Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Sorokins: "U18 izlase elitē – tas Latvijas hokejam ir vērtīgāks par visu"

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Sorokins: "U18 izlase elitē – tas Latvijas hokejam ir vērtīgāks par visu"
Oļegs Sorokins. Foto: LHF

Nedēļu pirms pasaules čempionāta atklāšanas spēles Latvijas U18 izlases galvenais treneris Oļegs Sorokins izdarījis izvēles un nosaucis tos 23 hokejistus, kuri dosies uz Šveici. "Šogad visgrūtākās izvēles bija aizsardzības bataljonā," preses konferencē teica Sorokins. Viņš līderu kārtis liek uz Ziemeļamerikā spēlējošajiem.

Treniņnometni pirms pasaules čempionāta Latvijas izlase sāka aprīļa ievadā, taču gatavošanās visas sezonas garumā notika kā vēl nekad. Novembra pauzē U18 hokejisti devās uz Austriju un piedalījās pārbaudes turnīrā pret Austrijas, Ungārijas un Dānijas U20 izlasēm, izcīnot vienu uzvaru.

Decembrī tika mērots ceļš pāri okeānam, lai spēlētu pret Kanādas Austrumu un Rietumu U20 komandām, ASV U19 izlasi un Zviedrijas U18. Savukārt februārī Oļega Sorokina vadītā komanda brauca uz Norvēģiju, kur cīkstējās pret Norvēģijas, Dānijas un Austrijas U18 izlasēm. Vienīgais zaudējums tika piedzīvots pret mājiniekiem, kuri būs mūsu grupā pasaules čempionātā.

"Visās izlašu pauzēs spēlējām labā līmenī. Izsijājām daudz kandidātu. Vakardiena, kad dažiem bija jāpasaka paldies un uz redzēšanos, bija grūtākā diena. Visgrūtākās izvēles nācās izdarīt aizsardzības bataljonā. Daudzi, kuri paliek mājās, bija pelnījuši būt izlasē. Brauks tie, kuri mūsu izpratnē ir labākie, kuri atbilst spēles zīmējumam," pauda Sorokins.

Vēl brīdī, kad notika sastāva sijāšana, tika aizvadītas divas spēles – 1:3 zaudējums pret "Zemgales"/LLU otro komandu un savstarpējais mačs, kurā gaišajās formās spēlējošie pieveica tumšos.

Pasaules čempionāts tiks atklāts 20. aprīlī pret ASV, bet turpinājumā sekos dueļi pret somiem, šveiciešiem un norvēģiem. Vēl pirms turnīra sākuma Latvijas U18 hokejisti aizvadīs divas pārbaudes spēles – 15. aprīlī pret Čehiju un divas dienas vēlāk pret Vāciju.

"Mums pirms pasaules čempionāta nekad nav bijuši tādi sparinga partneri. Pat nācās atteikt Zviedrijai. Viņi gribēja spēlēt, bet nesakrita datumi. Nekad agrāk mūs nav aicinājuši spēlēt," preses konferencē atklāja Sorokins.

Decembrī Kanādā notikušajā turnīrā Latvijas U18 izlase pieveica zviedrus ar 3:2 pagarinājumā, tāpat izdevās ņemt virsroku arī pērnā gada pasaules čempionāta atklāšanas spēlē (3:2). Zviedrijai tas bija vienīgais zaudējums ceļā pretī zelta medaļām.

Latvijas izlase elites divīzijā spēlēs ceturto reizi pēc kārtas. Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem šoreiz uzbrukumā iztrūkst spilgtu līderu, vērtēja galvenais treneris. Sorokins lēsa, ka Latvijai varētu būt jaunākā aizsardzības līnija visā turnīrā – četri no septiņiem hokejistiem U18 izlasē drīkstēs spēlēt arī nākamajā gadā.

Savukārt uzbrukumā iekļauts tikai viens 2006. gadā dzimis spēlētājs – Kristers Ansons, ar Pitsburgas "Penguins" līgumu parakstījušā Raivja Ansona jaunākais brālis. Kristers šosezon Latvijas čempionātā iemeta 17 vārtus, kas bija labākais rādītājs HS "Rīga" komandā, bet līgas kopvērtējumā deva 11. vietu.

"Gribētos cerēt, ka mūsu vārtsargu līnija ir laba," sastāva aprises vērtēja Sorokins. "Aksels Ozols, Linards Feldbergs, Nils Mauriņš – visi trīs ir ļoti interesanti puiši. Droši vien ne visi tiks pie spēlēšanas, bet pasaules čempionāta pieredze tāpat ir neatsverama. Tagad skatīsimies, kurš ir labākajā formā, kurš ir gatavākais. Bet – es uzticos visiem trim."

Ozols pagājušajā nedēļā debitēja Latvijas valstsvienības rindās, sargājot vārtus 3:5 zaudējumā pret Poliju. "Tā ir pirmā spēle izlasē. Viņš ir nosvērts vārtsargs," bažas par morālo traumu noraidīja Sorokins. "Runāju ar Artūru Irbi, viņš teica, ka neizskatās, ka Aksels ļoti pārdzīvotu. Parunāju ar pašu, viņš arī teica, ka kaut kas iekrita, bet nekas tāds jau nav noticis."

Par kapteini izvēlēts uzbrucējs Ēriks Mateiko, kuram asistēs aizsargi Pēteris Bulāns un Viktors Kurbaka. Gan Mateiko, gan Bulāns šosezon spēlēja Kvebekas Junioru hokeja līgā. Mateiko "Saint John Sea Dogs" rindās 62 spēlēs iekrāja 16 vārtus un 36 punktus, bet Bulāns pārstāvēja "Chicoutimi Sagueneens" un 29 mačos tika pie 18 punktiem. Abu komandas zaudēja astotdaļfinālā, sezonām beidzoties pirms nepilnas nedēļas.

Pērn uz U18 pasaules čempionātu netika palaists Kvebekā spēlējošais aizsargs Niks Feņenko, kurš tagad jau iekļuvis valstsvienības kandidātu sarakstā.

"Cik es zinu, tad "Sea Dogs" ļoti rēķinās ar Mateiko nākotnē. Bulāns aizvadīja labu sezonu," teica Sorokins. Ļoti iespējams, ka Bulāns būtu iekļuvis Latvijas U20 izlasē, bet savainojuma dēļ viņam nācās izlaist visu decembri un janvāri. U18 izlases sastāvā iekļauti deviņi ārzemēs spēlējoši hokejisti, bet lielāko daļu veido HS "Rīga" – Latvijas čempionāta komanda, ko Sorokins trenē ikdienā. Arī Mateiko un Bulāns pāri okeānam devās no šīs komandas.

Latvijas Hokeja federācijas ģenerālsekretārs Roberts Pļāvējs teica, ka zemapziņā mīt augstāki mērķi, bet U18 izlasei nolikts mērķis cīnīties par uzvaru katrā spēlē. "Noteikti gribas saglabāt vietu elites divīzijā," pauda Sorokins. "Tas Latvijas hokejam ir vērtīgāks par visu. Puiši tiek ieraudzīti. Varbūt viņi nebūs NHL spēlētāji, bet tiks pie izglītības ārzemēs, iespējams, kādu dienu debitēs Latvijas valstsvienībā. Gribas cerēt, ka no šīs komandas spēlētāji tiks pamanīti. Ir vairāki, uz kuriem varētu likt cerības."

"Mēs esam izdarījuši maksimāli daudz, lai pasaules čempionātā cīnītos par iespējami augstām vietām. Ir priekšnosacījumi, lai būtu labs čempionāts. Mājasdarbs ir izdarīts, atliek nokārtot kontroldarbu," secināja Pļāvējs.

Latvijas hokejisti cīkstēsies Šveices pilsētā Bāzelē, 6,7 tūkstošu ietilpīgā arēnā. Pirmais mačs 20. aprīlī pulksten 17:00 pret amerikāņiem.

Latvijas U18 izlases sastāvs

PozīcijaSpēlētājsDz. gadsKlubs
VārtsargsAksels Ozols2005.HS Rīga
Linards Feldbergs2005.HS Rīga
Nils Roberts Mauriņš2006.Sodertalje (Zviedrija)
AizsargsPēteris Bulāns2005.Chicoutimi Sagueneens (Kanāda)
Viktors Kurbaka2005.HS Rīga
Aleks Ļeonovs2005.HS Rīga
Krists Retenais2006.HS Rīga
Darels Uļjanskis2006.AIK (Zviedrija)
Harijs Cjunskis2006.Lugano (Šveice)
Bruno Petrovičs2006.Vaasan Sport (Somija)
UzbrucējsRodions Boltramovičs2005.HS Rīga
Rauls Ozollapa2005.HS Rīga
Raivis Strazdiņš2005.HS Rīga
Toms Mots2005.HS Rīga
Valters Niedrājs2005.HS Rīga
Kārlis Nauris Česlis2005.HS Rīga
Olivers Mežiņš2005.Tukums
Davids Livšics2005.Kurbads
Ēriks Mateiko2005.Saint John Sea Dogs (Kanāda)
Kristofers Jānis Krūmiņš2005.Jersey Hitmen (ASV)
Markuss Streikišs2005.Flemingsbergs (Zviedrija)
Valdis Dommers2005.Schwenninger (Vācija)
Kristers Ansons2006.HS Rīga

     [+] [-]

, 2023-04-13 17:21, pirms gada
Šogad viss vienkārši - vinnējam norvēģus => play-offs, zaudējam => ticamāk, ka ceļazīme uz 1. divīziju.

     [+] [-]

, 2023-04-13 21:10, pirms gada
No šī modeļa gribētos, lai uzspīd vārtsargs, jo reti kurš mūsu kīpers sāk karjeru Zviedrijā.

     [+] [-]

, 2023-04-13 21:13, pirms gada
Sastāvs ir nomināli vājāks par neseno U-18 ar Ločmeļiem un Vilmaņiem, bet ja veido komandu var palikt Elitē, bet ne vairāk, tālas iespējas turnīrā ar šo sastāvu, laikam nav iespējamas.

     [+] [-]

, 2023-04-13 21:21, pirms gada
vozā rakstīja: No šī modeļa gribētos, lai uzspīd vārtsargs, jo reti kurš mūsu kīpers sāk karjeru Zviedrijā.
No Sorokina var noprast, izlases Nr.1 vārtos šajā izlasē ir Ozols.

     [+] [-]

, 2023-04-13 21:23, pirms gada
vozā rakstīja: Sastāvs ir nomināli vājāks par neseno U-18 ar Ločmeļiem un Vilmaņiem, bet ja veido komandu var palikt Elitē, bet ne vairāk, tālas iespējas turnīrā ar šo sastāvu, laikam nav iespējamas.
sevišķi lasot šo Sorokina teikto: ... Domāju, ka varam nospēlēt gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Varbūt nav mums daudz "snaiperu" un vārtu guvēju, es teiktu, ka ir viens vai divi, taču gribas cerēt, ka spēsim sasniegt rezultātu, ko esam paši sev izvirzījuši, un cīnīsimies par uzvaru katrā spēlē ..." no: https://sports.tvnet.lv/7753335/sor... .