Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Pasaules kausa regbijā fināls - 2023. gada lielākā spēle pasaules sportā?

Rolands Eliņš

Pasaules kausa regbijā fināls - 2023. gada lielākā spēle pasaules sportā?
Kurš sporta līdzjutējs gan neatpazīst tradicionālo maoru deju, ko slavenu padarījusi Jaunzēlandes regbija izlase? Foto: AP/Scanpix

Šovakar Parīzē noslēgsies Pasaules kausa izcīņa, un finālmačā satiksies Jaunzēlandes un Dienvidāfrikas Republikas izlases, divas titulētākās komandas regbijā. Lai arī Latvijā šis notikums neizpelnās tādu pašu uzmanību kā mums tuvākie PČ hokejā un PK basketbolā, 28. oktobra vakarā aizvadīta spēle droši pretendēs uz titulu "2023. gada notikums pasaules sportā".

"Es, protams, neesmu objektīvs šajā jautājumā," sarunā ar Sportacentrs.com izteicās žurnālists Raimonds Rudzāts, PK regbijā komentētājs "Go3" platformā. "Ja sarēķina TV auditorijas lielumus un līdzīgus rādītājus, tad, šķiet, ka Pasaules kauss kriketā statistiski ir priekšā. Taču krikets mūsu platuma grādos ir vēl mazāk izplatīts un interese par to sakoncentrētāka noteiktos reģionos, un, ja jāskatās tāda globālā ietekme, tad es rēķinu šādi: PK regbijā ir tikai aiz PK futbolā un olimpiskajām spēlē. Tad nu šajā 2023. gadā, kad OS un lielie futbola finālturnīri nenotiek, jā, regbija fināls būs gada notikums pasaules sportā."

Turklāt šoreiz tas nav vienkāršs "PK fināls", bet gan pats intriģējošākais, spraigākais un pazīstamākais (Jaunzēlandes regbija izlases pirms spēlēm izpildītā haka pasaules sporta folklorā ieņem īpašu vietu). To droši var salīdzināt ar visaugstākā līmeņa dueļiem citos sporta veidos, piemēram, kā Brazīlija-Vācija futbolā un kā Federers-Nadals tenisā.

"Dienvidāfrikas Republikas "Springboks" pret Jaunzēlandes "All Blacks" – regbijā nav lielākas, svarīgākas un grandiozākas spēles kā šo divu komandu duelis," gaidāmo maču raksturoja Juris Miņins, PK regbijā notikumu apskatnieks Sportacentrs.com portālā. "Tas ir derbijs, kas savā ziņā definē pašu spēli. Ļoti iespējams, ka šī būs arī 2023. gada galvenā starptautiskā komandu sporta veidu cīņa. Pasaules mēroga notikums! Citādi nemaz arī nevar būt, jo mēs runājam par divām PK tituliem bagātākajām izlasēm, kuru Veba Elisa trofeju skaita neizšķirts tiks lauzts jau šovakar."

Interesanti gan atzīmēt, ka uz finālmaču gribētāji varēja tikt pie biļetēm arī pēc tam, kad tās bija jau izpārdotas. Kā smaidot paskaidroja Rudzāts, arī viņam zināmi Latvijas regbija fani spēli vēros klātienē, jo, acīmredzot, finālmača biļetes iepriekš aktīvi bija iegādājušies eiropieši (francūži, angļi, īri), gaidot savas izlases finālā, taču tur tomēr spēlēs divas Dienvidu puslodes komandas, tad nu biļetes tiek aktīvi pārdotas par zemākām cenām.

2019. gada PK regbijā uzstādīja jaunus auditorijas rekordus, par spīti laika zonu atšķirībai no Japanās. Finālmačs (Anglija-DĀR) kļuva par gada skatītāko sporta notikumu Lielbritānijā, un tā globālā vidējā auditorija tika lēsta 45 miljonu skatītāju apmērā. Tagad fināla sākuma laiks būs mazāk pateicīgs Jaunzēlandē un Austrālijā, taču pats parocīgākais Eiropā. Francijā notiekošo finālturnīru arī interesanti salīdzināt ar neseno "Euro 2016" futbolā, kas arī notika Francijā. "Euro 2016" vidējā apmeklētība bija 47.5 tūkstoši cilvēku, kamēr PK2023 regbijā pirms medaļu mačiem vidējā apmeklētība ir 48.2 tūkstoši, aizņemot 94% no maksimāli pieejamajām vietām.

Miņins atgādināja, ka Jaunzēlande un DĀR finālā ieradīsies ne tikai kā šobrīd spēcīgākās regbija izlases, bet arī kā divas komandas ar ļoti bagātu vēsturi un tradīcijām: "Abas izlases saista vairāk kā 100 gadu un 105 spēļu ilga savstarpējo maču vēsture, kuru laikā laukumā ir noticis ja ne pilnīgi viss iespējamais, tad tuvu tam. Arī ārpus tā "Springboks" un "All Blacks" tikšanās ir spējusi izraisīt starptautiskus skandālus (1981. gadā jaunzēlandieši devās tūrē pa DĀR, kad šī valsts bija izslēgta no starptautiskā sporta dēļ tajā realizētās aparteīda politikas)."

"DĀR pret Jaunzēlandi ir arī divu dažādu regbija filozofiju un skolu sadursme – "All Blacks" nāk ar savu totālo uzbrukuma regbiju, bet "Springboks" pretī liek fizisku un ne vienmēr regbija likumos ierāmētu spēli. Tomēr, kas abām pusēm ir kopīgs, tad tas ir fakts, ka abas šīs komandas regbiju spēlē, nevis mēģina "izrēķināt"," gaidāmo maču raksturoja Miņins. "Tāpēc visi var būt droši – sestdienas vakarā "Stade de France" arēnā tiks ierakstīta jauna lappuse starptautiskā regbija vēstures grāmatā, kāda no vienībām vismaz uz četriem gadiem varēs sevi saukt par visu laiku izcilāko regbija organizāciju, bet līdzjutēji varēs redzēt visu labāko, ko šobrīd regbijs kā sports spēj piedāvāt plašākai publikai."

Arī Rudzāts uzsvēra Jaunzēlandes un DĀR izlašu atšķirīgo spēles stilu un izteica cerību uz vēl vienu iespaidīgu regbija izrādi, līdzīgu tām, kas jau tika sarīkotas ceturtdaļfinālos un pusfinālos: "Protams, būtu ļoti interesanti, ja arī finālā viss izšķirtos pēdējā uzbrukumā un izveidotos nervus stindzinoša intriga. Varbūt pat tiks spēlēts papildlaiks, kas finālā nav bijis kopš 2003. gada, turklāt DĀR un Jaunzēlandei viens papildlaiks finālā jau bijis - 1995. gadā, kad ar 15:12 uzvarēja DĀR. Ja Jaunzēlandei izdosies sākumā izdoties vadībā, tad atraisīties uzbrukumā nāksies arī DĀR, un mums var sanākt ļoti skatāma spēle visaugstākajā līmenī."

Visi piezemējumi PK vēsturē spēlēs Jaunzēlande-DĀR

Var argumentēt, ka regbija PK iespaidīgajos ceturtdaļfinālos (Francija-DĀR, Jaunzēlande-Īrija) svarīgākas par spēles tehnisko līmeni bija spēlētāju emocijas, viņu nepiekāpības un cīņasspara meistarklase, kad pēdējā pretinieku uzbrukumā aizsardzības līnija jānotur par katru cenu, kamēr skatītājiem atliek vien aizturēt elpu, vērojot, vai tiks ieturēta disciplīna un vai kāds, no visa spēka laužoties uz priekšu, pēkšņi tomēr neatradīs spraugu pretinieku aizsardzībā.

Ko finālmačs nozīmē pašiem spēlētājiem, dažos vārdos izteica DĀR kapteinis Sija Kolisi: "Nedomāju, ka kā spēlētājam jebkad būs iespējams piedzīvot kaut ko lielāku."

  -1 [+] [-]

, 2023-10-28 09:51, pirms pusgada
Tā arī nesaprotu kad tas fināls būs. Ja raksts ielikts plkst.22 tad sanāk ka jau bija ? Vai būs šovakar? Nav sportacentrà nekur saprotamas informācijas. Jāmeklē citur

  -1 [+] [-]

, 2023-10-28 09:53, pirms pusgada
Nē. Pērtiķa baku ietekmē, Latvijā galvenais sporta notikums ir pērtiķbola PK. To apliecina Rēzeknes pamuļķis un viņam piebalso arī sporta jomā strādājošie "gudrīši" .

     [+] [-]

, 2023-10-28 10:34, pirms pusgada
Stipri par maz, varēja jau vairāk jautājumus uzdot šiem diviem regbija pazinējiem. Ar lielu interesi izlasītu, tagad paliek tāda kā mazuma piegarša. Jā, var jau teikt man, lai meklēju info ārzemju portālos, bet es neesmu tik liels regbija fans, un mani interesētu tieši Latvijas ekspertu viedokli. Liels paldies Raimondam un Kristapam par lielisko komentēšanu, par it kā elementāru lietu izskaidrošanu no regbija tālu esošiem cilvēkiem.