Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Hanters: "Zināju, ka nebraucu uz Lietuvu, Zoriks izstāstīja visu par Rīgu"

Emils Ozerinskis

Hanters: "Zināju, ka nebraucu uz Lietuvu, Zoriks izstāstīja visu par Rīgu"
Jaunākais "Rīgas Zellis" - Džordans Hanters. Foto: Andris Grīnbergs

Pieraksts Austrālijas izlases rindās un divi Nacionālās basketbola līgas (NBL) čempiontituli - spēlētājus ar tādiem karjeras ierakstiem parasti piesaista mūsu dienvidu kaimiņzemes vadošie klubi. Tomēr 27 gadus vecais centra pozīcijas spēlētājs Džordans Hanters šo sezonu pabeigs "Rīgas Zeļļu" rindās. Austrālijas basketbolists pēc savas debijas spēles Cēsīs, kur zeļļi izlaida uzvaru pret "Avis Rapla" vienību, sniedza savu komentāru par ierašanos Latvijā portālam Sportacentrs.com.

209 cm garā centra spēlētāja Džordana Hantera sezona Austrālijā noslēdzās pēc Sidnejas "Kings" zaudējuma play-in spēlē 28. februārī pret Jaunzēlandes "Breakers". Iepriekšējās divās sezonās par Austrālijas čempionu kļuvušajam Hanteram tas deva iespēju izmēģināt spēkus Eiropas basketbolā. Rekomendācijas par dzīvi Rīgā austrālietim deva koledžas gadu komandas biedrs no Latvijas. Aizvadītajā sestdienā savā debijas spēlē zeļļu sastāvā Hanters guva deviņus punktus un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas.

Ne īpaši laimīgas beigas spēlē pret "Raplu". Kādēļ neizdevās noturēt 14 punktu pārsvaru, liekot komandai braukt mājās ar bēdīgām sejām?
Domāju, ka mēs sākām justies pārāk komfortabli, kad bijām ieguvuši pārsvaru. Ir jāspēlē visas četrdesmit minūtes, un otra komanda to darīja. Viņi sāka realizēt metienus, jo mēs nespēlējām to aizsardzību, ko rādījām spēles pirmajā pusē. Tādēļ spēle izšļuka no rokām. Jāatceras tas, kā mēs nopelnījām vadību, un jāturpina spēlēt tādā manierē.

Kādi bija pirmie iespaidi par komandas biedriem, aizvadot savu debijas spēli šeit?
Ar komandas biedriem aizvadīju labu treniņu nedēļu. Viņi ir lieliski spēlētāji, un šī ir lieliska basketbola valsts. Braucot uz šejieni, to zināju. Tas man tika apliecināts. Pretējā pusē spēlēja laba komanda, kas cīnījās līdz galam. Mums vajadzēja viņus cienīt visu spēli, bet mača beigās to neizdarījām. Taču mani pirmie iespaidi ir patiesi labi.

Esam pieraduši augsta kalibra austrāliešu spēlētājus redzēt Lietuvā. Piemēram, savulaik Metjū Nīlsenu Viļņas "Rytas", kā arī vairāki austrālieši ir spēlējuši "Žalgiris" sastāvā. Vai pirms atbraukšanas zināji, uz kuru Baltijas valsti patiesībā dodies?
Es zināju! [smejas] Vispār esmu diezgan liels nērds [kādā konkrētā tēmā entuziastisks cilvēks - E.O.]. Sapratu, ka dodos, kur citur, nevis uz Igauniju vai Lietuvu. Man koledžā bija komandas biedrs Kristers Zoriks. Viņš, protams, izstāstīja visu nepieciešamo par Rīgu. "Žalgiris" pašsaprotami ir bijis izcils klubs Lietuvā, tādēļ lieliski austrāliešu spēlētāji ir gājuši cauri tam. Taču es mēģināšu uzsākt šo trendu Latvijā. Paskatīsimies, kas notiks.

Džordans Hanters savā debijā Austrālijas izlasē pret Dienvidkoreju. Foto: FIBA

Mēs zinām, ka šobrīd tur lejā (Dienvidu puslodē) ir vasara. Vai braucot uz šejieni tev bija auksto laikapstākļu apģērbs? Kā tiki galā ar garo lidojumu un laika zonu maiņu? Kādas bija tavas pirmās stundas šeit?
Izvācos no sava dzīvokļa Austrālijā tikai ar apakšveļu mugurā. Tur bija tik karsts - +30 grādi. Viscaur biju nosvīdis. Vispār gribēju tikt nedaudz vēsākos laikapstākļos. Šobrīd ārā ir ļoti auksts (sestdien bija nedaudz zem nulles - E.O.), taču tas ir atsvaidzinoši. Ar nogurumu pēc lidojuma tiku galā samērā okey. Tas prasīja dažas dienas, taču nu viss ir labi - esmu pārslēdzies.

Ko "Rīgas Zeļļu" līdzjutēji var no tevis gaidīt laukumā sezonas izšķirošajā daļā?
Man bija prieks redzēt, ka komandas līdzjutēji bija šovakar atbraukuši. Ceru, ka viņi turpinās mūs atbalstīt. Centīšos demonstrēt enerģisku spēli viņu priekšā. Man patīk darīt pa bišķiņ no visa. Došos pēc atlēkušajām bumbām, sargāšu groza stīpu un centīšos iesaistīt savus komandas biedrus, lai padarītu viņu dzīvi vienkāršāku. Tas ir tas, ko es vēlos darīt, un vēlos palīdzēt "Rīgas Zeļļiem" piepildīt visus viņu mērķus.

Parunāsim par Austrālijas basketbolu. Šeit, protams, visi zin NBA - stiprākā līga pasaulē. Eirolīga - ir basketbola līdzjutēji, kuri noteikti teiks, ka tas ir interesantāks turnīrs par NBA. Austrālija līga - NBL (Nacionālā Basketbola līga) -, par to pie mums vairāk zin tikai lieli basketbola gardēži. Lūdzu izskaidro, kā paši austrālieši globāli redz NBL. Cik augstas klases turnīrs tas ir?
Pie mums ir milzīga NBA mīlestība. Arī Eirolīga tiek ļoti respektēta. Eirolīgā ir sacensība starp vairāku valstu komandām. Mums Austrālijā tā ir vietējā līga, kurai klāt ir viena Jaunzēlandes komanda. Mēs uzskatām, ka Austrālijas čempionāts ir viena no spēcīgākajam vietējām līgām pasaulē. Zinat, ka mums ir izcili Austrālijas basketbolisti, kuri pārstāv mūsu valsti NBA. Mums ir ļoti laimējies mācīties no mūsu NBA spēlētājiem, kas ļauj arī pacelt augstu līmeni vietējā līgā spēlējošajiem austrāliešiem. Mēs spējam piesaistīt ļoti labus iebraucējus, kuri labprāt vēlas dzīvot siltu laikapstākļu valstī tuvu pie pludmales. Protams, angļu valodas lietošana Austrālijā palīdz tieši amerikāņu basketbolistiem labi iekļauties mūsu līgā. Tam pa virsu nāk vēl nākamo zvaigžņu programma, kurā katrai NBL komandai ir jaunais basketbolists, kurš cenšas tikt izraudzīts nākamajā NBA draftā. Tā kā NBA skauti nepārtraukti vēro Austrālijas līgu. Pēdējos gados līga ir kļuvusi par tiešām labu produktu. Jaunie līgas īpašnieki iegulda ļoti lielu naudu. Var teikt, ka šī līga ir priekš gardēžiem, taču domāju, ja Eirolīgas fani paskatītos NBL spēles, viņi būtu patīkami pārsteigti.

Džordans Hanters Austrālijas čempionāta spēlē. Foto: Sydneykings.com

Vai Austrālijas līgā spēlē pēc FIBA basketbola standartiem, vai tur ir iemiksēti arī NBA noteikumi?
Es teiktu, ka tas ir labākais no abām pasaulēm. Spēlēts tiek pēc FIBA noteikumiem, taču spēles temps ir kā NBA. Ja NBA ir ātrākā līga pasaulē, tad Austrālija ir turpat aiz tās. Eirolīgā galvenais uzsvars ir uz kombināciju izspēlēšanu konkrētā shēmā. NBL uzdevums ir tikt pie atlēkušās bumbas un skriet uz priekšu, meklējot pirmo brīvo metienu. Tas ir ļoti aizraujošs basketbols prieks NBA mīļiem. Man liekas tik skaisti, kā Eirolīgā tiek spēlēts basketbols. Arī pie mums Austrālijā var redzēt daļu no tā. Tā kā tas ir abu pasauļu apvienojums, un vari baudīt NBL, lai kurš no abiem būtu tuvāks.

Kad gatavoju rakstu par tavu pievienošanos zeļļiem, meklēju Sidnejas "Kings" lapā fotogrāfijas. Redzu, ka Skotijs Pipens sēž tribīņu pirmajā rindā. Cik liela līdzjutēju un zvaigžņu plūsma ir Austrālijas basketbola spēlēm?
Interese aug ļoti strauji. Mums ir daudz NBA līdzjutēji un no NBA aprindām nākoši klubu īpašnieki. Pateicoties jauno zvaigžņu programmai, ir radusies ļoti liela amerikāņu interese. Skauti ir katrā spēlē. Arī zvaigznes ierodas uz katru spēli. Vietējās slavenības ir klāt katrā mačā, un arī bijušie NBA spēlētāji vēlas iesaistīties NBL turnīrā tā straujā attīstības tempa dēļ.

Cik lielu laika posmu tev prasīja mirklis no sezonas noslēgšanās ar Sidnejas "Kings" līdz brīdim, kad nolēmi piekrist "Rīgas Zeļļu" piedāvājumam?
Aptuveni nedēļu pirms aizbraucu. Nedēļa līdz desmit dienas bija tas laika nogrieznis, ko pavadījām pārrunās. Protams, dažādās līgās ir pēdējie spēlētāju pieteikšanas termiņi, kuros ir jāiekļaujās. Tur lomu spēlēja tas, kad man beigsies sezona Sidnejā. Diemžēl manai NBL komandai mēs izkritām no izslēgšanas spēlēm. Taču man tas nozīmēja aizraujošu iespēju atbraukt uz Latviju.

Lasi vēl...

# Berkolds: "Iepriekš tādus Zoriku un Gulbi biju redzējis tikai televizorā"
# Naits: "Individuāli esam prasmīgi spēlētāji, uzplaiksnījumos to redzam"
# Lācis: "Iesaku visiem noskatīties "Rīgas Sargus", lai varam sajust latvieti sevī"
# Vīksne: "Rozā formas - Buļa ideja. Nav jau tik traki. Man patīk"

     [+] [-]

, 2024-03-13 11:24, pirms 2 mēnešiem
Pilnībā piekrītu par NBL līmeni un spēles stilu. Iesaku pavērot arī citiem kādu NBL spēli pirms darba, jo spēles parasti notiek rīta pusē. Šobrīd tieši tur playoffi sākušies

     [+] [-]

, 2024-03-13 16:27, pirms 2 mēnešiem
domājams, ka šis leģis būš šīs sezonas top čalis. Pirmajā spēlē jau izskatījās pēc kruta čaļa. Stulbi, ka tā sanāca ar Mārtiņu, bet vismaz paldies Zeļļiem par skaidrojumu.

     [+] [-]

, 2024-03-13 18:41, pirms 2 mēnešiem
Būs labs

     [+] [-]

, 2024-03-13 22:17, pirms 2 mēnešiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: domājams, ka šis leģis būš šīs sezonas top čalis. Pirmajā spēlē jau izskatījās pēc kruta čaļa. Stulbi, ka tā sanāca ar Mārtiņu, bet vismaz paldies Zeļļiem par skaidrojumu.
kas sanāca ar Mārtiņu?