Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Traģēdija un secinājumi. Vai hokeju vajag padarīt drošāku?

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Traģēdija un secinājumi. Vai hokeju vajag padarīt drošāku?
Ādamam Džonsonam veltīts piemiņas mirklis Pitsburgā. Foto: AP/Scanpix

Nedēļas nogalē hokeja pasauli satricināja traģēdija – pēc laukumā gūtas brūces 29 gadu vecumā mira amerikāņu uzbrucējs Ādams Džonsons, kurš vasaras beigās pievienojās Anglijas klubam Notingemas "Panthers", bet savulaik aizvadījis 13 spēles Nacionālajā hokeja līgā (NHL). Viņa zaudēšana hokeja sabiedrībai likusi runāt par kakla sargu nepieciešamību arī pašā augstākajā līmenī.

"Bērnībā kakla sargs bija obligāts, bet pēc tam vairs neesmu vilcis. Tas nebija pat ienācis prātā. Tagad ir vērts padomāt. Katram jāpieņem savs lēmums, bet ir vērts apdomāt. Nebūšu pārsteigts, ja redzēšu arvien vairāk spēlētājus ar kakla sargiem," pēc traģēdijas sarunā ar ESPN teica Teodors Bļugers, kurš trīs sezonas bija Ādama Džonsona komandas biedrs Pitsburgas "Penguins" organizācijā.

Fārmkluba viņi spēlēja arī vienā maiņā. 2019./20. gada NHL sezonas ievadā Bļugers iestājās par cietušo partneri un sagrāba Anaheimas "Ducks" aizsargu Korbinianu Holceru, nopelnot piecas minūtes par kaušanos un desmit minūšu disciplināro sodu.

Mūsdienās pašsaprotamais aizsargtīkls aiz vārtiem NHL ir tikai no 2002. gada. Bija laiks, kad ķivere hokeja laukumā nebija obligāts aksesuārs. Līdz 2013./14. gada sezonai NHL obligāts nebija arī ķiveres aizsargstikls, bet vairākas acu traumas, kas noveda pie karjeras beigām, lika mainīt kursu. Tagad arvien vairāk hokejistu izvēlas lietot īpašus slidu sargus, kas ripas trāpījuma gadījumā pasargā no lūzumiem. Izmaiņas piesauca arī Bļugers. "Sākumā spēlēt ar slidu sargiem bija neērti, pat kaitinoši. Ar laiku pierodi. Tagad, kad trāpa ripa, priecājies, ka sāki vilkt."

Atšķirībā no Eiropas līgām, lai NHL padarītu kakla sargus par obligātiem, jāiziet cauri ilgam procesam. Pats svarīgākais – jāsaņem piekrišana no Spēlētāju asociācijas vairākuma. Pitsburgas "Penguins" galvenais treneris Maiks Salivans paziņoja, ka pakļautajās AHL un ECHL komandās kakla sargi un no īpaša materiāla ražoti plaukstu locītavu sargi pēc traģēdijas ir obligāti, kamēr NHL līmenī viņš un kluba vadība var tikai rekomendēt sargu lietošanu, bet gala lēmums pieder pašiem hokejistiem.

Rīkojusies arī Rietumu hokeja līga (WHL) – viena no trim vadošajām Kanādas un visas pasaules junioru līgām. Ja Ontārio un Kvebekā kakla sargi jau līdz šim bija obligāta ekipējuma sastāvdaļa, tad Rietumu līga lēmumu pieņēmusi tagad. Paziņojumā teikts, ka tie būs obligāti no piektdienas, tomēr iespējamas atkāpes, ja klubi saskarsies ar piegādes problēmām.

Diemžēl Džonsona traģēdija nav pirmā. Pirms diviem gadiem dzīvību pēc brūces kaklā zaudēja 16 gadus vecais Tedijs Balkinds. Lai gan tika savākti vairāk nekā 140 tūkstoši parakstu, ASV Hokeja federācija nepieņēma lēmumu, kas jauniešu hokejā padarītu kakla sargus par obligātiem.

IIHF noteikumi Eiropā paredz, ka kakla sargs obligāti jāvalkā līdz 18 gadu vecumam, bet turpinājumā izvēle ir uz katra paša sirdsapziņas. Ar izņēmumiem.

Zviedrija pēc traģēdijas rīkojās. 1995. gada oktobrī pārbaudes spēlē 28 gadu vecumā pēc ar slidu sagriezta kakla dzīvību zaudēja Bengts Okerbloms. No 1996. gada 1. janvāra kakla sargi kļuva obligāti visos līmeņos. "Lieciet saviem bērniem, brāļiem un draudzenēm vilkt kakla sargus. Tie eksistē ne jau tāpat vien. Šādas traģēdijas var notikt atkal," 2017. gadā intervijā teica Okerbloma sieva Helēna.

Par to, ka kakla sargu lietošana Zviedrijā tiek uzraudzīta, nule pārliecinājies arī Rihards Marenis. Vakar viņš un vēl vairāki "Nybro Vikings" hokejisti laukumā devušies bez kakla sarga, un tagad par sodu lems disciplinārā komiteja.

No 1. janvāra kakla sargi būs obligāti Anglijā. Federācija jau tagad stingri ieteikusi to lietošanu, vienlaikus atstājot divu mēnešu logu, lai klubi varētu apgādāt savus hokejistus. Kakla sargi ir obligāti arī visos Somijas līmeņos. Par identisku soli gatava spriest arī Vācija. Novembra beigās gaidāma augstākās līgas sporta direktoru sanāksme, kurā tiks izskatīts jautājums. Vai sekos arī Latvija?

Esam angļiem priekšā citā punktā – Latvijas čempionātā spēles nedrīkst notikt bez neatliekamās medicīniskās palīdzības ekipāžas klātbūtnes. Šī punkta dēļ pie mums spēles gan aizkavējušās, gan atceltas. Tās ir izšķirošas sekundes, kamēr, gaidot ekipāžas ierašanos pēc izsaukuma, tiek zaudētas minūtes.

"Tādos brīžos ir neticami maz laika un iespēju glābt dzīvību," teica izcilākā sieviešu hokejiste Heilija Vikenheizere, kura ir ne tikai Toronto "Maple Leafs" ģenerālmenedžera asistente, bet arī ieguvusi izglītību kā neatliekamās palīdzības ārste. "NHL arēnās ir visi nepieciešami resursi, bet – pat tad trūkst laika. Nepieciešams ķirurgs, nepieciešamas asinis un nepieciešams laiks, un pie tik nopietnām traumām acumirklī nav nekā."

Ir tikai loģiski, ja izdarām secinājumu – labāk censties pasargāt pašam sevi.

2013. gada februārī tobrīd NHL labākā aizsarga balvas glabātājam Ērikam Kārlsonam, cīnoties pie laukuma apmales, ar slidu tika pārgriezti 70% no Ahilleja cīpslas. Lai gan zviedrs pārspēja optimistiskākās prognozes un ierindā atgriezās vēl pirms sezonas beigām, notikušais pamudināja pārdomas. Desmit gadus vēlāk tuvu 90% NHL hokejistu spēlē zeķēs, kas pasargā no slidu asmeņiem.

Pagājušajā sezonā cieta Edmontonas "Oilers" uzbrucējs Evanders Keins – viņam ar slidu tika pārgriezta roka. Aplēses liecina, ka mazāk kā puse NHL spēlētāju izmanto kreklus, kas pasargā no šādām situācijām, bet viņu skaits pieaug.

Vašingtonas "Capitals" uzbrucējs Tīdžejs Ošī pirms sešiem gadiem piedalījās hokeja ekipējuma ražotāja "Warroad" izveidē. Izlasījis par 16 gadus vecā Tedija Balkinda bojāeju, viņš sazinājās ar uzņēmuma līdzdibinātājiem, lai no materiāla, kas pasargā pret slidu griezumiem, radītu kreklu ar augsto apkakli.

Taču tikai Džonsona traģēdija pamudinājusi Ošī pašu izmantot savu produktu. Uzzinājis par bijušā NHL spēlētāja nāvi, Ošī pasūtīja piecus kreklus – vienu sev un četrus komandas biedriem, lai interesenti varētu izmēģināt un sniegt atsauksmes. Dažas dienas vēlāk Ošī sacīja, ka saņēmis ap 100 īsziņām no spēlētājiem, kuri interesējušies par kreklu iegādi.

Par laimi traģēdijas varam skaitīt uz vienas rokas pirkstiem, taču – par cik daudz nelaimēm nezinām un cik daudz reižu glābusi mata tiesa, centimetri vai milimetri?

1997. gadā Filadelfijas "Flyers" uzbrucējam Mikaelam Renberjam tika sagriezts zods, lūpas un deguna kreisā puse. Bija nepieciešamas 200 šuves, lai tiktu galā ar visām brūcēm. Jaunās sezonas ievadā Bostonas "Bruins" uzbrucējam Jakubam Lauko slida sagrieza uzaci. Pie vainas bija Čikāgas "Blackhawks" hokejista Džeisona Dikinsona slida. Dikinsonam pagājušajā sezonā pretinieka slida trāpīja pa atslēgas kaulu, turpat blakus kaklam.

Uz Sietlas "Kraken" aizsarga Vila Borgena kakla ir pamatīga rēta, atgādinot par reizi, kad no artērijas pārgriešanas glāba milimetri.

Droši vien pats zināmākais šāda veida incidents notika 1989. gadā, kad cieta Bufalo "Sabres" vārtsargs Klints Malarčaks. Pretiniekam viņā ietriecoties ar slidām pa priekšu, tika pārgriezta jūga artērija, bet asmens apstājās milimetra attālumā no iekšējās miega artērijas. Ķirurgs, kurš veica operāciju, Malarčakam teica, ka viņš izbēdzis no nāves nagiem.

Malarčaks vēlāk cīnījās ar depresiju un alkohola atkarību. Pēc tam, kad 2008. gadā komandas biedra slida sagrieza Floridas "Panthers" uzbrucēja Riharda Zednīka kaklu, atmiņas un problēmas pie Malarčaka durvīm klauvēja skaļāk kā jebkad agrāk, un viņš mēģināja izdarīt pašnāvību. Arī Džonsona traģēdija pamodinājusi posttraumatiskā stresa sindromu, draugiem viņu bombardējot ar laba vēlējumiem, bet – atkal un atkal atgādinot par notikušo.

Hokejs joprojām būs kontakta sporta veids, kurā spēlētāji pārvietojas ar asiem naža asmeņiem zem kājām. Pārvietojas ātrāk kā jebkad agrāk hokeja vēsturē. Tāpēc nepieciešama labāka aizsardzība kā jebkad agrāk.

  -3 [+] [-]

, 2023-11-02 14:14, pirms pusgada
Man liekās:
Trus ņe igrajet v hokkej!
Ja baidies vilka, neej mežā!
==============================
Nu, ja ļoti nopietni - tad man liekās vairums Profesionalo Sportu ir Veselībai kaitīgi, lieka naudas izmešana, utt, to visu vajag likvidēt, bet tas nenotiks,
tāpēc - tie kas ir pārāk saprātīgi ar sportu nenodarbosies, bet idiotiem ir dabiskā atlase.

     [+] [-]

, 2023-11-02 17:23, pirms pusgada
Būri jau arī varētu, nu nav reāli baigā starpība, vai ir reste priekšā sejai, vai nē...

     [+] [-]

, 2023-11-02 20:27, pirms pusgada
Vajag aizliet spēlēt visādiem tumsnējiem karatistiem...

     [+] [-]

, 2023-11-02 20:41, pirms pusgada
Drošāku vajag padarīt ... FUTBOLU!!!
Redzot n-tos video, cik bieži futbolisti krīt gar zemi un vārtās neciešamās sāpēs!
Reizēm, pat bez reāla kontakta...

     [+] [-]

, 2023-11-04 02:14, pirms pusgada
Latviešu žurnālistam varbūt nenāktu par ļaunu pameklēt arī kaut ko tuvāk mājām. Proti, reiz senos laikos Dinamo treniņā Aleksandra Beļavska slida trāpīja Ulvja Katlapa kaklā. Asiņu jūra, traģēdija gan laimīgā kārtā izpalika.