Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Simanovičs: "Darbs aizsardzībā būs vitāli svarīgs. Jākoncentrējas detaļām"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Simanovičs: "Darbs aizsardzībā būs vitāli svarīgs. Jākoncentrējas detaļām"
Rihards Simanovičs. Foto: LHF

Šovakar pulksten 23:00 pasaules čempionātu ar cīņu pret amerikāņiem ievadīs Latvijas U20 izlase. Puse jeb 12 no 23 hokejistiem ikdienā spēlē otrpus okeānam. Starp viņiem ir arī aizsargs Rihards Simanovičs, kurš pagājušajā sezonā tika atzīts par Latvijas čempionāta labāko jauno spēlētāju. "Pēc sezonas tiešām jutos gatavs doties uz Ameriku," sarunā ar portālu Sportcentrs.com teica Simanovičs, kurš nākotni saista ar hokeja un studiju apvienošanu.

Pagājušajā sezonā Rihards Simanovičs vienā pārī ar pieredzējušo Krišjāni Rēdlihu cementēja "Mogo"/LSPA aizsardzības līniju, palīdzot komandai uzvarēt regulārajā čempionātā. 32 spēlēs izcēlies ar 16 punktiem, tobrīd 18 gadus vecais Simanovičs tika atzīts par Latvijas čempionāta labāko jauno hokejistu.

"Doma doties uz Ameriku un ar laiku mēģināt iekļūt koledžā bija jau pirms sezonas "Mogo" rindās. Taču parunāju ar Rodrigo Laviņu, un viņš teica, ka labāk būs, ja Latvijā sevi kārtīgi sagatavošu un vēl progresēšu. Lai tiešām būtu gatavs, nevis aizbrauktu un netiktu sastāvā," stāstīja Simanovičs.

Aizsargs pievienojās ASV pēc spēka otrās junioru līgas komandai Amarilo "Wranglers", kuru pērn pārstāvēja pat trīs latvieši – Kristaps Skrastiņš ar 70 punktiem 58 spēlēs bija rezultatīvākais, Gļebs Prohorenkovs 60 spēlēs iekrāja 53 punktus, bet Kristaps Kristiņš laukumā devās tikai trīs mačos. Komandas sastāvu veidoja Kārlis Zirnis, un ar viņa palīdzību "Wranglers" rindās nonācis arī Simanovičs.

"Citu opciju, citu piedāvājumu man nebija," atzina Simanovičs. Devies pāri okeānam, viņš ātri iejutās jaunajā vidē un sezonas pirmajā nedēļā palīdzēja "Wranglers" gūt četras uzvaras pēc kārtas, pats iekrājot 2+2, izdarot 13 metienus pa pretinieku vārtiem un tiekot pie +4 lietderības koeficienta.

Individuāli spilgtākā spēle nāca oktobra vidū, kad 8:6 uzvaru Simanovičs kaldināja ar trīs vārtiem un divām rezultatīvām piespēlēm. "Pat nevaru atcerēties, vai pirms tam biju iemetis hat-trick. Tā bija diezgan iespaidīga spēle, pats biju ļoti priecīgs, jo vecākiem un draudzenei bija reta iespēja noskatīties maču. Bijām vadībā ar 3:0. Likās, ka viss jau nokārtots. Viņi panāca 3:3. Tad iemetām vēl trīs, pie sevis domāju, ka tagad gan viss ir beidzies. Nekā, viņi atkal pievilka klāt! Ļoti labi aizgāja vairākums, tur savācu četrus no pieciem punktiem." Latvijas U20 izlasē Simanovičs gan nav izmēģināts vairākumā.

Pēc iepriecinošā sezonas sākuma nākušas pirmās sarunas ar koledžu treneriem. Simanovičs atklāja, ka bijis viens konkrēts piedāvājums – no "University of Alaska Anchorage". Tomēr lemts par noraidīšanu. "Apspriedos ar treneriem, ar Rodrigo Laviņu, ar savu padomnieku. Nonācām pie secinājuma, ka nav vērts. Sezona ir tikai sākusies, un tā nav top skola. Likās, ka ir iespējas dabūt labākus piedāvājumus."

Ļoti svarīgs būs pasaules junioru čempionāts. Gan treniņos, gan pārbaudes spēlēs Simanovičs veidoja otro aizsargu pāri kopā ar Kanādā spēlējošo Niku Feņenko. Uz vadošo aizsargu pleciem gulsies ilgas minūtes.

Gan Simanovičam, gan Feņenko ir kreisais nūjas satvēriens, tāpēc atrašanās vietu laukumā nācies izrunāt savā starpā. "Prasīju viņam, vai ir mala, pa kuru viņš gribētu spēlēt. Teica, ka esot vienalga. Vienojāmies, ka es spēlēšu pa kreiso malu, ņemot vērā, ka arī augusta turnīrā spēlēju pa kreisi un ka visu sezonu esmu spēlējis pa kreisi. Būtu ļoti grūti tagad mainīt pozīciju."

Pirms divām nedēļām Latvijas U20 izlases gatavošanās sākās ar treniņiem Rīgā. Atgriešanās mājās Simanovičam beidzās ar aviokompānijas pazaudētu bagāžu un aizlienētu ekipējumu. Laikā neatnāca ne hokeja soma, ne nūjas, ne personīgo mantu koferis. Pirmajos divos treniņos uz ledus nācās kāpt trīs gadus jaunākā brāļa Aleksa, kurš spēlē HS "Rīga" rindās Latvijas čempionātā, ekipējumā. "Paveicies, ka brālis jau ir manā augumā. Viņam tieši bija trauma, izlaida treniņus. Pēc tam atnāca mans ekipējums, varēju trenēties savā. Koferis gan atnāca tikai pirms divām dienām."

Arī lidojot uz Kanādu, Latvijas juniorus sagaidīja problēmas ar ekipējumu – pirmos treniņus nācās aizvadīt ar svešām nūjām. "Bija sadabūjas Sherwood nūjas. Nenormāli smagas, ar nestandarta lāpstiņu, kādu nekad nebiju turējis rokās, man arī par īsu. Divus treniņus nācās tā slidot. Toties, kad beidzot dabūju savu nūju, bija tik milzīgs prieks," priecājās Simanovičs.

"Komandā ir diezgan labs noskaņojums. Ne tikai mums, bet visiem junioriem pasaules čempionāts ir ļoti liels un ļoti gaidīts notikums. Katrs sapņo par tādu iespēju. Gribas pēc iespējas ātrāk kāpt uz ledus un spēlēt," enerģiski noskaņots bija Simanovičs, kurš atzinīgi novērtēja Monktonas sarūpētos dzīvošanas apstākļus un interneta ātrumu.

Pēc ierašanās Kanādā latvieši aizvadīja divas pārbaudes spēles, ar 3:6 piekāpjoties gan čehiem, gan vāciešiem. "Būsim godīgi, neesam top komanda. Tas nozīmē, ka darbs aizsardzības zonā būs vitāli svarīgs. Mums jābūt fokusētiem, jākoncentrējas detaļām, ko treneri prasa. Panākumu atslēga ir vienkārša: cik ļoti mēs būsim gatavi strādāt un klausīt treneru norādījumiem."

Latvijas U20 sastāvs

PozīcijaSpēlētājsGadsKlubsStatistika
VārtsargsPatriks Bērziņš2003Danbury Jr. Hatricks (NAHL)13 - 92.1% - 3.65
Linards Lipskis2003Bismarck Bobcats (NAHL)17 - 90.9% - 2.64
Kārlis Mežsargs2003Tri-City Storm (USHL)14 - 87.4% - 3.66
AizsargsNiks Feņenko2004Baie-Comeau Drakkar (QMJHL)27 – 4+14
Bogdans Hodass2003Medicine Hat Tigers (WHL)27 – 4+11
Rihards Simanovičs2003Amarillo Wranglers (NAHL)22 – 7+8
Dario Mackevičs2003Mogo/LSPA23 – 4+8
Edgars Kazaks2003Zemgale/LLU6 – 0+1
Silvestrs Lazarenoks2003Zemgale/LLU8 – 0+0
Gustavs Ozoliņš2003Minnesota Wilderness (NAHL)24 – 2+12
UzbrucējsRodžers Bukarts2004ZSC Lions (Šveice U20)24 – 11+12
Emīls Veckaktiņš2004Lugano (Šveice U20)27 – 6+23
Roberts Cjunskis2003Lugano NL20 (Šveice U20)8 – 4+3
Martins Laviņš2003Cedar Rapids (USHL)18 – 4+7
Darels Dukurs2003SCL Tigers (Šveice U20)27 – 12+11
Rainers Dārziņš2004Skelleftea (Zviedrija U20)7 – 3+1
Ģirts Silkalns2003Fargo Force (USHL)7 – 1+2
Rainers Rullers2004Zemgale/LLU20 – 2+3
Dans Ločmelis2004Lulea (Zviedrija U20)27 – 12+21
Sandis Vilmanis2004Sarnia Sting (OHL)29 – 11+13
Klāvs Veinbergs2003Lincoln Stars (USHL)20 – 6+8
Pēteris Purmalis2003Zemgale/LLU6 – 2+3
Anrī Ravinskis2003Blainville-Boisbrianda Armanda (QMJHL)11 – 1+1

Vārtsargiem norādīts aizvadīto spēļu skaits, atvairīto metienu procents, vidēji spēlē ielaistie vārti. Laukuma spēlētājiem norādītas aizvadītās spēles, vārti plus piespēles. Zemgales/LLU hokejistiem norādīta statistika "Mestis" līgā