Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Treniņā ar NHL zvaigznēm - draftētais Vilmanis apgūst Floridu un Kanādu

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Treniņā ar NHL zvaigznēm - draftētais Vilmanis apgūst Floridu un Kanādu
Sandis Vilmanis. Foto: Florida Panthers

Sandis Vilmanis jūlijā notikušajā Nacionālās hokeja līgas (NHL) draftā tika izvēlēts piektajā kārtā. Pirmais ceļojums pie Floridas "Panthers" apstājās Madrides lidostā, bet rudenī dokumentu ķibeli izdevies kompensēt ar uzviju – uzbrucējs starp jaunajiem hokejistiem nodemonstrēja gana pārliecinošu sniegumu, lai saņemtu uzaicinājumu uz lielo nometni. "Iespaids palicis nenormāls," sarunā ar portālu Sportacentrs.com priecājās 18 gadus vecais Vilmanis.

Kad septembra vidū sākās pagājušās sezonas Prezidenta trofejas ieguvējas Floridas "Panthers" treniņnometne, ierindā bija divi latvieši – kā brīvais aģents līgumu uz vienu sezonu parakstīja Rūdolfs Balcers, bet septiņus gadus jaunākais Sandis Vilmanis tika izraudzīts draftā. Vasarās klubi rīko attīstības nometnes, kurās ierodas arī nupat draftētie. Vilmanim iespēja gāja secen, jo problēmas ar dokumentiem lika Madrides lidostā palikt šaipus lidmašīnas durvīm.

Tāpēc jauno talantu turnīru, kas ieskandina NHL rudeni, Vilmanis gaidīja ar divkāršu nepacietību. Latviešu uzbrucējam, kurš bija sestais jaunākais starp savas komandas 26 hokejistiem, izdevās gūt divus vārtus un palīdzēt "Panthers" jaunajai maiņai ņemt virsroku divos no trim mačiem. Parādītais sniegums palīdzēja tikt pie ielūguma uz galvenās komandas treniņnometni, laukumā dodoties reizē ar līderiem.

"Protams, iespaids palicis nenormāls. Tā pieredze, ko ieguvu, trenējoties kopā ar vieniem no labākajiem visā līgā… Man sanāca uz ledus pabūt kopā ar Metjū Tkačaku, Semu Reinhārtu, mest pa Spensera Naita vārtiem. Forši paskatīties, kā kustās ripa, kā kustās paši, ko viņi domā. Viss notika piecreiz ātrāk nekā biju pieradis un ļoti augstā līmenī. Arī tas, ka komanda atbrauc uz spēli, un tur viss ir sagādāts, nolikts, sakārtots. Tev tikai jāiet uz ledus un jāspēlē," pauda Vilmanis.

Otrajā dienā pēc ierašanās Floridā viņš saticies ar Balceru, kuru iepriekš nav pazinis. Pirmajā tikšanās reizē abi latvieši desmit minūšu sarunā pārsprieduši ikdienas gaitas un pēdējos piedzīvojumus, bet turpinājumā izdevies saskrieties tikai garāmejot. "Viņš bija vienā treniņu grupā, es – citā. Ne ledus, ne sausais treniņš nebija kopā. Kad viņam treniņš, es tikai braucu uz halli. Kad man, tad viņš jau devās prom."

Vilmanis tika pie teikšanas pārbaudes spēlē pret Nešvilas "Predators", kurā tika piedzīvots zaudējums ar 0:4, trīs ripas ielaižot pēdējā trešdaļā. Ceturtās maiņas uzbrucējs laukumā pavadīja nepilnas 11 minūtes (17 sekundes vairākumā), izdarīja vienu spēka paņēmienu, bloķēja vienu metienu un nopelnīja negatīvu lietderības koeficientu -1.

"Pēc spēles mūs pa vienam sauca iekšā treneru istabā. Iegāju pa durvīm, viens krēsls nolikts pa vidu, apkārt stāv treneri. Jau sāka trīcēt rokas – kaut ko esmu sačakarējis," nometnes satraucošāko mirkli smejoties atmiņā atsauca Vilmanis. "Pastāstīja, ka esmu labi spēlējis talantu turnīrā, tāpēc deva man iespēju arī pārbaudes spēlē pie lielās komandas. Esot paticis mans sniegums, bet, protams, jābrauc vēl spēlēt pie junioriem."

Iepriekšējās trīs sezonas Zviedrijā pavadījušais Vilmanis tagad pārcēlies uz Kanādu un pievienojies Ontārio Hokeja līgas (OHL) klubam Sarnijas "Sting". Savulaik vienību pārstāvējuši NHL draftā ar pirmo numuru izraudzītie uzbrucēji Stīvens Stemkoss un Nails Jakupovs, tāpat kā šīs sezonas savu NHL komandu līderi Džordans Kairū un Džeikobs Čikruns.

Ik vasaru Kanādas trīs spēcīgāko junioru līgu – OHL, Rietumu hokeja līga (WHL) un Kvebekas Junioru hokeja līga (QMJHL) – komandas rīko kopēju ārzemnieku draftu. Vilmanis tika izvēlēts ar 14. numuru. Lai viņu neizvēlētos citas komandas, nācies pūst acīs dūmus.

"Jau sen bija domas par braukšanu uz Kanādu. Ar "Sting" sāku runāt četrus mēnešus pirms drafta. Viņi teica, ka varētu mani izvēlēties, bet piebilda – jāskatās, kas notiks ar krieviem [Krievijas spēlētājus beigās nepielaida Kanādas līgu draftam]. Dienu pirms drafta pateica, ka ņems mani, ja tobrīd vēl būšu palicis pieejams."

Vilmanis vēlējies nonākt tieši OHL komandā, tāpēc sarunas ar Sarniju turējis noslēpumā. "Dažas komandas tāpat uzzināja, tad nācās stāstīt, ka beigās nemaz negribu braukt uz Kanādu." Pēc uzbrucēja domām, Ontārio līgā tiek spēlēts meistarīgākais hokejs, Kvebekā – ātrākais, bet Rietumu līgā – agresīvākais.

Pirmajos trīs mačos Vilmanis palika bez rezultativitātes punktiem, bet ceturtajā spēlē "Sting" uzvaru ar 6:2 kaldināja ar vārtiem un trim rezultatīvām piespēlēm. Nākamajā spēlē viņš tika pie vēl viena punkta, tādējādi iekrājot piecus punktus piecās OHL sezonas pirmajās spēlēs.

"Nebija tā, ka pirmajos mačos spēlēju slikti. Bija momenti, bet neizdevās realizēt. Protams, parādījās sajūta, ka kaut kas jādara lietas labā, kaut kas jāmaina. Tagad beidzot norāvu to sajūtu no pleciem – tomēr varu gan iemest, gan atdot," pauda otrās maiņas uzbrucējs.

Lēciens no Zviedrijas U20 līgas, kur viņš pārstāvēja "Lulea" un kopā ar latviešu centra uzbrucēju Danu Ločmeli bija komandas līderi, uz OHL neesot bijis sarežģīts, norādīja Vilmanis. "Līmenis ir diezgan līdzīgs. Zviedrijā nav tās agresivitātes pie bortiem – vairāk jāstrādā ar nūju. Zviedri slido labāk, bet meistarības ziņā varu likt vienādības zīmi."

Sarnija ir 70 tūkstošu rūpniecības pilsēta, kas atrodas uz Kanādas un ASV robežas Hūrona ezera krastā. Līdz Detroitai jābrauc pusotra stunda, bet Ontārio reģiona lielākā pilsēta Toronto ir trīs stundu attālumā.

Iedzīvoties neesot bijis grūti, atzina Vilmanis, taču lielākās problēmas sagādā brīvā laika pavadīšanas iespējas. "Vairākas reizes jau esam bijuši ar komandu uz kino, bet citur īsti nav kur iet. Vairāk laika pavadu mājās. Vismaz dzīvoju ar komandas biedru, un kopā ir interesantāk."

18 gadus vecais Vilmanis augustā pārstāvēja Latvijas U20 izlasi pasaules čempionātā Edmontonā, izceļoties ar rezultatīvu piespēli ceturtdaļfināla mačā pret Zviedriju. "Bija ļoti patīkami spēlēt tādā komandā – ar tādiem džekiem! Parādījām diezgan labu sniegumu," par saliedētību priecājās Vilmanis. Jau decembrī gaidāms nākamais pasaules čempionāts, Latvijas junioriem dodoties uz Monktonu.