem komentēja manas gramatikas zināšanas. Ar tām es nekad neesmu lepojies, bet, tiklīdz saņēmu privāto vēstuli no šī cilvēka, atbildēju viņam asi un sekli, kas, protams, nebija prātīgi. Varbūt arī biju vienkārši noguris un turpmākajiem čempionātiem tomēr ieteiktu kā minimums divus cilvēkus (vienu, kurš darbojas ar video veidošanu, otru – informācijas meklētāju un rakstu publicētāju). Skaidrs, ka šoreiz tas nebija iespējams, dēļ mūsu valsts "dižķibeles" un Šveices "lētuma."

Šonakt dodos atpakaļ uz Latviju, bet pirms tam vēl ir paredzēts pēdējais video no Bernes, kurā hokeja eksperti Māris Zembergs ("Diena") un Jānis Matulis ("Sporta Avīze") vērtē katras maiņas sniegumu šajā čempionātā. Paldies, ka sekojāt līdzi pasaules hokeja čempionāta atspoguļojumam portālā eSports.lv un gaidām jaunus ierosinājumus, lai nākošos sporta pasākumus varētu "nosegt" krietni kvalitatīvāk.

The White Stripes - Seven Nation Army

Dziesma, kura arēnā skanēja pēc katru vārtu guvuma

P.S. "Fehlerloses Leben ist nicht praktisch" – tulkojumā no vācu valodas - "dzīvot bez kļūdām nav praktiski."

1 2 56 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Tomijs

 +27 [+] [-]

, 2009-05-06 13:42, pirms 15 gadiem
Gods un cieņa ka atvainojies Zidanam-savādāk sitiens ar galvu neizbēgams.

  +4 [+] [-]

, 2009-05-06 13:42, pirms 15 gadiem
Tomijs rakstīja: 1mā bilde --------> ko slēpjam?
Šveics kalnos ar atvērtu pudeli nedrīkst stāvēt

  +8 [+] [-]

, 2009-05-06 13:44, pirms 15 gadiem
nu bij' jau labi, necepies

  +9 [+] [-]

, 2009-05-06 13:45, pirms 15 gadiem
Kas Jauns? rakstīja: dižķibele, nevis lielķibele
piedod, ir labots.

  +5 [+] [-]

, 2009-05-06 13:45, pirms 15 gadiem
Malacis.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-05-06 13:47, pirms 15 gadiem
Vynilz rakstīja: Šveics kalnos ar atvērtu pudeli nedrīkst stāvēt
Kas to teica ,ka nedrigst?
Un alu tur tirgo no 16...!

     [+] [-]

, 2009-05-06 13:50, pirms 15 gadiem
Reaktors rakstīja: Matulim jau šis tas ataudzis
Zembis tviterā rakstīja ka Matulis solīja nogriezt vēl kaut ko

 +32 [+] [-]

, 2009-05-06 13:52, pirms 15 gadiem
pilniigi piekriitu par faniem.... normaali chalji aizbraukushi atpuusties no kriizes latvijaa un izbaudiit hokeju....
bet te Latvijaa mitoshie cilveeki nodirsh tikai taapec ka pashiem skauzh ka nevar aizbraukt un pieliet muuli tur.....
alus hokejaa bija ir un buus.... taapat kaa olas lieldienaas...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +15 [+] [-]

, 2009-05-06 14:03, pirms 15 gadiem
Hokejs bez alus ir daiļslidošana!!!!!

labs raksts un par faniem piekrītu..tie bija labie...un vispār, manuprāt, visiem LV faniem vajadzētu iemācīties to dziesmu, kuru viņš dziedāja, un tad nākamajā čempī pierādīt tiem skeptiskajiem vāciešu un šveiciešu faniem, ka mēs ne tikai mākam sist bungas un pūst taurītēs, bet arī dziedāt..un kā vēl dziedāt..nākamgad Vācijā uztaisīsim Latvijas hokeja izlases fanu dziesmu svētkus ....

  +7 [+] [-]

, 2009-05-06 14:03, pirms 15 gadiem
Rihard, liels paldies par to, ko paspēji izdarīt un kas izdevās! Bija patiešām forši lasīt un skatīties reportāžas

 +11 [+] [-]

, 2009-05-06 14:04, pirms 15 gadiem
Nu vecīt, tavas reportāžas bija foršas un respect Tev! Par atsevišķu indivīdu replikām nav ko uztraukties-publiskajā telpā "dirsēju" ir pa pilnam, tas normāli.
Un par tiem līdzjutējiem, ko filmēji, riktīgi ierēcu - labie tipiņi! Man gan likās, ka par "dzērājiem" viņus tikai pāris tipiņi nosauca, nevis liela daļa Bet nu tas po... tā kā turi buru un neķer kreņķi!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-05-06 14:12, pirms 15 gadiem
Rič, cepuri nost tavā priekšā. Īpaši ar blogu lasīšanu esportā neaizraujos, bet tavi raksti perfekti.
Gaidu nākamos!

  +2 [+] [-]

, 2009-05-06 14:14, pirms 15 gadiem
Es teikšu, ka man patika. Protams žēl, ka netiki klāt visur, kur gribēji. Īsti man nav skaidrs kāpēc nevarēji brīvi strādāt mix zonā?

  +7 [+] [-]

, 2009-05-06 14:15, pirms 15 gadiem
Paldies esportam un Rihardam par ieguldiito darbu un reportāžām! Manā skatījumā vienīgais portāls, kur tiešām hokeja čempionāts tiek atspoguļots vispilnīgāk! Protams, ka ir vēl kur pielikt, bet pieredze izstrādājas tikai laika gaitā! Novēlu šo tradīciju ievērot arī visos turpmākajos čempionātos! Vēreiz paldies un izturību!
P.S. - tiem "expertiem" un nodirsējiem ieteikshu aiziet pastaigāties svaigā gaisā un nepiesārņot netu ar savām "pārgudrībām"!

  -1 [+] [-]

, 2009-05-06 14:15, pirms 15 gadiem
vnk vajadzēja uzreiz vairākus fanu barus safilmēt un būtu ok,jo daudzveidība prasījās

  +2 [+] [-]

, 2009-05-06 14:19, pirms 15 gadiem
Mārtiņu Lāci savā kompānijā neņēmāt? Un pareizi vien darījāt, ka neņēmāt. Viņam vēl jāpaaugas

  +1 [+] [-]

, 2009-05-06 14:23, pirms 15 gadiem
Tomijs rakstīja: 1mā bilde --------> ko slēpjam?
Ko slēpjam, ko slēpjam! Vai ta žurnālists nav cilvēks? Šņabīti tak ar gribās pa retam ieraut!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-05-06 14:30, pirms 15 gadiem
Nekad neesmu sapratis seit rakst'itajus, kas tikai to vien dara ka viens otru apdirs, bet neko sakarigu nevar pateikt ne par sportu ne rakstiem

  +5 [+] [-]

, 2009-05-06 14:36, pirms 15 gadiem
karlo.e rakstīja: Nekad neesmu sapratis seit rakst'itajus, kas tikai to vien dara ka viens otru apdirs, bet neko sakarigu nevar pateikt ne par sportu ne rakstiem
skaties ... pats nesen pieregjistreejies lai tagad uzdirstu visiem.... taa luuk mums te iet

 +10 [+] [-]

, 2009-05-06 14:43, pirms 15 gadiem
Avtor: Ty super, molodec, cto napisal pro fanov. Spasibo

  +2 [+] [-]

, 2009-05-06 14:45, pirms 15 gadiem
karlo.e rakstīja: Nekad neesmu sapratis seit rakst'itajus, kas tikai to vien dara ka viens otru apdirs, bet neko sakarigu nevar pateikt ne par sportu ne rakstiem
Un Tu pats šobrīd kaut ko sakarīgu esi pateicis?!?!

  +2 [+] [-]

, 2009-05-06 14:50, pirms 15 gadiem
Mārtiņš Lācis ir vnk psc

  +1 [+] [-]

, 2009-05-06 15:01, pirms 15 gadiem
Demar 21 rakstīja: dzert ir normāli.
piekrītu! Un piedzerties ir dabiksi.

  +3 [+] [-]

, 2009-05-06 15:16, pirms 15 gadiem
raksts vnk super un paldies par intresantajiem video, zheel ka nebija vairaak, bet vismaz paskaidroji kaadeelj nebija

  +3 [+] [-]

, 2009-05-06 15:28, pirms 15 gadiem
Paldies par rakstiem un video Tiešām bija interesanti!

  +1 [+] [-]

, 2009-05-06 15:31, pirms 15 gadiem
karlo.e rakstīja: Nekad neesmu sapratis seit rakst'itajus, kas tikai to vien dara ka viens otru apdirs, bet neko sakarigu nevar pateikt ne par sportu ne rakstiem
Un kas ir tas sakarīgais Tavā komentārā?

  -1 [+] [-]

, 2009-05-06 15:33, pirms 15 gadiem
oooo ^_____^ lieeeeels paldies par to dziesmu ;PP

  +1 [+] [-]

, 2009-05-06 15:52, pirms 15 gadiem
matulis peec hitlera izskataas!

     [+] [-]

, 2009-05-06 15:54, pirms 15 gadiem
vairāk šāda veida koresondentus Latvijas sportā, jo sporta jau nav tikai tas, kas notiek no starta līdz finālsvilpei, kā ierasts lielākoties masu mēdijos.
Cepuri nost Olmaņa kungam!

P.S vēl ir sapnis par atsevišku fanu žurnālu vai izdevumu mūsu zemē...
';
1 2 56 komentāri