Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:116, Did:0, useCase: 3

1. līgas pirmssezonas apskats (2.daļa)

Miķelis Osis
Miķelis Osis @MikelisO

1. līgas pirmssezonas apskats (2.daļa)
Nu jau bijušais futbolists Viktors Dobrecovs 1. līgā
debitēs trenera amatā, "Liepājas metalurga" dublieru komandā palīdzot Viktoram Lukinam
Foto: Romans Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Lai gan 2009. gada 1. līgas sezona Latvijā jau sākusies, vairāki klubi savas pirmās spēles aizvadīs tikai šajā nedēļas nogalē. Piedāvājam 1. līgas pirmssezonas apskata otro daļu, kurā tuvāk aplūkojām vēl piecu klubu aktivitātes un aktualitātes pirms sezonas sākuma.

Apskata pirmo daļu varat lasīt ŠEIT.

2009. gada sezonā jau aizvadītas divas spēles - "Skonto" dublieri un "Jaunība" nospēlēja neizšķirti 0:0, savukārt "Spartaks" pieveica "Jūrmalu" ar 1:0. Citas komandas dalību čempionātā uzsāks šonedēļ, tāpēc turpinām aplūkot vienību aktivitātes pirms sezonas. Pēc spēka otrā spēcīgākā valsts futbola līga šogad pulcē 14 komandas, kuras divu apļu turnīrā sacentīsies par čempionu titulu. 1. vietas ieguvēja automātiski iegūs ceļazīmi Virslīgā 2010. gada sezonai, bet 2. vietas īpašniece aizvadīs pārspēles ar Virslīgas pēdējās, 9. vietas ieguvēju.

1. līgas čempionātā šosezon atkal piedalīsies pāris klubu dublieru komandas – tiesa gan, tām nebūs tiesību iekļūt Virslīgā, ja tiks ieņemtas pirmās vietas. Dublieru komandām ("Skonto FC-2", "Liepājas metalurgs-2") jebkurā brīdī drīkstēs pievienoties attiecīgā Virslīgas kluba futbolisti, kuru skaits laukumā nedrīkstēs pārsniegt sešus. Sīkāk čempionāta nolikumu var lasīt šeit.

Arī šosezon eSports.lv aktīvi sekos līdzi 1. līgas norisei un operatīvi informēs lasītājus par maču rezultātiem, vārtu guvējiem un treneru domām pēc interesantākajiem mačiem. Apskata 2. daļā piedāvājam iepazīties ar aktualitātēm četros klubos, kuri uzsāks šo sezonu. Vārdu devām katra kluba pārstāvim, lai tas pastāstītu par pēdējām aktualitātēm savā komandā un citām interesantām lietām. Jautājumi katram tika uzdoti vieni un tie paši – kas un kā komandā mainījies kopš pagājušās sezonas; kā komanda aizvadījusi starpsezonu; kāds ir komandas mērķis 2009. gadā; tāpat arī tika dota iespēja pastāstīt par jebkuru citu tematu vai problēmu.

Liepājas metalurgs – 2

Ar eSports.lv sarunājās komandas treneris Viktors Dobrecovs.
Grūti teikt, vai kaut ko maina fakts, ka nespēlēsim dublieru čempionātā, bet gan 1. līgā. Cik pērn pusgada laikā paspēju redzēt dublierus, tad nekādas lielās izmaiņas nav – spēlētāji tie paši, vienīgi četri pieci cilvēki trenējas ar pirmo komandu, bet droši vien spēļu prakses gūšanai spēlēs arī pie dublieriem. Domāju, ka pagaidām viņiem ir maz izredžu tikt pirmās komandas sastāvā – piemēram, Koršakovs, Golovins, Aleksejevs, arī Kamešs. Ja nav prakses un pusgadu sēdi uz soliņa, nevari iziet pēkšņi laukumā un labi spēlēt. Ja nebūtu vispasaules krīzes, tad pirmajā komandā droši vien būtu visi pieci leģionāri laukumā. 18, 19 gadus vecam futbolistam tomēr jābūt ļoti spēcīgam, lai spēlētu pirmajā komandā.

Jautājums ir, vai interesantāk dublieru čempionāta vietā spēlēt pie 1. līgas. Nezinu gan... Ja tev nav uzdevuma tikt augstākajā līgā – ja spēlē, bet zini, ka tad, ja ieņemsi 1. vietu, nekur netiksi – varbūt jaunajiem nebūs motivācijas tik daudz. Nebūs uzdevuma, tad viņi domās: "Ai, kāda gan starpība, būsim piektie vai septītie, otrie vai pirmie..." Es ceru iemācīt viņiem, ka arī šādos turnīros jābūt motivācijai – lai arī nav iespēju tikt līgu augstāk, spēlētājiem jābūt gataviem tur spēlēt. Tāpēc jau dublieru komanda ir – tāpēc, lai mācītos. To mēģinu ieskaidrot, bet, vai sanāks, redzēsim pēc kāda laika. Piemēram, "Ventspils" komandai tomēr ir "Tranzīts" kā otrā komanda, tur jaunajiem ir lielāka motivācija, turklāt viņi spēlē augstākajā līgā. Domāju, ka arī mūsu spēlētājiem būtu daudzkārt lielāka motivācija spēlēt 1. līgā, zinot, ka ir iespēja tikt Virslīgā!

Man šķiet, ka tikai Islandē ir tik liels pārtraukums starp sezonām – pusgadu, bet tur cilvēki strādā un spēlē. Pieci mēneši futbolistam ir ļoti grūts periods bez spēlēšanas. Novembrī beidzās pagājušā sezona – tātad decembris, janvāris, februāris, marts, aprīlis. Pieci mēneši – nav viegli vienkārši trenēties un spēlēt draudzības spēles. Tā ir liela problēma, ka pastāv lielais pārtraukums starp sezonām. Kā vienmēr, pirmās kārtas nav tik spilgtas – visi gaida, grib parādīt sevi. Bet ceru, ka jau turpinājumā viss nostāsies pa savām vietām, un puišiem būs motivācija uzvarēt 1. līgā, lai arī viņi netiek ārā.

Daudz spēlējām ar leišiem - braucām pie viņiem, bet viņi – pie mums. Kādas 12 šādas spēles notika – vairāk spēlējām ar leišiem, kas mums tuvu, bet Rīgas virzienā braucieni netika veikti. Atziņas? Ir daudz plusu – puiši zina, ka spēlē pret spēcīgāku komandu, tāpēc ir daudz lielāka motivācija. Bet, ja pretī ir klasi vājāka komanda, tad uzreiz ir domas, ka apspēlēsim, stāvot uz vienas kājas. Mēģinām šādu domāšanu izgriezt ar šķērēm laukā, lai tas vairs neatkārtotos – labāk, lai kļūdas ir pa ziemu nevis sezonā. Bija daudz labu momentu.

Protams, lai arī nav iespēju iziet augstākajā līgā, taču kā treneri mēģinām ieskaidrot puišiem, ka viņiem ir jāpierāda, ka ir ar cīņassparu, tehniku un meistarību jāuzvar 1. līgā – varbūt nākamgad būs dota iespēja spēlēt 1. līgā ar iespēju iziet Virslīgā. Puišiem jāuzstāda mērķis vinnēt 1. līgu – es kā jauns treneris neredzu iemeslu, lai spēlētājiem būtu mērķis spēlēt, bet neuzvarēt. Turklāt Virslīgas komandas rezervistiem, kas pie mums spēlēs, būs jāatdod visi 100%, jāpierāda sevi, ja viņi grib tikt pirmajā komandā. Ceru, ka tā arī notiks. Pats laukumā, domāju, vairs neiešu.

Valmiera FK/LFKA

Ar eSports.lv sarunājās komandas galvenais treneris Romans Sidorovs.
Ir nelielas izmaiņas, ja salīdzina ar pagājušo gadu. Uz citām komandām aizgājuši četri futbolisti, ir arī pāris spēlētāji pienākuši klāt. Lielākais zaudējums ir Niks Savaļnieks, kurš aizgājis uz "Jaunību" – šajā sezonā mums, kā jau visiem, ir finansiālas grūtības. Vairāk valmieriešu būs pieteikti jaunajai sezonai. Mainījies arī nosaukums – tajā vairs nav pagājušā gada sponsoru – "Viktorija", kas atteicās no sadarbības. Tagad nosaukumā ir LFKA – klubs Rīgā, kas palīdzēs ar spēlētājiem un varbūt arī finansēm vasarā.

Valmieras un Rīgas treniņgrupas darbojas atsevišķi. Visi strādā, un nav iespēju trenēties kopā, ja spēlētāji ir divās pilsētās. Tāpēc Rīgā futbolistus trenē Boriss Vinogradovs, bet Valmierā – es. Ne pirmo gadu ar mums kopā spēlēs arī rīdzinieki, tā ka saspēles ziņā nekā jauna – būs jāiztiek ar pārbaudes spēlēs gūto pieredzi. Paskatīsimies, kā būs, taču bez rīdziniekiem arī nevaram.

Droši vien daudziem jau zināms, ka klubam būs jauns prezidents. Mainīsies kluba vadība, kas jau vairākus gadus bija nemainīga. It kā no 1. maija vecā kluba vadība aizies, un tad jau redzēsim, kā būs tālāk. Ir kandidatūra uz prezidenta posteni – Andis Ādamsons.

Otrajā nedēļā pēc jaunā gada sākām trenēties un gatavoties sezonai. Rīgas grupa piedalījās "Chas" turnīrā, arī Valmieras grupa spēlēja futzālu Vidzemē, vēlāk piedalījās turnīrā Valkā. Piedalījāmies Kauguru turnīrā, kuru organizēja vietējā dome – ieņēmām 2. vietu, finālā zaudējot "Tukumam". Vēl bija spēles ar "Spartaku" (0:1), "Skonto" dublieriem (1:1) – kopā kādas sešas spēles sanāca. Pēdējās divās nedēļās meklējām pretiniekus, taču neiznāca, tā ka esam kādu laiku bez spēļu prakses. Tā man šķiet, ka lielākās problēmas šosezon būs ar uzbrukumu – ļoti maz iesitam, turklāt tos pašus vārtus gūst pussargi un aizsargi no standartsituācijām... Galvenais uzbrucējs Savaļnieks, kā nekā, ir aizgājis – piekrita "Jaunības" piedāvājumam, jo tur ir uzdevums cīnīties par pirmo vietu, iespēja tikt Virslīgā, kas viņam kā spēlētājam ir labāk. Cik esmu runājis ar kolēģiem – aptuveni piecas komandas pretendēs uz uzvaru un spēlēšanu Virslīgā nākamsezon!

Cik atļāva finanses, viss bija kārtībā. Kopumā esmu apmierināts ar gatavošanos, nekādu lielu problēmu nebija, vienīgi gribējām nospēlēt vairāk spēļu pirms sezonas. Pērn Rīgā mums bija savs laukums brīvdienās konkrētā laikā – tad varējām spēlēt ik nedēļu. Šogad nespējām "Daugavas" stadionā aizrunāt laukumu, tāpēc neizdevās nospēlēt tik, cik gribējām. Pastāvīgi meklējām variantus, lai pie kāda aizbrauktu, jo arī Valmierā nevienam piedāvāt spēlēt pagaidām nevaram, jo stadionā tika uzklāts jauns segums, notika tribīņu rekonstrukcija, taču vēl neatļāva spēlēt, lai gan ziemā varēja.

Ne vecā vadība, ne kāds cits mums lielus mērķus nelika, taču paši centīsimies būt aptuveni tabulas vidū – kā pērn. Varbūt septītā, sestā vieta, taču konkrētu uzdevumu nav. Jāpārdzīvo šie grūtie laiki, tad jau nākamgad domāsim, ko un kā – varbūt varēsim beidzot spēlēt tikai ar saviem, Valmieras spēkiem. Varbūt kopā ar smilteniešiem, kas 1. līgā šosezon nespēlēs, varbūt ar Valku. Tie gan pagaidām plāni. Ar saviem spēkiem šobrīd būtu ļoti grūti, jo baidāmies atkārtot Smiltenes variantu, kad pērn viņi neizcīnīja ne punkta. Jau pirmajā spēlē šosezon būs ļoti grūti – brīdināja, ka Liepājai palīdzēs vairāki Virslīgas spēlētāji!

JRC/JRSS Jēkabpils

Ar eSports.lv sarunājās komandas administrators Raimonds Gailis.
Naudas maz, cits nekas nav mainījies [smejas]. Spēlētāji tie paši, laukums tas pats utt. Tikai naudas līdzekļi ir četrreiz mazāk nekā pērn – varam aizbraukt uzspēlēt un atbraukt atpakaļ. Cīnīsimies! Mazliet pamainīts arī nosaukums – tagad tajā ir sporta skola un centrs – lai gan visi ir vienā mājā, organizācijas – dažādas.

Kaut kā jau gatavojamies, bet mazliet sliktāk. Sākām darboties gada sākumā, plānveidīgi – no februāra, cik nu bijušas iespējas. Pārbaudes spēlē ar 1:6 zaudējām Daugavpils jauniešiem, vairāk neesam spēlējuši. Ja pērn varējām nospēlēt četrus pārbaudes mačus un vēl klāt pieķert kausu, tad šogad tikai viena.

Ja pagājušajā gadā varējām apmaksāt ceļa naudu savējiem, kas mācās Rīgā, tad šogad to nevaram – cik viņi varēs, tik palīdzēs. No Vācijas atpakaļ ir arī Kaļmuks, kurš spēlēs pie mums. Spēles rādīs, kā būs. Labi, ja pietiks naudas transportam, nekam vairāk. Kaut kā mēģināsim palikt 1. līgā, lai atkal nebūtu viss jāsāk no jauna. Cerēsim, ka dzīve uzlabosies.

FC Daugava

Ar eSports.lv sarunājās komandas direktors Aleksandrs Isakovs.
2009. gada sezonā, kā jau zināt, Daugavpili LMT Virslīgā pārstāv viena komanda ar nosaukumu FK "Dinaburg". Tas noticis, pateicoties divu Daugavpils klubu – "Dinaburg" un "Daugavas" – apvienošanai. Abu klubu prezidenti pieņēma lēmumu, ka pilsētai nepieciešama viena profesionāla komanda Virslīgā.

Savukārt FC "Daugava" 2009. gada sezonā piedalīsies 1. līgā. "Daugavas" sastāvs pārdzīvojis nozīmīgas pārmaiņas. Lielākā daļa komandas sastāva pārgājusi uz apvienoto komandu "Dinaburg". 2009. gada sezonas sākumā "Dinaburg" trenēja Igors Gamula, Tamazs Pertija un Sergejs Pogodins. Pēc divām kārtām notika izmaiņas, un "Dinaburg" komandā palika Pertija ar Pogodinu, bet Gamula ar Kirilu Kurbatovu trenēs "Daugavu". Galvenais "Daugavas" uzdevums ir iespēlēt jaunos futbolistus un noskaidrot, kuri no viņiem ir visvairāk apdāvināti un perspektīvi. Komandas kodolu veido Daugavpils sporta skolas 1991., 1992. un 1993. gadā dzimušie jaunieši.

Komandas noformēšana tika pabeigta salīdzinoši nesen. Aizbraukt uz kādu treniņnometni ārzemēs neizdevās visiem zināmās finansiālās krīzes dēļ. Uzskatu, ka galvenais pluss ir tas, ka komandas kodols jau zināmu laiku gatavojas un spēlē pie gados vecākajiem jauniešiem sporta skolas trenera Andreja Sipailo vadībā. 1991. gada komanda aizvadījusi divas spēles, vienreiz uzvarot, bet vienreiz spēlējot neizšķirti.

Daugavpils vienmēr bijusi bagāta ar futbola talantiem. "Daugavas" uzdevums ir tos atklāt, izkopt un ievirzīt tālāk futbola dzīvē.

FK Kauguri/PBLC

Ar eSports.lv sarunājās komandas galvenais treneris Nikolajs Poļakovs.
Pēc sezonas beigām 2. līgā līdz šim nekas būtisks nav noticis, komandas sastāvs palicis tāds pats, klāt nākuši pāris jauni un interesanti puiši, kuri diez vai tiks pamatsastāvā, toties varētu nākt laukumā uz maiņu. To viņi pierādīja spēlēs ziemā. Puiši ir 1991. un 1992. gadā dzimuši. Noteikti jūtamas arī krīzes sekas, taču mūsu darījumu partneris un galvenais sponsors, celtniecības firma PBLC, joprojām ir ar mums. Tāpat arī Jūrmalas dome nav mūs atstājusi bez ievērības, piešķirot naudu klubam, kurā ir gandrīz 100 bērnu. Izmantojot iespēju, gribu pateikties valsts orgāniem par palīdzību.

Ziemā spēlējām minifutbolu augstākajā līgā. Neesmu drošs, ka tas bija pareizs lēmums, jo palikām priekšpēdējā vietā, tādēļ emocijas ir divējādas. Pēc tam devāmies trīs nedēļu atvaļinājumā. Treniņus atsākām marta sākumā, kad arī aizvadījām piecas pārbaudes spēles ar dažādiem pretiniekiem, izcīnot uzvaras četrās no tām pret Valmieru (5:1), Ozolniekiem (4:1), "Albertu" (3:2), un "Mettu" (2:1). Savukārt zaudējām "Jūrmalas" komandai, kura spēlē augstākajā līgā, ar 0:3.

Godīgi sakot, nespēju saprast komandas, kuru mērķis ir tikai piedalīties. Mēs katrā spēlē cīnīsimies tikai par uzvaru. To, kāds būs rezultāts, parādīs tikai čempionāts. Vēlos apsveikt visus 1. līgas dalībniekus un līdzjutējus ar sezonas sākumu!

Apskata trešajā daļā šonedēļ varēsiet lasīt par atlikušajām piecām komandām, kuras sezonu uzsāks 1. un 2. maijā.

1. līga

1. kārta

DatumsSpēleRezultātsVārtu guvēji
25.04.2009.Skonto FC-2 – FK Jaunība0:0 (0:0)-
26.04.2009.FK Spartaks – FC Jūrmala1:0 (1:0)Gavrilovs
01.05.2009.Liepājas metalurgs-2 – Valmiera FK/LFKA
01.05.2009.JSC /JRSS Jēkabpils – FC Daugava
01.05.2009.Kauguri/PBLC – FK Auda
01.05.2009.FS Metta/LU – FK Jelgava
02.05.2009.Preiļu BJSS – FK Tukums-200/TSS

Turnīra tabula

VKomandaSUNZGV:ZVP
1.FK Spartaks11001:03
2.FK Jaunība10100:01
Skonto FC - 210100:01
4.Preiļu BJSS00000:00
FK Jelgava00000:00
Valmiera FK/LFKA00000:00
JRC/JRSS Jēkabpils00000:00
FK Kauguri/PBLC00000:00
FK Auda00000:00
FC Daugava00000:00
SK Liepājas metalurgs-200000:00
FS METTA/LU00000:00
FK Tukums-2000/TSS00000:00
14.FC Jūrmala10010:10

  -2 [+] [-]

, 2009-04-29 13:32, pirms 15 gadiem
11x11.ru labs online futbolamenedzeris vissiem futbola faniem