Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Kanāda pret Krieviju – kurš kuru?

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Kanāda pret Krieviju – kurš kuru?
Foto: AP/Scanpix

Tuvojoties gada nogalei, sastāvus Vankūveras olimpiskajām spēlēm nosauca visu valstu hokeja izlases. Galveno uzmanību piesaistīja kanādieši un krievi, kas spēkojušies pēdējo divu pasaules čempionātu finālos – lai gan ir daudz citu konkurentu, hokeja eksperti mēļo, kura izlase tad tiks pie olimpiskā zelta. Izšķetinājām abu komandu sastāvus, cenšoties atrast spēcīgāko. Rezultāts? Neizšķirts!

Pēdējos divos pasaules čempionātu finālos tikušies Krievijas un Kanādas hokejisti, sadalot spīdīgos cēlmetālus Krievijas labā. Taču šogad galvenais nebūs pasaules čempionāts, bet gan olimpiskās spēles. Visas komandas sastāvus nosaukušas, bet galveno uzmanību atkal izpelnījušās abas hokeja lielvalstis – pirms lācis nomedīts, jau tiek dalīta lāčāda. Skatīsimies, kura komanda tad spēcīgāka uz papīra lapas.

Vārtsargi: Kanāda - Krievija 1:0
Kanāda: Roberto Luongo (Vankūveras ''Canucks''), Martins Brodērs (Ņūdžersijas ''Devils''), Marks Andrē Flerī (Pitsburgas ''Penguins'')
Krievija: Jevgēņijs Nabokovs (Sanhosē ''Sharks''), Iļja Brizgalovs (Fīniksas ''Coyotes''), Semjons Varlamovs (Vašingtonas ''Capitals'')

Kā jau galvenajām zelta pretendentēm, abām izlasēm vārtsargu līniju stiprina trīs vārtsargi, kas pelnījuši būt pirmie savā izlasē, visi pārstāv NHL klubus. Kanādas pēdējo līniju cementē šosezon rekordus labojošais 37 gadus vecais Martins Brodērs, kuram šīs, visticamāk, kļūs par atvadu olimpiskajām spēlēm, pašreizējais Stenlija kausa glabātājs Marks Andrē Flerī, kā arī Roberto Luongo. Šķiet, ka vārtsargu līnija spēcīgāka ir olimpiādes saimniekiem, bet! Pavērojot statistikas ailes, līderos izvirzījušies krievu ripu ķērāji – visi trīs pēc atvairīto metienu procenta apsteidz kanādiešus. Tomēr olimpiādē izšķiroša loma būs pieredzei – piemēram, Brodēram šīs būs jau ceturtās olimpiskās spēles, turpretī abiem pārējiem vārtsargiem vien pirmās, Flerī šī būs debija Kanādas pieaugušo izlasē. Nabokovs jau vienās spēlēs savas valstsvienības vārtus ir sargājis, bet Brizgalovam šīs būs ceturtās spēles , savukārt Varlamovam olimpiskās pieredzes nav. Uz doto brīdi šķiet, ka ripu ķērāju līnija spēcīgāka ir kanādiešiem, tāpēc priekšroku dodam tieši viņiem.

Aizsargi: Kanāda - Krievija 0,5:0,5
Kanāda: Šī Vēbers (Nešvilas ''Predators''), Brents Sībruks (Čikāgas ''Blackhawks''), Kriss Prongers (Filadelfijas ''Flyers''), Dankans Keits (Čikāgas ''Blackhawks''), Drū Dautijs (Losandželosas ''Kings''), Dens Boils (Sanhosē ''Sharks''), Skots Nīdermaijers (Anaheimas ''Ducks'')
Krievija: Andrejs Markovs (Monreālas ''Canadiens''), Iļja Ņikuļins (Kazaņas ''AK Bars''), Dmitrijs Kaļiņins (Ufas ''Salavat Yulaev''), Konstantīns Korņejevs (Maskavas CSKA), Deniss Grebeškovs (Edmontonas ''Oilers''), Fjodors Tjutins (Kolumbusas ''Blue Jackets''), Sergejs Gončars (Pitsburgas ''Penguins''), Antons Volčenkovs (Otavas ''Senators'')

Kā jau ierasts, arī aizsardzības līnija kanādiešiem būvēta no NHL hokejistiem, savukārt Krievijas izlases vadība nav smādējusi savos hokeja laukumos spēlējošos hokejistus, no KHL uzaicinot trīs spēlētājus. Par Kanādas izlases pārbagātību aizsardzībā liecina 2008. gada pasaules čempionāta izcilnieka Brenta Bērnsa atstāšana mājās, lai gan tieši viņš tika atzīts par izlases labāko spēlētāju finālspēlē, kā arī aizvadīja lielisku turnīru. Kanādas aizsargu vidējais vecums ir 28 gadi, tomēr komandā ir tikai trīs spēlētāji, kas vecāki par 30 gadiem, bet četri, kas pārkāpuši 25 gadu slieksnim. Jaunākais spēlētājs ir Raita Ivanāna komandas biedrs Losandželosā Drū Dautijs. Mājās tiks atstāts arī NHL rezultatīvākais aizsargs Maiks Grīns, arī Krievijas izlase uz Vankūveru nepaņems dažus vīrus, kuriem bija iespējas iekļūt labāko astoņu skaitā. Šoreiz pat grūti noteikt uzvarētāju, tādēļ dalām punktus uz pusēm. Tiesa, vadību saglabā kanādieši.

Uzbrucēji: Kanāda - Krievija 0:1
Kanāda: Džonatans Tēvzs (Čikāgas ''Blackhawks''), Džo Torntons (Sanhosē ''Sharks''), Ēriks Stāls (Karolīnas ''Hurricanes''), Korijs Perijs (Anaheimas ''Ducks''), Maiks Ričardss (Filadelfijas ''Flyers''), Riks Nešs (Kolumbusas ''Blue Jackets''), Brendons Morovs (Dalasas ''Stars''), Patriks Marlo (Sanhosē ''Sharks''), Džeroms Iginla (Kalgari ''Flames''), Denijs Hītlijs (Sanhosē ''Sharks''), Raiens Geclafs (Anaheimas ''Ducks''), Sidnijs Krosbijs (Pitsburgas ''Penguins''), Patriss Beržerons (Bostonas ''Bruins'')
Krievija: Pāvels Dacjuks (Detroitas ''Red Wings''), Jevgēņijs Malkins (Pitsburgas ''Penguins''), Sergejs Fjodorovs (Magņitogorskas ''Metallurg''), Iļja Kovaļčuks (Atlantas ''Thrashers''), Maksims Afinogenovs (Atlantas ''Thrashers''), Daniss Zaripovs (Kazaņas ''AK Bars''), Aleksandrs Sjomins (Vašingtonas ''Capitals''), Aleksandrs Ovečkins (Vašingtonas ''Capitals''), Aleksejs Morozovs (Kazaņas ''AK Bars''), Sergejs Zinovjevs (Ufas ''Salavat Yulaev''), Aleksandrs Radulovs (Ufas ''Salavat Yulaev''), Viktors Kozlovs(Ufas ''Salavat Yulaev'')

Zinot, ka pirmo spēli Krievijas hokejisti aizvadīs pret latviešiem, sāk pārņemt bažas, ar cik zaudēsim, jo paskatoties uzbrucēju sarakstā... Tomēr arī kanādiešu uzbrukuma bastioni ir ļoti spēcīgi, taču šoreiz priekšroku došu krieviem – Stenlija kausa izcīņas vērtīgākais spēlētājs, labākais NHL uzbrucējs, labākie spēki no KHL. Jā, malku ugunskuram piemet kanādiešu individuālie rādītāji, taču hokejs ir komandas sports. Un arī individuāli labāki ir krievi, kuri punktu izteiksmē daudz neatpaliek. Tiesa, kanādieši viņus var izsmērēt gar bortiem un beigta balle..

Treneri: Kanāda - Krievija 0,5:0,5
Par Kanādas hokejistu vadītāju olimpiskajās spēlēs izvēlēts Detroitas ''Red Wings'' treneris Maiks Bebkoks, kurš pēdējo divu sezonu laikā savu klubu aizvedis līdz Stenlija kausa finālam, reizi uzvarot, bet reizi zaudējot. Kopš nokļūšanas NHL, viņš tikai reizi nav spējis aizvest komandu līdz izslēgšanas spēlēm, un tas notika... pirmslokauta sezonā. Pēcāk viņš pārņēma Detroitas komandu, atvadoties no Anaheimas ''varenajām pīlēm'', pēdējo trīs sezonu laikā kļūstot par konferences uzvarētāju. Jā, tieši izslēgšanas spēles ir svarīgākās šāda veida turnīros, kad katrs zaudējums var liegt cīņu par titulu. Bebkoka oponents ir Vjačeslavs Bikovs, kurš pēdējos divos pasaules čempionātos apspēlējis kanādiešus, iegūstot pasaules zeltu. Pirms šās sezonas viņš Maskavas CSKA nomainīja pret Ufu, vēloties tur savākt labākos izlases kandidātus, taču lielākā daļa hokejistu nāk no NHL. Arī treneru rangā neizšķirts.

Kopvērtējumā katrai komandai pa diviem punktiem, tāpēc.. visu nākas atlikt līdz februārim, kad abas komandas, kas ir spēkos līdzvērtīgas, dosies uz ledus, lai cīnītos par labākās titulu. Kanādieši savās mājās lūkos pārspēt krievus, kas pēdējos divos gados izcīnījuši pasaules zeltu, allaž uzvarot papildlaikā. Protams, kanādiešiem priekšrocības varētu dot mājas sienu palīdzība, taču pasaules čempionātā, kas norisinājās Kanādā, finālā uzvarēja krievi. Taču – nevajag aizmirst par citām komandām, kas ceļu negriezīs. Finālā varam neredzēt nevienu no šīm divām vienībām!

Fakti par abu izlašu sastāviem

Kanādas izlase

-Kanādas izlasē iekļauti 12 spēlētāji, kuri vēl nav sasnieguši 25 gadu vecumu. Turklāt 15 hokejistiem šīs būs pirmās olimpiskās spēles
-Krisam Prongeram šīs būs jau ceturtās olimpiskās spēles - viņš piedalījies visās, sākot no 1998. gada Nagano spēlēm. Tobrīd Kanādas izlasē iekļauts bija arī Martins Brodērs, taču viņš laukumā nedevās.
-Četri sastāvā iekļautie spēlētāji jau reizi izcīnījuši olimpisko zeltu, 2002. gadā Soltleiksitijā palīdzot Kanādai iegūt zelta medaļas pēc 50 gadu pārtraukuma: Martins Brodērs, Kriss Prongers, Skots Nīdermaijers un Džeroms Iginla.
-Septiņi spēlētāji piedalījās 2006. gada olimpiskajās spēlēs Turīnā: Martins Brodērs, Denijs Hītlijs, Džeroms Iginla, Roberto Luongo, Riks Nešs, Kriss Prongers un Džo Torntons.
-Izņemot uzbrucēju Patrisu Beržeronu, visi kanādieši piedalījās vasaras treniņnometnē, kas bija paredzēta kā gatavošanās posms Vankūveras spēlēm. Izlases treneriem šī nometne palīdzēja labāk izvērtēt kandidātu spējas.

Krievijas izlase

-Visi spēlētāji izvēlēti no šobrīd divām pasaules labākajām hokeja līgām: NHL pārstāvēs 14 hokejistu, savukārt no KHL klubiem nāk deviņi ripas dzenātāji.
-Sergejam Gončaram šīs būs ceturtās olimpiskās spēles, savukārt sešiem spēlētājiem šī būs trešā olimpiāde: Iļjam Brizgalovam, Andrejam Markovam, Maksimam Afinogenovam, Pāvelam Dacjukam, Sergejam Fjodorovam un Iļjam Kovaļčukam.
-Visplašāk pārstāvētā komanda ir Ufas ''Salavat Yulaev'', kas pagājušajā sezonā kļuva par KHL regulārās sezonas uzvarētāju. Šo komandu pārstāv četri spēlētāji: Dmitrijs Kaļiņins, Viktors Kozlovs, Aleksandrs Radulovs un Sergejs Zinovjevs. No Ufas nāk arī izlases galvenais treneris Vjačeslavs Bikovs un viņa palīgs Igors Zakarhins.
-Astoņi no sastāvā iekļautajiem spēlētājiem uzvarēja gan 2008. gada, gan 2009. gada pasaules čempionātā: Deniss Grebeškovs, Dmitrijs Kaļiņins, Konstantīns Korņejevs, Iļja Ņikuļins, Iļja Kovaļčuks, Aleksandrs Radulovs, Aleksejs Morozovs un Sergejs Zinovjevs.

OS grupas

A grupaB grupaC grupa
KanādaKrievijaZviedrija
ASVČehijaSomija
ŠveiceSlovākijaBaltkrievija
NorvēģijaLatvijaVācija

Pēdējo OS uzvarētāji

GadsZeltsSudrabsBronza
2006. (Turīna; Itālija)ZviedrijaSomijaČehija
2002. (Soltleiksitija; ASV)KanādaASVKrievija
1998. (Nagano; Japāna)ČehijaKrievijaSomija
1994. (Lilehamera; Norvēģija)ZviedrijaKanādaSomija
1992. (Albervilla; Francija)NVSKanādaČehoslovākija

Kura izlase izcīnīs zeltu Vankūveras OS?

  • 547

  • 555

  • 256


1 2 3 4 5 145 komentāri

  +8 [+] [-]

, 2010-01-04 16:19, pirms 14 gadiem
Nu nav tas nekāds playoff ar 3-7 spēļu sēriju, es jau domājui, ka fināls jau nu noteikti vairs nebūs Kanāda Krievija. Ceru pat
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2010-01-04 16:21, pirms 14 gadiem
Somija.

 +15 [+] [-]

, 2010-01-04 16:22, pirms 14 gadiem
viena savstarpeja spele OS neparada savstarpejo speku sameru, diemzel. vajadzetu 7 speles tapat ka NHL

 +23 [+] [-]

, 2010-01-04 16:22, pirms 14 gadiem
A ko Ulvis Brože tādu sliktu ir izdarījis, ka ir brīdināts par savu uzvedību?

  +4 [+] [-]

, 2010-01-04 16:25, pirms 14 gadiem
Somija vai Zviedrija

     [+] [-]

, 2010-01-04 16:25, pirms 14 gadiem
nu nebūs Krievija finālā. Vai nu zviedri vai somi. Varbūt arī ASV un tikai pēc tam Krievija

  +7 [+] [-]

, 2010-01-04 16:25, pirms 14 gadiem
Nedomaju, ka finala bus Kanada pret Krieviju!

  +4 [+] [-]

, 2010-01-04 16:27, pirms 14 gadiem
Ceru pirmkart, ka nebus vispar finala Can-Rus, jo nav ko dalit nenosauta lacha adu jau priekslaicigi. Un otrkart, busu par jebkuru citu izlasi tikai ne par Krieviju. It ka pret krieviem nekas nav, bet jau no PSRS laikiem kaut ka iegajies, ka var just lidzi jebkurai izlasei tikai ne krievu. Liels faktors ir kaut vai tas, ka vienmer tas lecigums pirms cempionatiem. Kaut vai skatoties U-20 speli starp Krieviju un Sveici, bija diezgan neciesami, ka krievu komentetajs pret sveiciesiem ar tadu parakuma sajutu visu machu izturejas, it ka dzeki tikko no koka butu nokapushi un pirmo reizi ieraudzijusi ledu.

     [+] [-]

, 2010-01-04 16:27, pirms 14 gadiem
Paskatoties uz šī brīža NHL.com statiem tomēr neliktu krieviem pārsvaru uzbrukumā...

  +9 [+] [-]

, 2010-01-04 16:27, pirms 14 gadiem
Nezinu,bet liekas ka slovāki varētu kādu sensāciju sarūpēt

  +1 [+] [-]

, 2010-01-04 16:28, pirms 14 gadiem
bembists rakstīja: A ko Ulvis Brože tādu sliktu ir izdarījis, ka ir brīdināts par savu uzvedību?
Par maz raksta!
Slēpts komentārs: forge

  +3 [+] [-]

, 2010-01-04 16:30, pirms 14 gadiem
bembists rakstīja: A ko Ulvis Brože tādu sliktu ir izdarījis, ka ir brīdināts par savu uzvedību?
Abi ar Skudrinieku kaut ko kopīgi savārījuši.

 +10 [+] [-]

, 2010-01-04 16:30, pirms 14 gadiem
kasagrande rakstīja: Somija.
Galvenais lai nedabū zviedri. Par pārējiem kaut kā pārdzīvošu. bet RUS-CAN spēli olimpiādē vajag, tik obligāti tai nav jabūt finālspēlei
Slēpts komentārs: forge
Slēpts komentārs: A. Ovechkin

 +10 [+] [-]

, 2010-01-04 16:34, pirms 14 gadiem
Teorētiski visi var dabūt zeltu.

 +18 [+] [-]

, 2010-01-04 16:35, pirms 14 gadiem
Aizsargi: Kanāda - Krievija 0,5:0,5

Tas kanadieshu 7nieks shobrid ir starp 10 labakajiem aizsargiem NHL

  +4 [+] [-]

, 2010-01-04 16:37, pirms 14 gadiem
vārtsargi 0,5:0,5 (tā arī nesapratu kāpēc CAN pārsvars.. pieredze izšķirošā? tas tāds fanu domu gājiens .. tad Čehija noteikti liktu vārtos Hašeku. izšķirošais kāds formā vārtsargi būs OS laikā, pagaidām krieviem vismaz līdzvērtīgas izredzes)

aizsargi 1:0 - ši laikam pirmais apskats, kur redzu ka krievu aizsargi pielīdzināti Kanādas. pat pašas Krievijas presē aizsardzībā kā vājākais posms - pat salīdzinot ar citām Eiropas izlasēm ..

uzbrucēji 0:1

+0,5 Kanādai noteikti klāt par to, ka jāspēlē Z-Amerikā.

 +10 [+] [-]

, 2010-01-04 16:38, pirms 14 gadiem
Skandināvi varētu pakutināt nervus šitiem Zvaigžņu sastāviem, un tas pat būtu labi...

  -4 [+] [-]

, 2010-01-04 16:38, pirms 14 gadiem
Ai,nu nepareizi salīdzināts.

Vārtusargi arī ir jābut 1:1 un uzbrukam ari 1:1
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2010-01-04 16:41, pirms 14 gadiem
Jo Krieviem sliktāk,ka aizsardzība nav tik laba,Kanādai visi uzbrucēji,kas var to izmantot,savukārt,Kanādai stabila aizsardzība pret labu uzbrukumu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2010-01-04 16:54, pirms 14 gadiem
huy rakstīja: Galvenais lai nedabū zviedri. Par pārējiem kaut kā pārdzīvošu. bet RUS-CAN spēli olimpiādē vajag, tik obligāti tai nav jabūt finālspēlei
Man vienalga, galvenais, lai itāļi slēpošanas stafetē uzvar un lai somi uzvar hokejā, vēlams finālā zviedrus. Pārējais var arī nenotikt
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-01-04 16:57, pirms 14 gadiem
diezgan labs raksts ,

nemaz nezinaju ka kanadai bus tik jauni speletaji...

nevaru vien sagaidiit OS vankūverā...
Slēpts komentārs: Modritis

  +2 [+] [-]

, 2010-01-04 17:01, pirms 14 gadiem
Yuri rakstīja: Slovākiem un Čehiem švaki iet pēdējā laikā! Kā tautās tenko - varbūt pienācis laiks abām tautām atkal apvienoties un tad arī hokeja izlase būtu citā līmenī !
Kā vecajos labajos laikos

Bet slovākiem šogad izlase tiešām izskatās spēcīga,it īpaši uzbrukums
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-01-04 17:11, pirms 14 gadiem
Yuri rakstīja: Slovākiem un Čehiem švaki iet pēdējā laikā! Kā tautās tenko - varbūt pienācis laiks abām tautām atkal apvienoties un tad arī hokeja izlase būtu citā līmenī !
jā, Čehoslovākijas izlase, tas bija kaut kas... Patīkamas atmiņas no tiem laikiem
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 3 4 5 145 komentāri