Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:320, Did:0, useCase: 3

Caugs: "Vārtus sargāt ir kļuvis vieglāk?"

Agris Suveizda

Caugs: "Vārtus sargāt ir kļuvis vieglāk?"
Edgars Masaļskis
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Šveices hokeja apskatnieks Klauss Caugs uzskata, ka mūsdienās kļūt par vārtsargu ir vieglāk nekā laiciņu agrāk. Piedāvājam Cauga pārdomas par pagātni un mūsdienām un šā pasaules čempionāta vārtsargiem.

Personīgi es vēlētos redzēt vairāk lielisku vārtsargu šajā čempionātā. Protams, Edgars Masaļskis un Fabriss Lanrī (Francija) rāda labu spēli. Taču, ja godīgi, neviens no viņiem nav ar vārdu. Pārejot pāri 2009.gada turnīra vārtsargu sarakstam, es nevarēju atrast nevienu , kuru mums vajadzētu atcerēties, jo tieši viņš varētu pārrakstīt vēsturi.

Šajā čempionātā izcils vārtsargs varētu vienatnē izcīnīt zelta medaļu savai komandai. Taču līdz šim tieši vājāko komandu vārtsargi stāvējuši visiespaidīgāk. Masaļskis uzvarēja spēli prêt Zviedriju un Šveici, savukārt Lanrī uzvarēja kauju prêt Vāciju, pirmo reizi kopš 1995.gada ievedot Franciju otrajā kārtā.

Šis ir labs laiks būt vārtsargam. Labāks aprīkojums, kas padara darbu vieglāku un padara to drošāku. Un tāpat kā ekipējums kļuvis lielāks, tāpat arī algas kļuvušas lielākas. Nekad agrāk vārtsargs nav ticis vairāk respektēts kā mūsdienās. Vārtsargam tagad ir aizliegts uzbrukt. Taču kur ir tādi izcili vārtsargi, kādi bija agrāk – Tretjaks, Hašeks u.c.?

Manuprāt, vārtu sargāšana kļuvusi vieglāka. Vecajās labajās dienās (protams, tās bija labākas, jo mēs bijām jaunāki) tikai pilnīgi traks cilvēks varēja kļūt par labu vārtsargu. Iedomājieties vārtsargu šausmas, kad Bērnijs Džefrions 50-ajos gados ieviesa "šķīlienu". Metiens bija ātrs, varēja tevi savainot. Ripa varēja izspraukties cauri burzmai un trāpīt tieši vārtsargam sejā.

Senāk turnīra labākais vārtsargs varēja kļūt par visas paaudzes leģendu un varēja dominēt ilgus gadus kā Jiri Holečeks vai Vladislavs Tretjaks. Taču pēdējos 11 gados 11 vārtsargi ieguvuši labākā vārtu sargātāja nosaukumu: Ari Sulanders, Tomijs Salo, Romāns Čehmaneks, Milans Hnilička, Maksims Sokolovs, Šons Burks, Tajs Konklins, Tomāss Vokouns, Johans Holmkvists, Kari Lehtonens un Jevgēņijs Nabokovs.

Šosezon NHL 89 vārtsargi guva iespēju spēlēt, bet pasaules čempionātā - 30. Agrāk tas nebija iespējams. Bija tikai 12 vietas NHL un astoņas pasaules čempionātā. Vai vārtu sargāšana kļuvusi pārāk viegla? Tā nekad nebūs vienkārša, tomēr viennozīmīgi vieglāk ir kļuvis iegūt vietu vārtos. Es respektēju gan Lenrī, gan Masaļski, gan Krisu Meisonu (līdz šim labākais pēc atvairīto metienu procenta) un Iļju Brizgalovu. Tomēr man ir sajūta, ka neviens no turnīra vārtsargiem nekļūs par izcilu vārtsargu.

Raksts sagatavots pēc ārzemju preses materiāliem.

Izmantotie resursi:
iihf.com

1 2 49 komentāri
Slēpts komentārs: Dinamietis777

 +45 [+] [-]

, 2009-05-03 09:55, pirms 15 gadiem
Lai tas apskatnieks pats pastāv vārtos un tad pasaka, ka tas ir viegli!

 +36 [+] [-]

, 2009-05-03 09:55, pirms 15 gadiem
ļoti subjektīvs viedoklis. šveices žurnālisti baigi izceļas pēdējās dienās. ja gerberam, būtu tāds pats procents kā masaļskim, tad viņš teiktu, ka gerbers ir izcils vārtsargs.

  -1 [+] [-]

, 2009-05-03 09:57, pirms 15 gadiem
Vai tad ekipējumam nevajadzēja būt mazāk, lai palielinātu rezultavitāti?

     [+] [-]

, 2009-05-03 09:58, pirms 15 gadiem
Nu tad jau redzēs! Tomēr viss pašu rokās!!!

  +3 [+] [-]

, 2009-05-03 09:59, pirms 15 gadiem
Nu neiznu, kapec tad NHL Bryzgalovs izskatijas mazak parliecinos par Masalju, ja jau tagad vartus ir viegli sargaat?

 +12 [+] [-]

, 2009-05-03 10:00, pirms 15 gadiem
Visiem izciliem sezona vēl turpinas.. Lundqvist un Nabokovs vienkārši nevar atbraukt, nav vietu... Neko izcilo šajā rakstā neredzu, tas jau sen ir zināms un visiem saprotams... A par to kā vārtsargi stāvēja bez ķiverēm, tas bija pīlnigakais idiotisms

  +3 [+] [-]

, 2009-05-03 10:02, pirms 15 gadiem
tobymac rakstīja: Visiem izciliem sezona vēl turpinas.. Lundqvist un Nabokovs vienkārši nevar atbraukt, nav vietu... Neko izcilo šajā rakstā neredzu, tas jau sen ir zināms un visiem saprotams... A par to kā vārtsargi stāvēja bez ķiverēm bija pīlnigakais idiotisms
Nabokovs negrib.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-05-03 10:06, pirms 15 gadiem
Chesis10 rakstīja: Nabokovs negrib.
Tagad ja arī pekšņi sagribēs, jau vietas nav...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2009-05-03 10:11, pirms 15 gadiem
leshyj25 rakstīja: LUNDKVISTS ar atteica GUSTAVSONAM
Tagad, kad komandai tādas problēmas viņš noteikti atbrauktu, ja būtu iespēja...
Slēpts komentārs: Mazais Ralfiņš

  +9 [+] [-]

, 2009-05-03 10:15, pirms 15 gadiem
Raksta autors ir šveicietis, droši vien grauž, ka LV vinnēja šamos

 +16 [+] [-]

, 2009-05-03 10:22, pirms 15 gadiem
Mazais Ralfiņš rakstīja: Swiests ne raxts.Wartsargam ir wisgrutak. Tani laika (Tais wecajos labajos laikos) pie wartsarga tehnikas ta pamatigi stradaja sadas zwaigznes ka haseks, tretjaks, rua un.tt. bet 'sodien wisi strada pie tehnikas un lai jaunam gurkim izkonkuretu pieredzejusu ir praktiski nereali, rekinat ka katru gadu naak klat jauni juniori, kur tad winjiem wisiem deeties ja komanda ir tikai 3s warociki un labaki parto junioru, naw kur to meistaribu atstraadat, naw wairs tie jusu wecie labie laiki. Cic laiks cita dziwe, ari sportaa.
kapec tu tekstu raksti ar W ??? manupraat tu raksti latvieshu valodaa un mums ir v burts, savadak pretigi lasit.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2009-05-03 10:27, pirms 15 gadiem
mrPO rakstīja: kapec tu tekstu raksti ar W ??? manupraat tu raksti latvieshu valodaa un mums ir v burts, savadak pretigi lasit.
tāpēc, ka pamatskolā tā ir stilīgi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2009-05-03 10:37, pirms 15 gadiem
...Masaļskis uzvarēja spēli prêt Zviedriju un Šveici..

par Shveici piekriitu, bet ar Zviedriem tur visa komanda nospeeleeja..

  +6 [+] [-]

, 2009-05-03 10:37, pirms 15 gadiem
1) muusdienaas tiek analizeeti video par acleegas speeleetaajiem, pie kam beidzot muusdienaas ir sapratushi ka aizsardziiba nav tikai vaartsargs, un pat ne aizsargi bet viss piecinieks, tagad daudz biezhaak meegina blokjeet metienus;
2) agraak izcili speeleetaji bija divaam, varbuut trim valstiim, tagad pat sloveenjiem un vaacieshiem ir nhl speeleetaaji;
3) jau no mazotnes treneejas labaa liimenii un pierod pie lieliem aatrumiem, stipriem metieniem, uzkachaa reakciju;
4) nav izteiktu superspeeleetaaju, jo aizsargi labaak speej tureet liidzi un paliidzeet vaartsargam, agraak nereti bija speeleetaaji kas vareeja apspeeleet 4-5 un iemest, muusdienaas aizsargi ir tikpat labi kaa uzbruceeji, liidz ar to darba vaartsargam mazaak un ja ir tad vieglaaks, bet tas ir aizsargu nopelns;

un pats galvenais: augstaakais profesionaalisma kalngals ir dariit savu darbu taa lai visi domaa ka tas ir viegli, no kaa secinu ka muusdienaas visu izlashu vaartsargi ir LJOTI lieli profesionaalji un dara savu darbu labi, agraak taadi vaartsargi bija tikai dazhaam lielajaam izlaseem un kontrasts protams bija liels, taa kaa tas shveicietis ir kaarteejais duriks kas tikai pateica ka vaartsargi muusdienaas gandriiz visi ir augstas klases(kas speelee chempii) j jau vinji dara savu darbu taa ka izskataas vienkaarshi. citiem vaardiem dumsh tas shveicietis.

  +4 [+] [-]

, 2009-05-03 10:44, pirms 15 gadiem
leshyj25 rakstīja: runajot par tretjaku, savu godu vinjam dodu, bet ir viens BET, nu grutak butu nekljut par 4empionu neka kljut stavot PSRS komandas vartos, kuri uzbrukuma vienmer visus parmetaja pec ripu skaita.
bet par piecdesmitajiem gadiem, 4alit, ko tu velc te piecdesmitos gadus, tolaik bija cits hokejs, tolaik starpiba starp komandam bija neiedomajami liela un par ekipejumu, tas sacis nedaudz samazinaties, bet lidz 2000 gadiem gan, citi vartsargi lika kajsargus, kas augstuma sasniedza gandriz rikli (irbe, ka visi redzeja visu muzu nospeleja ar saviem vecajiem mazajiem kajsargiem) vardsakot, nepis pratu MASALSKIM, TAS KA TAVA IZLASE PAPISA MUMS, UZREIZ NENOZIME, KA VAR EDGARU APDIRST VAI SAUKT PAR SLIKTU VARTSARGU, NJEMOT PAR PIEMERU 60 GADUS VECU VESTURI, KAD VARSARGIEM VISPAR NEBIJA KIVERU, TAD SANAK ARI TAGAD LAI KLJUT PAR LABU VARTSARGU JAVELK NOST KIVERE? musdienas 4alji manprat spele daudz tehniskak, un pars uzmetieni vartsargam seja bez kiveres stabili nodro6inatu uzvaru, vob6em CAUG, TURPINI GANIT GOVIS ALPOS, NEVIS PIST PRATUS
Pilnībā piekrītu tavam viedoklim.
Lai gana govis!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-05-03 10:57, pirms 15 gadiem
Nu bāc, kas tas par viedokli. Jā, protams, agrāk vārtsargiem bija grūtāk, bet laiki taču mainās. Pie tam, jā, agrāk vārtsargiem nebija sejas maskas (jā, patiešām šausmīgi), bet tajā pašā laikā arī laukuma spēlētājiem nebija tādu aprīkojumu kā tagad, tāpēc negribēja stāties priekšā vārtiem.
Nu vienkārši ar to gribēju pateikt, ka taču arī laukuma spēlētāji vairs nav tādi kā agrāk (šaubos ka agrāk bija tādi kā Kovaļčuks, vai pat tas pats Ņiživijs )

  +4 [+] [-]

, 2009-05-03 11:20, pirms 15 gadiem
laiki nāk un iet un viss mainās! līmenis izlīdzinājies! nba agrāk Rassels izcīnija 12 gredzenus! tagad vai ka'ds var iedomāties kādu uzvaram nba kaut vai 6 reizes? nē katru gadu ir cits čempions ar nelieliem izņēmumiem!

LĪMENIS IZLĪDZINĀS!!! tur tā sāls! agrāk kanāda latviju mizoja 11-0 30tajos gados! protams ka Izcils bija kanādas kīeprs kuram bija 3 metieni pa spēli jo vnk mūsējie neko nemācēja!

     [+] [-]

, 2009-05-03 11:27, pirms 15 gadiem
Kkads jefins!

  +3 [+] [-]

, 2009-05-03 11:28, pirms 15 gadiem
Pilnīgs savārstījums. Izklausās pēc gaudulīgas žēlošanās. Man gribētos teikt, ka šveiciešiem ir jāmeklē problēmas pašiem sevī. 3 reizes vairāk iedzīvotāju+neierobežoti finansu resursi+naturalizēti kanādieši+IIHF aizmugure(Fāzels un tiesneši)+ sakārtots kalendārs! Ko tas dod?
Es sliecos domāt, ka Latvieši tomērt ir no mazliet citas mīklas, jo ja mēs ar kādu sportu nodarbojamies nopietni, panākumi neizpaliek.

  +2 [+] [-]

, 2009-05-03 11:37, pirms 15 gadiem
Tas s@dabrālis "apskatniex" tak būtībā mēģina pateikt, ka Latvija na haļavu tik tālu tikusi!

Pluss noniecina vārtusargus kā tādus...
Bortā viņu!!!!

     [+] [-]

, 2009-05-03 12:01, pirms 15 gadiem
jā šis raksts spēj saniknot.. Brīžiemliekas apskatnieki tik raksta pēc kautko ieliek lai atgādinātu pa sevi... Nu ko var salīdzinat 18gs ar 21 gs... nu un ka bija labak, bija kas bija un izbija... Priecajamies par to kas ir...
Jauku dienu. Tada laba sajūta pirms gadsimta mača..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2009-05-03 12:21, pirms 15 gadiem
Arī apskatnieki agrāk bija gudrāki.

  +1 [+] [-]

, 2009-05-03 12:27, pirms 15 gadiem
Tas Caugs gan ir muļķis! Ja šādi viņš raksta, tad var droši apgalvot , ka ar galvu šim viss nav kārtībā !

  +1 [+] [-]

, 2009-05-03 12:30, pirms 15 gadiem
Kkāda čīkstēšana par temu KAD ES BIJU JAUNS....
Sviests kkāds, pirms 50 gadie bija grūtāk, nu un? pirms 50 gadiem pa pilsētu ar zirgiem jāja, tapēc tagad automašīnas ir sliktākas?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-05-03 12:46, pirms 15 gadiem
Muļķis
1 2 49 komentāri