Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Cita halle, sliktāks ledus un labākas ģērbtuves: Gēteborgas izaicinājumi

Cita halle, sliktāks ledus un labākas ģērbtuves: Gēteborgas izaicinājumi
"Frolundaborg" arēnas stāvvietas. Foto: IIHF

Pēc desmit stundām Latvijas junioru hokeja izlase pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā spēkosies pret Amerikas Savienotajām Valstīm. Turnīrs norisinās Gēteborgā, un iepriekšējās četras spēles latvieši aizvadīja galvenajā arēnā. Pret amerikāņiem jāspēlē hallē, kas celta 1967. gadā. Pārvākšanās notika drīz pēc Jaunā gada atzīmēšanas.

Zviedrijas otrajā lielākajā pilsētā junioru pasaules čempionātu uzņem divas senas arēnas – 1971. gadā atklātā "Scandinavium" un četrus gadus vecākā "Frolundaborg", kas tika uzcelta pēc tam, kad Gēteborgas klubs sasniedza augstāko divīziju. Protams, abām šajā gadsimtā veiktas renovācijas – attiecīgi 2006. un 2009. gadā.

Lielākā arēna, kurā Latvijas U20 izlase aizvadīja apakšgrupas spēles, ikdienā var uzņemt līdz 12044 skatītājiem, bet "Frolundaborg", kur latvieši spēlēs šodien, ir vietas 6044 līdzjutējiem. Identiskais noslēgums nav nejaušība – 1944. gadā tika dibināts Gēteborgas pirmais hokeja klubs.

"Frolundaborg" ir halle ar auru, ko pastiprina fakts, ka stāvvietu ir par tūkstoti vairāk nekā sēdvietu. Visas meklējamas aiz vārtiem, bet centrālajos sektoros nodalītas sēdvietas.

Pēc tam, kad kļuva skaidrs, ka Latvijas juniori otro reizi vēsturē spēlēs ceturtdaļfinālā, sākās darbs pie pārvākšanās. Pēc grupu turnīra beidzamajām spēlēm pusotru stundu pirms Jaunā gada atnākšanas notika pasaules čempionāta direktorāta sanāksme, kurā vienības tika informētas par spēļu un treniņu grafiku.

Kā sarunā ar portālu Sportacentrs.com norādīja Latvijas ģenerālmenedžeris Rūdolfs Kalvītis, darbs pie plānošanas sācies agrāk. "Laicīgi runājot ar organizatoriem, vari izprašņāt par scenārijiem – cikos jāizvācas no ģērbtuves, cikos ievāksies nākamie. Noskaidrojām, ka 1. janvārī 9:00 pie halles būs kravinieks, lai mēs varētu pārvākties uz otru halli."

Hokejistiem 2024. gada pirmās dienas rītā dots uzdevums sakrāmēt savas somas, kas tālāk ar kravas auto tika nogādātas "Frolundaborg" arēnā. Pulksten 10:15 pie darba ķērās izlases apkalpojošais personāls, kas nākamo trīs stundu laikā iekārtoja Latvijas ģērbtuves – izkrāmēja spēlētāju somas, pie skapīšiem piestiprināja hokejistu uzvārdus, gādāja par Latvijas simbolikas izvietojumu. Lai spēlētājus, ierodoties uz treniņu, sagaidītu māju sajūta.

"Apmainījāmies ģērbtuvēm ar šveiciešiem – viņi tagad ir mūsējā, mēs esam viņu ģērbtuvē. Labi zinu Šveices menedžeri, no viņa laicīgi noskaidroju, cik mums būs istabas, cik treneru istabas, cik vietas fizioterapeitiem," Latvijas pirmā treniņa "Frolundaborg" arēnā laikā stāstīja Kalvītis. Plānojuma uzzināšana palīdz vēl pirms ierašanās radīt pašiem savu plānu un pielāgot vēlmes.

"Ģērbtuve ir daudz labāka nekā iepriekšējā hallē," pauda Latvijas aizsardzības līderis Niks Feņenko. "Uzreiz jūties profesionālāk, ir sava īpašā vieta. Halle ir mazāka, bet mājīgāka. Manuprāt, ir mīkstāki borti – ripas ļoti atlec, īpaši no dzeltenās apakšas. Gan jau amerikāņi domās, kā to izmantot savā labā. Ledus kvalitāte gan ir sliktāka nekā otrā hallē."

"Lielākā atšķirība, protams, ir tribīnēs – 12 tūkstoši pret sešiem. Jā, mazāka halle, bet viss kārtībā. Ir vājāka iesildīšanās zona, bet citādi viss ir labi," teica Latvijas U20 izlases kapteinis Dans Ločmelis.

Turnīra laikā acīmredzamas ir aizsargstiklu īpatnības – pēc metieniem no zilās līnijas ripas nelido atpakaļ laukumā, bet krīt turpat blakus. "Nav stikls, bet ir plastmasa. Uzskatu, ka tas ir labi, veselīgāk pleciem. Kad tevi ielidina stiklā, vari dabūt trumu. Plastmasa ir elastīgāka," vērtēja Feņenko. Aizsargstikli abās halles esot vienādi, norādīja aizsargs.

Latvijas izlases treneris Kārlis Zirnis arīdzan atzīmēja ledus kvalitāti un piebilda, ka jaunajā hallē gaisa temperatūra ir zemāka. Ņemot vērā izmaiņas, treniņa laikā ir svarīgi strādāt ne tikai pie taktiskajām niansēm, bet arī saprast nepieciešamo slidu asinājumu.

"Pats kā sporta direktors esmu bijis abos Rīgas pasaules čempionātos un olimpiskajā kvalifikācijā. Esmu darījis to, ko dara viņi. Zinu, ko varu un ko nevaru prasīt," par Gēteborgā sarīkoto pasaules čempionātu teica Kalvītis. "Nevaru teikt neko negatīvu, jo viss beigās ir dabūts. Bet – pie mums speciāli likām komandām klāt cilvēku, kurš par visu parūpējas, šeit viss jāmeklē pašiem. Ir atbildīgais cilvēks, un tad pats ej un meklē."

"Ieradāmies 24. decembrī pa dienu. Nav neviena, kam pajautāt. Saprotams, Ziemassvētku laiks, taču – mēs Latvijā iespringstam, lai viss būtu, lai nevienam nekas nav jāmeklē. Šeit tam pieiet atslābinātāk," pauda Kalvītis.

Ierodoties Gēteborgā, pirmo reizi kādā no pasaules čempionātiem veļa bija jāmazgā pašiem. Parasti pēc treniņa krekli samesti iepirkumu ratiņos, bet nākamajā dienā ģērbtuvē tie paši ratiņi atgriezušies ar izmazgātiem krekliem. Pirmajās dienās komandām parādīts virziens, kurā atrodas veļas mašīnas, un iedots veļas pulveris. Turnīra turpinājumā pienākumus gan pārņēmuši rīkotāji.


, 2024-01-02 08:14, pirms 5 mēnešiem
Pret kuru no Amērikas Savienotajām Valstīm šodien ir jāspēlē ? 🤦‍♂️
, 2024-01-02 08:15, pirms 5 mēnešiem
Nu tad jāielaiž mazāk par 10 ripām un turnīrs nebūs noslēdzies galīgi uz drūmas nots.
, 2024-01-02 08:46, pirms 5 mēnešiem
Patīkami ieskatīties "aizskatuvē". Galvenais, lai kāda no neērtībām nekalpo par iemeslu neveiksmēm spēlē. Gribētos, lai mediji būtu iepakojuši šo pasākumu tik pat nopietni kā pieaugušo turnīru. Pārtraukumos studija, aktuālās spēlētāju intervijas...
, 2024-01-02 10:08, pirms 5 mēnešiem
iemācīsies mazgāt veļu vai sauks mammas ārā?
, 2024-01-02 10:09, pirms 5 mēnešiem
guntis86 rakstīja: aktuālās spēlētāju intervijas...
Šis gan ir absolūti bezjēdzīgs pasākums, kurā uz stulbiem jautājumiem (kas būtu jādara 3. periodā, utt) saņem stulbas atbildes (jāspēlē sava spēle, utt). Tie, kas spēlējuši Ziemeļamerikā, vēl pieliek klāt kādas banālas pieklājības frāzes, jo tur viņus dresē runāt ar presi.
Tiešām tas viss kādam šķiet interesanti?
, 2024-01-02 11:28, pirms 5 mēnešiem
Nedomāju, kā šīs nianses izšķirs šodienas spēles likteni.
, 2024-01-02 13:15, pirms 5 mēnešiem
knaible rakstīja: Nedomāju, kā šīs nianses izšķirs šodienas spēles likteni.
Protams, ka nē
Bet Latvijai var paveikties, ja amīši nebūs noskaņojušies spēlei
Nu bet, protams, tāpat milzīga veiksme vajadzīga…
Objektīvs rezultāts varētu būt kāds 1-6, bet nu gaidīsim brīnumu
, 2024-01-02 15:49, pirms 5 mēnešiem
Kas tad nu noticis kārklusvensoniem, ka Gēteborgu neuzrakstīja kā "Jēteborja" un Frolundaborg nenosauca par "Frūlundaberju"? Kaut kā nekonsekventi ...
Kristers Gudļevskis darbībā. Foto: IIHF
142

Hokeja trillerī Latvija uzvar bullīšos un saglabā izredzes uz 1/4 finālu

Izredzes iekļūt 2024. gada pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā vēl ir Latvijas hokeja izlasei, kas šodien B grupas mačā pēcspēles metienos ar 3:2 pārspēja Slovākiju. Vienīgos divus bullīšus iemeta Dans Ločmelis.
Kristers Gudļevskis. Foto: IIHF
5

Gudis ar pēdējiem spēkiem aizved līdz uzvarai, līdzjutēji novērtē Ločmeļa bullīšus

Latvijas hokeja izlase svētdienas naktī aizcīnījās līdz pēcspēles metienu uzvarai pār Slovākijas izlasi, tādējādi ierakstot turnīra tabulā divus punktus un saglabājot cerības uz ceturtdaļfinālu pirms grupu turnīra noslēdzošās spēļu kārtas. Portāla Sportacentrs.com apmeklētāji neslēpa savu sajūsmu par Kristera Gudļevska sniegumu, kā arī izcēla Dana Ločmeļa divus realizētos pēcspēles metienus.
Kristers Gudļevskis atvaira ripu pēcspēles metienu laikā. Foto: Darko Vojinovič/AP/Scanpix
8

Latviešiem pie rīkles bija pielikts nazis: slovāku preses reakcija

Slovākija ir pirmā no Latvijas pretiniecēm, kuras veikums izpelnījās nonākšanu valsts sporta galveno ziņu augšgalā. Pasaules čempionāta preses sekretārs pirms nedēļas ziņoja, ka slovāki nopirkuši visvairāk biļešu, savukārt mediji turnīrā izceļas ar Latvijai līdzīgu aktivitāti.