Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Karsums: "Viss būs jāizcīna pašam"

Jānis Celmiņš

Karsums: "Viss būs jāizcīna pašam"
Mārtiņš Karsums
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

"Vieta "Lightning" sastāvā man nav garantēta, par to cīņa vēl priekšā," sakarsušos prātus, kas pēc ziņām par noslēgto vienvirziena līgumu ar Tampabejas "Lightning" jau steidza līksmot, atvēsina Mārtiņš Karsums. Intervijā portālam eSports.lv uzbrucējs atzīst - ilgā gaidīšana bija mokoša, taču atmaksājusies.

Ar Mārtiņu tiekamies LSPA ledus hallē, kur viņš aizvada treniņus īsi pirms došanās uz Tampu. Sarunas laikā skāram ne tikai pēdējā laika karstāko tēmu – līguma parakstīšanu ar Nacionālās Hokeja līgas komandu -, bet arī citas tēmas. Jūtams, ka Mārtiņš ir apmierināts ar parakstīto līgumu un gatavs cīņai par vietu komandā, kas nebūt vēl nav garantēta.

Pati karstākā tēma šobrīd - jaunā līguma parakstīšana ar "Lightning". Sarunas krietni ievilkās - kāpēc tā?
Uz šo jautājumu precīzāk atbildēs mans aģents, pašam grūti spriest. Viens no iemesliem varētu būt tādss, ka kluba īpašnieki ilgu laiku kaut ko nespēja sadalīt savā starpā. Klubam nav tik daudz naudas, radās domstarpības. Taču šīs lietas pārāk labi nepārzinu, tas ir tikai mans personīgais viedoklis - nevaru apgalvot, ka tā bija. Šobrīd viss ir kārtībā, un tas ir pats galvenais.

Līgums parakstīts uz vienu gadu un tas ir vienvirziena. Kas mainījies no iepriekšējā gada, izņemot to, ka tava alga nu ir garantēta.
Jā, alga laikam ir vienīgais. Gadījumā, ja tieku nosūtīts uz AHL, tad atalgojums saglabājas tādā pat apmērā, kā ierakstīts līgumā. Iepriekš algas apmērs mainījās visai jūtami. Taču tāpēc vien vieta sastāvā man nav garantēta, par to cīņa vēl priekšā. Komandā ir daudz jaunu spēlētāju, kas nozīmē, ka arī viņiem nekas nav garantēts. Tas, ka man ir vienvirziena līgums, nedod praktiski nekādas priekšrocības.

Būtu gatavs tomēr parakstīt arī divvirziena līgumu?
Drīzāk tomēr nē. Svarīgi, kādi būtu līguma nosacījumi brīdī, kad mani nosūtītu uz AHL, taču domāju - drīzāk nē. Ar aģentu jau pirms tam bijām izrunājuši, ka vēlos vienvirziena līgumu un uz to arī gājām. Ja nebūtu sanācis, visticamāk, spēlētu "Dinamo".

Kādu tu pats paredzi cīņu par vietu sastāvā, zinot, ka pirmā maiņa ir "aizsista" ar Senluī, bet pārējie ir vairāk vai mazāk spēkos līdzīgi hokejisti?
Pirmā maiņa jau ir nokomplektēta, tajā vieta man neatradīsies, arī otrā ir spēcīga. Reāli domāju, ka varu cīnīties par iekļūšanu trešajā vai ceturtajā. Jābrauc uz Tampu, jārāda viss, uz ko esi spējīgs, un tad jau redzēs. Zinu, ka viegli noteikti nebūs.

Pats esi sekojis līdzi komandas darījumiem starpsezonu periodā?
Neko daudz pētījis neesmu, tikai internetā apskatījos sastāvu. Izskatās, ka šobrīd var izveidot vismaz piecas, sešas maiņas. Sastāvs ir ļoti līdzvērtīgs, un domāju, ka manis pieminētā trešā vai ceturtā maiņa nav nereāla. Ne brīdi nedrīkst paļauties, ka jau esmu sastāvā, tajā pat laikā nedrīkst nokārt galvu un padoties.

Izskanēja informācija, ka kopējā līguma summa ir 575 tūkstoši ASV dolāru…
Jā, esat jau uzrakuši. (Iesmejas.) Redzēju, ka summa jau parādījusies internetā.

Pagājušajā sezonā aizvadīji sešas spēles Bostonā, 18 - Tampabejā. Vai vari salīdzināt abas šīs komandas?
Nevaru sūdzēties ne par vieniem, ne otriem. Attieksmes ziņā viss bija kārtībā. Ja kaut kas tika lūgts, klubs centās palīdzēt. Apstākļi abos klubos bija aptuveni vienādi. Kaut gan arī Amerikā cilvēki izjuta krīzes iespaidu, uz spēlētājiem tas neattiecās. NHL ir un paliek NHL, tur viss ir visaugstākajā līmenī. Spēlētāji domā tikai un vienīgi par treniņiem un spēlēm.

Kāds iespaids par komandas galveno treneri?
Treneris ir ļoti stingrs. Pats ilgus gadus spēlējis NHL un bijis viens no lielākajiem kaušļiem... To var just arī treniņos un spēlēs – ļoti stingrs. Ja kaut ko izdari nepareizi, mēdz sabļaut. Taču man patika, neko sliktu par viņu nevaru teikt. Bija pat gadījumi, kad viņš gribēja "izrēķināties" ar tiesnešiem - tad apmēram skaidrs, kas reizēm notiek treniņos...

Ieguvējs sportiski, taču - cik zaudēts finansiāli, izvēloties Tampu, nevis Rīgu?
Nekādos mīnusos neesmu iebraucis, vienīgi tur nodokļu sistēma ir nedaudz citādāka. Zinu, ka apsolīto naudu saņemšu līdz pēdējam dolāram. Tur alga kontā tev ir konkrētā mēneša konkrētā datumā, kas norādīts līgumā. Paliekot Latvijā, par to tomēr nevaru būt drošs. Arī sportiskā ziņā, bez šaubām, esmu ieguvējs.

Vai finansiāli "Dinamo" piedāvājums nebija konkurētspējīgās par "Lighning"?
Jā, piedāvājums bija labs, nenoliegšu. Par konkrētiem cipariem gan nevēlos runāt, lai nerastos nevajadzīgas runas.

Tik ilgi gaidot un esot neziņā – vai kādā brīdī necēlās roka piekrist "Dinamo" piedāvājumam? Tur laikam vajag stipru nervu sistēmu...
Nevaru noliegt, bija. Sāka iezagties doma – ir taču jau augusts, bet es vēl esmu bez līguma... Gribējās jau brīžiem paņemt rokās pildspalvu un uzlikt to parakstu zem "Dinamo" līguma. Taču galavārds bija manam aģentam. Viņš teica, lai nesteidzos. Uzticējos, un redzam – viss kārtībā! Nenoliegšu, gaidīšana bija tiešām mokoša. Skatos apkārt, visi jau trenējas, bet es vēl sēžu bez līguma.

Bija taču arī citi piedāvājumi KHL, kādas citas Eiropas līgas komandas.
Jā, Oļega Znaroka "MVD" izteica labu piedāvājumu, variants bija arī "Amur". "MVD" izteica konkrētu piedāvājumu, bet ar pārējiem pat īpaši sarunās neielaidos. Ja būtu jāpaliek te, tad paliktu "Dinamo", jo mājās spēlēt tomēr ir daudz patīkamāk. Pats pirms sezonas biju nosolījies, ka darīšu visu, lai paliktu NHL, un nekoncentrējos variantiem Eiropā. Uzreiz pēc pagājušās sezonas bija pāris sarunu par manu spēlēšanu kādā citā NHL klubā, taču - nekas nopietns.

Esi redzējis pāris "Dinamo" pārbaudes spēļu. Kāds palika iespaids?
Redzēju spēli pret "Sibirj" - tā bija pirmā spēle un var saprast, ka sniegums vēl bija tāls no nepieciešamā. Pavēroju arī pāris spēļu turnīrā "Arēnā Rīga" un biju pārsteigts - izskatās, ka viņi kopā būtu spēlējuši vismaz četrus, piecus gadus! Komanda izskatās labi saspēlējusies, rāda labi organizētu hokeju ar daudz piespēlēm. Ņiživija maiņa pagaidām izskatās vislabāk, kaut gan arī ceturtā maiņa, kurā vairāk spēlē jaunie, veido labus momentus. Domāju, ka "Dinamo" šosezon varētu darīt lielas lietas. Tāda līmeņa hokejs Latvijā nav spēlēts ļoti sen. Domāju, ka mūsu līdzjutēji to ir pelnījuši. Arī hokeja popularitātei "Dinamo" projekts noteikti nāk par labu. Labi, ka kluba vadības politika ir tendēta uz vietējo spēlētāju piesaisti. Tā ir laba motivācija jaunajiem hokejistiem tiekties uz augšu, viņi redz mērķi.

Bedre aiz "Dinamo" tomēr ir diezgan dziļa…
Jā, vesela virkne komandu vairs nepastāv, žēl. Jāpiekrīt, bedre tiešām ir dziļa. Spēlētājiem šobrīd nav lielas izvēles – tikai ārzemes vai "Dinamo". Žēl, ka izjuka Ogres klubs, tāpat arī "Rīga 2000".

Arī NHL latviešu hokejistu skaits pēdējos gados ir krietni sarucis. Kāpēc?
Grūti spriest. Mums ir daudz meistarīgu hokejistu, kuri varētu spēlēt NHL - varbūt ne vadošās lomas, bet vidusmēra NHL līmenī noteikti. Nezinu, varbūt vienkārši nav paveicies. Ja skatās no otras puses, tad AHL spēlē vairāki labi mūsu čaļi – Bārtulis, Daugavņš, Kulda. Iespējams jau šosezon kāds no viņiem uzspēlēs arī NHL.

Vai tavs nākamās sezonas virsuzdevums ir nopelnīt jaunu kontraktu, vai tomēr ir lielākas ambīcijas?
Pirmais un pats galvenais uzdevums - iekļūt un nostabilizēties sastāvā. Pēc tam arī domāšu par tālākajiem mērķiem – labu sniegumu un līgumu nākamajam gadam. Kluba vadība pagaidām nekādus mērķus nav deklarējusi, taču domāju, ka tie ir augsti. Noteikti jāiekļūst "play-off" un tad jādomā par lielākām lietām. Lielākajai daļai NHL klubu mērķis ir tieši tāds – iekļūt Stenlija kausa izcīņā.

Kā pavadīji starpsezonu periodu?
Pēc pasaules čempionāta divus mēnešus atpūtos. Nolēmu neko nedarīt, jo pagājušajā gadā drusku saforsēju. Uzreiz pēc čempionāta sāku gatavoties jaunajai sezonai, un, tuvojoties sezonas beigām, jutu, ka spēka sāk aptrūkties. Šogad slidot sāku tikai jūlija beigās. Jūlijā sākumā sāku darboties svaru zālē pie trenera Alvja Stankēviča, labi pastrādāju pie fiziskās sagatavotības, un mēneša beigās sāku slidot. Sākumā trenējos kopā ar "Dinamo / Juniors", tagad nāku uz LSPA. Ledus treniņi šogad bija diezgan neregulāri, sanāca mazāk kā gribētos. Kad vēl nebija "Dinamo" ar ledu bija daudz vieglāk, tagad pašam jāmeklē un jādomā kur trenēties.

Atpūsties arī sanāca?
Jā, atpūtos pietiekami labi. Man patīk aizbraukt uz laukiem pie dabas krūts. Ļoti patīk makšķerēt, tāpat ar draugiem uzspēlēju futbolu vai tenisu. Mierīgi nosēdēt nevaru, patīk aktīva atpūta. Siltās zemes mani nevilina, tepat Latvijā ir vislabāk.

Kad tev jādodas uz Tampabeju?
Biļetes pasūtītas uz 4. septembri. Treniņi ar komandu tur sāksies tikai 12. septembrī, taču gribu aizbraukt nedaudz ātrāk, lai pierastu pie laika starpības. Viss sāksies ar medicīniskajām pārbaudēm, fiziskajiem testiem un tad - treniņi. Zinu, ka pirms sezonas paredzētas arī četras vai piecas pārbaudes spēles.

Šoziem būs arī Vankūveras olimpiskās spēles…
Jā, zinu. Ja būs iespēja un tikšu sastāvā, noteikti spēlēšu izlasē. Manuprāt, olimpiskās spēles ir visu profesionālu hokejistu sapnis, tādu iespēju laist garām nevar. Jācer, ka iztikšu bez savainojumiem un varēšu palīdzēt.

1 2 37 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +30 [+] [-]

, 2009-09-01 12:25, pirms 15 gadiem
normali, lai kapa..Dinamo vel paspesi Ozolinja vecuma uzkapat

  +2 [+] [-]

, 2009-09-01 12:25, pirms 15 gadiem
tikai pasham! jo otras taadas izdeviibas vairs var nebuut!!

  +6 [+] [-]

, 2009-09-01 12:26, pirms 15 gadiem
[quote kas_jauns]
šī ir esportam vai tomēr SA intervija? lai zinu - lasīt te vai iet uz pastkastīti pēc avīzes
[/qu
SA točna nav!to jau sen izlasiju!

  +7 [+] [-]

, 2009-09-01 12:29, pirms 15 gadiem
Lai tev viss izdodas Karsum!

 +16 [+] [-]

, 2009-09-01 12:30, pirms 15 gadiem
man patīk Mārtiņa atieksme par vietu izlases sastāvā ir jācīnās neatkarīgi no tā cik labs esi

 +10 [+] [-]

, 2009-09-01 12:31, pirms 15 gadiem
Starpcitu, pirmā pārbaudes spēle ir pret Skrastiņa "Stars".
Jā, lai viss Tev izdodas, Mārtiņ!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-09-01 12:37, pirms 15 gadiem
Kas Jauns? rakstīja: šī ir esportam vai tomēr SA intervija? lai zinu - lasīt te vai iet uz pastkastīti pēc avīzes
eSportam, jo "SA" šonedēļ hokejam veltīja tikai vienu rakstu par "Dinamo"

  +2 [+] [-]

, 2009-09-01 12:39, pirms 15 gadiem
Kas Jauns? rakstīja: šī ir esportam vai tomēr SA intervija? lai zinu - lasīt te vai iet uz pastkastīti pēc avīzes
Ar Mārtiņu tiekamies LSPA ledus hallē, kur viņš aizvada treniņus īsi pirms došanās uz Tampabeju. Sarunas laikā skāram ne tikai pēdējā laika karstāko tēmu – līguma parakstīšanu ar Nacionālās Hokeja līgas komandu -, bet arī citas tēmas. Jūtams, ka Mārtiņš ir apmierināts ar parakstīto līgumu un gatavs cīņai par vietu komandā, kas nebūt vēl nav garantēta.

  +9 [+] [-]

, 2009-09-01 12:41, pirms 15 gadiem
Protams veiksmi Mārtiņam!
Man gan šķiet ka Karsums ir meistarīgāks par trešo, kur nu vēl ceturto maiņu, tāpēc ceru ka izdosies nostiprināties vismaz otrajā, sliktākajā gadījumā trešajā maiņā. Mēs par tevi, Karsum!

  +6 [+] [-]

, 2009-09-01 12:51, pirms 15 gadiem
Siltās zemes mani nevilina, tepat Latvijā ir vislabāk. (rock)

tehnisks teikums!

  -2 [+] [-]

, 2009-09-01 12:57, pirms 15 gadiem
Bobby Orr rakstīja: [quote kas_jauns]
šī ir esportam vai tomēr SA intervija? lai zinu - lasīt te vai iet uz pastkastīti pēc avīzes
[/qu
SA točna nav!to jau sen izlasiju!
tad jau Tu esi lasīji iepriekšējās nedēļas izdevumu...

  +7 [+] [-]

, 2009-09-01 13:09, pirms 15 gadiem
Ceru ka šo cilvēku sagaida spoža nākotne NHL...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-09-01 13:18, pirms 15 gadiem
ka tik atkal visa sezona nepaiet AHL
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-09-01 13:26, pirms 15 gadiem
un var redzeet ka nauda nav galvenais...domaaju ka tas pats mvd un amur piedaavaaja stipri labaaku kontraktu par muusu pashu Dinamo, bet maartinjam ir ambiicijas un veelme sevi pieraadiit visaugstaqakajaa liimenii...tas priecee...lai veicas Tampaa!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2009-09-01 13:55, pirms 15 gadiem
Viemēr ir sipatizējis Karsums sava neatlaidīguma un pareizās domāšanas dēļ.

  -2 [+] [-]

, 2009-09-01 15:21, pirms 15 gadiem
marča turi tampu,bez tevis tur nekaadi!!!!!!!!!

     [+] [-]

, 2009-09-01 15:59, pirms 15 gadiem
Jaa pirmaas 2 mainas ar Sentlui un Stamkosu ir tieshaam speeciigas,bet Karsumam visticamaak buus jaizciina sava vieta 3. vai 4.mainaa.

     [+] [-]

, 2009-09-01 16:19, pirms 15 gadiem
Lai veicas!

     [+] [-]

, 2009-09-01 17:24, pirms 15 gadiem
ja.Lai veicas!ceru,ka Mārtiņš tiks sastāvā Tampā!domaju,ka trešā maiņa būtu labi,bet domaju ka Mārtiņš ir spējīgs spēlēt arī otrajā.nebūtu,jau viegli iekļūt otrajā maiņā,bet ja labi sevi pierādīs,tad viss ir iespejams.ceru Ieraudzit Mārtiņu arī Vairākuma izspēlē,vismaz otrajā maiņā(Powerplay).

     [+] [-]

, 2009-09-01 18:57, pirms 15 gadiem
Veiksmi!

  +2 [+] [-]

, 2009-09-01 19:20, pirms 15 gadiem
Gatis rakstīja: tad jau Tu esi lasīji iepriekšējās nedēļas izdevumu...
kapēc,abonēju SA!manā paskastītē tā jau ir 6!pamodos ap 7.10,nobraucu līdz paskastītei,uzvāriju kafiju un lasiju

     [+] [-]

, 2009-09-01 19:38, pirms 15 gadiem
Lai tew,Mārč izdodas!!!Neapšaubāmi šobrīd Karsums ir latviešu labākais uzbrucējs-pelnījis kapāt NHL.

     [+] [-]

, 2009-09-01 20:39, pirms 15 gadiem
Mārtiņš īsts cīnītājs, ticu, ka viņš parādīs labu hoķi NHL!

  -1 [+] [-]

, 2009-09-01 20:43, pirms 15 gadiem
575tk.*0,59ls=???????mīnus nodoklis ASV.jā15-20tk.ls uz rokas mēnesīASV.nav ko teikt izvēle.šķiet pat Ivanānam lielāki cipari.

  +2 [+] [-]

, 2009-09-01 21:05, pirms 15 gadiem
master R.I. rakstīja: Lai tew,Mārč izdodas!!!Neapšaubāmi šobrīd Karsums ir latviešu labākais uzbrucējs-pelnījis kapāt NHL.
Manuprāt, Herberts Vasiļjevs un Saša Ņiživijs, pēc tam Karsums.

Karsums ir ļoti talantīgs hokejists, viņa spēles stils ir ļoti labi piemērots Ziemeļamerikai, kā arī nav vēl tie gadi, kad jādomā par vecumdienām un ģimeni tādēļ viņš spēlē NHL.

Tomēr, iepriekšminētajiem hokejistiem ir labākas dotības uzbrukumā.

     [+] [-]

, 2009-09-01 23:33, pirms 15 gadiem
manis pēc labāk visi kam ir cerības spēlē nhl, pārējie dinamo kaļ meistarību, tas nāktu mūsu hokejam tikai pa labu, tā kā lai mārtiņam veicas..

     [+] [-]

, 2009-09-02 01:10, pirms 15 gadiem
Lai pat nedomaa par AHL, gan tak buus pamatsastaavaa!!!

     [+] [-]

, 2009-09-02 10:34, pirms 15 gadiem
master R.I. rakstīja: Lai tew,Mārč izdodas!!!Neapšaubāmi šobrīd Karsums ir latviešu labākais uzbrucējs-pelnījis kapāt NHL.
Diez vai labaakais, bet ar lielaako potenciaalu.

  -1 [+] [-]

, 2009-09-02 13:51, pirms 15 gadiem
laj vejcās

  -1 [+] [-]

, 2009-09-02 13:54, pirms 15 gadiem
laj vejcās u
1 2 37 komentāri