Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

WNBA leģenda Pārkere paziņo par karjeras beigām

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

WNBA leģenda Pārkere paziņo par karjeras beigām
Kendisa Pārkere 2022. gada 18. maijā Sietlā. Foto: AFP/Scanpix

Amerikāņu basketboliste Kendisa Pārkere (Candace Parker) svētdien, 28. aprīlī, pavēstīja par profesionālās karjeras beigām. Pērn viņa kļuva par pirmo spēlētāju, kura izcīnīja WNBA titulu trīs dažādu klubu sastāvā.

“Solīju, ka nekad nemānīšu basketbola spēli un atstāšu to labākā vietā, nekā ierašanās brīdī,” svētdien rakstīja Pārkere. “Vienmēr gribēju spēlēt vēl, taču pienācis laiks. Mana SIRDS un ķermenis to zināja, taču prātam vajadzēja dot laiku fakta atzīšanai.”

Trīsdesmit astoņus gadus vecā Pārkere 2023. gada sezonā guva kreisās pēdas savainojumu – pirmo “Las Vegas Aces” rindās. Sekoja sēdēšana malā un operācija. Viņas pēdējais iznāciens laukumā notika 2023. gada 7. jūlijā.

Pārkere 2024. gada 7. februārī parakstīja vienas sezonas līgumu ar “Aces”, taču pēda “atteicās sadarboties”. Svētdien, 28. aprīlī, sākās WNBA klubu pirmssezonas treniņnometnes un tajā pašā dienā sekoja Kendijas paziņojums.

“Sāpes nesagādā prieku spēlēt – manā karjerā bijušas 10 ķirurģiskas operācijas. Nav jauki dzirdēt “viņa vairāk nav tā pati”, kad zinu, kāpēc. Nav jauki pieņemt faktu, ka nepieciešama operācija – ATKAL,” rakstīja Pārkere.

Kendisa Pārkere 2007. un 2008. gadā “Tennessee” rindās ieguva NCAA titulu, spēlējot pie leģendārās treneres Patrišas Sammitas (Pat Summitt). Universālā spēka uzbrucēja kļuva par pirmo spēlētāju WNBA vēsturē, kura debijas gadā nopelnīja labākās debitantes un MVP balvu.

WNBA drafta pirmā izvēle izcīnīja līgas titulus ar “Los Angeles Sparks” (2016, finālu vērtīgākā spēlētāja), dzimtās pilsētas komandu “Chicago Sky” (2021) un “Las Vegas Aces” (2023). Pirms viņas vēl neviena spēlētāja nebija izcīnījusi titulus ar trīs dažādiem klubiem.

Pārkere divreiz nopelnīja MVP balvu (2008, 2013), desmit reizes tika iekļauta WNBA simboliskajā komandā, septiņas reizes piedalījās Zvaigžņu spēlē, vienu reizi tika nosaukta par labāko spēlētāju aizsardzībā (2020) un divas reizes uzvarēja Olimpiskajās spēlēs (Pekina 2008, Londona 2012).

“Ir tikai viena Kendisa Pārkere,” teica “Aces” galvenā trenere Bekija Hemona (Becky Hammon). “Nav daudz cilvēku, kuri var teikt, ka viņi bija pirmie, taču uzskatu, ka viņa bija pirmā basketboliste, kura atbrīvojās no uzkarinātajām birkām un vienkārši bija bumbotāja (a baller).”

Pārkere 13 no 16 sezonām WNBA aizvadīja “Los Angeles Sparks” rindās (2008-2020). Sekoja divas vasaras dzimtajā Čikāgā (2021-2022) un pēdējā sezona tuksneša tveices apņemtajā Lasvegasā.

Nākamie soļi gaidāmi basketbola biznesā. “Uzņēmējdarbībā, privātajā sektorā, komandu pārvaldībā (man būs īpašuma daļas gan NBA, gan WNBA komandās), televīzijā, producēšanā, pludmales volejbolā strādāšu ar tādu pašu koncentrēšanos kā basketbolā.”

Pārkere un viņas sieva, Anna Petrakova Pārkere, 2023. gada decembrī paziņoja, ka maijā gaida otro bērnu. Pāra pirmais bērns piedzima 2022. gada februārī. Pārkerei no pirmās laulības ir 14 gadus veca meita Leila (Lailaa).

“Mans uzdevums dzīvē, kā vienmēr teica Peta Sammita, ir “medīt cilvēkus un kaislības, tādā veidā nekad nekļūdoties,” rakstīja Pārkere. “Būt sievai un mātei joprojām ir prioritāte numur viens. Esmu sapratusi, ka laiks lido, tāpēc plānoju maksimāli izbaudīt laiku ar ģimeni.”

“Šodienas spēlētājas: IZBAUDIET TO. Neatkarīgi no gatavības, jūs nebūsiet gatavas plaisai, kuras aiziešana no sporta atstās jūsu dvēselē. Piedotiet man, jo nedaudz sērošu, taču pēc kāda laika mīlēšu spēli jau citādā veidā.”

Pārkere bija Anetes Jēkabsones-Žogotas komandas biedre Jekaterinburgas UGMK rindās. Viņa sāka Eiropas karjeru Gundara Vētras trenētajā Urālu komandā.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/wnba/story/_/i...
Kendisa Pārkere: "Finālā dankot neapsolu"
Vētras UGMK pievienojas Kendisa Pārkere
Anna Petrakova: "Gunta Baško ir eksplozīva spēlētāja"