Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

''Žalgiris'' grozi, līdzjutēji, Kambala: Efes ĢM par Eirolīgas spēles aizkulisēm

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

''Žalgiris'' grozi, līdzjutēji, Kambala: Efes ĢM par Eirolīgas spēles aizkulisēm
Alpers Jilmazs un "Anadolu Efes" nesenākās trofejas. Foto: Anadolu Efes SK

Jau šovakar pirmo reizi Latvijā norisināsies Eiropas prestižākā klubu basketbola turnīra ULEB Eirolīgas spēle, Stambulas ''Anadolu Efes'' uzņemot Telavivas ''Maccabi''. Portāls ''Sportacentrs.com'' uzrunāja Stambulas ''Anadolu Efes'' ģenerālmenedžeri Alperu Jilmazu, lai noskaidrotu vēsturiskās spēles organizēšanas aizkulises.

Portāls ''Sportacentrs.com'' pirmo reizi par potenciālu Eirolīgas spēli ''Arēnā Rīga'' starp Stambulas ''Anadolu Efes'' un Telavivas ''Maccabi'' ziņoja 23. janvārī, bet trīs dienas vēlāk ziņa ieguva arī oficiālas aprises, ULEB paziņojot par spēles pārcelšanu no Stambulas uz Latvijas galvaspilsētu – Turcijas puse nespēja nodrošināt ''Maccabi'' komandas drošību.

''Pēc lēmuma pieņemšanas par spēles aizvadīšanu ārpus Turcijas izskatījām vairākas vietas un iespējas. Ieskaitot Rīgu, izskatījām piecas, sešas pilsētas. Latvijas Basketbola savienība bija ļoti pretimnākoša un ļoti vēlējās uzņem Eirolīgas spēli Rīgā,'' portālam ''Sportacentrs.com'' atklāja ''Anadolu Efes'' ģenerālmenedžeris Alpers Jilmazs, kurš 2021. un 2022. gadā tika atzīts par ULEB Eirolīgas labāko kluba vadītāju, saņemdams ilggadējā Boloņas ''Virtus'' prezidenta Džanluidži Porelli vārdā nosaukto balvu.

''Arēnas, kuras uzņem ULEB Eirokausa spēles, bija pašas pievilcīgākās mūsu spēles rīkošanai,'' Jilmazs turpināja. Kā divas galvenās kandidātes uz mača organizēšanu noslēgumā bija Rīga un Viļņa. Latvijas galvaspilsētā Eirokausa mačus aizvada Ukrainas spēcīgākais basketbola klubs ''Prometey'', bet Lietuvas galvaspilsētas ''Avia Solutions Group'' arēnā bāzējas Eirokausa klubs ''Wolves''.

''Pēc sarunām ar LBS tikām pārliecināti, ka varam organizēt spēli Rīgā ar līdzjutējiem. Vietējās varasiestādes un arēnas vadība deva garantijas, kādas mums bija nepieciešamas – gan drošības, gan tehniskās,'' sacīja Jilmazs.

Kā viens no lielākajiem sarežģījumiem mača organizēšanā izrādījies tieši spēles tehniskais aspekts – Latvijā nav pieejami Eirolīgas standartizētie grozi. To gan izdevies atrisināt, piesaistot kaimiņu palīdzību: ''Eirolīgas mačos organizācija pieprasa standartizētu spēles laukumu, ieskaitot grozus un to konstrukcijas, kā arī IRS [video atkārtojumu – KD] sistēmu. Pateicoties Kauņas ''Žalgiris'' organizācijai un mūsu latviešu draugiem, tikām pie iespējas atvest grozus uz Latviju. Citas prasības, kā, piemēram, apgaismojums, ģērbtuves un citas lietas ''Arēnā Rīga'' ir vairāk nekā nepieciešams Eirolīgai.'' Stambulas komanda gan sedz organizēšanas izdevumus, gan arī saņem ienākumus no pārdotajām biļetēm.

''Pirms divām nedēļām viesojos Rīgā, lai aizvadītu tikšanos ar visiem galvenajiem cilvēkiem, kas piedalīsies spēles organizēšanā. Kopš tās esam teicami sastrādājušies. Organizēt mājas spēli citā valstī nav viegli, taču, pateicoties smagi strādājošiem latviešu draugiem un mūsu neredzamajai komandai, spējām to sarīkot Rīgā,'' teica turku funkcionārs.

Iepriekš ''Arēnā Rīga'' notikušas Eiropas nomināli (un diskutabli) otrā spēcīgākā klubu turnīra ULEB Eirokausa cīņas, tajās savus pretiniekus Latvijā uzņemot savu eksistenci izbeigušajiem Rīgas ASK un ''Barons'' klubiem, kā arī ''VEF Rīga'' un ukraiņu ''Prometey''. Savukārt Eirolīgas kvalifikācijā, kad tāda vēl pastāvēja, 2009. gada 29. septembrī uz Rīgas arēnas parketa spēli aizvadīja ''Ventspils'', cīnoties pret tā laika Itālijas grandu Trevīzo ''Benetton''. Gaidāmā spēle starp Turcijas un Izraēlas klubiem būs pirmā Eiropas prestižākā klubu turnīra cīņa Latvijā atjaunotās valsts vēsturē. ''Tā ir ļoti jauka un liela arēna. Arī cilvēki, kas strādā arēnā, ir lieliski profesionāļi,'' par vietu, kurā ''Anadolu Efes'' aizvadīs 26. kārtas mājas spēli prom no mājām, sacīja Jilmazs.

Raksta tapšanas brīdī teju viss ''Arēnas Rīga'' pirmais stāvs ir izpārdots. Vairāk biļešu atlicis arēnas otrajā līmenī, tomēr arī tur, jo sevišķi vidējos sektoros, tās ir gana labi pirktas. Kā atklāja ''Anadolu Efes'' ģenerālmenedžeris, atbalstīt savu komandu Rīgā ieradušies arī turku līdzjutēji: ''Ir daži sezonas biļešu īpašnieki, kuri ceļos uz Latviju, lai atbalstītu komandu. Esam ļoti priecīgi, redzot, kādu interesi spēle izraisījusi starp Latvijas līdzjutējiem.''

21. gadsimta ievadā ''Anadolu Efes'' rindās savlaik kopā ar Jilmazu spēlēja leģendārais latviešu basketbolists Kaspars Kambala, kurš pirms spēles arī izteica aicinājumu līdzjutējiem Stambulas granda sociālo tīklu kontos. ''Viņš apmeklēs spēli. Kaspars ir mans bijušais komandas biedrs. Es viņu mīlu,'' noslēdza Jilmazs.

ULEB Eirolīgas 26. kārtas cīņa starp Stambulas ''Anadolu Efes'' un Telavivas ''Maccabi'' Rīgā sāksies šovakar, pulksten 19.30. Spēles translācija ''Go3 Sport 1'' kanālā.

  +2 [+] [-]

, 2024-02-08 09:17, pirms 3 mēnešiem
Šadu iespēju nevar palaist garām, JĀIET!!!

     [+] [-]

, 2024-02-08 16:18, pirms 3 mēnešiem
Jāiet obligāti, bet es pie TV ar dzērveņu morsu un kukurūzas galetēm.

     [+] [-]

, 2024-02-08 17:05, pirms 3 mēnešiem
Fak,es arii miilu Kambalu!