Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Inteliģentais valsis ar Karsumu

Inteliģentais valsis ar Karsumu
Mārtiņš Karsums no NHL saimniecības grib tikt prom civilizētā veidā. Laba attieksme vienmēr tiek atalgota.

Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Tampabejas „Lightning” vadība Mārtiņa Karsuma sakarā sāk rīkoties – izskatās pēc saskaņotas darbības ar hokejista aģentu, kas var aizvest latvieti līdz jaunai darba vietai Eiropā. Znaroks šajā sakarā trinās kā traks...

Karsuma iekļaušana tā sauktajā veiveru (waivers) sarakstā vismazāk ir saistīta ar komandas vēlmi ieraudzīt Mārtiņu Tampabejas formā. Vismaz caur „Lightning” kambariem diez vai divdesmit četrus gadus vecais hokejists nonāks līdz NHL, par ko liecina šīs sezonas jau notikušās darbības. Ja Tampa būtu gribējusi un Karsums viņiem derētu – tā jau sen viņu iemēģinātu pie lielās komandas. Tā vietā hokejists sezonu aizvada fārmklubā Norfolkā, rādot, maigi izsakoties – pieticīgu sniegumu. Tam par iemeslu var būt gan hokejista sportiskā forma, gan psiholoģiskā nomāktība. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem Mārtiņš var būt priecīgs par finansiālo ieguvumu, jo neatkarīgi no līgas un savas statistikas, Tampabeja viņam šosezon garantē sezonas algu 575 000 dolāru apmērā (pirms nodokļiem - ja rēķinam, kas paliek puikam uz rokas, tad izdaliet šo summu ar divi).

Karsums nav mierā ar savu situāciju un jau rudens pusē ar aģenta Pola Teofanusa palīdzību klauvēja pie „Lightning” durvīm, lai klubs pieņem lēmumu – atļauj braukt uz Eiropu. Tur ap viņu lēkāja vismaz divi KHL klubi – Znaroka vadītais MVD un mūsu pašu „Dinamo”. Kāpēc Tampabeja toreiz iecirtās? Visticamāk tas bija saistīts ar līguma formalitātēm, bet pats galvenais – klubam bija svarīgi, lai Karsums nevis tā vienkārši dodas meklēt kaut kur laimi ar laba vārda vēlējumiem, bet, lai tas notiek ar paša hokejista iniciatīvu. Proti – ja gribi bēgt, laimīgu taciņu. Tas būs kontrakta pārkāpums, par ko Tampabejai galva nesāp. Nauda arī nav jāmaksā, turklāt pēc NHL noteikumiem – hokejistam tiek piešķirta diskvalifikācija par noslēgtā līguma pārkāpšanu. Saprotams, šajā vecumā ar šādu ierakstu CV – tas vismazāk bija vajadzīgs gan Karsumam pašam, gan viņa aģentam. Tampabeja redzēja, ka ar agresīvo metodi Karsums nekādu biezpienmaizi ar rozīnēm no KHL nav saņēmis, tāpēc likās mierā. Aģentam nekas cits neatlika, ka meklēt jaunas formas, lai dabūtu Karsumu arā no komandas sistēmas. Viena no tām – waiver drafts.

Pēc visa spriežot, waiver drafts Karsuma gadījumā no kluba puses tiek piemērots, lai legāli atrisinātu hokejista statusu. Kā jau minēju – par reputāciju domā abas puses. Ar Karsumu viss skaidrs - viņš, cērtot durvis, vēl domā par atgriešanos NHL (kas būtu praktiski neiespējami, ja viņš nolemtu tā vienkārši aizbēgt no esošā līguma saistībām). Savukārt, klubs ar šo darbību atvieglo savu skaidrošanos NHL vadībai: kāpēc viņiem bija vajadzīgs spēlētājs ar vienvirziena līgumu, kas uzreiz tiek nosūtīts uz fārmklubu, bet, kura alga šī iemesla dēļ netiek pieskaitīta tā sauktajai komandas „algas cepurei”. Waiver drafts patiesībā ir spēlētāja tirgus novērtējums: ja neviens Karsumu no šī saraksta neizvēlas, jo pieejams viņš noteiktajās dienās bija visiem NHL klubiem, tad viņš nav interesants jeb citiem vārdiem – nav vajadzīgs. Komandai ir tālākās juridiskās iespējas hokejistu atstāt turpat fārmklubā, maksāt to pašu algu un, vajadzības gadījumā tīri legāli viņu izīrēt kādam citam – ar NHL sistēmu neaistītam – klubam. Droši vien tā ir abpusēja vienošanās. Līdz ko Karsums būs izgājis waiver drafta procedūru, tā viņš visticamāk saņems formālu piedāvājumu no komandas, kuru aģents jau atradis, un abas puses būs laimīgas. Oficiāli Tampabejai nevajadzēs maksāt arī algu – to pārņems viņa jaunais klubs, bet Karsums vēl atstās puspievērtas NHL durvis, jo kas’ zin – varbūt kādreiz nākas atgriezties. Starp citu, pie šāda scenārija Mārtiņš līdz vasarai vēl būs Tampabejas īpašums. Tā teikt – darbības kā pie inteliģentiem cilvēkiem.

Kur Mārtiņš varētu spēlēt? Visticamāk tas būs Oļega Znaroka vadītais MVD, kam pašlaik brīva viena ārzemnieka vieta, ko noteikti vajag aizpildīt vēlākais janvārī. Znaroks ļoti grib redzēt Karsumu pie sevis – var teikt, ka staigā iekarsis par šo ideju. To atbalstot arī kluba īpašnieki. Znarokam neinteresē Karsuma šīs sezonas statistika, jo viņš tic viņam kā cilvēkam. Bieži vien trenera un spēlētāja attiecībās tam ir lielāka nozīme. Būs labi!

 +13 [+] [-]

, 2010-01-11 08:05, pirms 14 gadiem
Būs labi!

  +1 [+] [-]

, 2010-01-11 08:05, pirms 14 gadiem
Cerams ka tā arī būs, domāju pie Znaroka pat ir labākais variants Karsuma karjeras turpinājumam

  +2 [+] [-]

, 2010-01-11 08:13, pirms 14 gadiem
Pladies Armand! Patiikams raksts.

  +5 [+] [-]

, 2010-01-11 08:36, pirms 14 gadiem
Vēl jau var sanākt arī ka kāds cits NHL klubs viņam notic. Bet pie Znaroka viņam būtu vienkāršāk atgūt formu un spēļu garšu, jo MVD viņam vieta pirmajā maiņā garantēta un arī liels spēles laiks.

  -1 [+] [-]

, 2010-01-11 08:42, pirms 14 gadiem
Spēlēt NHL nevajadzētu būt galvenajam pašmērķim - svarīgāk tikt komandā, kur tev tā lieta aiziet uz URRĀ. Un alga kā flikam arī nav nemaz tik slikti...

  +3 [+] [-]

, 2010-01-11 08:48, pirms 14 gadiem
Znaroks ar Karsumu paņems Gargina kausu

     [+] [-]

, 2010-01-11 09:07, pirms 14 gadiem
domaju, ka MVD karsums netadus vien brinumus paraditu. ka jau autors teica, ticibai ir milziga nozime un mes zinam cik apmats ar karsumu ir znaroks.
es loti ceru, ka karsums kartejo reiz nenonaks kada NHL sistema kur jaspele pa farmu, bet pec iespejas atrak MVD

  +1 [+] [-]

, 2010-01-11 09:27, pirms 14 gadiem
Un alga kā flikam arī nav nemaz tik slikti...
he he
paldies par rakstu!!!

  +8 [+] [-]

, 2010-01-11 09:58, pirms 14 gadiem
pats jau vainiigs Karsums, ka nemaaceeja nostiprinaaties nhl. agraak providensaa grieza pirmajaa mainjaa ar Krejchi. izskatiijaas ceriigi.
a kur tagad ir Karsums un kur Krejchi?
patiesiibaa nekad nebiju domaajis, ka no shhis chetrotnes - Karsums, Daugavinjsh, Kulda, Baartulis - Oskars buus pirmais, kursh kljuus par regulaaru kadru nhl.

bet kaa ir taa ir. savas iespeejas NHL Karsums laikam ir sadirsis. un nav jau veel dziedaats, ka KHL buus baigaa medusmaize.

  +2 [+] [-]

, 2010-01-11 10:25, pirms 14 gadiem
Lai izdodas!

  +6 [+] [-]

, 2010-01-11 10:46, pirms 14 gadiem
Nevajag jau ari čali uzreiz norakt

  +1 [+] [-]

, 2010-01-11 12:31, pirms 14 gadiem
Gribējās jau Karsumu RD, bet labāk MVD, nekā Admirals. Karsums no Latvijas jaunās / vidējās paaudzes hokejistiem ir visspējīgākais un vistalantīgākais, par to es nekad neesmu šaubījies. Lai viņam veicas!

  +2 [+] [-]

, 2010-01-11 13:14, pirms 14 gadiem
es tomēr ceru, ka paliks NHL, un tiks pie normālas komandas, kurā normāli varēs kapāt. KHL pagaidīs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2010-01-11 13:38, pirms 14 gadiem
Nu ko tad jāgaia vai tiešām viņš būs MVD.

     [+] [-]

, 2010-01-11 13:40, pirms 14 gadiem
tikai nepalikt ahl, citādi šito gadiņu notupēs tur ar nekādu statistiku un tad nākamaja sezonā nevarēs normālu līgumu noslēgt ar nevienu klubu.. nu, labi, ja Znariņš paņems pie sevis, bet citādi var sanākt dumji ar nākamo sezonu.. vēl jau gana jauns, jādomā par priekšdienām arī..
Slēpts komentārs: BB Rally Team

  +6 [+] [-]

, 2010-01-11 15:29, pirms 14 gadiem
Kaut kas ir jāmaina un KHL nav sliktākais risinājums. Lai veicās

     [+] [-]

, 2010-01-11 17:19, pirms 14 gadiem
Karsums no AHL pastarīšu gala komandas dodas uz KHL otro stiprāko Rietumu komandu, vieniigi zheel ka NHL nekad visdriizaak netiks.

     [+] [-]

, 2010-01-11 18:41, pirms 14 gadiem
Ko jūs visi gribat lai vins nak uz KHL?!
Lai pacinas un isitas (lai piepilda sapni)
KHL uz MVD pagaidis paris sezonas kaut vai vins tur var speleet 30gados

     [+] [-]

, 2010-01-11 19:21, pirms 14 gadiem
ripinieks rakstīja: tikai nepalikt ahl, citādi šito gadiņu notupēs tur ar nekādu statistiku un tad nākamaja sezonā nevarēs normālu līgumu noslēgt ar nevienu klubu.. nu, labi, ja Znariņš paņems pie sevis, bet citādi var sanākt dumji ar nākamo sezonu.. vēl jau gana jauns, jādomā par priekšdienām arī..
NHL gan spēlētājus vērtē vasaras pirmssezonas nometnēs nevis pēc statistikas...

     [+] [-]

, 2010-01-11 22:45, pirms 14 gadiem
Labs raksts!!
Ja Mārtiņa acīs degs kaut uz pusi tā uguntiņa kā izlasē spēlējot -daudzas komandas KHL būtu par viņu priecīgas..!!

     [+] [-]

, 2010-01-13 11:32, pirms 14 gadiem
rozmari rakstīja: Spēlēt NHL nevajadzētu būt galvenajam pašmērķim - svarīgāk tikt komandā, kur tev tā lieta aiziet uz URRĀ. Un alga kā flikam arī nav nemaz tik slikti...
Katrs normāls džeks ar pašcieņu domā par NHL. Pēc aptuveni 6,7 gadiem sajutīsim patieso meistarības atšķirību starp NHL un pārējo Eiropu velkot paralēles ar U-20 WC, kur Z-AMERIKA bija neapšaubāmi pārākā.