Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2861, Did:0, useCase: 3

Iespēja strādāt ar Irbi. Mazais vārtsargs Milbergs priecīgs par izlases uzaicinājumu

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Iespēja strādāt ar Irbi. Mazais vārtsargs Milbergs priecīgs par izlases uzaicinājumu
Arginto Milbergs. Foto: Romāns Kokšarovs/HK Kurbads

Nākamajā nedēļā Latvijas hokeja izlase gatavosies un Rīgā aizvadīs divas pārbaudes spēles pret Franciju. Kopā ar komandu būs ne tikai septiņi pasaules čempionāta bronzas medaļnieki, bet arī vairāki debitanti. Starp viņiem – 20 gadus vecais un tikai 170 centimetrus garais "Kurbada" vārtsargs Arginto Milbergs. "Paldies, ka esmu pamanīts. Varbūt iedvesmošu jaunākus vārtsargus, ka ar šādu augumu un no vietējā čempionāta ir iespējams pavadīt laiku izlasē," sarunā ar portālu Sportacentrs.com teica Milbergs.

Atgriezies pēc divu gadu prombūtnes, "Kurbads" Latvijas čempionāta kopvērtējumā ieņem trešo vietu – aiz pērnajām finālistēm "Zemgales"/LBTU un "Mogo"/LSPA. Ielaisto vārtu ailē dalīta pirmā vieta, un te lieli nopelni pieder Arginto Milbergam. Uzvarot septiņās no deviņām spēlēm, Milbergs atvairījis 93,9% metienu, kas dod pirmo vietu starp visu komandu pirmajiem numuriem. Pret Kauņu un Viļņu viņš aizvadīja sausās spēles.

9. un 10. novembrī Latvijas izlase aizvadīs pārbaudes spēles pret Franciju, un ierindā būs trīs vārtsargi – Ivars Punnenovs, kurš pavasarī sāka pasaules čempionātu, Ēriks Vītols, kurš Somijā aizvada pirmo sezonu leģionāra maizē, un 20 gadus vecais Milbergs, kura vienīgā pieredze Latvijas kreklā ir izbraukums U16 vecumā uz Franciju.

Tu tagad sēdi vai stāvi? Tieši šādu jautājumu, pirms pavēstīt par izsaukumu uz Latvijas izlasi, "Kurbada" ģenerālmenedžeris un vārtsargu treneris Denijs Romanovskis uzdevis Milbergam. "Teicu, ka sēžu, viņš atbildēja – ka tas ir ļoti labi, jo esmu izsaukts uz izlasi. Ja godīgi, esmu pārsteigts. Ļoti liels uztraukums, bet tas ir patīkams satraukums," teica Milbergs.

"Paldies, ka esmu pamanīts, un varbūt tas iedvesmos jaunākus vārtsargus, ka ar šādu augumu un no vietējā čempionāta ir iespējams pavadīt laiku izlasē. Pirms pāris mēnešiem, kad skatījos pasaules čempionātu, nevarēju iedomāties par šādu iespēju," teica 20 gadus vecais vārtsargs.

Kāpšana uz ledus Latvijas izlases treniņos nozīmē iespēju strādāt kopā ar Artūru Irbi, un tieši šo tikšanos Milbergs gaida ar vislielāko nepacietību. "Protams, tie bija citi laiki, bet viņš parādīja, ka arī maza auguma vārtsargi var spēlēt. Man būs daudz jautājumu, un centīšos iesūkt visu iespējamo informāciju," smaidīja Milbergs, piebilstot – viņš gatavs notiesāt katru informācijas kumosu, ko pasniegs arī Punnenovs un Vītols.

Pagājušajā sezonā Milbergs atvairīja 93,9% metienu un palīdzēja "Kurbadam" triumfēt Igaunijas čempionātā, tiekot atzīts par sezonas labāko vārtsargu. Gadu iepriekš viņš identisku balvu saņēma par sniegumu Latvijas pēc spēka otrajā līgā.

"Ar Deniju vasarā daudz strādājām. Sapratām, ka līmenis būs augstāks. Ieguldījām daudz darba gan uz ledus, gan ārpus laukuma. Strādājām pie niansēm. Arī viņš pats nebija augumā raženākais vārtsargs. Viņš tam visam ir gājis cauri, un tas man palīdzēja," pauda Milbergs. Romanovskis pirms slidu kāršanas vadzī bija Latvijas U18 un U20 izlašu vārtsargs, bet Latvijas čempionātā pārstāvēja HS "Rīga" un "Kurbadu".

"Manuprāt, slidošana un pozīcijas izvēle ir manas stiprās puses. Vasarā daudz strādājām pie leņķiem – kurā brīdī drīkstu krist uz ceļiem, kurā brīdī jāpaliek kājās, jo augums man nav raženākais. Strādājām pie iziešanas soli tālāk no vārtiem – kad nāk metiens, kurā brīdī iziet, lai samazinātu leņķi. Ja pagājušajā sezonā Igaunijā vairāk improvizēju, tad šajā sezonā jāspēlē pēc grāmatas," stāstīja Milbergs.

Mūsdienās hokeja vārtsargi ir garāki kā jebkad agrāk. Nacionālajā hokeja līgā vidējais vārtu vīrs ir 1,90 metrus garš. Tomēr tas neliedz 1,79 metrus garajam Jūsem Sarosam sevi pierādīt kā vienu no labākajiem. Milbergs kā vēl vienu piemēru nosauc citu somu – Juhu Metsolu. Viņš gan nemēģina kopēt vai pat līdzināties citiem augumā mazākajiem vārtsargiem – Arginto uzskata, ka spēles stils atrod tevi.

Igaunijas zeltu viņš izcīnīja kopā ar vecāko brāli Itālo. Arginto jau no paša sākuma vēlējies sargāt vārtus. "Vecāki stāsta, ka pirmā nūja, ko veikalā paņēmu rokās, bija vārtsarga. Jau četros piecos gados trenerim prasījos, vai nevaru pastāvēt mazajos vārtiņos. Tiklīdz parādījās iespēja, stājos vārtos. Nu jau pagājuši 15 vai 16 gadi, un nevienu reizi neesmu skatījies citas pozīcijas virzienā."

Milbergu ģimenē ir trīs bērni – Itālo, Arginto un hokejistu māsa Entonī. Latvijā ir tikai divi Arginto vārda nēsātāji. Lai gan viņi nav tikušies, 20 gadus vecais vārtsargs iezīmē saikni: "Mamma strādāja lidostā, un saskārās ar Arginto no Liepājas. Viņai ļoti iepatikās vārds, un tā par Arginto kļuvu arī es. Vecāki vienmēr zināja, ka grib bērniem nestandarta vārdus. Nevis viens no Pēteriem, bet Arginto, un tas palīdz palikt atmiņā."

Paralēli hokeja spēlēšanai Milbergs kursos apgūst friziera arodu, un klientu pulkā ir arī komandas biedri. "Mati vienmēr bijusi liela daļa no manis. Čirkaini, vajadzēja noņemties, bet – arī patika iet pie friziera. Izveidojās labs kontakts, un piedāvāja iziet kursus. Man patīk, un nav tā, ka komandas biedri atnāk vienu reizi un vairs nenāk," smējās Arginto.

Viņa ambīcijas hokeja laukumā sniedzas aiz Latvijas robežām. Ja brālis spēlējis Zviedrijas un Amerikas Savienoto Valstu junioru līgās, tad Arginto iespējas izpalikušas. "Komandas neskatās uz mazākiem vārtsargiem. Vairākās vietās esmu bijis atrādīties, taču – nekā… Nākotnē ļoti gribētos tikt uz ārzemēm. Cerams, ka šī sezona iedos grūdienu. Protams, nerunāju par Eiropas top līgām. Esmu gatavs sākt no otrajām un kāpt uz augšu."

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2023-11-01 16:41, pirms pusgada
Mūsdienu hokejā ar 170 vārtsargam smagi..

  +2 [+] [-]

, 2023-11-01 16:46, pirms pusgada
Tad viņš neķēra tos laikus, kad Irbe strādāja Kurbadā? Daudzi tagad noliks, jo ar tādu augumu var spēlēt tikai OHL, bet nepiekritīšu. Ja vārtsargs nosargā vārtus un dara to stabili un regulāri, tad nav svarīgi, cik garš viņš ir. Garākiem vārtsargiem ir priekšrocības, bet ja īsākie to kompensē ar savu tehniku, tad nav svarīgi kā ripa tiek noķerta. Simpatizē, ka ķiveri dizainiski krāsojis. Tas arī liecina, ka cilvēks mīl savu arodu. Lai veicas!

  +2 [+] [-]

, 2023-11-01 17:03, pirms pusgada
Es neesmu valodnieks, bet vai ar vārdu mazs var raksturot garumu? ir vai nu īss vai garš. Mazs varētu raksturot ābolu, liels vai mazs.

Statistika ir mānīga, spēlējot HK Kurbads viņš ir līgas augšgalā, bet spēlējot HK Prizma viņš būtu otrā galā. HK Kurbads spēlē saturīgu spēli aizsardzībā, jo vaļības īsti nevar atļauties, ja mazais spēlē vārtos.

P.S. man visvairāk patīk šis - Tu tagad sēdi vai stāvi? Tieši šādu jautājumu, pirms pavēstīt par izsaukumu uz Latvijas izlasi, "Kurbada" ģenerālmenedžeris...

  +5 [+] [-]

, 2023-11-01 17:13, pirms pusgada
parasti tā saka par cietuma paradoksu - pat, ja tu stāvi, tu vienalga sēdi

  +2 [+] [-]

, 2023-11-01 18:03, pirms pusgada
Baigi gribētos, lai Arginto uzspēlē... pēc statiem Baltijas vārtu dievs

  -1 [+] [-]

, 2023-11-01 18:05, pirms pusgada
It kā jau ok, bet jābūt reālam nu nav daudz variantu karjēras attīstībai! Piedot tas diemžēl ir tā!

  -2 [+] [-]

, 2023-11-01 18:10, pirms pusgada
Kas tā par izlasi, jau sāk likties ka te kāds ir sapīpējies!

  +2 [+] [-]

, 2023-11-01 18:12, pirms pusgada
noriks rakstīja: It kā jau ok, bet jābūt reālam nu nav daudz variantu karjēras attīstībai! Piedot tas diemžēl ir tā!
Kāpēc nav? Ar veiksmi, darbu un veselību... ne jau NHL vai Šveice, bet uzspēlēt Slovākijā, teiksim, vai kkur Austrijas līgā, tas nav nekas neiespējams.

  +2 [+] [-]

, 2023-11-01 20:18, pirms pusgada
Kartejais-Wannabe-Eksperts rakstīja: Es neesmu valodnieks, bet vai ar vārdu mazs var raksturot garumu? ir vai nu īss vai garš. Mazs varētu raksturot ābolu, liels vai mazs.

Statistika ir mānīga, spēlējot HK Kurbads viņš ir līgas augšgalā, bet spēlējot HK Prizma viņš būtu otrā galā. HK Kurbads spēlē saturīgu spēli aizsardzībā, jo vaļības īsti nevar atļauties, ja mazais spēlē vārtos.

P.S. man visvairāk patīk šis - Tu tagad sēdi vai stāvi? Tieši šādu jautājumu, pirms pavēstīt par izsaukumu uz Latvijas izlasi, "Kurbada" ģenerālmenedžeris...
Tu pareizi raksti par "īsais" un "garais". Un tad pats nākamajā rindkopā šauj "mazais" 😆

  -1 [+] [-]

, 2023-11-01 21:27, pirms pusgada
Rūjienas Niknais rakstīja: Vienā augumā ar mazo rūķi Lūsiņu ?
Lūsiņam 1.65

     [+] [-]

, 2023-11-01 22:42, pirms pusgada
rafa86 rakstīja: Tu pareizi raksti par "īsais" un "garais". Un tad pats nākamajā rindkopā šauj "mazais" 😆
sarkasmu saproti vai tik to, ko spirtacentrā izlasi?

  -1 [+] [-]

, 2023-11-01 23:37, pirms pusgada
Kā teica Ozoliņš, ar tādu augumu nekas nebūs.

     [+] [-]

, 2023-11-20 16:09, pirms pusgada
Ja vārtsargam esot stājā, pat ne uz ceļiem, paliek 20+ cm brīvi augšējie stūri... tad.... par ko vispār te ir runa?
Ir kaut kāds līmenis, kurā var spēlēt un baudīt hokeju, iespējams pat kaut ko nopelnīt, bet izlase.... tie būs sērīgi laiki laikam tad...