Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3030, Did:0, useCase: 3

Vaičule: ''OS jāpiedalās gan mums, gan ukraiņiem, kā arī jāvedina SOK uz rūpīgu kritēriju ievērošanu''

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Vaičule: ''OS jāpiedalās gan mums, gan ukraiņiem, kā arī jāvedina SOK uz rūpīgu kritēriju ievērošanu''
Gunta Vaičule. Foto: Guntis Bērziņš, athletics.lv

2024.gada Parīzes olimpiskajās spēlēs jāpiedalās gan Latvijas, gan Ukrainas sportistiem, tajā pat laikā vedinot Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK) uz pašas izvirzīto kritēriju neitrālajiem sportistiem rūpīgu ievērošanu, sarunā ar aģentūru LETA teica Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Atlētu komisijas vadītāja Gunta Vaičule.

SOK pagājušās nedēļas nogalē atļāva Krievijas un Baltkrievijas sportistiem piedalīties nākamā gada Parīzes olimpiskajās spēlēs kā neitrāliem atlētiem.

Dienu pirms lēmuma, ceturtdien, Vaičule piedalījās SOK videokonferencē ar nacionālo olimpisko komiteju (NOC) atlētu komisiju pārstāvjiem, Parīzes olimpisko spēļu rīkotājiem un Pasaules Antidopinga aģentūru (WADA). Kā stāstīja Vaičule, sarunas lielākoties bija par un ap neitrālajiem sportistiem, SOK kritērijiem, kārtību un procedūru. Daudzi no atlētu komisijas pārstāvjiem, kas nav no Eiropas valstīm, izteikuši pateicību SOK, ka tā iestājas par individuāliem sportistiem.

"Visvairāk šis jautājums tika apspriests oktobrī atlētu forumā, kurā piedalījās pārstāvji no visas pasaules. Jautājumu un atbilžu sadaļā piedalījās SOK prezidents Tomass Bahs, un tajā varēja izteikties visi, tajā skaitā Ukrainas pārstāvji. Sarunas, kurās esmu piedalījusies arī es, ir bijušas pietiekoši plašas un cieņpilnas, atlētu starpā nav tādas šķēpu laušanas, kādas tās ir sabiedrībā," stāstīja Vaičule.

LOK Atlētu komisijas vadītāja atzīmēja, ka viņas personīgais viedoklis un nostāja ir nemainīga, līdz ar to SOK lēmums viņai ir grūti pieņemams.

"Nevarētu teikt, ka to redzu kā absolūti nepareizu, bet es tam nepiekrītu, jo nav iespējams izskaust skepsi par to, ka SOK tiešām spēs nodrošināt, ka šie sportisti ar neitrālo statusu būs neitrāli arī savā nostāja un būs miera nesēji. Diezgan labi redzam mūsu austrumu kaimiņus, un jebkurš fakts var tikt izmantots propagandā," stāstīja vieglatlēte.

Viņasprāt, pirms atteikties no dalības olimpiskajās spēlēs, sportistiem vajadzētu rūpīgi iepazīties ar tiem kritērijiem, kurus SOK izvirzījusi.

"Domāju, ka mums ir jāstartē, tāpat kā ukraiņiem, kā arī jāvedina SOK, lai tā ļoti skrupulozi iestājas par katru kritērija punktu un nerastos nekādas šaubas vai bažas," teica Vaičule.

LOK šonedēļ sazinājusies ar Baltijas, Ziemeļvalstu un Polijas partneriem, lai koordinētu savu rīcību, tāpat svarīga būšot arī Ukrainas pozīcija šajā jautājumā. Savas nostājas pozicionēšanā LOK iesaistot arī sportistus.

"Pirmdien LOK Atlētu komisijā vienojāmies par kopīgu redzējumu, un LOK lūdza mūs ar to dalīties. LOK ar mani visu laiku kontaktējas, taču noteikti vēlētos aptaujāt lielāku sportistu loku, lai visi ir sadzirdēti," uzsvēra Vaičule.

Iespējamo nepiedalīšanos olimpiskajās spēlēs sportisti uztvertu dažādāk, jo katra attieksme pret četrgades cikla vērienīgākajām sacensībām ir citādāka, secināja Vaičule.

"Daudzi un pieredzējuši sportisti kā savu karjeras noslēgumu saskata olimpiskās spēles un ļoti daudz lietu noliek malā, lai līdz tām aizsniegtos. Tas varētu būt arī mans gadījums," atzina Vaičule.

Šobrīd neitrālā statusā olimpiskajām spēlēm kvalificējušies 11 sportisti - astoņi no Krievijas un trīs no Baltkrievijas.

SOK priekšnosacījumi šādiem sportistiem ir tādi paši kā martā publicētajām rekomendācijām starptautiskajām sporta veidu federācijām un sacensību rīkotājiem. Tajās teikts, ka sportisti sacensībās var piedalīties tikai kā individuāli pārstāvji, nevis kā komandu dalībnieki.

Sportisti un apkalpojošais personāls, kas aktīvi atbalsta Krievijas karadarbību Ukrainā, nedrīkst piedalīties sacensībās. Tāpat startēt nedrīkst sportisti un sacensībās piedalīties apkalpojošā personāla pārstāvji, kuri ir Krievijas vai Baltkrievijas spēka struktūru darbinieki.

Sportistiem jāatbilst arī starptautisko federāciju antidopinga noteikumiem, kā arī šo valstu karogi, himnas un nacionālie simboli netiks demonstrēti sacensību laikā.

Izmantotie resursi:
LETA

     [+] [-]

, 2023-12-12 17:28, pirms pusgada
Pat ja ukraiņi tur piedalīsies, mums tur jāpiedalās nav. Latvijai mēs plusus var iegūt tikai tā. Olimpiskajām medaļām tur vērtības nebūs - tās lielākoties pieminēs ar negatīvu pieskaņu.

  -4 [+] [-]

, 2023-12-12 17:34, pirms pusgada
didzuks rakstīja: Pat ja ukraiņi tur piedalīsies, mums tur jāpiedalās nav. Latvijai mēs plusus var iegūt tikai tā. Olimpiskajām medaļām tur vērtības nebūs - tās lielākoties pieminēs ar negatīvu pieskaņu.
Mēs piedalīsimies un iesim pēc medēļām!!!!!!!!!
Mēs apvienosimies ar Ukraiņiem un kopā rokās dosimies pēc TITULIEM!

  +4 [+] [-]

, 2023-12-12 17:37, pirms pusgada
Alex Ovechkins #8 rakstīja: Mēs piedalīsimies un iesim pēc medēļām!!!!!!!!!
Mēs apvienosimies ar Ukraiņiem un kopā rokās dosimies pēc TITULIEM!
Tu ari beidzot apvienoties ar saviem utainajiem brāļiem un iet dir..t

  -4 [+] [-]

, 2023-12-12 17:37, pirms pusgada
didzuks rakstīja: Pat ja ukraiņi tur piedalīsies, mums tur jāpiedalās nav. Latvijai mēs plusus var iegūt tikai tā. Olimpiskajām medaļām tur vērtības nebūs - tās lielākoties pieminēs ar negatīvu pieskaņu.
Lielai daļai sportistu Olimpiskās spēles ir dzīves mērķis. Bez iespējas tur startēt savos labākajos sportista gados, var gadīties, ka viss ieguldītais darbs un karjera ir bezvērtīga, jo pēc 4 gadiem šis sportists jau būs karjeras norietā

  -3 [+] [-]

, 2023-12-12 17:38, pirms pusgada
ak vai, cik nepopulāri tagad tā runāt
tūliņ saradīsies boikota adepti un nolīdzinās līdz ar zemi nabaga guntu

  -1 [+] [-]

, 2023-12-12 17:40, pirms pusgada
Labdien, zilie rakstīja: Tu ari beidzot apvienoties ar saviem utainajiem brāļiem un iet dir..t
Tas ka es fanoju par Ovečkinu, nenozīme ka es atbalstu Krieviju un Putinu.
Par Oviju es fanoju kopš viņa debijas sezonas un tad nebija ne Donbasa ne Ukraina kopumā!

Krievija var nosprāgt!

  -2 [+] [-]

, 2023-12-12 18:25, pirms pusgada
purva_velns rakstīja: ak vai, cik nepopulāri tagad tā runāt
tūliņ saradīsies boikota adepti un nolīdzinās līdz ar zemi nabaga guntu
Tāds interesants fakts no kurām Latvijas pilsētām nāk sportisti un funkcionāri ,kuri ir pret krievu un belaru pielaišanai un no kurām pilsētām tie pielaidīgo viedokļu paudēji.

  -2 [+] [-]

, 2023-12-12 18:48, pirms pusgada
coffijs rakstīja: Tāds interesants fakts no kurām Latvijas pilsētām nāk sportisti un funkcionāri ,kuri ir pret krievu un belaru pielaišanai un no kurām pilsētām tie pielaidīgo viedokļu paudēji.
domā, tur ir lokalizācijas un mentalitātes korelācija
hz, drīzāk tas atspoguļo viedokļu dažādību tikai os jautājumā
turklāt, sportistu viedokli es vispār neņemu par pilnu, viņiem citas funkcijas
ja par toposiem, tipisks piemērs ir rīga, kur vateņu pilni mikrorajoni un lat valodu tu tur nedzirdi
bet oficiālā rīga tik vienota, paskaties, mērs toreiz noplēsa belaru karogu

  +4 [+] [-]

, 2023-12-12 20:54, pirms pusgada
Bļāviens, vēl viena naivā lūzne, kas domā, ka krievi baigi ievēros neitralitāti. Tas ir augstākā mēra stulbums no krieviem gaidīt kaut ko godīgu. Kā viņiem gāja ar antidopinga procesiem pēc Soču milzīgā valsts mēroga dopinga skandāla? Nekā. Kā krieviem gāja iepriekšējās OS ar neitralitātes izrādīšanu? Atkal, nekā. Formas viltīgi krievu karoga krāsās, visi medaļnieki pēc tam saka pateicības runas putinam un piedalās kara propagandas pasākumos. Šitā rietumu diplomātija ar zeku valsti ir apbrīnojami stulbs naivums.

Vaičules motivāciju gan var saprast. "Daudzi un pieredzējuši sportisti kā savu karjeras noslēgumu saskata olimpiskās spēles un ļoti daudz lietu noliek malā, lai līdz tām aizsniegtos. Tas varētu būt arī mans gadījums," atzina Vaičule. Pati skaidri pasaka, ka viņai pāri visam gribās nostartēt pedējās OS, pārējais pagaidīs.

Un vispār, kā SOK un visa pārējā šļura izvērtēs krievu un belaru dalībniekus - ja atklāti neaicina šaut ukraiņus un nav tiešās spēka struktūrās, tad jau viss bumbās, ne? Bet ja liek instagram bildes ar brāli militāristu, ja kāpj uz skatuves lužņikos kara pasākumā, ja uz jakas z burts, ja putinam saka pateicīabs runas un "pravda za nami, mi pobeģim", tas jau tā atvērts interpretācijai, nav tiešs kara atbalsts. Simt punkti, ka tā arī būs, ka startēs visādi šādi, kuri jo īpaši nekaunīgi un atklāti simpātijās režīmam būs tieši uzreiz pēc spēlēm (jo tad atkal būs 4 gadi, lai rietumi aizmirstu visu un dotu 100. iespēju). Tracina šitā ļurināšanās.

  -1 [+] [-]

, 2023-12-12 21:02, pirms pusgada
Jāstartē un viss par spīti visam.Boikotētāji varētu uzprasīt Kariņam lai aizbrauc uz dzimteni un apstaigā lielās korporācijas un palūdz viņis piegriezt naudas krānu SOK,ja tie uzklausīs Krišjāni tad problemas atkritīs ātri,bet ja ne tad nav ko te līst visādiem gudriniekiem un lemt par citiem.Kas grib lai brauc,kas negrib sēdi mājās un piedalies pagasta mačos.Neesmu dzirdējis,ka lielie apsver iespēju boikotēt,pagaidām tas tikai nāk no Tvaika ielas palātas.Vajag kā tā Ukraiņu paukotāja,ja reiz POLITIĶI nespēj neko tad pati parāda krieveļiem viņu vietu un tā var rīkoties jebkurš,nepiedalīšanās ir vājuma un stulbuma izpausme...

  -2 [+] [-]

, 2023-12-12 21:15, pirms pusgada
Kārtējā pērkamā, vairs neinteresē par šo putinku kko zināt

  -1 [+] [-]

, 2023-12-12 22:01, pirms pusgada
Visi šitie noderīgie idioti,kas tagad atbalsta sportošanu kopā ar okupantiem un iekarotājiem nespēj saprast,ka tādējadi tuvina Latvijas okupāciju.Putins skaidri licis noprast savus mērķus un arī mūsu sabiedrotie ir skaidri deklarējuši ka Latvijas okupācija ir Putina merķis.to nedrīkst pieļaut.nostājai jābūt striktai-nekadā gadījumā nekļūt par kolaborantiem un nestartēt kopā ar agresorvalstu sportistiem

  -2 [+] [-]

, 2023-12-12 22:04, pirms pusgada
interesanti, ka Vaičule ir augstā amatā. Un augstos amatos iebalsotie kaut kā regulāri ir Putinisti. Kaut vai Savika ielktnītis Lejnieks.

     [+] [-]

, 2023-12-13 08:49, pirms pusgada
didzuks rakstīja: Pat ja ukraiņi tur piedalīsies, mums tur jāpiedalās nav. Latvijai mēs plusus var iegūt tikai tā. Olimpiskajām medaļām tur vērtības nebūs - tās lielākoties pieminēs ar negatīvu pieskaņu.
PSRS ideju fans!

  +1 [+] [-]

, 2023-12-13 08:50, pirms pusgada
55555555 rakstīja: Visi šitie noderīgie idioti,kas tagad atbalsta sportošanu kopā ar okupantiem un iekarotājiem nespēj saprast,ka tādējadi tuvina Latvijas okupāciju.Putins skaidri licis noprast savus mērķus un arī mūsu sabiedrotie ir skaidri deklarējuši ka Latvijas okupācija ir Putina merķis.to nedrīkst pieļaut.nostājai jābūt striktai-nekadā gadījumā nekļūt par kolaborantiem un nestartēt kopā ar agresorvalstu sportistiem
Putina mērķis izjaukt OS un to nesaprot tu un arī SOK!

     [+] [-]

, 2023-12-14 18:36, pirms pusgada
...šitā aita un pārejie funkcionāri vnk grib par brīvu padzīvot Parīzē...

     [+] [-]

, 2023-12-14 22:47, pirms pusgada
Būtu totāla muļķība boikotēt četrgades lielāko sporta notikumu plika principa dēļ. Sportisti, fani paliktu zaudētājos. Vienīgais ieguvējs būtu Krievija , jo būtu izdevies sabojāt olimpiādi mums , ukraiņiem un visiem citiem boikotētājiem … cīnīties pret šo SOK lēmumu vajag , bet ne šaut pašiem sev kājā.