Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

950 miljoni un pirmās nesaskaņas: NHL zaļākais īpašnieks jauc ierasto kārtību

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

950 miljoni un pirmās nesaskaņas: NHL zaļākais īpašnieks jauc ierasto kārtību
Maikls Andlauers kopā ar NHL komisāru Geriju Betmenu. Foto: AP/Scanpix

Maikls Andlauers septembra izskaņā noslēdza 950 miljonus dolāru vērtu darījumu un kļuva par Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Otavas "Senators" īpašnieku. Pagājis tikai pusotrs mēnesis, un kanādiešu miljardieris publiski pārmetis, ka no viņa slēptas detaļas, kas varētu samazināt darījuma summu. Pārmetumi mesti arī neaizskaramā komisāra Gerija Betmena virzienā.

"Nevaru izskaidrot, kāpēc es mantoju šīs problēmas. Neredzu nevienu iemeslu, kāpēc atrisinājums nācis tikai tagad. Kāpēc bija nepieciešams gads pēc izmeklēšanas beigām, lai pieņemtu lēmumu – tas ir jautājums NHL vadībai. Komisāram bija daudz laika pārdomām un lēmuma pieņemšanai," trešdien preses konferencē nokaitināts bija Otavas "Senators" jaunais īpašnieks Maikls Andlauers.

Pusotru gadu pēc notikumiem un gadu pēc nopratināšanas un izmeklēšanas noslēguma NHL lēma atņemt "Senators" pirmās kārtas drafta izvēli 2024., 2025. vai 2026. gadā – Kanādas galvaspilsētas klubs pats var lemt, kad tiks sodīts.

Aiz soda slēpjas stāsts par nekompetenci, kas šonedēļ maksāja darbu astoņus gadus "Senators" ģenerālmenedžera krēslā sēdējušajam Pjēram Dorionam. Andlauers un viņa labā roka Stīvens Steioss pusnedēļas laikā izpētīja 73 lappuses garos dokumentus un izlēma, ka ģenerālmenedžera atlaišana ir vienīgais pieņemamais scenārijs. Pusnedēļa pret pusotru gadu…

2020. gadā Dorions kā "Senators" ģenerālmenedžeris parakstīja trīs gadu līgumu ar uzbrucēju Jevgeņiju Dadonovu, un kontraktā tika iekļauts punkts, kas ļauj Dadonovam pirms katras sezonas iesniegt sarakstu ar desmit komandām, uz kurām viņš nevar tikt aizmainīts.

2021. gada vasarā "Senators" aizmainīja Dadonovu uz Lasvegasas "Golden Knights", kas netika informēta par līgumā iekļauto punktu. Lai darījums kļūtu oficiāls, nepietiek ar divu ģenerālmenedžeru vienošanos – visas detaļas jāizrunā arī telefona zvanā, kurā iesaistīts NHL birojs. Dorions zvana laikā uz jautājumu, vai Dadonova līgums ietver aizsardzību pret aizmainīšanu, atbildējis noliedzoši.

Astoņus mēnešus vēlāk – 2022. gada martā – Lasvegasa vēlējās atbrīvot vietu zem algu griestiem un aizmainīt Dadonovu uz Anaheimas "Ducks". Klubi vienojās, mājaslapās un sociālajos tīklos paziņoja par maiņu, līdz iejaucās Dadonova aģents – paziņojot, ka "Ducks" ir viena no komandām, uz kuru viņa klientu nedrīkst aizmainīt. Lasvegasas vadība apkaunojumā ieplēta acis, un darījums izjuka.

"Senators" sodu par svarīgas informācijas neatklāšanu saņēmusi tikai tagad. Gatavojoties kluba iegādei, Andlauers iepriekšējiem īpašniekiem uzdevis jautājumu par Dadonova situāciju un saņēmis atbildi, ka tai nevajadzētu būt problēmai. "Nezinu, kā jums, bet man pirmās kārtas izvēles zaudēšana neesot nekāda problēma," preses konferencē ironizēja Andlauers.

"Nesaprotu, kāpēc tas viss vilkās tik ilgi. Varbūt tāpēc, ka klubs bija izlikts pārdošanā, un viņi negribēja, lai darījums izjuktu. Viņi gribēja, lai pārdevējs saņemtu labāko iespējamo cenu," no apvainojumiem visos virzienos nekautrējās Andlauers. Lai gan Gerijam Betmenam algu maksā īpašnieki, nevis otrādi, komisārs visur tur iegrožotus. Taču jauniņais Andlauers bija gatavs sirdi izkratīt publiski, nevis sarunā ar Betmenu aiz slēgtām durvīm. NHL ekosistēmā tā ir pagalam neierasta rīcība.

Iepriekšējais īpašnieks Jūdžins Melniks, kurš vairākkārt draudēja "Senators" aizvest no Otavas un skopojās visos iespējamajos veidos, nomira pagājušā gada martā, un viņa meitas nolēma klubu pārdot. 950 miljoni ir iespaidīga summa. Lasvegasas "Golden Knights" par iespēju pievienoties NHL samaksāja 500 miljonus, bet Sietlas "Kraken" četrus gadus vēlāk galdā lika jau 750 miljonus. Melniks 2003. gadā par "Senators" samaksāja 92 miljonus.

Gadu neatrisinātā Dadonova sāga nebija vienīgais Andlauera pārmetums NHL virzienā. "Tie bija divi satraucoši telefona zvani desmit dienu laikā," pauda īpašnieks. "Nevaru sagaidīt brīdi, kad saņemšu mazāk telefona zvanu no NHL ofisa."

"Senators" uzbrucējs Šeins Pinto pagājušajā nedēļā saņēma 41 spēles diskvalifikāciju par azartspēļu protokola pārkāpšanu. NHL neguva pierādījumus, ka Pinto būtu veicis likmes uz NHL spēlēm, kas ir aizliegts, bet viņš ļāvis savu kontu izmantot citiem cilvēkiem. NHL arvien vairāk sadarbojas ar azartspēļu kompānijām, un skarbā Pinto diskvalifikācija ir brīdinājuma zvans citu spēlētāju virzienā.

"Mana neizpratne slēpjas faktā, kad mēs tikām informēti par izmeklēšanu. Tam bija jānotiek uzreiz, tiklīdz tika atvērta izmeklēšana," teica Andlauers. Izmeklēšana sākās vasarā, bet arī par to Andlauers nezināja pirms Otavas "Senators" iegādes.

Pinto pagājušajā sezonā 82 spēlēs guva 20 vārtus un sakrāja 35 punktus. 22 gadus vecais ierobežoti brīvais aģents jaunās sezonas ievadā bija bez līguma, jo "Senators" nepietika vietas zem algu griestiem. Dorions centās aizmainīt kādu no spēlētājiem, lai atbrīvotu līdzekļus. Paveicās, ka tas neizdevās – būtu zaudēts kāds no pamatsastāva hokejistiem, apmaiņā iegūstot Pinto, kurš laukumā nedrīkst rādīties līdz 21. janvārim.

Divas izmeklēšanas, divas klusuma pauzes, viens neapmierināts īpašnieks.

Andlauers hokejā nav iesācējs. Medicīnas lauciņā bagātību nopelnījušais un Monreālā uzaugušais uzņēmējs 2003. gadā kļuva par vienu no Amerikas Hokeja līgas kluba Hamiltonas "Bulldogs" īpašniekiem, bet gadu vēlāk pārņēma kontrolpaketi. 2009. gadā Andlauers iegādājās 10% no Monreālas "Canadiens". Pērkot "Senators", viņam vajadzēja atvadīties no "Canadiens" īpašuma daļas, un tiek vēstīts, ka par 10% viņš iekasējis 250 miljonus.

Cīnoties par "Senators", Andlauers pārspēja virkni slavenību. Vienu no piedāvājumiem iesniedza grupa, kuru pārstāvēja kanādiešu aktieris Raiens Reinoldss. Citu piedāvājumu iesniedza grupa, kuru pārstāvēja reperis un hokeja fans "Snoop Dogg". Citu – kanādiešu mūziķis "The Weeknd". Pārspēja tāpēc, ka samaksāja visvairāk.

     [+] [-]

, 2023-11-04 09:36, pirms pusgada
Nesaprotu, kā var iemainīt spēlētāju, neredzot viņa līgumu? Kādreiz, kad tirgojās ar vergiem, jaunais īpašnieks saņēma visus verga papīrus, kas apliecina viņa īpašuma tiesības. Pērkot nekustamo īpašumu vai uzņēmumu, jābūt reģistriem, kuros uzzināt par apgrūtinājumiem. Tad arī NHL jābūt reģistrētam katram spēlētāja līgumam ar visām ekstrām. Pareizi ir, ka kāds sapurina to aizsēdējušos NHL kantori. Prasās tā pamatīgi izvēdināt.