Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Vai būs gaidītais favorītu fināls?

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Vai būs gaidītais favorītu fināls?
Tomijs Hāss centīsies pārsteigt Rodžeru Federeru
Foto: AFP

Vimbldonas tenisa turnīrā šodien noskaidros vīriešu vienspēļu turnīra finālistus. Favorīti spēlēšanai tajā ir Rodžers Federers un Endijs Marejs, kuriem šāda loma tika atvēlēta arī pirms turnīra. Viņu pretinieki šodienas spēlēs būs attiecīgi Tomijs Hāss un Endijs Rodiks.

(1) Rodžers Federers – (24) Tomijs Hāss (Centrālais korts pēc 15:00)

Vimbldonā jau no 2003. gada Vimbldonā valda Rodžers Federers. Pēc pieciem tituliem pēc kārtas pērn Federers dramatiskā finālā zaudēja Rafaelam Nadalam, bet šogad atkal jau ir tuvu finālam. Visu turnīru šveicietis ir aizvadījis ļoti pārliecinoši un vienīgais zaudētais sets pret Filipu Kolšraiberu drīzāk jāuzskata par nejaušību, nevis likumsakarību. Ceturtdaļfinālā Federers parādīja citiem piemēru, kā jāspēlē pret Ivo Karloviču, uzvarot trijos setos un divas reizes uzvarot pie viņa serves – līdz šim turnīrā to nebija spējis neviens. Šveicietis intervijās ir atzinis, ka šogad Vimbldonā jūtas ļoti pārliecinoši un labi – vismaz šobrīd nešķiet, ka kāds būtu gatavs Federeram liegt izcīnīt sesto Vimbldonas un 15. „Grand Slam” titulu.

Tikmēr Federera pretiniekam Tomijam Hāsam šogad pirmo reizi karjerā izdevies sasniegt Vimbldonas pusfinālu. Līdz šim tālāk par 4. kārtu vācietis nebija ticis, taču šogad viņš ir atguvis otro elpu. 4. kārtas „French Open”, pēc tam tituls Hallē un nu pusfināls Vimbldonā – daudz labāku atgriešanos tūrē pēc savainojuma sadziedēšanas 31 gadu vecais sportists nevarētu iedomāties. Ceturtdaļfinālā Hāss otro reizi divu nedēļu laikā pieveica Novaku Džokoviču, pierādot, ka uzvara Hallē nebija nejaušība. Interesanti, ka Federers pret Hāsu cīnījās arī Parīzē, kad vācietis bija ļoti tuvu uzvarai – viņš bija uzvarējis pirmos divus setus un trešajā bija ieguvis breikbumbu pie 4:3. To realizēt neizdevās, bet pēc tam kontroli pār spēli pārņēma Federers, uzvarot piecos setos. Kopumā abi tenisisti jau spēkojušies jau 12 reizes, no kurām Hāss uzvarējis divās. Uz zāliena seguma vācietim gan nav izdevies uzvarēt – abās spēlēs Hallē zaudējumi.

„Esmu priecīgs, ka pusfinālā man pretī nav Džokovičs, bet gan manas paaudzes spēlētājs”, pirms mača izteicies Federers. „Es neesmu pārsteigts ieraugot viņu pusfinālā. Jau parīzē viņš spēlēja fantastiski, taču zinu, ka hard un zāliens ir viņam vēl mīļāki segumi. Mēs esam labi draugi, trenējamies kopā, reizēm arī pusdienojam – ir liels prieks, ka viņam ir izdevies atkopties pēc savainojuma”. Tikmēr Hāss atzinis, ka šī ir iespēja, kas viņam jāizmanto: „Es nekļūstu jaunāks. Man vienmēr ir licies, ka uz zāliena varu sasniegt daudz, ko neesmu izmantojis. Mana serve pagaidām ir līmenī, tāpēc ceru, ka izdosies parādīt labu spēli arī pusfinālā”.

Expekt.com ekspertu prognoze:
Rodžera Federera uzvara: 1.07
Tomija Hāsa uzvara: 8.66

(3) Endijs Marejs – (6) Endijs Rodiks (Centrālais korts pēc R. Federera un T. Hāsa spēles)

Otrais pusfināls būs Endiju cīņa – skots Marejs pret amerikāni Rodiku. Abu tenisistu iekļūšana pusfinālā ir tikai loģiska. Rodiks uz šāda seguma vienmēr spēlējis atzīstami, izmantojot savas serves priekšrocības, bet Marejs krietni progresējis tieši pēdējās sezonas laikā. Īsi pirms turnīra Rodiks gan savainoja potīti, kas viņa faniem lika būt bažīgiem, tomēr turnīrā amerikānis spēlējis gana pārliecinoši. Nopietnākais pārbaudījums Rodikam iznāca ceturtdaļfinālā, kur tikai piecos setos tika uzveikts šī turnīra 2002. gada čempions Leitons Hjūits. Arī šajā spēlē Rodika priekšrocība bija serve – kopumā tika izpildīti 43 eisi. Serves nozīmīgumu uzsver arī pats amerikānis: „Ar servi katrā spēlē dodu iespēju sev uzvarēt. Pirms pusfināla gan neko neprognozēšu, mēģināšu nospēlēt tik labi, cik spēju, zinu, ka viņš darīs tāpat. Redzēsim, kas no tā visa iznāks”. Rodiks Vimbldonas finālā līdz šim spēlējis divas reizes, abos gadījumos zaudējot Rodžeram Federeram.

Tikmēr spiediens uz Endiju Mareju turpina pieaugt. Jo tuvāk ir fināls, jo britu cerības uz mājinieku titulu pieaug. Pagaidām tikai vienā mačā mājinieki izjuta krietnu stresa devu, kad 4. kārtā viņu cerība tikai piecos setos apspēlēja Stanislasu Vavrinku no Šveices. Pusfināla sasniegšana Vimbldonā jau ir labākais skota sasniegums šajā turnīrā, tomēr viņš ir gatavs iet tālāk. „Apzinos, ka varu zaudēt nākamo spēli, ja nenospēlēšu labi”, prātu nav zaudējis Marejs. „Tā ir viena no lietām, ko esmu iemācījies pēdējā gada laikā. Es jūtos pārliecinoši, jo esmu uzvarējis daudz maču uz šī seguma, tomēr nedrīkstu kļūt pašpārliecināts un domāt jau par finālu. Rodiks ir viens no labākajiem servētājiem, tāpēc man būs labi jāuzņem tās,” mača ritējumu ieskicē skots.

Taisnības labad jāsaka, ka pret servētājiem Marejam šajā turnīrā sekmējas krietni labi, grūtākā spēle iznāca pret Vavrinku, kuram labpatika garās izspēles.Līdz šim abi tenisisti savā starpā spēlējuši deviņas reizes, no kurām Marejs uzvarējis sešās. Arī vienīgajā spēlē uz zāliena, kas notika 2006. gadā Vimbldonā, skots uzvarēja ar 7:6(4), 6:4, 6:4, tāpēc nav jābrīnās, ka favorīta loma arī šodien tiek atvēlēta viņam.

Expekt.com ekspertu prognoze:
Endija Mareja uzvara: 1.25
Endija Rodika uzvara: 3.85

Izmantotie resursi:
wimbledon.org

  -1 [+] [-]

, 2009-07-03 09:38, pirms 15 gadiem
Par Federeru!

  -1 [+] [-]

, 2009-07-03 09:39, pirms 15 gadiem
Federers 100% būs, un par tiem diviem - kas to lai sazin!

  -2 [+] [-]

, 2009-07-03 10:04, pirms 15 gadiem
Nekur neizpaliks tas gaidītais fināls.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-07-03 10:43, pirms 15 gadiem
Ja Rodiks paciinaas, tad cins var uzvareet Mareju.

  -4 [+] [-]

, 2009-07-03 10:51, pirms 15 gadiem
man liekas Rodiks priekš Vimbldonas jau uzlēcis augstāk par pakaļu - tomēr nav viņa lauciņš un viņš arī noteikti šodien zaudēs..

  +1 [+] [-]

, 2009-07-03 11:02, pirms 15 gadiem
Tureeshu iikshkus pa veteraanu Haasu

  +1 [+] [-]

, 2009-07-03 11:13, pirms 15 gadiem
Par hāsu.

  +2 [+] [-]

, 2009-07-03 11:24, pirms 15 gadiem
Nebūs visu gaidītais fināls.

  +2 [+] [-]

, 2009-07-03 12:26, pirms 15 gadiem
Lai Hāsam veicas - kad tad vēl, ja ne tagad!Ir tikai viens šķērslis - nervi,ar kuriem jātiek galā izšķirošos momentos.
P.S.Lūgums ( +) un ( - ) fanus beidzot ,ja ne atzīt, tad vismaz respektēt, ka tenisu skaisti spēlē ne tikai RF.

  +2 [+] [-]

, 2009-07-03 13:20, pirms 15 gadiem
Simply the Best rakstīja: Lai Hāsam veicas - kad tad vēl, ja ne tagad!Ir tikai viens šķērslis - nervi,ar kuriem jātiek galā izšķirošos momentos.
P.S.Lūgums ( +) un ( - ) fanus beidzot ,ja ne atzīt, tad vismaz respektēt, ka tenisu skaisti spēlē ne tikai RF.
To jau neviens neapshauba,bet par Federera triumfu finaalaa paar leciigo britu vinja aurojoshaa puulja priekshaa gan reti kas vareetu buut skaistaaks

     [+] [-]

, 2009-07-03 13:50, pirms 15 gadiem
DADZIS rakstīja: man liekas Rodiks priekš Vimbldonas jau uzlēcis augstāk par pakaļu - tomēr nav viņa lauciņš un viņš arī noteikti šodien zaudēs..
Domāju līdzīgi - Rodika spēle (virzīta gk uz spēku, vienveidīga) nav cienīga iekļūt finālā, tad lai veiksme tiek, lai arī man nemīļam, tomēr centīgajam Marejam
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-07-03 17:06, pirms 15 gadiem
special rakstīja: To jau neviens neapshauba,bet par Federera triumfu finaalaa paar leciigo britu vinja aurojoshaa puulja priekshaa gan reti kas vareetu buut skaistaaks
tieši tā

     [+] [-]

, 2009-07-03 20:11, pirms 15 gadiem
Pretēji gaidītajam, Rodiks neatpaliek no Mareja, tad arī novēlu uzvarēt