Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Kurš maksās par jaunā stadiona būvniecību, ja ne valsts?

Rolands Eliņš

Kurš maksās par jaunā stadiona būvniecību, ja ne valsts?
Nacionālā stadiona projekta vizualizācija Rīgas domes preses relīzē

Trešdien Rīgas dome atbalstīja zemes gabala Lucavsalā nodošanu Latvijas Futbola federācijai "nacionālā stadiona būvniecības ieceres izstrādei". Kāpēc uzrakstīts tik smagiem vārdiem? Jo par "būvniecību" kā tādu vēl pāragri runāt, galvenokārt jau tāpēc, ka finansējuma jaunā stadiona būvniecībai pagaidām gluži vienkārši vēl nav, pagaidām ir vienkārši "ieceres izstrāde".

Protams, pastāv atsevišķs temats par to, vai Lucavsala patiešām ir piemērotākā vieta stadionam, taču, ja reiz Rīgas dome šo priekšlikumu ir atbalstījusi, tad tas jāpieņem kā fakts. Cita lieta, ka diez vai Lucavsalas mazdārziņu uzturētājiem uzreiz acumirklī būtu jākrīt panikā un bezspēcībā jāizvācas. Ja precedentus meklējam Latvijas sporta infrastruktūras vēsturē, tad līdz mirklim, kad tiks iedzīti pirmie stadiona pāļi, vēl būs jāpagaida.

Šobrīd projekta kopējā vērtība stadionam ar 15 tūkstošiem sēdvietu tiek lēsta 44 miljonu eiro apmērā (neskaitot apkārējās infrastruktūras uzlabojumus). Ja kāds var parādīt uz liela mēroga būvniecības projektu, kuram beigās bija nepieciešams mazāks finansējums nekā plānots/piešķirts, tad ļoti priecāšos. Bet gudrāk būs laicīgi pieņemt, ka šie 44 miljoni beigās izaugs vismaz pusotru reizi, kas savukārt jau ir lielāka summa nekā viss Latvijas valsts sporta budžets 2024. gadā kopā. No kurienes nāks šis finansējums?

LFF vadība norāda uz cerētu UEFA un FIFA atbalstu. LFF prezidents Vadims Ļašenko piesauc, ka šis atbalsts varētu būt 30-40% apmērā no projekta kopējām izmaksām. Pat ja pieņemam, ka tie ir maksimālie 40% un ka UEFA patiešām tam piekrīt (tas nebūt nav garantēts), tad matemātiski šeit sanāk 17.6 miljoni eiro.

"Skaidrs, ka jārunā ar valsti un pašvaldību, kā arī potenciālajiem investoriem," raidījumā "Ārpus kadra" teica Ļašenko. "Mums pašiem realizēt šādu projektu īstermiņā nav iespējams. Bet ilgtermiņā, teiksim 20 gados, ja mēs atradīsim investoru, kurš gatavs ieguldīt 60 miljonus, tad jau par to var domāt."

Tas, protams, ir ļoti liels "ja". Ja investori ar liekiem 60 miljoniem eiro un entuziasmu par iespējām nopelnīt Latvijas sportā mētātos uz katra stūra, tad mums vispār nebūtu problēmu. Cik reāla ir iespēja atrast šādu investoru, proti, vai to vispār vērts piesaukt? Ļašenko mūsu platuma grādu precedentus nenosauca, taču norādīja, ka risinās darbs šajā virzienā.

"Piemēram, pie mums atlidoja AAE šeihs (Muhameds Ali Alabars), par kuru bija šaubas," sacīja Ļašenko. "Runāju arī ar citiem bagātiem cilvēkiem, kuriem patīk futbols un kuri gatavi izskatīt šāda veida piedāvājumu. Taču sākumā vispirms jāvienojas par vietu, kur stadionam vispār ir vieta, jo ar projektu Ziepniekkalnā vai Rumbulā mēs nevienu investoru neieinteresēsim."

Tas nozīmē, ka konkrēti šobrīd tātad skaidrības par finansējumu nav? "Mēs, LFF, esam gatavi garantēt noteiktu daļu finansējuma," atbildēja Ļašenko. "Tāpat esam gatavi iesaistīties sarunās ar valsti un sponsoriem." Tāpat Ļašenko atgādināja, ka LFF ir raidtiesību līgums ar UEFA 17 miljonu eiro vērtību sešu gadu periodā un ka šos līdzekļus LFF var izmantot pēc ieskatiem, proti, ar iespēju daļu no tiem ieguldīt stadionā.

Raidījumā "Ārpus kadra" piedalījās arī Maksims Krivuņecs, Virslīgas valdes priekšsēdētājs un LFF prezidenta vēlēšanu kandidāts. Uz jautājumu, vai ievēlēšanas gadījumā viņš būtu gatavs turpināt LFF sāktos procesus stadiona jautājumos, viņš atbildēja ar skaidru "nē".

"Uzskatu, ka tas, kas notiek šobrīd, nav pareizi," teica Krivuņecs. "Nacionālais stadions ir valsts līmeņa jautājums, un lokomotīvēm, kas to velk uz priekšu, būtu jābūt valstij un Izglītības un zinātnes ministrijai."

Tā būtu jābūt, taču realitātē tā nav, jo stadiona nepieciešamība nu nekādi nav jautājums, kas pirmoreiz pieminēts aizvakar - par to runāts jau gadiem. "Taču LFF jāpierāda valstij, ka šis jautājums ir svarīgs," sacīja Krivuņecs. "Neviens nestrīdas, ka stadions ir nepieciešams, tas ir skaidrs. Taču lielais jautājums ir izmaksas. (..) Ja tiek piesaukts UEFA līdzfinansējums, tad jāsaprot, ka tas nāk no konkrētas programmas - "UEFA HatTrick". UEFA nav citas programmas infrastruktūras attīstībai - ja tāda būtu, tad to labprāt izmantotu arī Lietuva un Islandes, kuras tagad cenšas būvēt stadionus. Un, ja izmanto līdzekļus no "UEFA HatTrick" programmas, tad skaidrs, ka te rodas alternatīvās izmaksas, proti, ja ieguldām stadionā, tad tas nozīmē, ka nevarēsim ieguldīt citos savos projektos."

Savukārt par Ļašenko piesauktajiem 17 miljoniem par raidtiesībām Krivuņecs iebilda, ka tā ir LFF biedru nauda: "Šis stadions nebija Vadima kā LFF prezidenta programmā. Tas, ko viņš šobrīd virza, nav saskaņots ar LFF biedriem, kuri nav pateikuši skaidru jā vai nē par to, kā izlietot savu naudu. Tādēļ nepieciešams LFF kongress, kurā šis jautājums tiek izrunāts un nodots balsošanai. Ja LFF biedri nobalsos, ka šis ir ceļš, kurš mums jāiet, tad, protams, iesim un darīsim."

Šeit vērts atgādināt, ka LFF pirms astoņiem gadiem jau bija tuvu jaunā stadiona būvniecības sākšanai, cerot izveidot "Futbola mājas" Krišjāņa Barona ielā. Toreizējā LFF vadība ar Gunti Indriksonu priekšgalā nonāca pie jautājuma par to, vai riskēt ar 10 miljonu eiro liela kredīta ņemšanu, lai realizētu projektu, un LFF valde nobalsoja pret, jo uzskatīja to par pārāk lielu finansiālo risku.

Pat ja LFF biedri dod skaidru signālu, ka viņiem nekam citam naudu nevajag un LFF valde var visu peļņu no UEFA izmantot stadiona būvniecībai, tas tāpat veidotu tikai daļu no kopējām izmaksām. Atbildi uz jautājumu "kurš maksās par pārējo?" pagaidām lielākā daļa iesaistīto diplomātiski noklusē, stila pēc piesaucot iespējamo ārzemju investoru uzrašanos, taču principā reāla ir tikai iespēja - maksās valsts. Un, ja nemaksās, tad arī nekāda stadiona nebūs.

Latvijai līdzīga mēroga valstīs stadionu pārsvarā ceļ valsts vai pašvaldība. Ir precedenti, ka to izdara ļoti bagāta kluba īpašnieks, kuram vienalga par zaudējumiem, ir precedenti, ka to uzņemas bagāts klubs ar valsts/pilsētas līdzfinansējumu vai aizdevumiem, taču pārsvarā viss nonāk pie valsts finansējuma.

Kauņas stadiona renovācijā, ko veica pašvaldība, 2017. gadā pieteiktais 25 miljonu finansējums līdz stadiona atklāšanai 2022. gadā bija izaudzis teju divkārt. Lietuvā liela stadiona projekts virzās arī Viļņā, kur pašvaldība kopā ar Lietuvas Izglītības, zinātnes un sporta ministriju sniedz lielāko daļu finansējumu - 157 miljonus eiro. Savukārt Igaunijā futbola izlases mājas ir "Lillekula" stadions, ko savulaik uzcēla "Flora" klubs ar Aivaru Pohlaku priekšgalā. Pohlaks vēlāk kļuva par Igaunijas Futbola federācijas bosu un nodeva stadiona tās rīcībā, un stadions pirms astoņiem gadiem ar valsts atbalstu tika būtiski renovēts tik augstā līmenī, ka pat tika pie tiesībām uzņemt UEFA 2018. gada Superkausa izcīņu. Te var savilkt paralēles ar bijušā LFF prezidenta Indriksona "Skonto" stadionu, proti, "kas būtu, ja būtu".

Izmantotie resursi:
https://www.thestadiumbusiness.com/...
https://kauno.diena.lt/naujienos/ka...
https://news.err.ee/116857/5-millio...

1 2 49 komentāri

  +2 [+] [-]

, 2024-04-18 17:18, pirms 2 nedēļām
Guntars Indriksons 2022. gadā vērtēja, ka stadiona izmaksas būs 60–90 miljoni eiro. Šaubos, ka LFF atradīs investoru.

https://www.lsm.lv/raksts/sports/fu...

  -1 [+] [-]

, 2024-04-18 17:26, pirms 2 nedēļām
he, domāju, ka te būš kas interesants - izrādās, tikai atreferēts podkāsts

  +2 [+] [-]

, 2024-04-18 17:43, pirms 2 nedēļām
Kurš gan cits būs ar mieru atdot 60 miljonus šakāļiem, ko sadalīt un nekādu stadionu neuzcelt, ja ne valsts? 😀

Piedodiet, bet tur ir jābūt vai nu ļoti naivam, vai nu pārakajam optimistam, lai ticētu, ka tas stadions būs. Vai arī jābūt ieinteresētam naudas savākšanā 🫠 Nu nekas šobrīd Latvijā vēl joprojām nav tāds mainijies, lai tā nenotiktu.. saku to mīlot gan sportu, gan Latviju.. tāda diemžēl ir realitāte.. Vai tad jau vienreiz UEFA neiedeva kaut kādus miljonus? 😀😀😀

  +1 [+] [-]

, 2024-04-18 18:09, pirms 2 nedēļām
atvaino rakstīja: Kurš gan cits būs ar mieru atdot 60 miljonus šakāļiem, ko sadalīt un nekādu stadionu neuzcelt, ja ne valsts? 😀

Piedodiet, bet tur ir jābūt vai nu ļoti naivam, vai nu pārakajam optimistam, lai ticētu, ka tas stadions būs. Vai arī jābūt ieinteresētam naudas savākšanā 🫠 Nu nekas šobrīd Latvijā vēl joprojām nav tāds mainijies, lai tā nenotiktu.. saku to mīlot gan sportu, gan Latviju.. tāda diemžēl ir realitāte.. Vai tad jau vienreiz UEFA neiedeva kaut kādus miljonus? 😀😀😀
Varu tevi nomierināt. Valstij tādas naudas nav un tuvākā desmitgadē nebūs. Maksimālais, ko valsts varētu nofinansēt ir jumts Daugavai.

     [+] [-]

, 2024-04-18 19:01, pirms 2 nedēļām
Jåbeidz bibliotēkas, tiltus celt. Beidzot stadions jāuzcelj. Kaut kädam Eiropas fondu finansējumam arī jābūt.

     [+] [-]

, 2024-04-18 22:11, pirms 2 nedēļām
Mūsu valstij naudas ir tik daudz ,ka nav kur likt: Kariņš teica........Tā kā tāds stadions špicka vien ir. Par to liecina arī tautas kalpu lepnie autiņi un villas, banku konti ārzemēs.

  +1 [+] [-]

, 2024-04-19 00:06, pirms 2 nedēļām
Kam vajadzīgs stadions?
Pareizi - federācijai!

Tātad kam jāmeklē finansējums?
Pareizi - federācijai!

Ļoti ceru, ka veselais saprāts uzvarēs un ne eirocenta valsts vai pašvaldību naudas netiks ieguldīts šajā bezcerīgajā (peļņu nenesošajā) būvē!
Latvija dod 250-350 mio EUR gadā Ukrainai, lai sagrautu orkus. Katri mio, ko mēs te iegrūstu, būtu beigas Ukrainas finansējumam!

  +1 [+] [-]

, 2024-04-19 02:45, pirms 2 nedēļām
Iedomājies tu spēlē fifa manager uz pc vai uz jebkuras platformas. Kas būs pirmais kurā ieguldītu naudu? Nezinu kā jūs, bet es pirmām kārtām ieguldītu jauniešu attīstībā lai pēctam jaunos talantus varētu pārdot un tikai pēctam būvētu stadionu. Man tas viss izskatās pēc kārtējās naudas atmazgāšanas, jo reāli mums tas fifa rangs neko diži nemainīsies tuvākos 20 gadus pat ar jaunu stadionu.

  +1 [+] [-]

, 2024-04-19 09:02, pirms 2 nedēļām
1) Kur ir tie futbola panākumi, lai piepildītu šādu 15k stadionu.
2) Vai nav prātīgāk iegūldīt šos 17M Skonto stadionā, uzcelt gala tribīni, sakārtot to Skont Halles stūri un uztaisīt par tribīnēm, ceļot jaunās tribīnes arī ieplānot visus šos UEFA/FIFA prasības par preses telpām utt. Kāpēc jāceļ ko jaunu, ja veco nespējam īsti līdz galam apdzīvot.
3) Izskatās pēc pirmsvēlēšanu aģitācijas, nevis reālas vajadzības.

  +2 [+] [-]

, 2024-04-19 09:14, pirms 2 nedēļām
Ka Latvijai nav kā vienīgai valstij starptautiskās valsts līmeņa statusam stadions ir kauna lieta! Tagad runas par Lucavsalu, tie ir tikai mākoņos ierakstīti nodomi! Runas par desmitgadēm murgs! Lucavsala? Vieta nav slikta, bet cilvēki kas ir tālu no sporta , futbola brēc! Iespējas, vietas izvēle bijusi pat ļoti plaša. Ideālā vieta Skonto stadions, bet tas laikam privātīpašums un to plānots nojaukt, Reiz jau krēslus sāka aizvākt. Valstij nav nekādas teikšanas, ietekmes. Lai to paplašinātu, uzceltu ceturto tribīni nevajag desmitiem miljonu! Bija variants Kr. Barona ielā, jau sāka plānot . Nojuka. Nevajag, vismaz pagaidām grandiozus plānus. Pietiktu ar 10000- 12000 vietīgu futbola stadionu. Bijusī Sporta pils teritorija, centrs, izcila vieta. Atkal ķepu uzlika prihvatizētāji un gadiem ilgi stāv tukš , nožogots laukums. Ja par vietas izvēli kāpēc ne Uzvaras parkā? Kādreiz Latvijas brīvvalsts laikā bija pat tāds nodoms!?
Patlaban izskatās diezgan bezcerīgi ka tuvākajos gados reāli kas tiks pasākts.
Un kāpēc gan noteikti Rīgā, bet ne piemēram futbola pilsētā Liepājā?

  +2 [+] [-]

, 2024-04-19 09:16, pirms 2 nedēļām
Robis rakstīja: 1) Kur ir tie futbola panākumi, lai piepildītu šādu 15k stadionu.
2) Vai nav prātīgāk iegūldīt šos 17M Skonto stadionā, uzcelt gala tribīni, sakārtot to Skont Halles stūri un uztaisīt par tribīnēm, ceļot jaunās tribīnes arī ieplānot visus šos UEFA/FIFA prasības par preses telpām utt. Kāpēc jāceļ ko jaunu, ja veco nespējam īsti līdz galam apdzīvot.
3) Izskatās pēc pirmsvēlēšanu aģitācijas, nevis reālas vajadzības.
Un Arēna Rīga tukša stāv ,pe tam ,kad RD izkupēja ? Pasaulē bez furbola vel ir koncerti , deju svētki ( kur skatitajiem 15k ir pat pa maz )

  +4 [+] [-]

, 2024-04-19 09:44, pirms 2 nedēļām
Taču sākumā vispirms jāvienojas par vietu, kur stadionam vispār ir vieta, jo ar projektu Ziepniekkalnā vai Rumbulā mēs nevienu investoru neieinteresēsim.

…..
Pūš miglu acīs
Tieši šīs attīstāmās teritorijas ir ar lielu platību un interesantākas investoriem

  +3 [+] [-]

, 2024-04-19 09:49, pirms 2 nedēļām
Skudriniekss rakstīja: Latvija dod 250-350 mio EUR gadā Ukrainai, lai sagrautu orkus. Katri mio, ko mēs te iegrūstu, būtu beigas Ukrainas finansējumam!
Diemžēl arī Ukrainā daudziem vēl agrākā mentalitāte un liela daļa šīs palīdzības tiek reāli nozagta un sabāzta atbildīgo ierēdņu kabatās. Tas arī viens no galvenajiem iemesliem vairāku sabiedroto atbalsta samazinājumam. Nozags daļu Ukrainā, vai Latvijā, mums vismaz stadions būs

  +3 [+] [-]

, 2024-04-19 09:52, pirms 2 nedēļām
Jānis Derums rakstīja: Ka Latvijai nav kā vienīgai valstij starptautiskās valsts līmeņa statusam stadions ir kauna lieta! Tagad runas par Lucavsalu, tie ir tikai mākoņos ierakstīti nodomi! Runas par desmitgadēm murgs! Lucavsala? Vieta nav slikta, bet cilvēki kas ir tālu no sporta , futbola brēc! Iespējas, vietas izvēle bijusi pat ļoti plaša. Ideālā vieta Skonto stadions, bet tas laikam privātīpašums un to plānots nojaukt, Reiz jau krēslus sāka aizvākt. Valstij nav nekādas teikšanas, ietekmes. Lai to paplašinātu, uzceltu ceturto tribīni nevajag desmitiem miljonu! Bija variants Kr. Barona ielā, jau sāka plānot . Nojuka. Nevajag, vismaz pagaidām grandiozus plānus. Pietiktu ar 10000- 12000 vietīgu futbola stadionu. Bijusī Sporta pils teritorija, centrs, izcila vieta. Atkal ķepu uzlika prihvatizētāji un gadiem ilgi stāv tukš , nožogots laukums. Ja par vietas izvēli kāpēc ne Uzvaras parkā? Kādreiz Latvijas brīvvalsts laikā bija pat tāds nodoms!?
Patlaban izskatās diezgan bezcerīgi ka tuvākajos gados reāli kas tiks pasākts.
Un kāpēc gan noteikti Rīgā, bet ne piemēram futbola pilsētā Liepājā?
Varētu piekrist, ka ne obligāti Rīgā, bet Liepāja atkrīt attaluma un infrastruktūras dēļ. Jebkurām lielajām sacensībām - PČ, kvaļi, OS utt. ir savi noteikumi par norises vietas infrastruktūru, attalumu no lidostām utt. Cik Liepājas lidostā ir starptautisko lidojumu? Nerunājot par to vai Liepājā būtu vieta šādai celtnei. Kamēr mums ir 1 starptautiskās nozīmes lidosta un viss pārējais jebkurā jomā ir centralizēts uz Rīgu, neviena lielā celtne ar staprtautiskiem mērķiem nebūs tālu no Rīgas.

  -1 [+] [-]

, 2024-04-19 09:52, pirms 2 nedēļām
Jānis Derums rakstīja: Ka Latvijai nav kā vienīgai valstij starptautiskās valsts līmeņa statusam stadions ir kauna lieta! Tagad runas par Lucavsalu, tie ir tikai mākoņos ierakstīti nodomi! Runas par desmitgadēm murgs! Lucavsala? Vieta nav slikta, bet cilvēki kas ir tālu no sporta , futbola brēc! Iespējas, vietas izvēle bijusi pat ļoti plaša. Ideālā vieta Skonto stadions, bet tas laikam privātīpašums un to plānots nojaukt, Reiz jau krēslus sāka aizvākt. Valstij nav nekādas teikšanas, ietekmes. Lai to paplašinātu, uzceltu ceturto tribīni nevajag desmitiem miljonu! Bija variants Kr. Barona ielā, jau sāka plānot . Nojuka. Nevajag, vismaz pagaidām grandiozus plānus. Pietiktu ar 10000- 12000 vietīgu futbola stadionu. Bijusī Sporta pils teritorija, centrs, izcila vieta. Atkal ķepu uzlika prihvatizētāji un gadiem ilgi stāv tukš , nožogots laukums. Ja par vietas izvēli kāpēc ne Uzvaras parkā? Kādreiz Latvijas brīvvalsts laikā bija pat tāds nodoms!?
Patlaban izskatās diezgan bezcerīgi ka tuvākajos gados reāli kas tiks pasākts.
Un kāpēc gan noteikti Rīgā, bet ne piemēram futbola pilsētā Liepājā?
Sporta pils teritoriju par atbilstošu nacionālā stadiona vietai atbilstošu var nosaukt tikai cilvēks, kurš nekad nav bijis ārpus nosacītiem Naukšēniem un nav redzējis stadionus un atbilstošu infrastruktūru attīstītās valstīs

     [+] [-]

, 2024-04-19 09:55, pirms 2 nedēļām
Geralt of Rivia rakstīja: Varētu piekrist, ka ne obligāti Rīgā, bet Liepāja atkrīt attaluma un infrastruktūras dēļ. Jebkurām lielajām sacensībām - PČ, kvaļi, OS utt. ir savi noteikumi par norises vietas infrastruktūru, attalumu no lidostām utt. Cik Liepājas lidostā ir starptautisko lidojumu? Nerunājot par to vai Liepājā būtu vieta šādai celtnei. Kamēr mums ir 1 starptautiskās nozīmes lidosta un viss pārējais jebkurā jomā ir centralizēts uz Rīgu, neviena lielā celtne ar staprtautiskiem mērķiem nebūs tālu no Rīgas.
Te vispār nav pat jēgas diskutēt
Pie esošās demogrāfiskās situācijas šāda būve iespējama tikai Rīgā

  +2 [+] [-]

, 2024-04-19 09:56, pirms 2 nedēļām
Otrā diskusijā par stadionu dažs labs stāstīja, ka Lucavslas variants ļaus uzcelt bez valsts naudas/ar minimālu valsts naudas iesaisti, tāpēc jāņem kamēr var. Palasot šo rakstu kaut kā neizskatās, ka Lucavsalas variants būs dižs nodokļu naudas ietaupītājs. Toties atkal lien ārā nenopietnā LFF attieksme - lien ārā tas, ka paši pa lielam neko negrib darīt un finansēt - gaida uz mistiskiem investoriem, kas itkā ir itkā nav, FIFA/UEFA, RD un IZM...

  +2 [+] [-]

, 2024-04-19 09:58, pirms 2 nedēļām
Rūjienas Stiprais rakstīja: Te vispār nav pat jēgas diskutēt
Pie esošās demogrāfiskās situācijas šāda būve iespējama tikai Rīgā
Šim es nepiekrītu. Ar normālu infrastruktūru demogrāfija nav būtiska. Latvija nav ne Krievija, ne ASV un pat ne Polija pēc teritorijas. Ja būtu saprātīga infrastruktūra (kaut vai ieviests dzīvē Rail Baltics vai normāla ātrgaitas šoseja) nebūtu nekādu problēmu rīkot Ventspilī, Daugavpilī, Liepājā utt. Un pat šobrīd, nedaudz piestrādajot pie infrastruktūras tādā50km areālā ap Rīgu nebūtu problēmu rīkot - 21 gs tas ir pusstundas brauciens.
Slēpts komentārs: Damokla_zobens_23

  +6 [+] [-]

, 2024-04-19 10:10, pirms 2 nedēļām
Skudriniekss rakstīja: Kam vajadzīgs stadions?
Pareizi - federācijai!

Tātad kam jāmeklē finansējums?
Pareizi - federācijai!

Ļoti ceru, ka veselais saprāts uzvarēs un ne eirocenta valsts vai pašvaldību naudas netiks ieguldīts šajā bezcerīgajā (peļņu nenesošajā) būvē!
Latvija dod 250-350 mio EUR gadā Ukrainai, lai sagrautu orkus. Katri mio, ko mēs te iegrūstu, būtu beigas Ukrainas finansējumam!
Tev ir liela mute, bet starp ausīm ir sauss kā tuksnesī!

Kam vajadzīgs stadions? LFF, Latvijas futbola izlasei, līdzjutējiem, koncertu organizētājiem utt.

Kam jāmeklē finansējums? LFF ar to nodarbojas, bet atceros, kad vajadzēja Arēna Rīga būvēt, tad gan nācās praktiski visu darīt par valsts naudu - lielākie strīdi bija par to kurš būvēs! Tātad būsim konsekventi un godīgi - ja hokejam un basketbolam valsts uzbūvēja, tad varbūt lai valsts uzbūvē arī futbolam - domāju LFF par šādu variantu būtu tikai par!

Būtu veselais saprāts, tad arī Mežaparka estrādē neieguldītu ne centa, bet ņemot vērā, ka ir objekti un ēkas, kas ir vienkārši vajadzīgi, tad tāpat kā estrāde un futbola stadions ir jābūt. Starp citu - futbola stadionam ir iespēja daļu naudas atgūt ne tikai caur futbola spēlēm, bet arī caur koncertiem - tā būtu ietilpīgākā celtne kur var dabūt uz koncertiem vislielāko biļešu pircēju skaitu.
Par Ukrainu nesatraucies - pietiks gan ukraiņiem gan stadionam.

  +3 [+] [-]

, 2024-04-19 10:38, pirms 2 nedēļām
Robis rakstīja: 1) Kur ir tie futbola panākumi, lai piepildītu šādu 15k stadionu.
2) Vai nav prātīgāk iegūldīt šos 17M Skonto stadionā, uzcelt gala tribīni, sakārtot to Skont Halles stūri un uztaisīt par tribīnēm, ceļot jaunās tribīnes arī ieplānot visus šos UEFA/FIFA prasības par preses telpām utt. Kāpēc jāceļ ko jaunu, ja veco nespējam īsti līdz galam apdzīvot.
3) Izskatās pēc pirmsvēlēšanu aģitācijas, nevis reālas vajadzības.
Skonto stadions ir privāts objekts, kurš tur šobrīd atrodas vien esošās situācijas spiests. Tur sen jau bija jābūt citiem objektiem, kopš Guntis to pārdeva

  +2 [+] [-]

, 2024-04-19 10:44, pirms 2 nedēļām
Geralt of Rivia rakstīja: Šim es nepiekrītu. Ar normālu infrastruktūru demogrāfija nav būtiska. Latvija nav ne Krievija, ne ASV un pat ne Polija pēc teritorijas. Ja būtu saprātīga infrastruktūra (kaut vai ieviests dzīvē Rail Baltics vai normāla ātrgaitas šoseja) nebūtu nekādu problēmu rīkot Ventspilī, Daugavpilī, Liepājā utt. Un pat šobrīd, nedaudz piestrādajot pie infrastruktūras tādā50km areālā ap Rīgu nebūtu problēmu rīkot - 21 gs tas ir pusstundas brauciens.
Jā un nē
Tomēr publika mums izlepusi.
Pat pie izcilas satiksmes organizācijas uz ikdienas spēlēm piepildījums Rīgā būtu stipri lielāks. Tāpat arī potenciālu investoru (līdzfinansējumu) Rīgā atrast vieglāk dēļ pieguļošās zemes potenciālas izmantošanas ar peļņu

  +2 [+] [-]

, 2024-04-19 11:12, pirms 2 nedēļām
Geralt of Rivia rakstīja: Šim es nepiekrītu. Ar normālu infrastruktūru demogrāfija nav būtiska. Latvija nav ne Krievija, ne ASV un pat ne Polija pēc teritorijas. Un pat šobrīd, nedaudz piestrādajot pie infrastruktūras tādā50km areālā ap Rīgu nebūtu problēmu rīkot - 21 gs tas ir pusstundas brauciens.
Krievijā, ASV un Polijā ir vairākas pilsētas, kurās var būvēt lielus stadionus un tie tiks piepildīti. Par ASV pat nerunāsim, Krievija un Polija sabūvēja daudzus modernus stadionus saistībā ar salīdzinoši nesen šajās valstīs notikušajiem futbola čempionātiem
Pat Lietuvā vēl varētu diskutēt, ja vajadzētu būvēt - Viļņă vai Kauņā
Latvijā - palikšu pie sava viedokļa - kaut neliels ekonomiskais pamatojums tikai Rīgā. Piegulošās, attīstamās teritorijas der, 50 km ir perebors, bet tie paši Ziepniekkalni, Spilves pļavas, Rumbulas utt šķiet vairāk piemēroti
Visur attiștitajās Eiropas valstīs jauni, moderni stadioni tiek būvēti ārpus pilsētas centra, tādi attīstot šīs teritorijas, vecie ,kuri daži atrodas pilsētu centrā ,daļa turpina funkcionēt, daļa pārtop citos objektos. Varu nosaukt daudzus piemērus. Doma par Lucavsalu man atgadina atgriešanos pagātnē, bažas rada šāda objekta atrašanās pie svarīgas satiksmes artērijas, kāda ir Salu tilts, ar tomēr ļoti ierobeźotu satiksmes plūsmas caurlaidību

  +2 [+] [-]

, 2024-04-19 11:12, pirms 2 nedēļām
Kas vainas bijušai Sporta pils teritorijai?! Tas jautājums Rūjienas specam?
Es runāju par futbola stadionu ar aptuveni 10000 vietā, nevis sapņoju par Nacionālo stadionu ar desmitiem tūkstošu vietu. Esmu bijis pat daudzās valstīs un nelielan futbola stadionam nevajag milzīgas teritorijas un visur nav jāpiebrauc ar mašīnu, ideāli ja no centra var aiziet 15-30 minūtēs.

  +2 [+] [-]

, 2024-04-19 11:55, pirms 2 nedēļām
Robis rakstīja: 1) Kur ir tie futbola panākumi, lai piepildītu šādu 15k stadionu.
2) Vai nav prātīgāk iegūldīt šos 17M Skonto stadionā, uzcelt gala tribīni, sakārtot to Skont Halles stūri un uztaisīt par tribīnēm, ceļot jaunās tribīnes arī ieplānot visus šos UEFA/FIFA prasības par preses telpām utt. Kāpēc jāceļ ko jaunu, ja veco nespējam īsti līdz galam apdzīvot.
3) Izskatās pēc pirmsvēlēšanu aģitācijas, nevis reālas vajadzības.
Tajās spēlēs pat Virslīgā kur ir kaut kāda infrastruktūra pierāda, ka tas ir viens no būtiskākajiem faktoriem tam, lai līdzjutēji vēlētos nākt skatīties spēli klātienē.
15 - 20k sēdvietas būs gan futbolam, gan koncertiem tādiem māksliniekiem, kas neuzstāsies tādā kā Arēna Rīga, jo ietilpība neatbilst tam, lai atmaksātos tam viesmāksliniekam vispār te braukt. Piemēram Taylor Swift visticamāk no Baltijas valstīm izvēlētos tieši Lucavsalas stadionu, jo tai būtu lielākā ietilpība Baltijas valstīs.
Tavs logo un to ko saki par Skonto stadionu vien pierāda, ka Latvijas futbolā zināšanas ir tikai tik daudz, ka futbolisti bumbu spēlē ar kājām un viss.
1) Skonto stadions pieder Riga FC klubam (un tas ko tur gribētu LFF viņus vispār neintresē)
2) Problēma nav tikai sēdvietu skaits, lai sasniegtu UEFA 4. kategorijas stadionu, bet daudz vairāk - kur tiešām nāktos ieguldīt lielus līdzekļus pārbūvei.
3) Par tevis teikto, ka lūk neviens nenāktu skatīties spēles - es gan vēlos informēt, ka pat Latvijas futbola Alltero 2.līgā (pēc piramīdas trešā līga) uz dažām sezonas spēlēm atnāk vairāk līdzjutēju nekā ir vidējais apmeklētības rādītājs Latvijas basketbola granda Rīgas VEF spēlēs.
4) Igaunijas/Latvijas basketbola līgā trūkst jeb kādas intrigas - šogad ar dēlu biju aizgājis uz BK Ventspils mājas spēli pret kaut kādu Igaunijas komandu TelTech, vai kaut kāds tāds nosaukums - mēs aizgājām, jo skolās te bērniem dod bezmaksas biļetes, lai vismaz kāds ietu skatīties tās spēles - nu tad uz vienu aizgāju (bērnam bez maksas, bet pieaugušajiem daži eiro). Halle nebija tukša, bet nu kādi 400 līdzjutēji, ne vairāk. Tagad noteik play-off spēles - joprojām apmeklētība uz BK Ventspils spēlēm ir zem 50% no halles sēdvietu skaitu.
Turpretī Skonto stadionā starp Riga FC vs RFS parastā sezonas spēlē (jā Rīgas derbijs) atnāk 5 500 līdzjutēju noskatīties spēli.
Vakar uz Grobiņas SC vs FK Liepāja bija tik daudz līdjutēju, ka spēles organizātori teju pašā spēles sākumā paziņoja, ka visas biļetes ir izpārdotas un lūdza atrast citu vietu no kurienes vērot spēli.

Tā, ka neesmu tevi nekad redzējis futbola komentāru sadaļā pirms tam un kā jau teicu, var redzēt, ka esi basketbola līdzjutējs, bet tad vismaz lūdzu nespļauj cita ūdens akā, ja tajā pašā laikā savā akā sūdi peld pa virsu.

     [+] [-]

, 2024-04-19 12:00, pirms 2 nedēļām
Jānis Derums rakstīja: Kas vainas bijušai Sporta pils teritorijai?! Tas jautājums Rūjienas specam?
Es runāju par futbola stadionu ar aptuveni 10000 vietā, nevis sapņoju par Nacionālo stadionu ar desmitiem tūkstošu vietu. Esmu bijis pat daudzās valstīs un nelielan futbola stadionam nevajag milzīgas teritorijas un visur nav jāpiebrauc ar mašīnu, ideāli ja no centra var aiziet 15-30 minūtēs.
Tu esi galvu saspiedis? Paskaties kādreiz cik lielam izmēram ir jābūt futbola laukumam - un tad paskaties cik liels zemes gabals ir bijušajā Rīgas sporta pils teritorijā!

  +2 [+] [-]

, 2024-04-19 12:38, pirms 2 nedēļām
Ambrē rakstīja: Tu esi galvu saspiedis? Paskaties kādreiz cik lielam izmēram ir jābūt futbola laukumam - un tad paskaties cik liels zemes gabals ir bijušajā Rīgas sporta pils teritorijā!
Sporta pilij uz visām četrām pusēm bija brīvi laukumi, futbola stadionu trībīnes var iet augstumā divas trīs reizes. Es runāju par mazu, kompaktu futbola stadionu. Lielu , tā saucamo Nacionālo,ar desmitiem tūkstošu vietu, tuvākajās desmitgadēs neuzcels! Ko tikmēr? Atbildi! Labi, Sporta pils nav labākais variants, piedāvā citu, labāku, konkrēti. Kas tā par modi- vienkārši otru apriet, nevis kādu ideju piedāvāt?!
Tālu no centra galīgi neder, diemžēl nav un tik drīz nebūs mums futbols tik populārs un ne tikai futbols, pat hokejs , basketbols lai masas triektos uz Spilves pļavām, Bolderāju. Ja Skonto, Arēna Rīga nebūtu tikpat kā centrā tad skatītāju skaits krietni saruktu. Rīgā šādām ēkām jābūt tuvu centram, līdz kurām mierīgi var aiziet kājām. Vai ir kāds loģisks pretarguments?

  +2 [+] [-]

, 2024-04-19 12:56, pirms 2 nedēļām
Jānis Derums rakstīja: Sporta pilij uz visām četrām pusēm bija brīvi laukumi, futbola stadionu trībīnes var iet augstumā divas trīs reizes. Es runāju par mazu, kompaktu futbola stadionu. Lielu , tā saucamo Nacionālo,ar desmitiem tūkstošu vietu, tuvākajās desmitgadēs neuzcels! Ko tikmēr? Atbildi! Labi, Sporta pils nav labākais variants, piedāvā citu, labāku, konkrēti. Kas tā par modi- vienkārši otru apriet, nevis kādu ideju piedāvāt?!
Tālu no centra galīgi neder, diemžēl nav un tik drīz nebūs mums futbols tik populārs un ne tikai futbols, pat hokejs , basketbols lai masas triektos uz Spilves pļavām, Bolderāju. Ja Skonto, Arēna Rīga nebūtu tikpat kā centrā tad skatītāju skaits krietni saruktu. Rīgā šādām ēkām jābūt tuvu centram, līdz kurām mierīgi var aiziet kājām. Vai ir kāds loģisks pretarguments?
Futbola laukuma izmērs garumā ir nedaudz virs 100 m, Sporta pils kvartāls starp ielām viss ir ap 160 m, "Daugava" ar visām tribīnēm kopā (labi, tur varētu mazāk, jo nebūtu skrejceļu) ir ap 260 m - cik nu Google mērītājs precīzs. Tātad Sporta pils kvartāla vietā īsti nekādu Nacionālo stadionu iebūvēt nevar. Barona ielā, kur gandrīz, gandrīz jau kaut ko sāka būvēt un kur tagad bērnu laukums, ir pāri 200 m un vismaz lielo futbola laukumu varēja iebāzt.

  -1 [+] [-]

Damokla_zobens_23 rakstīja: Ceru, ka tas par miljonu plūsmu ir sarkasms? Nebūsi taču Panorāmas nozombēts? Bet vispār interesants arguments - iespējams, būs mazāk miljonu, ko norakstīt Ukrainas korumpantiem.

Un vēl viens tikpat spēcīgs arguments - Lucavsalas bomžu dārza būdiņas.

Ja nopietni, ne jau šādām muļķībām ir jāpievērš uzmanību, izvēloties stadiona būvniecības vietu. Ir desmitiem daudz svarīgāku faktoru.
aizveries krievu cūka

  +2 [+] [-]

, 2024-04-19 13:45, pirms 2 nedēļām
Jānis Derums rakstīja: Sporta pilij uz visām četrām pusēm bija brīvi laukumi, futbola stadionu trībīnes var iet augstumā divas trīs reizes. Es runāju par mazu, kompaktu futbola stadionu. Lielu , tā saucamo Nacionālo,ar desmitiem tūkstošu vietu, tuvākajās desmitgadēs neuzcels! Ko tikmēr? Atbildi! Labi, Sporta pils nav labākais variants, piedāvā citu, labāku, konkrēti. Kas tā par modi- vienkārši otru apriet, nevis kādu ideju piedāvāt?!
Tālu no centra galīgi neder, diemžēl nav un tik drīz nebūs mums futbols tik populārs un ne tikai futbols, pat hokejs , basketbols lai masas triektos uz Spilves pļavām, Bolderāju. Ja Skonto, Arēna Rīga nebūtu tikpat kā centrā tad skatītāju skaits krietni saruktu. Rīgā šādām ēkām jābūt tuvu centram, līdz kurām mierīgi var aiziet kājām. Vai ir kāds loģisks pretarguments?
Mani vienkārši tracina tas, ka cilvēki nav lasījuši kādi ir UEFA 4. kategorijas stadiona kritēriji - tas nav vienkārši zāliens kuram apkārt ir iespiestas 8000 sēdvietas. Tas kā būvēja un ir Skonto stadions bija norma pirms 25 gadiem. tagad ir noteikts, ka no laukuma līnijas līdz tuvākajai sēdvietai ir noteikts attālums (lielāks nekā tas ir iekš Skonto stadiona).
1) Laukumam ir jābūt 105m x 68m
2) minimālās prasības tiesnešu ģerbtuvei - 20m2
3) VIP automašīnu novietnes - 150
4) VIP sēdvietu skaits - 500
5) VIP sēdvietu skaits viesu komandai - 100
6) VIP zona - 400m2
7) Minimālais skaits preses ložā - 100 ar 50 galdiem
8)...

Man apnika rakstīt, bet lūk tās ir dažas no prasībām, lai stadions dabūtu UEFA 4. kategoriju.
Un tu runā par Sporta pils teritoriju, kur bija hokeja laukums ar 3000 sēdvietām.

Bijušajā LU stadionā Krišjāņa Barona ielā pat nebija ieplānots UEFA 4. kategorijas stadions, bet gan stadions, lai vispā būtu kur spēles aizvadīt, jo tas bija laiks, ka visu laiku draudēja, ka Skonto stadions tik jaukts nost un tur būvēs biroju ēkas!

  +1 [+] [-]

, 2024-04-19 13:52, pirms 2 nedēļām
Rūjienas Stiprais rakstīja: Krievijā, ASV un Polijā ir vairākas pilsētas, kurās var būvēt lielus stadionus un tie tiks piepildīti. Par ASV pat nerunāsim, Krievija un Polija sabūvēja daudzus modernus stadionus saistībā ar salīdzinoši nesen šajās valstīs notikušajiem futbola čempionātiem
Pat Lietuvā vēl varētu diskutēt, ja vajadzētu būvēt - Viļņă vai Kauņā
Latvijā - palikšu pie sava viedokļa - kaut neliels ekonomiskais pamatojums tikai Rīgā. Piegulošās, attīstamās teritorijas der, 50 km ir perebors, bet tie paši Ziepniekkalni, Spilves pļavas, Rumbulas utt šķiet vairāk piemēroti
Visur attiștitajās Eiropas valstīs jauni, moderni stadioni tiek būvēti ārpus pilsētas centra, tādi attīstot šīs teritorijas, vecie ,kuri daži atrodas pilsētu centrā ,daļa turpina funkcionēt, daļa pārtop citos objektos. Varu nosaukt daudzus piemērus. Doma par Lucavsalu man atgadina atgriešanos pagātnē, bažas rada šāda objekta atrašanās pie svarīgas satiksmes artērijas, kāda ir Salu tilts, ar tomēr ļoti ierobeźotu satiksmes plūsmas caurlaidību
Es nepiekrītu par to, ka 50km būtu perebors - ar pareizu darbu, reklāmu pievaktu pilnu stadionu. +tas būtu atbalsts reģioniem.
Par visu pārējo - pilnīgi piekrītu. Vakar jau citā rakstā plaši skaidroju kāpēc ar esošo infrastruktūru Lucavsala ir pilnīgi garām. Turklāt Ķirša izteikumi liecina, ka tuvākajā laikā izmaiņu nebūs. Precīzi pateici - Rietumos jaunos stadionus, halles būvē tuvāk nomalei - attīstot šo pilsētas daļu + nenogalinot pilsētu centrus transporta noslodzes ziņā. Lucavsala ir pilnīgi pretējs variants.

  +1 [+] [-]

, 2024-04-19 14:13, pirms 2 nedēļām
Geralt of Rivia rakstīja: Es nepiekrītu par to, ka 50km būtu perebors - ar pareizu darbu, reklāmu pievaktu pilnu stadionu. +tas būtu atbalsts reģioniem.
Par visu pārējo - pilnīgi piekrītu. Vakar jau citā rakstā plaši skaidroju kāpēc ar esošo infrastruktūru Lucavsala ir pilnīgi garām. Turklāt Ķirša izteikumi liecina, ka tuvākajā laikā izmaiņu nebūs. Precīzi pateici - Rietumos jaunos stadionus, halles būvē tuvāk nomalei - attīstot šo pilsētas daļu + nenogalinot pilsētu centrus transporta noslodzes ziņā. Lucavsala ir pilnīgi pretējs variants.
Parādi man lūdzu to Eiropas futbola izlases stadionu, kas ir uzbūvēts pilsētas nomalē, vai pat ārpus tā. Tendence kaut ko būvēt turksneša vidū, vai citur ir tādām sporta organizācijām kā NHL, NBA, NFL, MLB utt. - kā piemēru varu minēt - Florida Panthers - arēna atrodas vismaz 80km attālumā no Miami (lielākā pilsēta Floridas štatā) - un gadu no gada Floridas Panthers ir viena no vismazāk apmeklētajām arēnām NHL, lai arī komanda spēlē labi un regulāri tiek play-off izcīņā. Tāpēc bieži iet aktīvas runas par to, ka Floridas Panthers klubs būtu jāpārceļ citur - vai pat jāpamet Floridas štats.
Arizonas Coyotes oficiāli ir piebeigts - visas problēmas sākās, kad komanda pameta Fīniksu (lielākā Arzionas štata pilsēta). Tagad komandu pārcels uz Jūtas štatu.

  +1 [+] [-]

, 2024-04-19 15:57, pirms 2 nedēļām
Ambrē rakstīja: 1) Laukumam ir jābūt 105m x 68m
2) minimālās prasības tiesnešu ģerbtuvei - 20m2
3) VIP automašīnu novietnes - 150
4) VIP sēdvietu skaits - 500
5) VIP sēdvietu skaits viesu komandai - 100
6) VIP zona - 400m2
7) Minimālais skaits preses ložā - 100 ar 50 galdiem
8)...
Ha-ha, izskatās, ka UEFA galvenā rūpe ir par VIPiem

  +1 [+] [-]

, 2024-04-19 15:59, pirms 2 nedēļām
Galvenais jautājums paliek - kurš maksās, pat ja dažādi augstāk uzskaitītie argumenti ir pareizi.
Maksās - futbola federācija!
Vai viņu atrasts investors!
Vēlreiz uzsveru - ne centa iedzīvotāju naudas šeit!
Un, ja ir tādi, kuri vēlas, var mēģināt saziedot, ja kaut kādi 15 000 (kā mums mēģina apgalvot aktīvie fani) saziedotu katrs pa 250 EUR, tas būtu jau 3.75 mio EUR un ar to būtu pietiekami, lai uztaisītu stadiona skices!

  +2 [+] [-]

, 2024-04-19 17:03, pirms 2 nedēļām
Ambrē rakstīja: Parādi man lūdzu to Eiropas futbola izlases stadionu, kas ir uzbūvēts pilsētas nomalē, vai pat ārpus tā. Tendence kaut ko būvēt turksneša vidū, vai citur ir tādām sporta organizācijām kā NHL, NBA, NFL, MLB utt. - kā piemēru varu minēt - Florida Panthers - arēna atrodas vismaz 80km attālumā no Miami (lielākā pilsēta Floridas štatā) - un gadu no gada Floridas Panthers ir viena no vismazāk apmeklētajām arēnām NHL, lai arī komanda spēlē labi un regulāri tiek play-off izcīņā. Tāpēc bieži iet aktīvas runas par to, ka Floridas Panthers klubs būtu jāpārceļ citur - vai pat jāpamet Floridas štats.
Arizonas Coyotes oficiāli ir piebeigts - visas problēmas sākās, kad komanda pameta Fīniksu (lielākā Arzionas štata pilsēta). Tagad komandu pārcels uz Jūtas štatu.
Par futbolu mazāk zinu, bet tajā pašā hokejā un Šveicē - jaunākās arēnas būvē ārpus pilsētas. Viens no svaigākajiem piemēriem - Cīrihe. Bet, ja ņemam, tomēr āra stadioni - futbols, vieglatlētika un nez kāpēc veram ciet acis par ZA pro līgu stadioniem, tad, kā paraugi ir Kantridasstadions RIjekā (Hor), Andoras izlases mājas vietas stadions Estadi COmunal (bet tur to iespējams ietekmē Andoras šaurība), Hasteinsvollur stadions Islandē, Arnos Vale Ground kriketa stadions Kingstonā, Eidi stadions Fēru salās, Otmāra Hicfelda stadions (Sui), Marine Bay stadions Singapūrā, Signal Iduna park Dortmundē nu galīgi nav pats centrs, Olympia stadion Berlīnē, Allianz Arena, FNB stadions (DĀR), Metropolitano stadions, Ataturka stadions, Totenhamas stadions jau ir krietni ārpus Londonas centra, Krestovska stadions, Sao domingos de Benfica, Park olympique de Lyone, Friends Arena, Nizhny Novgorod stadium. Rein energie stadions, Poznan stadium, Páirc Uí Chaoimh, Bragas stadions, Rhein Neckar Arena, Ļvivas stadions, Atēnas savu jauno stadionu ceļ krietni ārpus centra.

Protams, viss ir relatīvi - kas katram ir centrs, kas katram ir nomale. Ja kādam centrs ir ala Vecrīga, tad ārpus centra ir 90% stadionu. Ja centrs ir kā šeit runājam arī tāda Lucavsala - aglomerācijas centrs, galveno ceļu krustpunkti utt - jā, liela daļa stadionu ir centrā, tajā skaitā tiek celti jauni. Bet ir jāņem vērā, ka tie ir līdzīgi faktori, kā šobrīd ar Lucavsalu - kur varēja dabūt iespējas celt, kur bija zeme. Un pēcāk ap šo tereitoriju veidojās papildus apbūve - mājas vai veikali, kas izmantoja iespēju pelnīt no stadiona. 20. gs beigās, 21. gs sākumā, tomēr, ja ir tāda iespēja stadionus cenšās būvēt nomaļāk no pilsētas centra - ala Imantās un Purvčikus, ideālā gadījumā pavisam nomaļā teritorijā, ko paralēli stadiona celtniecībai attīsta infrastruktūras ziņā. Kāpēc? Pirmkārt - mazāk ierobežojumu, otrkārt īpašumu cenas un vērtibas. Nomalē šīs vērtības parasti ir zemākas, līdz ar to, lai ar laiku atpelnītu ieguldījumus nav jāliek biļetes kosmiskās cenās.

Kas attiecās uz ZA - Arizonas, FLoridas problēmas ir štati - štati, kur hokejs un aukstums absolūti nav topā. Papēti NFL stadionus, ja senāk tendence bija celt tos centrā, šobrīd ir pretēji. Pilsētas atgrūž stadionus no centriem, jo tā ir problēma pilsētai. Tas par ko rakstīju vakar - % nelielas daļas iedzīvotāju prieciņš, beidz nost visu pilsētu.
1 2 49 komentāri