Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:372, Did:0, useCase: 3

Platonovs nekandidēs uz trešo termiņu - septembrī LPF vēlēs jaunu prezidentu

Agris Suveizda

Platonovs nekandidēs uz trešo termiņu - septembrī LPF vēlēs jaunu prezidentu
Aivars Platonovs. Foto: Romāns Kokšarovs/LOK

Vakar, 28.martā, Latvijas Peldēšanas federācijas biedru kopsapulcē vienbalsīgi apstiprināts 2023. gada darbības pārskats, LPF aktivitāšu un ieņēmumu-izdevumu plāns 2024. gadam, kā arī apstiprināts 2024. gada pārskata-vēlēšanu sesijas norises datums un vēlēšanu nolikums. Vienlaikus LPF prezidents Aivars Platonovs informēja biedrus, ka pieņēmis lēmumu nekandidēt uz trešo termiņu prezidenta amatā, motivējot biedrus laikus meklēt un uzrunāt jaunus kandidātus.

Biedru sapulcē piedalījās 26 no 46 juridiskajiem biedriem, kas sākotnēji nobalsoja par biedru kandidātu Saldus sporta skolas un SIA “Jūrmalas peldēšana” uzņemšanu LPF juridisko biedru statusā, līdz ar to turpmāmko jautājumu izskatīšanā un balsošanā piedalījās 28 juridiskie biedri.

Vadības ziņojumā LPF prezidents norādīja, ka 2023. gadā LPF ir sekmīgi strādājusi visās tās darbības jomās: “Pirmkārt, jāatzīmē, ka, mainoties valsts atbalsta politikai, kā arī pašiem aktīvi strādājot un piesakoties dažādiem projektiem, ir izdevies būtiski audzēt organizācijas ieņēmumus un pārsniegt 582 000 EUR robežu. Ieņēmumu pieaugums ir bijis ievērojams un jau otro gadu pārsniedzis 25% slieksni. Tas savukārt ir ļāvis organizācijai veiksmīgi īstenot ne vien jau ierastās aktivitātes, bet arī jaunas iniciatīvas, un, protams, sniegt ar vien lielāku atbalstu mūsu sportistiem un treneriem”.

Jau trešo gadu pēc kārtas LPF darbības centrā ir bijis sistemātiska un mērķtiecīga atbalsta nodrošināšana LPF izlases pamatsastāvā iekļautajiem sportistiem. Kopumā pārskata periodā peldēšanas sporta programmā ir tērēti teju 260 000 EUR, kas ir ievērojamas investīcijas peldēšanas sporta attīstībā un veido 44% no visiem LPF 2023. gada izdevumiem.

Pārskata gadā peldēšanas izlases pamatsastāvā tika iekļauti 32 sportisti dažādās vecuma grupās, kas visa gada garumā piedalījās gan LPF apmaksātās treniņnometnēs ārzemēs un Latvijā, gan arī saņēma materiālu un finansiālu atbalstu treniņu procesa pilnveidei ikdienā. Pārskata periodā tika sarīkotas vairākas nometnes gan Latvijā, gan ārpus Latvijas, savukārt starptautiskajā arēnā Latvija tika pārstāvēta Eiropas Jaunatnes olimpiskajā festivālā, Eiropas Spēlēs, Eiropas Junioru čempionātā, Eiropas U23 čempionātā, Eiropas čempionātā 25m peldbaseinā, divos pasaules kausa posmos, Ziemeļvalstu un Baltijas čempionātos, Eiropas ūdenspolo čempionāta kvalifikācijas turnīrā, EU Nations turnīrā, kā arī pasaules un Eiropas čempionātos vecmeistariem.

Sportisko sasniegumu ziņā īpaši jāatzīmē Ievas Maļukas izcīnītā 6. vieta Eiropas U23 čempionātā, kā arī mūsu vīru Daniila Bobrova un Ronena Kermana iekļūšana Eiropas čempionāta (25m) pusfinālos, tajos izcīnot 15. vietu. Tāpat jāatzīmē, ka pārskata periodā deviņas reizes ir laboti Latvijas rekordi, no kuriem Maļukai septiņi individuālie rekordi un viens stafetē kopā ar RBJSS Rīdzene-DSN kvartetu, bet vēl viens Valmieras sporta skolas zēnu kvartetam. Tāpat par sportisko izaugsmi liecina jauno sporta meistaru skaits – pārskata periodā SM normatīvu izpildīja 15 jaunie peldētāji, kas ir atkārtots labākais rādītājs kopš kritēriju maiņas 2017.gadā, bet Ievai Maļukai arī starptautiskās klases sporta meistares normatīvs.

Aizvadītā gada lielākais izglītības notikums nenoliedzami bija LEN (tagad – EA) pirmās “Learn to Swim” konferences rīkošanas tiesību iegūšana un šīs konferences organizēšana Jūrmalā. Konferencē kopumā piedalījās gandrīz 200 delegātu no 28 valstīm, to starp kontinentālās federācijas prezidents Antonio Silva, vairāki EA biroja locekļi, bijušie olimpieši, akadēmiskās izcilības un praktiķi. Konference ir svarīgs notikums un jauna iniciatīva drošības uz ūdens un peldēšanas izglītības veicināšanai visā Eiropā un LPF var būt lepna, ka tai kā pirmajai tika piešķirtas tiesības rīkot šo nozīmīgo pasākumu.

Tāpat jāatzīmē, ka LPF 2023. gadā sarīkoja World Aquatics peldēšanas treneru kursus, kurā piedalījās 10 jaunie treneri, kā arī praktisko semināru “Sportistu fizisko spēju testēšana un rezultātu interpretācija”, kurā ar dažādām teorētiskajām un praktiskajām atziņām dalījās LOV sporta ārsti Laila Ušacka un Jānis Kaupe, kā arī Līga Plakane. Projekts tika īstenots sadarbībā ar RD IKSD un tā ietvaros tika veikta arī sportistu testēšana atbilstoši sporta speciālistu izstrādātajai metodikai. Seminārā piedalījās 45 dalībnieki.

Pēc prezidenta ziņojuma LPF Revīzijas komitejas locekļi iepazīstināja ar zvērināta revidenta atzinumu un savu ziņojumu, akcentējot, ka komitejai ir bijušas iespējas pilnvērtīgi piedalīties LPF valdes darbā un iepazīties ar LPF grāmatvedības un atskaišu detalizāciju, kas ir novērtēta ļoti pozitīvi. Balsojot atsevišķi gan par prezidenta ziņojumu, gan par revidenta un revīzijas komitejas atzinumiem, biedri deva vienbalsīgu atbalstu.

Sēdes noslēgumā biedri vienojās par LPF pārskata-vēlēšanu sesijas sasaukšanu š.g. 26. septembrī, kā arī apstiprināja vēlēšanu nolikumu. Pārrunājot šogad plānotās vēlēšanas, LPF prezidents A. Platonovs informēja klātesošos biedrus, ka ir pieņēmis lēmumu nekandidēt uz trešo termiņu un aicināja savlaicīgi meklēt un uzrunāt jaunus potenciālos kandidātus gan prezidenta amatam, gan uz pārējām valdes locekļu pozīcijām, un izvēlēties piemērotāko turpmākai veiksmīgai federācijas attīstībai.

LPF prezidents Aivars Platonovs: "Esmu gandarīts par paveikto aizvadītajos astoņos gados – ar biedru atbalstu mums ir izdevies izveidot finansiāli stabilu, labi pārvaldītu un uzticamu organizāciju, kuras darbības centrālais mērķis ir atbalsts sportistam. Mēs esam spējuši izveidot saprātīgu Latvijas izlases modeli ar finansiālu un materiālu atbalstu tajā iekļautajiem sportistiem, un stiprināt mūsu sacensību kvalitāti, kuru novērtē arī daudzi ārvalstu sportisti, mēs esam ieguvuši spēcīgu balsi gan Latvijā, gan starptautiskajā arēnā, ar kuru rēķinās. Ir sakārtota gan organizācijas pārvaldība, uzlabojot valdes un komiteju darbu, gan uzraudzība, pirmo reizi LPF vēsturē nodrošinot arī finansējuma izlietojuma neatkarīgu ārēju auditu.

Mūsu aktīvās darbības rezultātā Latvija pirmo reizi ir pārstāvēta arī kontinentālās federācijas (European Aquatics) komisijās, tiesneši piedalās pasaules un Eiropas čempionātu vadībā, mūsu sportisti trenējas Starptautiskās federācijas (World Aquatics) programmās, bet LPF uztic nozīmīgu Eiropas mēroga pasākuma rīkošanu Latvijā. Tas ir nepārprotams apliecinājums mūsu organizācijas reputācijai un uzticībai. Arī Latvijā peldēšanas sporta intereses pirmo reizi ir pilnvērtīgi pārstāvētas lielāko jumta organizāciju izpildinstitūcijās. Protams, ne viss ir ideāli un līdz pilnībai vēl tās ceļš ejams, taču es ticu, ka ir izveidots stabils un noturīgs pamats turpmākai organizācijas attīstībai un vēl spožākai nākotnei. Septembrī biedriem būs iespēja federācijas vadību nodot citās rokās. Es novēlu pieņemt šo lēmumu ļoti rūpīgi un izsvērti, ņemot vērā organizācijas labākās intereses. Paldies par sniegto uzticību, atbalstu un veiksmīgo sadarbību. Turpiniet peldēt!"

Izmantotie resursi:
https://swimming.lv/biedru-sapulce-...